Skocz do zawartości
IGNORED

Towarzystwo fullrange'a

cyku

Rekomendowane odpowiedzi

Byłbym ostrożny z tym,że 1mH i 10 omów sie sprawdzi . Ja mam obecnie z Fostexem FE164E cewkę 0,33mH , konendesator 2,2 mikroF i rezystor 10 i dopiero to działa w zakresie , który mój Fostex ma podbity .

Załączam pomiary . Czerwony jest bez filtra , czarny z filtrem działającym w zakresie 2,5kHz - do 8kHz

PS

Ja mam obecnie słabo wytłumioną obudowe BR i gra najlepiej . W OB muliło niższą średnicę a BR mocno wtłumiony był za jasny- brakowało ciepła w średnicy .

Musze przyznac ,że dźwiek z szerokopasmowca jest tak kontrowersyjny ,że są nagrania , które wbijają mnie w fotel ale na większości jest poprostu gorzej niz ze zwykłego dwudrożnego. Brakuje mi basu, makrodynamiki , gładkości średnicy ,barwa jest papierowa a góra jednostajna i bez blasku . Bez filtra średnica jest mało subtelna.

Z drugiej strony plastycznośc , obecność , namacalność dźwięku bywa powalająca .

Generalnie to bardzo dobre głośniki ale wiem ,że można dużo lepiej .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

buble_corp w sumie basu jest dosyc sporo ale niezbyt nisko schodzi, wiem ze wiecej go z tych glosnikow nie wycisne, ona maja poprostu swoje granice. Poexperymentowal bym chetnie z jakims basem PA, moze Alphard albo Visaton w obudowie ála Visaton NOBOX lub QUasar (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) , ewentualnie projekt 13 z www.lampizator.eu. Chcialbym zachowac fantastyczna scene i precyzje OB z wieksza iloscia basu. Ze wsparciem w basie odgrody nie musialyby byc takie potezne, mysle ze cos okolo 60cm szerokie na 150 wysokie...no tak takie calkiem malenstwa to tez nie beda :))))

Ukryta Zawartość

ma moze kots dowiadczenie z visaton nobox?? buble_corp jak bedziesz mial drugi woofer to daj znac jak to gra, mnie neci wlasnie konstrukcja podobna do BD-Design, basy z visatona nobox a reszta to experymenty (B200 albo Greencones). Na forum visaton.de znalazlem pare ciekawych pomyslow ktor mozna wcielic w zycie...ale to po swietach raczej...

teraz zgodnie z obietnica pare refleksji na temat dzwieku. Elektronika Marantz PM-16 i rozne zrodla cd sredniej klasy, miedzy innymi Playstation 1 - prosze sie nie smiac ale uwazam za najlepsze poki co. Efekt: dla mnie wrecz magiczne srednie, jak juz wczesniej wspomnialem basu jest wiecej niz przypuszczalem, nie wiem jak gleboko schodzi ale myslalem ze bedzie go mniej. Scena jest doslownie trojwymiarowa i dzwiek jest fantastycznie odklejony od glosnikow. Zdecydowanie najlepiej jest gdy skrzydla ustawione sa pod katem 135 stopni do powierzchni OB, jest zdecydowanie wiecej "miesa", dziwek jest pelniejszy i scena jest szersza. Po zlozeniu skrzydel pod katem 90 stopni bas znika i dzwiek "chudnie", nie polecam. Z drugiej strony po calkowitym rozlozeniu skrzydel (dalo mi to OB o rozmiarach 2m wysokie na 1m szerokie) nie zaobserwowalem jakiejs drastycznej poprawy albo ogolnej zmiany charakteru dzwieku w stosunku do ustawienia pod katem 135 stopni. Co mnie nadal zakakuje to fakt ze mam dosyc potezne zasilanie i wykrecam Marantza na godzine 11 a isophony sie nie pala :) graja perwersyjnie glosno i przy tym bardzo czysto. Ostatnio wrocilem do moich T+A i czegos mi brakowalo, najbardziej tego ze dzwiek z T+A nie jest w polowie tak plastyczny i namacalny jak w OB. Basu jest naturalnie wiecej ale nic dziwnego jesli sie wezmie pod uwage ze T+A to linie transmisyjne z dwoma basami 25cm. Moim nastepnym krokiem bedzie proba poglebienia niskich tonow, mam po swietach do dyspozycji 2 niskotonowe Isophony Alnico, sprobuje na poczatek zrobic cos jak tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , jednak najbardziej neci mnie zakup jakis basow PA (eminence albo podobnych) i wstawienia tego w OB cos jak kolega buble_corp ale po 2 sztuki na kazda (klon BD-DESIGN i Jamo R909 to moje marzenie ktore mam nadzieje urzeczywistnic :-). Nie wiem nadal co ze zwrotnica dla basow, bylbym wdzieczny za sugestie. Aha jeszcze jedno, zamienilem wlasnie marantza na koncowke Parasound HCA-2200 MKII co daje mi waty bez konca (10 pierwszych w czystej klasie A) i teraz kwestia jak to wszystko razem polaczyc (koncowka ma opcje na bi wiring). Jeszcze jedno: mam na sprzedaz pare T+A TMR 160, jak ktos chetny to prosze na priva :) mam zamiar pozbyc sie tych gadzetow bo mnie nudzi ich sound...zdrowych wesolych

