Skocz do zawartości
IGNORED

Towarzystwo fullrange'a

cyku

Rekomendowane odpowiedzi

Nie, nie miałem ani nie słyszałem.

Ciekawy wątek na temat porównań F200A Fostexa z B200 Visatona:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

My tu gadu ,gadu a ja próbuję robic pomiary Tesli w tej szerokiej obudowie i wychodza mi takie cuda ,że chyba bez igoda nie dam rady;/

Załaczę pomiary jak potrenuję jeszcze różne opcje .

Na razie mogę tylko powiedziec ,ze spodziewałem sie podkreslenia niższej średnicy przez szeroką ściankę ( nawet na to liczyłem ) ale aż tyle ?! na dodatek wyższa średnica i góra sa tak nierównomierne ,że sądziłem chwilowo ,że mam jakies problemy sprzętowe ale nie .

Ten przetwornik zamontowany na ściance o szerokości 35 cm i 22 cm to zupełnie inny głosnik.

...there is no spoon...

adamo_0, 24 Paź 2006, 18:19

br ale nie tu jest problem . Na pomiarach wyraźnie widac ,ze dolna średnica jest wyeksponowana i stąd ten ocieplony i zamulony dźwięk

...there is no spoon...

>Artur

Może i masz racje z tym sprzętem, posłuchaj czegoś innego u siebie. Masz na czym porównywać:/

Szkoda, że Ci tak średnio przypadła do gustu, bo mnie u Maćka (niedawno słuchałem jego odgród z AC) wydała się bardziej liniowa niż Fostex. Znając życie coś jeszcze pewnie wykombinujesz.

Wstawiłem filtr do Fostexa, z elementów, które miałem, tj. cewka 0.9mH, kondensator 2,2uF i rezystor 3R.

Elementy połączone równolegle, wszystkie w torze FE207E. Dla przypomnienia na AC G2 mam tylko konda 2,2uF, na basie natomiast cewkę ok. 10-12mH oraz równolegle kond 22uF.

Wydaje mi się, ze trochę więcej mam góry, wiele więcej. Uspokoiła się jednak troszkę średnica.

Posłucham jeszcze i zobaczę.

Cholery można dostać, trzeba w końcu zrobić zestaw pomiarowy :)

Pozdrawiam

Niby fajnie z tym systemem pomiarowym ale wyniki sa tak nieczytelne ,że niewiele z nich mozna wnioskowac . Pierwszy raz cos takiego widzę . No drugi - pierwszy to był pomiar twoich fostexów . Totalny bałagan. Wygląda na to ,że SW nie mierzy dobrzez na tak szerokich ściankach frontowych . Tylko dlaczego ?

Po tych doświadczeniach wydaje mi sie ,że to nie głośniki szerokopasmowe maja pokrzywiona charakterystyke tylko to wynik niedoskonałosci metody pomiarowej . Gdybysmy włozyli Fostexa do skrzyni o wąskiej ściance przedniej to jego ch-ka wyszłaby pewnie gładka jak stół . A w odgrodzie o szer. 35 cm góry i doły +/-10dB !

Mierzyłem Tesle z takim samym filtrem w obudowie ościance 23 cm i wyszło +/- 2dB ...

Zgłupiałem .Chwilowo mam dosyć i jestem lekko rozczarowany wynikiem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Niestety obawiam się że to nie bład pomiaru a faktyczna zmiana charakterystyki ze względu na odbicia fali od płaszczyzny skrzynki i jej krawędzi. Kolumnę głosnikową należy traktować jako całość, każdy z jej elementów ma ogromny wpływ na dźwięk, dobrze było by najpierw poprubować z różnymi szerokościami i pozycją samego głosnika, wiem że możliwości jest milion ale w tym rzecz, wszyscy poszukujemy audiofilskiej nirwany :-) a system pomiarowy to podstawa, choćby po to bu szybko i łato eliminować rozwiązania złe. Arturp, nie poddawaj się :-)

ale skrzypce na tej Tesli to karton... bleee ;( coprawda inne jakieś tam instrumenty spoko, nawet bas jest, jutro mi Acoustic przyniesie magnesy dodatkowe, mówił że poprawiają trochę, może trzeba by też wytłumić te skrzydła z tyłu, zaokrąglić brzegi i/albo pomalować jakąś farbą super hiper zajebiście wytłumiającą, a są takie? ;)

zaczynam mieć dość tego, jeszcze tyle do zrobienia, lampa na 300B, potem GM70, cdpro2, D1 do DAC'a, Xono, patefon..........i pewnie jakies tuby albo odgrody z subem gdzie bass schodzi do jądra ziemi... a na dniach życiowy zakup mieszkania... napewno schudnę..

Pozdr

;)

>Wstawiłem filtr do Fostexa, z elementów, które miałem, tj. cewka 0.9mH, kondensator 2,2uF i rezystor 3R.

Pytanie w jakim celu ten kondensator tam skoro uzywasz głosnika wysokotonowego?? :):)

Żegnaj 300B w klasie A :-(

Wczoraj byłem tak zdruzgotany niepowodzeniem z Teslami ,że zamiast wydać zaoszczędzona kasę na wzmacniacz zgodziłem sie na zakup kanapy do ,,living roomu " . Chwila nieuwagi , depresja w wyniku nieudanych eksperymentów audio , lekkie przeziebienie i ... tragedia gotowa , zaliczka wpłacona. Trzeba uważać , licho nie śpi . A na imię mu ŻONA.

