Skocz do zawartości
IGNORED

Towarzystwo fullrange'a

cyku

Rekomendowane odpowiedzi

...chyba poprawić ;) Potrzebuję mieć tak otwor wycięty, bo to co uwierciłem wiertarką nie spełnia zadnych wymogów estetyki :) ....a gra...ciezko powiedziec, bo otwór jest nierowny i byc moze od wewnatrz poszarpany, ale chyba lepiej niż z nakładka w całosci(byc moze to ten efekt poduszki powietrznej pod nakładką...a byc moze...no jeszcze nie wiem)...choc nie do konca tak jak ze stożkiem fazowym :)

...w kazdym razie chciałbym miec jasnosc w temacie, wyciąc ładny otwór i posluchać...pytanie tylko czym ?:)

Pozdrawiam

Do papieru , ja używam takiego czegoś:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wychodzi idealny otwór bez postrzępień krawędzi.

Ukryta Zawartość

no własnie

do drewna ostrze ma cos jakby srodek aby sie nie slizgało ostrze po materiale i obwodke nacinajaca wstepnie materiał stad nie szarpie i nie wyrywa materiału

duze obroty powolny posuw w jakims uchwycie i nic nie wyrwiesz

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

troche pomysł tego wiertła przypomina klasyczną narzynke np do płyt pod puszki ale narzynki maja zbyt duza srednice wiec ich nie wykorzystasz

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

-->Irek350, CMP1 jest tragiczny (jedynie nożyki są w nim dobre), osobiście żałuję że 2 lub 3 nie kupiłem (tam to faktycznie wygodnie się robi).

Jak chcesz to to podam Ci fajną (i prostą) przeróbkę która trochę zwięsza funkcjonalność "jedynki".

-->Irek350, pewnie już zakładałeś ten czarny "noniusz" igłą na "zewnątrz" żeby móc wycinać większe kółka, następnym krokiem jest lekkie wydłużenie tego otworu w żółtej części (jak coś to później wrzucę fotkie co i jak).

Warto też oryginalną, moletowaną nakrętkę zastapić motylkową (najlepiej plastikową z mosiężnym wpustem).

Można też dać cieniutką podkładkę (od dołu lub góry) pomiędzy żółta a czarną część (to jeśli chcesz precyzyjniej wycinać) - bo się trochę rozchodzą podczas skręcania (i masz kólko np. 2-3mm większe od ustawionego).

• 2 miesiące później...

Witam!

Posiadam nowe głośniki Philipsa 9710M/01 takie jak na zdjęciu, czy ktoś miał z nimi doczynienia i jaką obudowe polecacie !? myślałem nad hornem

ponizej parametry tego glsnika

Diameter: 8.5", 20.3 cm

Efficiency: 97 dB SPL @1m, 2.83v, 8R

Re: 5.2R

Z: 7R

Fs: 46 Hz

Qms: 2.28

Qts: .63

Qts: .49

Vas: 3.55 ft^3, 100 l

Pe: 15W

Xmax: +- .7mm

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>> brylant

Troels Gravesen poleca taką konfigurację: Philips 9710M/01 + wstęga Fountek NeoCD3 (ewentualnie Aurum Cantus G2Si)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 6 miesięcy później...

Witam

co prawda temat troche odbiega od mojego pytania - ale pewnie i tak jest dosyć bliski dla wielu uczestników tego wątku - może ktoś podpowie jaki głośnik basowy ok 30 cm byście zaproponowali do odgrody? do pomieszczenia maks 20 metrów? głośnik pracował by w H frame!

• 1 rok później...

Wita

Temat jest mocno archiwalny, a nie chcę zakładać nowego wątku, bo chodzi o głośnik szerokopasmowy- to wpiszę się tutaj .......

Dzięki uprzejmości firmy Polink mieliśmy dzisiaj możliwość posłuchać głośnika Tangband W8-1772, najprawdopodobniej jako pierwsi w Polsce (nikt nie napisał, że go słuchał); postanowiliśmy się podzielić wnioskami na forum.

Głośniki zostały najpierw pomierzone (parametry nie odbiegają od tego, co podaje produent),a potem na podstawie tych pomiarów zrobiona obudowa, a w zasadzie dwie w jednej-zamknięta i basreflex. O markach sprzętu towarzyszącego nie ma co pisać, bo w zasadzie chodziło nam o posłuchanie głośnika i jego dzwięku. Dla porównania mieliśmy Visatona B200 w firmowej, zamkniętej obudowie .

