Skocz do zawartości
IGNORED

Współczesne wykonania Duke'a Ellingtona.

artpl

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o podanie namiarów na wykonawców współczesnych, którzy grali repertuar D. E. , jak również innych na okoliczność swinga. Chodzi mi o współczesne nagrania z uwagi na jakość.

Pozdrawiam.

artpl>

Myślę, że z tym Duke'm nie wystarczyłoby miejsca na lukarowym serwerze;-) Grali go niemal wszyscy, bo to klasyk nad klasykami. I to w bardzo różnych wykonaniach. Skonkretyzuj może zatem czego szukasz - współczesnej muzyki swingowej? Małych, dużych składów? Wykonań bliższych tradycji, czy współczesności? Całych płyt poświęconych Ellingtonowi, czy też poszczególnych utworów? I dalibóg ze składni pierwszego zdania mogę się jedynie domyślać o co Ci chodzi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Płyta z 1993,warto nabyć-wyśmienity materiał.

Gorąco polecam.

Ukryta Zawartość

Precyzując chodzi mi o wykonania bliższe tradycji grane przez małe składy jazzowe.

Płyty raczej w całości poświecone temu repertuarowi niż konkretne wybrane utwory. Coś w stylu "... plays Ellington".

Dzięki za wyrozumiałość.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

artpl>

Wrzuć w google'a "plays Ellington" i po zawodach;-)

Oprócz tego co wyciągnął Frank, jest jeszcze np. Marcus Roberts, czy Brad Terry z Jarkiem Śmietaną, czy bardzo stylowy Harry Allen. Nevmind. Mam jedynie pytanie pod rozwagę: po co? Moim zdaniem, wszelkie współczesne wykonania Ellingtona bliskie tradycji nie osiągają tego geniuszu, który znamionuje jego autorskie wersje. Ba, często w ogóle niewiele do muzyki wnoszą. Może zatem jednak sięgnąć po oryginał? Nie bój się jakości tych nagrań, szczególnie z późnego okresu twórczości Duke'a. Np. wspólne nagrania Ellingtona z Coltrane'm (Impulse!) realizują niemal 100% tego czego szukasz: skład mały (kwartet), brzmi nieźle, grają i utwory Duke'a i wykonywane przez niego, nadto gra je... Duke!

pavbaranov, Frank>

Wielkie dzięki za podpowiedzi, sugestie oraz linki.

pavbaranov>

Spróbuję za twoją radą posłuchać oryginałów z późniejszego okresu twórczości D.E.

Pozdrowienia.

Hmm, ja bardzo lubię Konitz/Koglmann 'We Thought About Duke', ale... to tylko częściowo kompozycje Duke'a, częściowo nim inspirowane, no i największe ale - swingiem bym tego nie nazwał. Płyta jednak świetna.

Decao>

Tu się zgodzę - płyta świetna, trudno to jednak nazwać nagraniem bliskim oryginałowi. Zresztą wydaje mi się, że te współczesne wersje Ellingtona im mniej mają z jego wykonaniami wspólnego, tym są lepsze.

Pawle, słuchałeś już może Anthony Braxton + Duke Ellington Concept Of Freedom? Warte inwestycji? Połączenie wydaje się mordercze (w jak najbardziej pozytywnym sensie, choc wiem, że Antoni tam nie gra).

Decao>

Nie, nie słuchałem. Niestety nie bardzo jestem do tej płyty przekonany z tzw. składu. Jedynie Roland Dahinden jest mi znany, zarówno z gry z Braxtonem, jak i z niektórych solowych dokonań. Częściej jednak grywa muzykę współczesną niż jazz. Obawiam się też nieco składu instrumentalnego (puzon, skrzypce, piano i elektonika). Może być genialnie, może... Z huta - w ciemno - na pewno kupię nowego/starego Jorgensmanna (ostatnio zaczynam wierzyć muzykom;-), gdy twierdzą, że są zadowoleni z nagrań, a Theo był bardzo zadowolony, że w końcu ta płyta się ukazuje i bardzo usatysfakcjonowany tym materiałem), no i pewnie też Nagla. Na opinie o Dahindenie - czekam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.