Skocz do zawartości
IGNORED

Audiolab 8000S, Io.

smyk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich z forum audiostereo oraz z góry dziękuje za udzieloną pomoc.

Aby poprawić walory brzmieniowe wy. wzmacniacza pobawiłem się prądem spoczynkowym Io, ustawiając kilka różnych jego wartości + odsłuch, każdego dnia inna wartość Io. (pomiary: spadek nap. na rezystorach kolektorowych Rc. 2*0,22 ohm). Zaczynając od 5mV a skończywszy na 120mV. Dla różnych wartości prądu Io, dźwięk był różnie odbierany:

5mV – całkiem ciekawy szybki bas, wokal szorstki, nadmiar wysokich tonów.

10mV – dla większych amp. wysokie tomy bardziej znośne, reszta bez mian.

20mV – jeden wielki chaos: (basy, soprany), niewielka poprawa dla wokalu.

40mV – dźwięk bardziej wyrównany, (brak jednorodność, rozproszony dźwięku).

60mV –

{ przyjemne średnie tony, góra w normie, bas: hmm jakby mało dźwięczny }

80mV –

100mV –

{ dla tych wartości było całkiem dobrze, żaden z dźwięków nie niszczył innych }

120mV –

Dod:

- wraz ze wzrostem prądu Io zakładałem poprawę walorów brzmieniowych wzmacniacza

- brak wyszczególnionych wykonawców oraz fachowych bajkowych opisów brzmieniowych

- komentarze dla różnych wartości nap. Są moją indywidualną skromną opinią

No to tyle na wstępie, a teraz do setna sprawy:

Pobawił bym się z większym prądem spoczynkowym dla tego wzmacniacza słuchając moich ulubionych płyt. Niestety problem dotyczy tranzystorów, ich temperatury, wielkości radiatora do którego są przymocowane oraz stabilizacji prądu Io.

Martwi mnie temp. Tr. dla 100_120mV. Czy zastosowany radiator poradzi sobie z odprowadzeniem ciepła wydzielanego przez tr mocy. przy wyższych amp. (większych mocach).

Pierwsze włączenia wzmacniacza (zimny) wartości prądu Io jest sporo wyższy, po ok. 3min uzyskuje wy. wartość.

Czy przy bardzo zimnym wzmacniaczu (otwarte okno temp. bliska 0 C) tranzystory mocy po włączeniu nie ulegną zniszczeniu (struktura tr.).

Zaobserwowałem że przy dużych wartościach prądu Io, niewielka niepożądana cyrkulacja powietrza tr. sterujących powoduje gwałtowny wzrost prądu Io. (st. pr. Io)

Czy wymiana podkładek izolujących tr. a radiator na inne (jakie) niż są zastosowane, poprawi odprowadzanie ciepła z tr. (powierzchnie tr. mocy zostały wyrównane, wypolerowane)

Pytanie kieruje do osób obeznanych z wyżej wymieniona terminologią, znajomością ukł. Elek. hobbistów oraz osób zajmujących się na co dzień projektowaniem wzm., a zwłaszcza do posiadaczy tubingowanych 8000S.

Pozdrawiam Smyk

https://www.audiostereo.pl/topic/22216-audiolab-8000s-io/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.