Skocz do zawartości
IGNORED

Towarzystwo fullrange'a

cyku

Rekomendowane odpowiedzi

Music

Pisałeś, że bawiłes się m.in greencone Saba. Własnie zakupiłem parę 20'' greencone + wysokotonowe (tez green) i myśle co tu z nimi zrobić :-). Na początek zrobiłbym OB (bez gosnika basowego) i w związku z tym mam do Ciebie prosbę:

1.Podaj proszę wymiary odgrody wraz z położeniem otworów na głośniki. Czy skrzydełka dodawałeś? Czy głośnik/i montowałeś na deskę z przodu czy czy od tyłu?

2. Napisz coś na temat WIELKOŚCI i WYSOKOŚCI pomieszczenia, jaki to ma wpływ na dzwięk w przypadku OB? A tak przy okazji ...wiele czytałem na temat realizmu średnicy saby czy siemensa w OB, czy da się to porównać do Lowthera w tubie?

3. Z tego co czytałem, to 20" saby podłacza się bezposrednio do wzmacniacza, a wysokotonowy jest filtrowany jedynie kondensatorem. Jaki kondensator trzeba podłączyć do głośnika wysokotonowego (saba) i gdzie go moge kupić?

4. W tej chwili nie mam lampy, czy nie rozlecą się te saby jeśli spróbuje podłączyć do nich tranzystor Densen B100?

5. Pisałeś kiedys: >Niestety nie jest to Klangfim, ale jeśli ten o którym rozmawiamy jest w 1/3 tak dobry jak K. to

>dalbym się za niego pokroic na plasterki ;-) Którego Klangfilma miałeś na myśli? z jakiej serii 205, 307, 405?

Music, z góry dzieki za pomoc. A może ktoś jeszcze się wypowie, za kazda pomoc dziekuje

ppaproc, 21 Cze 2007, 17:04

PPaproc, w zastępstwie pomogę ci w paru punktach (etykieta zastępcza):

>Czy głośnik/i montowałeś na deskę z przodu czy czy od tyłu?

Nie wiem oczywiście jak to zrobił Music ale idea jest taka że przykręca się od tyłu, na uszczelkę z filcu.

Aczkolwiek są tacy co przykręcają z przodu.

>3. Z tego co czytałem, to 20" saby podłacza się bezposrednio do wzmacniacza, a wysokotonowy jest

>filtrowany jedynie kondensatorem. Jaki kondensator trzeba podłączyć do głośnika wysokotonowego

>(saba) i gdzie go moge kupić?

Oryginalnie w radiach wysokotonowiec był filtrowany kondensatorem 2 uF ale użytkownicy OB często stosują 4 uF (4.7 uF). Można eksperymentować z wartościami 1 - kilkanaście uF. Jaki typ kondensatora? Najlepiej wysokiej jakości olejowy (Siemens, Jensen) albo foliowy np. Audyn.

Zakup - znajomi, allegro, eBay, Wolumen, akkus.com.pl, audiostereo.pl :). A dokładnie - podłączenie się do zbiorowych zakupów u Petera (patsconnexion, percyaudio).

>4. W tej chwili nie mam lampy, czy nie rozlecą się te saby jeśli spróbuje podłączyć do nich

>tranzystor Densen B100?

Kontrolę nad tym ile czadu dostają głośniki masz ty - panując nad gałką głośności. Kontroluj ją a Sabom nic się nie stanie.

zapewne chodziło o Klangfilma 307.

za parę około 600 Euro

Koteczek pisał że górę ma lepszą niż PHY : )

405 podobno już wymaga tweetera i to chyba na nich bazują Kolumny Klangfilm Eurodyn

na kanał 3 x 405 i tweeter tubowy.

A to wszystko za śmieszną cenę - 10'000 Euro na ebayu raz na parę lat : )

Dudivan'ie , kolejny raz przychodzisz mi z pomocą, wielkie dzieki

Cervantes'ie, z 307-ką nie jest aż tak źle, za 500-600 $ + przesyłka mozna trafić w super stanie. A może Ty coś wiesz na temat wymiarów odgrody, skrzydełek, pomieszczenia itp? Może też wiesz coś na temat realizmu srednicy 307-ki w porównaniu z dobrze ustawionym Lowtherem?

ppaproc, 21 Cze 2007, 17:04

>Music

>1.Podaj proszę wymiary odgrody wraz z położeniem otworów na głośniki. Czy skrzydełka dodawałeś? Czy

>głośnik/i montowałeś na deskę z przodu czy czy od tyłu?