A teraz trochę o dzwięku TB w obudowie zamkniętej: nie sprawdził się w ogóle, więc szybko przerobiliśmy obudowy na basreflex>>>>> wtedy dopiero głośnik pokazał, co potrafi- pomiary wykazały, że grał od 46Hz, bardzo klarowna średnica i naprawdę niezła góra, co bylo słychać po podłączeniu visatona. Ze względu na małą ilość czasu pobieżnie staraliśmy się posłuchać zróżnicowanych gatunków muzyki. Niestety: Ramsztain odpada, ale wszystko inne to miód na uszy, symfonika -kotły i reszta bomba, Garbarek też.... Cały czas graliśmy tranzystorem, aż właściciel przyniósł lampę ...i jakość jeszcze się polepszyła. Reasumując: głośnik jest godny polecenia i może załatwić sprawę nagłośnienia na dłuższy czas ;-) Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

post-8723-100002554 1265921789_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość cadam

(Konto usunięte)

Witam, tak wszędzie o nim piszą i wielu o nim pisze- ale piszą tylko to co gdzieś przeczytają, a głośnik jest wart uwagi, trochę trzebaby popracować jeszcze nad obudową - szerszy front i wzmocnienia i powinno być dobrze :)

• 1 rok później...

Cześć!

Odkopuje wątek.

Chodzi mi po głowie eksperyment łączący Fostexa Fe 204 (starszy brat Fe 206) oraz FT15H (starszy brat FT17H). Widziecie w tym sens?

Raczej myślałem o hornie niż odgrodzie. Może wsadzić fullrange w jerycho i tweeter tak osobno? Może zdjąć whizzer z fostexa, smarnąć damarem i obarczyć odpowiedzialnością za wyższe rejestry tylko tweeter? Jakieś pomysły dotyczące zwrotnicy?

P.S.

Jestem laikiem.

W watku byl podany gosc ktory takie zabawy uskutecznieal.Co dotweatera niewidze problemu reszta dosc nieprzewidywalna.

Pozdrawiam Arczi

Mam u siebie fe166en z ucietym whizzerem. Jest szczegolowy do ok 4khz. Powyzej potrzebny jest tweeter. Poza tym Fostex nie reaguje na ciecie od gory pojedyncza cewka. Pozostaje dokladanie korekcji impedancji lub zwr. 2 rzędu

Jak widzicie sens uzupełniania przetwornika „symetrycznego” dodatkowym gwizdkiem? Przecież on naruszy symetrię; patrz lokalizację źródeł pozornych.

Jeśli współosiowy przetwornik w zakresie wysokich jest kiepski to można sobie zabawę darować.

Na dole nisko cięty woofer nie ma problemu. Ale góra?

Może są dwie filozofie:

1. Dwuzakresowy przetwornik szerokopasmowy. Ten ma przetwarzać od jak się da niskiego dołu.

2. Dwuzakresowy przetwornik dla zakresu średniego i góry.

Jakaś wiedza, doświadczenia?

Ja mam szerokopasmówke Philips ad12100 m8 odciętą drugim rzędem przy 1300 hz i na średniowysokich tonach mam horna ćięcie drugi rząd 1450 hz chociaż powinno być 1350-1400. na wysokich tonach mam odwróconą fazę ze względu na przesunięcie fazowe 180 stopni co wynika z zastosowania drugiego rzędu.

Forumowicze którzy naprawde znają sie na rzeczy mają na hornie zwrotke pierwszego rzędu. Będe próbował opcje. Także ja mam takie coś:) ale to wymaga jeszcze pomiarów,dostrojenia.

Nie ma jakiegoś gotowego przepisu na połączenie tych głośników?

Może aplikacje podobne do dedykowanych przez producenta dla ich młodszych braci?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma jakiegoś gotowego przepisu na połączenie tych głośników?

Może aplikacje podobne do dedykowanych przez producenta dla ich młodszych braci?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Po wycieciu whizzera zmienia sie wlasciwosci glosnika. Duze membrany kiepsko przetwarzaja gore pasma. Fe166en po wycieciu stozka ciagnie az do 10khz. Co z tego jesli robi to malo szczegolowo. Mysle, że cialbym go maksymalnie przy 6khz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moja wiedza na temat strojenia jest zerowa. Zastanawiam się czy można puścić fe204 całym pasmem w jericho, a filtrować jedynie tweeter? Proszę pomóżcie bo mam weekend na pracę a przetworniki czekają :).

Moja wiedza na temat strojenia jest zerowa. Zastanawiam się czy można puścić fe204 całym pasmem w jericho, a filtrować jedynie tweeter? Proszę pomóżcie bo mam weekend na pracę a przetworniki czekają :).

Pewnie, że można. Pasmo powinno byc nawet w miare wyrownane. Pytanie tylko czy jakosc bedzie satysfakcjonujaca.

Rozumiem, że tak normalnie - szeregowo?

Wybrać któreś z tych?

Ukryta Zawartość

vs.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 10 miesięcy później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.