Ukryta Zawartość

-> nookie736

Najlepszym rozwiazaniem IMHO jest biamping i zwrotnica aktywna tylko dla basowców. Tak robi wiele osób które się bawią w OB i fullrange. Mozna jeszcze bawic sie ze zwrotka pasywną, ale wydaje mi się, że szkoda marnować możliwości połączenia fullrange ze słabym mocowo, ale świetnym brzmieniowo wzmakiem (klasa-D, lampa SE), a basu z odpowiednim dla niego wydajnym wzmacniaczem. Między świętami będę testował takie rozwiązanie, zrobiłem sobie prostą zwrotnicę aktywną dla basu (według Linkwitza) na OPA2604 z podziałem 2 rzędu o ile pamiętem 76hz

Szukam zdjęć (przekrojów) kolumienek o pt. UNIQORN (zdaje się z Dynavox).

Mam parę zdjęć (a nawet plany) konstrukcji UNIQLON, ale nie jestem ich pewien (szczególnie planów).

Ukryta Zawartość

No i pytanko do Was, dałoby się ten projekcik przerobić (nie montować tylniej ścianki i podstawki, zawiesić do góry nogami ew. bokiem na scianie) na myszkę miki?

post-3536-100000983 1170307946_thumb.jpg

post-3536-100000984 1170307945_thumb.jpg

post-3536-100000985 1170307943_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

o taką o:

Ukryta Zawartość

post-3536-100000982 1170307947_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Uważam, że nie byłoby to błędem, co więcej, można głośnik wysokotonowy, jeśli jest szczelny, przenieść z dostawki, na miejsce zaznaczone na zdjęciu. ak ma to wisieć na ścianie, trzeba by sprawdzić, czy nie będzie zachwiana równowaga basu, bo pozycja przy ścianie może podbić ten zakres.

Brak edycji!!!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-->porlick, jaki bas ;) tam będzie GDS20/10 siedział, a basu w nim niespecjalnie dużo (choć dla mnie w sam raz).

Zrobiłbym PAWO, te na Fostexach FE127 / FE126, czy kembridżach (kampuczach? :P ) FR125S, ale ta obudowa to taka ni to pies ni..., bo ani to BLH ani TL.

Druga sprawa że nie udało mi się wylicytować tych visationów BG13(chciałem tam je wsadzić) które obserwowaliśmy (za drogo już były :( ).

A może to i lepiej? ;)

Przy okazji ponawiam pytanko z innego tematu, ma może ktoś parkę GDS20/10 w wersji 15om (niestety dość rzadka jest...).

Ukryta Zawartość

post-3536-100000961 1170307977_thumb.jpg

post-3536-100000962 1170307976_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

GDS20/10 8om to i ja mam (chyba z 7) :P

Ale szukam wersji 15om, a jak dotąd raz tylko na taką trafiłem (ale to był pojedynczy głośnik, nie było sensu brać...).

A co do tego visationa BG13, to moim (skromnym :P) zdaniem prawie 50zeta za parkę to jest drobna przesada (tymbardziej że ostro używane, z dość mocno podkasowanym stożkiem rozpraszającym w jednej, aż strach mysleć co mogło się dziać w drugiej BG13 odwróconej na zdjęciu tyłem...).

Trochę kolumn z głośnikami Fostex.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I cała reszta -

Ukryta Zawartość

post-4056-100000776 1170308245_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mam pytanie może nie na temat - ale... zastanawiam się, czy dobrze połączyłem głośniki. z "+" szerokopasmowego przez kondensator ("+" kondensatora od strony "+" szerokopasmowego, "-" kondensatora do "+" wysokotonowego) do "+" wysokotonowego i powrót przez "-" obu głośników. z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.

Oczywiście, że źle.

W zwrotnicach stosuje się kondensatory bipolarne lub suche, więc natychmiast to rozłącz, jeśli Twój wzmacniacz jeszcze żyje.

(Diabli wezmą kondensator, a wzmacniacz, jeśli nie posiada zabezpieczeń, pójdzie z dymem.)

wszystko chodzi, tak że kondensator to jeden z tych, które wymieniłeś - oznaczeniami na nim "+", "-" zasugerowałem się dlatego, że z jednej strony (tej ze wtłoczeniem) ma od spodu czerwony dekielek. napisz, czy poza tym połączenie jest ok. dzięki za odzew.

• 4 tygodnie później...