Glosniki przykrecone sa od tylu, wymiary dechy ( kolelejna wersja probna ;) ) 50 x 80.

Wczesniej mialem wersje ze skrzydlami, ten sam wymiar deski + skrzydla skaldajace sie z czterech czesci po 10 cm kazda, lamane pod katem.

Basu bylo wtedy wiecej, ale scena byla malo precyzyjna, jakas taka rozwlekla.

Taki uklad jak teraz daje najwiekszy realizm, ale wymaga woofera - zdecywolalem sie na ta wersje i tak jest najlepiej.

>2. Napisz coś na temat WIELKOŚCI i WYSOKOŚCI pomieszczenia, jaki to ma wpływ na dzwięk w przypadku

>OB? A tak przy okazji ...wiele czytałem na temat realizmu średnicy saby czy siemensa w OB, czy da

>się to porównać do Lowthera w tubie?

Lowthera niestety nie mialem okazji sluchac.

Pomieszczenie im wieksze tym lepsze :) u mnie to 4 x 5 m, wysokosc 2,5.

>3. Z tego co czytałem, to 20" saby podłacza się bezposrednio do wzmacniacza, a wysokotonowy jest

>filtrowany jedynie kondensatorem. Jaki kondensator trzeba podłączyć do głośnika wysokotonowego

>(saba) i gdzie go moge kupić?

Najlepiej w moim przypadku gra z 2,5 uF Siemens MKV, z tym ze zamiast wysokotonowek graja u mnie wstegi - w bezposrednim porownaniu wypadly lepiej.

Zazwyczaj slucham 8" Fullrange, ale ostatnio robie proby z cewka tasmowa i oporem Mills'a w torze i musze przyznac ze jest calkiem niezle...

>4. W tej chwili nie mam lampy, czy nie rozlecą się te saby jeśli spróbuje podłączyć do nich

>tranzystor Densen B100?

Jesli nie slychac znieksztalcen to na pewno nic im nie bedzie :)

>5. Pisałeś kiedys: >Niestety nie jest to Klangfim, ale jeśli ten o którym rozmawiamy jest w 1/3 tak

>dobry jak K. to

>>dalbym się za niego pokroic na plasterki ;-) Którego Klangfilma miałeś na myśli? z jakiej serii

Mialem na mysli 307 :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Who's Afraid of Music?

ja też na jesieni będę polował na Klangfilmy : )

Nie słyszałem bo o to raczej ciężko : ) Co do odgrody to "Koteczek" aplikował je w swych Bafflach do PHY czyli 170x 150 cm. Basu niskiego podobno nie za dużo, jednak dźwięk został opisany jako BARDZO Przyjemny. Co do średnicy , to też tylko przeczytana gdzieś kiedyś opinia że jest mniej krzykliwa od Lowtherów : )

Niestety jeszcze nie było u nas rewolucji OB i myślę że dopiero za dwa lata będzie można w Polsce rzucić uchem na najróżniejsze Klangfilmy/Carl Zaisse/ Telefunkeny i inne rarytasy pamiętające niekiedy więcej niż nasi dziadkowie : 0

Visaton B200 na allegro:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) w okazyjnej cenie. To nie jest moja aukcja ani nie są moje głośniki.

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...
  • 2 miesiące później...

Bartek1

Pytałeś kiedyś, czy ktoś wycinał whizzer od FE206E...

Załączam zdjęcie FE207E bez tubki (narazie trochę nadgryzione krawędzie ma ten głośnik, ale nie mogłem dziś już dłużej czekać na porządny skalpel;)) oraz pomiar strojenia zestawu ze wstęgą (AC).

Ukryta Zawartość

post-2263-100006328 1198186711_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Buble_corp.

Pomiar odległości ok 1m, mikrofon umieszczony pomiędzy głośnikami czyli mniej więcej na wysokości odsłuchu.

