Skocz do zawartości
IGNORED

Mark Levinson (diamond) buffer

veteran

Rekomendowane odpowiedzi

Razem z Peterem pracowalismy ostatnio nad diamond buffer w wersji zaczerpnietej z opracowan firmy Mark Levinson. Schemat mozna znalezc tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Widok plytki drukowanej - poniej.

Schemat jest klasyczny - zrodla pradowe oraz pary niskoszumnych tranzystorow SSM2220/10. Spory offset na wyjsciu wymusza zastosowanie ukladu dcservo.

post-772-100001249 1170277898_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/22126-mark-levinson-diamond-buffer/

veteren ~ dla mnie bomba !!! sam od jakiegos czasu kombinuje na plytce universalnej ;) ale dla takiej klasy ukladu to powoli przestaje miec ses :) mam jedno pytanko bo dopiero co sie obudzilem a o 4:00am czlowiek potrzebuje dluzeszego czasu zeby dojsc do siebie - bede mogl obsadzic na tej plytce tez MAT02/32 zamiast SSM ??? - jak tak to ja juz sie pisze na 4 plytki :))) - pozdrawiam i zycze owocnej pracy :)

Jest to bufor napieciowy wzorowany na stopniu wyjsciowym stosowanym w urzadzeniach firmy Mark Levinson (360, 380S...). Mowiac najprosciej jest to (przed)wzmacniacz... ale o wzmocnieniu 1/1V ;) Zastosowania: obwody wyjsciowy odtwarzaczy CD oraz przetwornikow, wejciowe wzmacniaczy...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziękuję za odpowiedź.

W takim razie przejdę do bardziej szczegółowego pytania.

Uczestnicze w składaniu Alepha P 1.7. W przyszłości chciałbym go podłączyć do przetwornika DAC wg projektu Petera.

Czy taki Diamond Buffer znalazłby u mnie jakieś zastosowanie?

W takim układzie nie będzie mi on potrzebny:)....(diamond buffer oczywiście).

Wiec pytanie z czystej ciekawości- czy jakość DB jest lepsza niż AP 1.7? Czy można to w ogóle ze sobą porównac?

AP wzmacnia sygnał, a Buffer zwiększa wydajnośc prądową. Moim zdaniem to dwie różne rzeczy. Myślę że warto sprawdzić układ:

AlephP -> attenuator -> diamond buffer

to może dać ciekawy efekt. Podstawowa zaleta to stała i niska impedancja wyjściowa.

nie macie wrażenia, że ten układ jest overdesigned (nie wiem jaki jest polski odpowiednik tego słowa) - jakoś dużo tej regulacji i stabilizacji, jeszcze te diody - nie wiem ale coś mi śmierdzi :)

Mowiąc szczerze ja osobiście również nie widze jakichs nadzwyczajnych zalet tego układu. Moze dlatego, ze jestem po basenie, a może dlatego że nigdy tego nie slyszałem i jestem ogólnie początkującym.

Jest to jakby nie patrzec dodatkowy element w torze sygnału. Kłóci mi się to troche z ideą GC lub NOS DAC Petera Daniela.

Poza tym wzmocnienie 1:1 i jedynie obniżenie impedancji wyjściowej a co za tym idzie brak wahania napięcia przy zmianie poboru prądu....jednak czy efekt ten jest warty wrzucenia nowego ustrojstwa w tor sygnału?

Rozwazania moje są czysto teoretycznie poniewaz nigdy nie mialem mozliwosci posluchania tego typu sprzętu. Malo tego- pewnie długo nie będe miał takiej możliwości:)...bo mnie póki co nie stać na nowe wydatki....za dużo tego dobrego:P

Pozdrawiam

P.S. Foksik- co to jest "attenuato"?

>olekbiter

Sam dodatkowy układ w torze to nie zbrodnia, układów jest tyle ile jest potrzeba - nie mniej :) Ani więcej.

Taki układ polepsza współpracę z okablowaniem, na przykład :)

Attenuator to po prostu regulator wzmocnienia ( czyli w najprostrzej formie potek )

Pozdr.

Nie proponowalbym tego ukladu, gdybym go sam nie uzywal, a przedzwzmacniacz Levinsona ktory ma wlasnie taki buffer uzywam od ponad roku i nic mi nie "smierdzi".

Chodzi mi raczej o zbudowanie przedzwzmacniacza o podobnej architekturze, ale bardziej uoproszczonego z mozliwoscia dodatkowego tuningu. W tak zaplanowanym przedzwzmaczniaczu uklad wzmacniajacy znajduje sie na wejsciu, dalej jest symetryzator (jesli potrzebny), regulacja glosnosci i output buffer. Zostalo to juz wspomniane w watku: Preamplifier.

Buffer wzmacnia prąd , nie wzmacnia napięcia. Jest bardzo dobrym rozwiązaniem dla przedwzmacniaczy, jeżeli nie jest potrzebne wzmocnienie napięcia. 2V z CD teoretycznie wystarcz do wysterowania wielu końcówek mocy, lecz z wydajnością prądową wyjść CD jest różnie. Układ Buffeta wygląda bardzo interesująco z eleganckim zasilaniem. Mamy jeszcze dobry wzór ML i Petera jak dla mnie to wystarczy.

jestem bardzo ciekaw dalszego rozwoju tego projektu, czekam z niecierpliwością na opinie na temat brzmienia gotowego urządzenia . Zastanawiam sie również nad zbudowaniem wzmacniacza mocy w oparciu o taki stopień wejściowy

jestem bardzo ciekaw dalszego rozwoju tego projektu, czekam z niecierpliwością na opinie na temat brzmienia gotowego urządzenia . Zastanawiam sie również nad zbudowaniem wzmacniacza mocy w oparciu o taki stopień wejściowy

veteran ~ moglbys wrzucic jeszcze schemacik do ktorego bedzie ta plytka, bo pewnie masz przerysowany w jakiejs ladnej postaci :) w oryginalnej dokumentacji ML jest ten kawalek okropnie nieczytelnie narysowany a len jestem i nie chce mi sie samemu przerysowywac :)))

czy na schemacie Veterana:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) stabilizatory nie powinny być nazwane odwrotnie ? chyba że tak ma być

Pozdr

Matt

Ukryta Zawartość

Peter, Veteran - typy półprzewodników podane na schemacie prawie całkowicie są niedostępne w znanych mi hurtowaniach/sklepach (znalazłem tylko 1N914 i MPSA14). Z tego wynika, że prawdopodobnie będzie trzeba organizować kolejne grupowe zakupy albo zastosować zamienniki.

Peter, czy możesz określic mniej więcej jaki jest koszt wszystkich elementów do DB?

ICs sa w cenie $3-5szt. SSM2220 trzeba zamawiac bezposrednio z Analog Devices, gdyz zaden z dystrybutorow nie ma ich na stanie. LM2937-15V takze nie jest dostepny w Digi Key, ale ktos na forum wspminal o zrodle w Polsce.

Poza tym kazdy z tych polprzewodnikow mozna uzyskac takze jako sample.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.