Moje nowe głośniki, zdjęcie z wczoraj. Szerokopasmowy Visaton B200 + 2 * Eminence Beta 15''. Obudowa to odgroda 120x45cm z podwójnej 18mm sklejki. Wysokość montowania głośników (wysokość środka głosnika), 25cm, 65cm, 95cm.

Ukryta Zawartość

post-2659-100008751 1170311286_thumb.jpg

post-2659-100008752 1170311283_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A to z dzisiejszego przesłuchiwania. Niestety nie jestem zadowolony. W tej chwili połączyłem basowce równolegle i filtruję jedną cewką 10mH, wychodzi więc podział pierwszego rzędu na około 65hz. Niestety bas jest słabo kontrolowany :(. Trzeba pomierzyć w końcu to gówno, szkoda tylko, że w domowych warunkach nie da się zmierzyć częstotliwości poniżej 500hz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-> arturp

w tej chwili pędzę wszystko Drakulą Magazyniera, daje jako tako radę ale impedancja pewnie nisko spada i wychodzi buła na basie. Niestety nie znam się na tyle na zwrotkach aby coś sensownego wymodzić. Spróbuję jeszcze drugi rząd. Może ktoś bardziej doświadczony (np. Ty) doradzi co i jak?

buble_corp, 30 Sty 2007, 21:33

>A to z dzisiejszego przesłuchiwania. Niestety nie jestem zadowolony.

Kamil>

Jesteś na dobrej drodze. Wydaaje mi się, że takim basowcom to trzeba "bata" w postaci dodatkowych wzmaków.

Trzymam kciuki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

proponuję jeszcze tu:

Ukryta Zawartość

rzucić okiem.

coś a'la pokazany przeze mnie wyżej Quasar, ale tak jak u Ciebie na B200s i 2 x 15'' basowcach ;-)

Ukryta Zawartość

dziwne ,

przeciez u Pawła drakula napedzał 3 omowy zestaw na fosteksie i 12 calowym wooferze beymy ( chyba ) i bas był świetny No ale jesli woofery sa 8 omowe znamionowo czyli impedancja ma pewnie max 6 ohm i Vistaon działa jako full range to w zakresie basu masz impednacje około 2 ohmy . To może być za mało nawet dla takiego wzmacniacza .

Sa rózne mozliwości - visaton i woofery mozna filtrowac tak jak w tym projekcie Visatona na open baffle , wtedy impedancja na basie zejdzie do 3 omów ale to tez nie najlepiej . No im mozna zrobić eksperyment - podłączyć woofery szeregowo i przefiltrowac je cewką 10mH i kondensatorem równoległym rzędu 100-200uF a Visatona bez filtra - to da impedancje na basie około 8-9 omów przy jednoczesnym wyraźnym spadku efektywności o około 3dB na każdym wooferze .

No i moze trzeba im czasu na to aby zaczęły grać .

...there is no spoon...

-> artur

Też się dziwię, że u Pawła było tyle basu z tej Beymy. Robilem symulacje i wyszło, że tego basu powinno być bardzo mało, a przecież w rzeczywistości było OK. Może wynikało to z tego, że Paweł ma stosunkowo mały pokój, nie wiem.

U mnie jest niestety problem z tym basem, chciałbym się obejść bez aktywnej amplifikacji na basie. Zaczynam się jednak obawiać, że to wina głośników Eminenca :(

mnie tez to dziwi bo basu powinno byc dosyc z jednym driverem na odgrode. Koresponduje z gosciem z hifi-forum.de ktory ma zmodyfikowana wersje Visaton NOBOX, tzn zamiast visatona bgs40 w basie gra mu Eminence Delta 15 LF. Napisal mi ze nie experymentowal ze zwrotnica ale na koniec zostal orginalny projekt visatona (patrz zdjecie nizej). Nie wiem jak wyglada sprawa jezeli podlaczysz dwie sztuki szeregowo, moim zdaniem to juz overkill i sam mnie rajcuje taki pomysl :) Poki co moje OB sa wspomagane aktywnym subem quadrala i jest fantastycznie :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość jt211

(Konto usunięte)

Witam,

Pamiętam jak jakiś czas temu przeglądałem stronę Eminnece i widziałem porównanie skuteczności głośników

poniżej 200Hz.O ile się nie mylę na pierwszych miejscach były głośniki gitarowe.Myśle że ich trzeba by

użyć w twojej konfiguracji.Niskie Fs ja bym oddał za skuteczność poniżej 200Hz.

Sam myśle o podobnych kolmanach ponieważ 215RTF64 i FT17H grzeją półkę.

Aha gitarowe wzmacniacze są często lampowe i w dodatku SE wiec głośniki do nich są robione pod małą ilość

Watów.Jeszcze jeden plus to to że można spotkać 16 omóki !!!

To moja nie ekspertcka opinia.

Józek

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.