Skocz do zawartości
IGNORED

Mark Levinson (diamond) buffer

veteran

Rekomendowane odpowiedzi

>>Peter

Na początku to sam myślałem że coś skiepściłem. Widać w wątku nikt się nie przyznawał (chyba rogus wspominał o problemie z układem) ale nigdy tutaj odzewu nie było. Ani wygrzewanie ani zmiana elementów nie pomogła. W dodatku jak na złość te PCB są tak kiepskiej jakości że wolę tę sprawę pominąć. Było minęło, przeminęło z wiatrem...

BTW zjawisko jak ja to mówię złośliwie "charczenia" a właściwie zniekształceń dźwięku np u rogusa minęła sama, niewiadomo jakim cudem - u mnie po tygodniu pracy non-stop nic się nie zmieniło. Nie wiem, może to voodoo.

PCB sa produkowane w Polsce, i nie uwazam ze sa zlej jakosci.

Uklada dziala i nikt jak dotad nie pisal ze mial problem z uruchomieniem. Jesli miales charczenie, to znaczy ze cos bylo nie tak. Jesli podeslesz mi swoje plytki, to moge je przetestowac.

Saczek_xtrm ~ oj z ta jakoscia PCB to bym nie przesadzal - ciekawe co bys powiedzial jak bys zobaczyl plytke ktora dostalem ostatnio od Pedji - a cene miala kilka razy wyzsza :( Ja uwazam ze plytki Veterana sa bardzo dobrej jakosci - tylko pamietaj ze to nie sa plytki do developmentu i ciaglej zmiany elementow ... chociaz ja wylutowywalem z nich wiele razy elementy i w wiekszosci przypadkow nie mialem wiekszych problemow ...

Saczek_xtrm, 25 Lis 2006, 00:51

> u rogusa

>minęła sama, niewiadomo jakim cudem - u mnie po tygodniu pracy non-stop nic się nie zmieniło. Nie

>wiem, może to voodoo.

ZTCP istotna jest dłudość połączeń kablowych. Jak dasz osobno i łączysz kablem to charczy.

A jak dasz bezpośrednio (5 cm kable ) to nie charczy.

Może to voodoo...

>>Peter

PCB są dobrej jakości gdy lutuje się je RAZ. IMHO otwory w PCB są za duże - cyna przelewa się i potem ciężko ją oddesać. Naprawdę ale PCB, które są też robione w Polsce przy okazji innych projektów są wręcz zaskakująco idealnej jakości. No ale cóż tak bywa, nie zawsze się na ten dobry zakład trafi (to moje osobiste zdanie, innym może ta jakość odpowiada - mi nie).

Co do płytek to niestey ale już nie ma co słać. Po dwukrotnej zmianie elementów (mimo że część siedziała w podstawkach) ścieżki poodłaziły. Tak jak powiedziałem - było minęło. Układ nie ma aż tak wielu elementów żeby szukać niewiadomo gdzie przyczyny. Dodam tylko że u mnie bufor pracował jako oddzielne urządzenie, nie próbowałem go podłączać np. do CD. Być może tutaj tkwił gdzieś problem, bo na pewno nie w poprawności zmontowania układu.

>>kubedes, 25 Lis 2006, 01:23

>ZTCP istotna jest dłudość połączeń kablowych. Jak dasz osobno i łączysz kablem to charczy.

>A jak dasz bezpośrednio (5 cm kable ) to nie charczy.

Których kabli? od PCB do gniazd RCA? Te miały u mnie dokładnie 8cm.

Bufor jest przeznaczony do pracy bezposrednio na wyjsciu zrodla i tu sprawdza sie dobrze. Nie testowalem go jako wolno stojace urzadzenie, chociaz podejrzewam ze przy drobnych zmianach i tu by sie sprawdzil.

Plytki rzeczywiscie moga zle znosic wielokrotna wymiane elementow. Ale widzialem znacznie gorsza produkcje, przyklad Pedji jest tu dobry. Co niektore, inne plytki Veterana, prezentowaly sie tez znacznie gorzej niz te buffera. Jak dotad najlepiej wyszly plytki do Zv9, szczegolnie te zlocone.

