Skocz do zawartości
IGNORED

Anna German - najlepsze wydania

zafop

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni,

czy ktos sie orientuje/moze polecic najlepsze wydania plyt Anny German wydane na cd. Na poczatek chce kupic plyte z serii NIEPOKONANI z jej najbardziej znanymi piosenkami (podobno material zostal zremasterowany), ale tez znalazlem jej plyte w jezyku rosyjskim wydana w Rosji (czy macie doswiadczenia z plytami tam wyprodukowanymi? - chodzi mi oczywiscie o legalne wydawnictwa).

Z gory dzieki za wszelkie informacje i spostrzezenia.

PS. Sorry za brak polskich liter, ale cos mi sie "wysypalo".

https://www.audiostereo.pl/topic/22240-anna-german-najlepsze-wydania/
  • 7 lat później...

Wpisów nie za wiele a szkoda. Postać przybliżona nieco mydlanym, ale wzruszającym obrazem w TV.

Dysponowała głosem, który nie wymaga wiele od sprzętu i szukanie super wydań jest zbędne. Zmieniła się nasza wrażliwość i Anna brzmi dziś za miękko, za kojąco. Obecny w moim domu młody człowiek, był zmuszony :) do trzykrotnego wysłuchania około dwudziestu nagrań tej nietuzinkowej wokalistki. O dziwo, jego odczucia pokrywały się z moimi, to było piękne, wzruszające śpiewanie, dodał od siebie: śpiewanie jak "na wojnę".

Anna German do dziś zachwyca barwą głosu i śpiewaniem lekko, jakby od niechcenia. Taki śpiew wymaga jednak nieprawdopodobnej kontroli nad emisją głosu a łatwość słuchania jest skutkiem kunsztu i talentu. Zaśpiewać tak ładnym głosem dziś niewiele osób potrafi. Ściśnięte gardła i przygarbione sylwetki kurczowo trzymające się mikrofonu nie zapowiadają emocji i ich nie dostarczają. Dziś modny jest protest-song, plucie w mikrofon, dekolty i plastik, ale jest to moda wykreowana przez nieudaczników i miernoty wokalne, bo na bezrybiu i rak ryba.

Wróćmy czasami do starej, dobrej szkoły śpiewania i dajmy się zaczarować Annie.

Może dla niektorych serial mydalny, ale ja z żoną zaległe 5 pierwszych odcinków oglądaliśmy na VOD jednym ciągiem przez pół nocy :) Co ciekawe - moje dzieci z nami oglądały 2 ostatnie odcinki bez chwili nudy, a kiedy w radiu słyszą piosenki Anny German rozpoznają ją bez zastanowienia. Dzieci w wieku 10 i 4 lat :)

Oprócz serialu polecam też książkę, którą Anna German napisała po wypadku "Wróć do Sorento" - tam pisze m.in., że ma z natury "wysoko postawiony głos" :)

Może nie wszyscy wiedzą, ale Anna German nagrała też płytę z muzyką klasyczną pt. Domenico Scarlatti – Arie z opery „Tetida in Sciro”. Nie wiem jak z jakością nagrania, płyta nagrywana bodajże w 1971 r., jest wznowienie na CD z 2001 r. Ja odsłuchiwałem tylko fragmenty na YT, ale polecam, np. :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Ostatnio chodzi za mną ten utwór. Nie wiem dalczego, ale wydaje mi się, że chwilami jest jakieś podobieństwo do "Summertime" w wykonaniu Janis Joplin. Oczywiście wokalistki zupełnie różne (obie wybitne), ale jest jakiś taki specyficzny smutek w tych obu utworach:

Kupiłem taką płytę: "Z Archiwum Polskiego Radia - Anna German".

Ukryta Zawartość

Bardzo przyjemna.

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Obraz ma wielką siłę oddziaływania i serial nie tylko przypomniał Annę, ale i zapisał ją w odnawialny sposób. Z pewnością będą powtórki.

Amerykanie wiedzą jak scalić wielokulturowe środowisko i m.in za pomocą filmów kreują obraz wspólnej Ameryki. U nas brakuje tego typu filmów, nie ma na nie pomysłu, ale są postaci. Wielcy Polacy, o których u nas i na świecie zapomniano a którzy swoim dorobkiem mogą zafascynować i fascynują.

Jak by ktoś chciał,to tu jest film dokumentalny "Wywiad z Anną German, piosenkarką, kompozytorką i aktorką przeplatany jej utworami".Własciwie są w tej paczce dwa filmy,"Śpiewa Anna German " i "Anna German - portret (1975)"

Ukryta Zawartość

post-14343-0-78595000-1367862497_thumb.jpg

post-14343-0-22455800-1367862511_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trochę ciekawostek o Ani :

Ukryta Zawartość

I nieco mniej znane piosenki Ani

Ukryta Zawartość

I jeszcze raz Ania w piosence pt. "Żeby szczęśliwym być " po rosyjsku

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piotr

• 1 miesiąc później...

Również obejrzałem serial i przyznam się, że b. mi sie podobał. Nie znałem w ogóle A. German (wstyd), ale lepiej późno niż wcale.

Piękne piosenki. Wręcz nie do uwierzenia, że piosenki z naszego kręgu kulturowego z lat 70-80 były tak różne od tego co nastało w tych samych granicznych latach 80tych...

To inne śpiewanie, inne teksty, przekaz, estetyka. Te piosenki i piosenkarka coś mówią, coś przekazują. Wydaje mi się, że to słowiańska dusza w nich pobrzmiewa - ta muzyka jest autentyczna, śpiewanie dla A. German wydaje się naturalne jak nastroje w ciągu dnia, życia. Piosenka towarzyszy życiu, pulsuje razem z nim, jest o życiu. A co dziś..?

Chyba jeszcze np. blues, country i kilka innych gatunków może ma tą autentyczność, jest związane z życiem.

Zdecydowanie musze posłuchac innych polskich wokalistek. Jestem zachwycony A. Geppert od jakichś 2 lat, ale podskórnie czuję, że takich perełek jest więcej.

Powrót po dłuższej przerwie...

German ma wspaniały głos. Niektóre jej piosenki brzmią już anachronicznie (głównie chodzi mi o aranżację), niektóre trzymają się bardzo mocno. Pamiętam, że w latach 70-tych była dla nas konkurentką Żanny Biczewskiej (ta ostatnia lepsza- kto ma jej winyle z tamtych czasów to wie)- to jest dopiero perełka: Rosjanka, była sowiecką odpowiedzią na Joan Baez i przewyższyła ją wielokroć.

Anna German nie była zbyt u nas lubiana, bo występowała (o ile dobrze pamiętam) na takich wiernopoddańczych imprezach jak festiwal piosenki radzieckiej i festiwal piosenki żołnierskiej (pisownia celowa). Ale głos fantastyczny a piosenki przeurocze- nawet teraz. Pamiętajmy też o jej rosyjskich produkcjach, które są PRZYNAJMNIEJ tak samo dobre jak polskie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.