>Ryszard_wpl

Głośnik wysokotonowy to AC ART1:

Ukryta Zawartość

>Lancaster

Fostex jest cięty 2rz. na ok 5kHz, wysoko tonowy AC ma filtr 4rz.

Prawdopodobnie popracuje jeszcze nad zwrotnicą (a raczej popracujemy, bo męczę też systematycznie ArturaP i Yogiego).

Pięknie. Czy grają pięknie, hmmm.

Na pewno nie są już kierunkowe jak na początku. Góra, bardzo równa i na przyzwoitym poziomie, średnica też niezła, jednak damskie wokale są nadal trochę wyeksponowane (górka na ok 4kHz?). Bas jakiś tam jest, ale jego jakość a raczej ilość w głównej mierze zależy od wzmacniacza. Mój nie kopie na basie jak Chuck Norris z półobrotu :)

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

może obniż cz. podziału na max 2,5kHz . Z filtrowaniem 4 rzędem wstęga to wytrzyma a pozbędziez sie tych rezonansów w okolicach 4-5kHz . Dziwięk będzie gładszy i górna średnica bardziej nasycona .

...there is no spoon...

uważam, że na częstotliwość podziału 2,5 k to szkoda fostexa, cała zabawa tkwi w tym by większość informacji szła z jednej membrany, więc raczej przesuń cz podziału w okolice 10k :-) ja tak zrobiłem z sabą i zagrała muzyka

Nie będziemy sie spierać ale sądzę ,że wstęgowy AC to lepszy głośnik niz Fostexi dlatego to wstęga powinna grać szerszym pasmem .

No ale to kwestia gustu . Ja w zasadzie lnie ubię szerokopasmowych więc może moje podejście nie jest obiektywne ...

...there is no spoon...

1,2mH. 1,5mH . 1,8mH . 2,2mH - do testów wystarczy tania rdzeniówka z drutu 1,2mm ale musisz kupowac po 2 sztuki . Jak skończysz pomiary i na wykresie wyjdzie ci ,,ładnie " to potem lutujesz obydwie zwrotnice i słuchasz . Po kilku dniach mierzysz ponownie poniewaz elementy sie układają i często pomiar się zmienia . Poprawiasz i znowu kilka dni słuchania . Jak odpowiada to można poeksperymentować z innymi wartościami elementów aby uzyskać pewność ,że nie ma lepszej opcji , zamawiasz docelowe elementy i ... gra .

...there is no spoon...

Panowie , pytanko trochę offtopowe, ale moze wiecie...czy można posmarowć resor fullrange w clu redukcji zawieszenia górnego ? Chodzi o coś co długi czas utrzymuje elatycznosc i nadaje sie do malowania papieru...

zgadzam się arturp, wstęga gites, ja uwielbiam chodziło mi tylko o to że szkoda głośnika który spokojnie zagra do 10k ciąć tak nisko i to w paśmie mocno słyszalnym, poza tym wstęga ma tendencie do gwałtownego wzrostu zniekształceń w "dole" dlatego lepiej używać jej w miarę wysoko. Tak czy inaczej jak powiedział magazynier lwpiwj sprawdzić więcej opcji.

• 2 tygodnie później...

artur, wręcz przeciwnie :) Żeby było ciut sztywniejsze a jednak elestyczne...

...no i kolejne pytanko....czym ładnie wyciąc niewielki otwór w nakładce przeciwpyłowej fullrange ? Chodzi ki o to by głośnik był wentylowany ja np. Fostex, czy wiele innych a nie "zamkniety"...dla checy wywieciłem to wiertarką ale nie wyglada to bosko....otwór mialby być fi ok 5mm centralnie w osi głośnika.

Pozdrawiam

lancaster, 4 Sty 2008, 08:59

czym ładnie wyciąc niewielki otwór w nakładce przeciwpyłowej fullrange ?

Oto cała operacja w technikolorze:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a men, nie nie...to to jest łatwizna :)

Mi chodzi o otwór ala ponizszy Fostex...czyli nie wycinamy calej nakladki, tylko bardzo ładnie jej część centralną:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.