Do buffera podłączałem CD a za nim był już wzmacniacz. Kurde no nie wiem, może ten układ jako oddzielna jednostka po prostu nie gra. Wtedy nie miałem gdzie go podpiąć inaczej. Coś mu szkodziło ;/

Ja zamierzam Diamentowe Buforki wpiac na wyjscie swojego nowego pre w ktorym na poczatek regulacje glosnosci bedzie robic PGA2311 - beda calkowicie samodzielnym urzedzeniem. Potem chce je jeszcze przetestowac jak beda sie sprawowac jako bufory wyjsciowe dla DS1802 oraz innej wysokiej klasy regulacji glosnosci na monolitycznym DACu nad ktora pracuje ale to na przyszlosc :)

... jak ruszy napewno dam znac - najwiekszy problem z czasem :( w tygodniu mam go jedynie w postaci czasu brakujacego i tylko w weekend od czasu do czasu da sie wykombinowac :)

Bufor był testowany z przynajmniej metrowymi kablami na wejściu i wyjściu i dźwięk był bez zarzutu.

Zasilanie - układ wg jsr audio regulator.

SaczekXTRM sprawdź swój układ, coś musisz mieć skopane.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Saczek_XTRM

Masz rację nie tylko Ty ;-) Opis moich problemów wcześniej w tym wątku... Skończyło się na tym, że bufor skończył u mnie jako dawca części, bo choć w końcu zniekształceń nie było to zabierał coś z muzyki.

Bufor pracuje też prawidłowo nie tylko z Nos-Daciem ale też z klasycznymi odtwarzaczami CD z wyjsciem aktywnym np. na wzm operacyjnych .

Testowany był przez moich znajomych z różnymi odtwarzaczami , interkonaktami , przed pre i bez , tylko z końcówką mocy.

Jedyny problem jaki mialem na początku z montażem wynikał z błędu w PDF Veterana , zamienione były miejscami stabilizatory+15V,-15V . Aktualnie PDF jest w wersji poprawionej .

Sprawdziłbym czy nie są zamienione miejscami MPSA i 2N . Krytyczne mogą być też wszystkie pady które przechodzą na drugą stronę PCB zwłaszcza w czesci zasilacza. Zwarłem kiedyś oczko z plusowym potencjałem z masą która była dookoła , kropelka cyny była tak mała że jej nawet nie zauważyłem .

Jako posiadacz buffera powiem:

Brzmienie nabiera wypełnienia nic ujmując z detaliczności. Ba słychac nawet wiecej smaczków a dzwiek staje się gęstszy. Działanie bardzo dziwne ale działa na plus. Na minus może wyłącznie działać w źle skonfigurowanych systemach (niewłaściwe kolumny) i z klockami miernej jakości które tylko "pretendować" chcą do wyższej jakości czy hi-endu. Komu nie pozyczyłem buffera i kto nie posłuchał każdemu (poza jednym wyjątkiem) przypadł do gustu. Właściciele systemów byli zdumieni jego działaniem ale... jak trzeba płacić to zaczyna się problem :) najczęściej chcieliby tak znaczącą poprawę uzyskać za wieczorne piwo w pubie a tak sie niestety nie da zrobić.

Kolejne gratulacje dla Petera za świetną możliwosć podnisienia jakości dzwięku a dla Zorra że jak zawsze wykonał ten projekt z pietyzmem :)

• 3 tygodnie później...

Witam,

mam pewną niejasność dotyczącą wpływu ML Buffera na dzwięk. Zmontowałem sobie takie urządzenie za pomocą którego moge przełączać mój zestaw z ML Buffer i bez. Przełączenie jest realizowane przekaźnikiem więc trwa bardzo krótko.

Problem polega na tym, że nie słysze żadnej różnicy z ML i bez. Do tej pory nie wydawało mi się, że jestem jakoś specjalnie głuchy- ale brak (kompletnie żadnej) różnicy?

Mam ML z kitu Petera, Alpeh'a 5, GC (również z kitu Petera+BG) , Symasyma kolumny Proac 2.5.

A sygnał napewno raz idzie przez ML a raz jest bocznikowany.

Nie chcę nikogo zniechęcać ale zanim rozpocznie się dyskusja na temat mojej głuchoty sugeruję przynajmniej pożyczyć od kogoś coś co chcemy zbudować zanim się wyda na nie paręset zł.

Klasycznym przykładem dla mnie jest GC- fajny ale w porównaniu z innymi konstrukcjami (A5, Sym) wypada raczej blado. Jeżeli jest etapem w edukacji DIY to chwalebne ale nie moze być celem. Piszę to gdyż sam przechodziłem zafascynowanie GC, jego prostotą dzwiękiem itd. i zabrakło mi takiego postu co spowodowało (moim zdaniem) zbędne wydatki, których w DIY i tak jest sporo.

pozdrawiam

wojtekr

>>Problem polega na tym, że nie słysze żadnej różnicy z ML i bez<

Nie wydaje mi sie ze jest to problem, swiadczy to jedynie o jakosci bufera, nie wiedzialem ze jest az tak dobry ze go nie slychac ;-)

Nie w kazdej konfiguracji systemowej bufer jest potrzebny, zwykle uzywa sie go aby obnizyc impedancje wyjsciowa zrodla, jesli Twoje zrodlo ma juz swego rodzaju bufer na wyjsciu, dodanie drugiego bufera jest niewatpliwie zbyteczne.