PS

Po cholere mi ta kanapa ? Fotel mogłem sobie przestawiać po całym pokoju w poszukiwaniu sweet spot a takie bydle stoi pod ściana i koniec . No i spokój miałem , nikt mi nie przeszkadzał w słuchaniu muzyki a tak to zaraz przylezą i będą chcieli sie przysiąść , telewizor włączyć , porozmawiac o pracy , gości zaprosić. Jak nie było na czym siedziec to nikt nie przeszkadzał .

Totalny brak zrozumienia . Skandal.

...there is no spoon...

>Bartek1

Liczyłem na taki właśnie wpis. Nie byłem pewien.

>Arturp

To musi być hiper kanapa, bo jeśli pochłonęła kase jaką miałeś wydać na 300B, to ..... uhhh.

...poza tym do tanich to ona też nie należy :D

Panowie, walczymy z naszymi pierdziawkami, a tu "gotowce" czekaja... ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Who's Afraid of Music?

W temacie Tesla na szerokiej ściance .

dzisiaj poświęciłem im kilka godzin eksperymentalnie ( na słuch ;/ ) strojąc zwrotnicę , ze względu na trudności w pomiarach .

Osiągnąłem efekt , którego oczekiwałem - ciepło i naturalność przekazu . Nie chodziło mi o wrazenia spektakularne okupione utratą realizmu . Przez czas jakis grały z niebywałą ilościa detali , oddechu i powietrza . Pierwsze wrażenie było powalające ale po zmianie kilku płyt doszedłem do wniosku ,że jest to skutek podbicia średnicy i w rezultacie były męczące i nienaturalne .

Po zmianach dźwiek jest spójny i spokojny z zaskakująca ilością góry .Wokale są pozbawione typowego dla szerokopasmowców nalotu na wyższej średnicy . Ilość detali jest duża , czasem wydaje mi sie ,że wieksza niz moich kolumnach dwudrożnych ale dotyczy to raczej pierwszego planu , tło jest lekko stłumione .

Średnica czytelna i nigdy nie jest agresywna . Raczej relaksujący i muzykalny niż narzucający się .

Problemem jest brak nasycenia barw . Nie są one tak realistyczne , dźwięczne , gładkie i błyszczące jak w układzie dwudrożnym . Lepsza jest natomiast przestrzeń , lokalizacja , ,,namacalność " oraz spójnośc i wypełnienie środka pasma gdzie układy dwudrożne cierpią na kłopoty przy cz. podziału . Brak niskiego basu ale kontrabas niezły i szybki . Lekko drażniące jest oderwanie wysokich tonów ( górka koło 10kHz ) od wyższej średnicy ale za to góry jest tyle ,że aż trudno uwierzyć ,że to szerokopasmowy ;p Sybilanty dobrze zaznaczone ale nie drażniące.

...there is no spoon...

-> arturp

Ale niestety z Twojego opisu wynika, że pomimo tylu zalet nie mają tego czegoś...

Tego, za co kochamy szerokopasmowce...

Chociaż czego oczekiwać za 30zł :D

Taki filterek dla Tesli ARZ 6608.

Muszę tylko zaznaczyc ,że moje Tesle maja dodatkowe magnesy i pracuja w obudowie wentylowanej 18 litrów, która dodaje ciepła średnicy .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Simonello, 26 Paź 2006, 19:01

Z godziny na godzine grają lepiej . Rozgrzewa się głośnik i filterek .

Ale nie ma się co oszukiwac - to nie finezyjne Fostexy czy inne droższe szerokopasmowce z delikatnym zawieszeniem piankowym , lekką i sztywną membraną oraz potężnym układem napędowym . Tu membrana to kawałek tektury , zawieszenie to ta sama tektura tylko nasąsczona i zgnieciona w harmonijkę a magnes ma średnice około 7 cm - jak tweeter a przeciez to głosnik 20 cm.

z drugiej strony słusznie zauważyłeś - za 30 PLN to rewelacja i moje stare Scan Speaki drżą o swoją przyszłośc ;p bo pewnych rzeczy nie potrafią zagrać tak jak Tesle ...

...there is no spoon...

Tesla po rozruszaniu zawieszenia co trwa dłuugo w niektórych aspektach zaskakuje pozytywnie i wydaje się byc pomostem do lepszego, ale tez szerokopasmowego głośnika. Wg mnie bez dodatkowego magnesu nie da się jej prawie słuchać. U mnie zagrała ciekawie z starą integra Pioniera SA 8500 mocno się zdziwiłem na plus. Czekam już na jakieś starocie szerokopasmowe ... zobaczymy co będzie jak będę wchodził do domu z nastepnymi dechami - ale ym razem dzieki farbie poleconej przez music'a może będzie to wyglądało troszke lepiej.

A mnie sie u Maćka podobało, wydaje mi sie ze Tesla ma bardziej wyrównaną charakterystyke niż Fostex.

Gra muzykalnie i z oddechem a Maciek nie ma jeszcze filterka i magnesów.

Ja natomiast wywaliłem kondensator (czyli zostałe R=3 oraz L=0.9mH w torze fostexa) i jakby lepiej, pozbywłem sie przewalonej góry.

Matthew, 26 Paź 2006, 20:57

Poćwicz ten filterek , który zamieściłem wyżej . Zupełnie inny głosnik . Mozna sie pobawic wartościami rezystora w granicach od 15 omów do 27 omów .

...there is no spoon...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.