Skocz do zawartości
IGNORED

Mark Levinson (diamond) buffer

veteran

Rekomendowane odpowiedzi

Kto jest producentem tych 2220?

SSM2210 sa z kolei w DigiKey:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

jedne i drugie produkuje obecnie Analog Devices ale oprócz MAT 02/03 nie znajdzie sie chyba bardziej komplementarnej pary (hfe na poziomie 2%) np phillips produkuje BCM847/57 ale tam sparowanie jest na poziomie 10 % dlatego myślę że nie jest złym pomysłem użycie na wyj. kolejnego OPA627 ( w końcu ma offset trim )

sorry rzeczywiscie wygłupilem sie, ale i tak mysle że zastosowanie na wyj. OPA627 lub AD797 dałoby lepszy efekt oba mają możliwość regulacji offsetu a prąd wyj. w AD797 na poziomie 50 mA powinien w zupełności wystarczyć, oczywiscie jak ktos chce mozna tam włozyc BUF634 - idealnie sie nadaje ( min.stosowany CD WADIA )

Rzeczywiscie mozna poprobowac pojedynczych, sparowanych tranzystorow umieszczonych w podstawkach (bez lutowania). Cztery tranzystory to minimalizm a nie overdesigned construction.

Mikexx, o offset w tym ukladzie bym sie nie martwil, co najwyzej o stany nieustalone podczas zalaczania (przydalby sie przekaznik na wyjsciu + odrobina logiki do jego sterowania). Proste rozwiazanie tego problemu - zasilanie 24h/7 ;) Od buf634 wole np. lm6171, tpa6120..., analog i linear rowniez maja ciekawe uklady.

Jutro poprawie schemat - dzisiaj nie mam takiej mozliwosci. Footprint jak i pcb sa w porzadku, pomylka jest tylko w opisie.

BUF634 nie jest zbyt revelacyjnym ukladem, wiele osob ktore go uzywalo nie bylo zachwycone dzwiekiem.

Osoboscie jestem zdania ze 4 tranzystory beda lepsze niz nastepny op-amp w torze. Jesli juz mialbym uzyc op amp to bylby to AD815.

Levinson uzywal BUF634 w LM39 ale wszedzie tam gdzie chodzilo o najlepszy performance byl wlasnie bufer oparty na elementach dyskretnych i tak wszystkie wersje LM38/380, LM36/360, LM35, LM 30.5/30.6 maja zastosowany ten wlasnie uklad.

Mam tez cicha nadzieje ze moze to zagrac dobrze z regulatorem glosnosci na S&B102, wtedy w przedwzmacniaczu nie bedzie zadnych op-ampow.

Sprobuje tez kondensator sprzegajacy zamiast DC servo.

A może discrete Walt Jung's buffer

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Troche to trwalo, ale nareszcie sa...

Ukryta Zawartość

post-772-100009557 1170280636_thumb.jpg

post-772-100009558 1170280634_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak dobrze przeczytałem to jest to przedwzmacniacz.

Potrzebuje przedwzmacniacza do GC, najlepiej z mozliwoscia sterowania pilotem i min 3 wejsciami. Czy ten diamond buffer jest własnie tym co potrzebuje ? :)

Uklady SSM do testow mozna za darmo dostac z Nationala. Rezystory najchetniej zamowilbym w Elpodzie. Nie moge namierzyc pozostalych tranzystorow (szczegolnie darlingtona), ale jeszcze poszukam.

Koszt plytki drukowanej to 30zl. Jest to (niestety?) jeden kanal (mono). Zamawialem tylko zlocone - 30szt.

Veteran, Peter

Już myślałem,że temat Przedwzmacniacz ograniczy się do dyskusji o wyższości jednego OP Ampa nad drugim a tu taka miła niespodzianka.

Zapisuję się wstępnie na dwie płytki, czy w planie jest może kit (płytki + nietypowe-trudne do dostania elementy)

>veteran

W takim razie jeden komplecik poproszę.

Nie mogę dokopać się do schematu. Linki nie działają. Czy możesz zamieścić schemat ostatecznej wersji na forum, albo przesłać mi na priva?

Ten link u mnie dziala (poczatek watku):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

musze przyznac - uklad bardzo pomyslowy. Byc moze wykorzystam go w stopniu mocy. Pomysl polega na wykorzystaniu kolektorow do szybszego spadku napiecia na emiterach wyjsciowych. No i same tranzystory mocno linearyzowane a tak musi byc gdyz nie ma ten uklad wzm napieciowego i nfb do likwidacji thd. Po zbudowaniu warto wyprobowac rozne typy tranzystorow i zostawic te o namniejszych thd na 20khz. Pewnie odpowiednie beda z serii 2sc i 2sa o wysokich numerach np. 2sa970 ew. 2sa992 i ich komplementy.

Jeszcze jedno zdjecie zrobione w blasku dnia ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.