>>Klasycznym przykładem dla mnie jest GC- fajny ale w porównaniu z innymi konstrukcjami (A5, Sym) wypada raczej blado. Jeżeli jest etapem w edukacji DIY to chwalebne ale nie moze być celem.

To nie jest calkowicie prawidlowe rozumowanie. Ten typ wzmacnacza, plytki lub gotowe produkty, sprzedaje od 3 lat (praktycznie bez zadnych zmian w ukladzie). Sprzedalem ponad 2,000 plytek, i wiem co ludzie do mnie o nich pisza. To co pisze tu, jest oparte na tych wlasnie opiniach. Jesli uklad nie bylby dobry, prawdopodobnie sprzedawalbym plytki do Alepha. ;-)

Typowa opinia jednego z klientow:

"Hi Peter and all Gainclone builders, I would like to share with you my experience concerning the Gainclone I have built. I have been using a nice SET amplifier (home grown) for about 7 years, the sound of which was pretty nice to me. Not very long ago I even had the chance to A/B test it with a quite expensive although not triode amp (Audio Note P2SE, approx. 3000 USD retail I believe). After a week of listening I definitely felt that there is quite a difference, the advantage in most areas (dynamics and especially information content) being on my amp's side. Nevertheless, I heard so much about the Gaincard so I went to a local dealer and listened to it. It was quite impressive, although I was listening to horns this time. (At home I use large Audio Note speakers which sound beautiful for me). So I decided I would buy a kit (premium) from Peter and build it, maybe just for fun.

I finished building the kit about a month ago. When I tried it first I was actually shocked. It turned out that the SET amp is "using" a pretty thick "curtain" between me and the speakers. I could hear significantly more from the music than before. It was amazing. However, there was something I did not like perfectly. There was some sharp edge of the sound, which made it tiring to listen to for longer periods, especially at louder (I would call normal for acoustic instruments) levels. After a few weeks of experimentation, last night I found the solution. Until yesterday, I was using the (pretty expensive ) Audio Note cable I used with the triode monster. Yesterday I thought: what if I change those cables with something similar to what 47Lab suggest. I had at home some Cat5e UTP cable so I took it apart and installed single wires of the 24 AWG cable. Guess what: I was shocked again. Last night was the first occasion that I could actually hear acoustic instruments and players making music in space. I had the feeling I was not listening to an electronic music reproduction device but I could actually forget about it.

The last thing I would like to add is that for more that 13 years this was what I have been searching for. In 1992 I was at a HighEnd show and listened to a full Audio Note chain, including the famous Ongaku and other extremely expensive stuff. Then I absolutely felt that there was no device at all, only music. However, because the total price of that suff was well over 100 000 USD, I thought I would never be able to come close to that. It seems that this tiny little amp helped a lot in that.

Sorry for the long post. I know it is not usual to write so long but I had to tell you what I experienced.

Szabolcs "

Nie twierdze ze podejdzie to kazdemu, ale aby pisac ze GC nie jest celem sam w sobie, wypadalo by miec troche wiecej doswiadczenia w odsluchu.

Mówienie o najlepszym wzmacniaczu, urządzeniu audio jest samo w sobie błędem. Jak dala mnie podstawowe zmaczanie mają osobiste preferencje. Niestety wielu fanów audio uważa, że ich własny gust jest jedynie słuszny.

Osobiście wolę wzmacniacze Aleph, a jeszcze bardziej wzmacniacze lampowe. Nie będę nikomu wmawiał ze taki pogląd jest optymalny. Doceniam wzmacniacze bardzo przezroczyste Np.Gryphon Tabu z kolumnami Zollera.

Wykonałem kilka GC3875 i uważam ze jest to bardzo dobry wzmacniacz. Miałem możliwość bezpośredniego porównania klon A5 i GC (bardzo dopracowanego), ja wybrałem A5. Możliwe jest tez wybór GC i jak pisałem będzie to raczej sprawa gustu. Z konstrukcji Petera szczególnie polecam DAC TDA1543, zrobiłem 3 sztuki w różnych wersjach, każda jest warta zainteresowania.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.