Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowy wzmacniacz słuchawkowy DIY

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

jak widac, troszke to miejsca zajmuje, obudowa z hifidiy.net (200x300) jest na sam styk...

nie jest to wersja finalna oczywiscie, niktóre kable idą nie tak jak powinny, plytki nie poprzykrecane, pewnie i tak zrobie go p2p ;]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-18089-100006031 1206877012_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja w swoim wzmacniaczu zastosowałem kondensatory sprzęgające 220uF/400V Epcos, zbocznikowane kondensorami MKT 1uF.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>bomarek

a porownywales to z jakims normalnym polipropylenem o wartosci 10uF czy wiekszej... ?

mam tego epcosa, identycznego ;)) ale zamierzam go w zasilanie wladowac...

Bawilem się różnymi kondensatorami, 10uF nawet ze słuchawkami 600 ohm miał słaby bas, minimum do tych słuchawek kiedy byłem zadowolony z brzmienia to 33uf, miałem elektorility RIFA 33uF/400V zbocznikowane Wimą MKP 240nF. A jakie masz słuchawki?

Postanowiłem się dzisiaj pobawić w pomiary i wzmacniacz ma płaską charakterystykę w paśmie 10Hz do 100kHz.

Zastanawiałem się kiedyś nad kupnem taniej przystawki do karty dźwiękowej (oscyloskop+generator) ale pasmo zbyt ograniczone.

Zastanawiam się czy można to zastąpić czymś innym (kwestia finansowa odgrywa zasadniczą rolę)?

----------------

Mnie chyba żona niedługo wyeksmituje z powodu tych gratów jak ona moje zabawki. Udało sie tanio kupić generator funkcyjny do 5 MHz, oscyloskop Hamega HM705 i Goldstara OS3060.

Takie przystawki oscyloskopowe można traktować jako zabawkę.

Moja kochana (na wypadek gdyby to czytała) żona toczy pianę z ust jak widzi jakiś element, a nie daj Boże lutownicę - ale widzę, że nie tylko ja tak mam ;)

W sumie, to dobrze je jest hamulec w postaci żony, bo w innym przypadku....

Pozdrawiam

P.S. Aha, nie widziała jeszcze DACa w opakowaniu po czekoladkach Ferrero (takie opakowanie zastępcze ;)) - ale czuję, że już po mnie.

----------------

bomarek, 30 Mar 2008, 18:46

>Mnie chyba żona niedługo wyeksmituje z powodu tych gratów jak ona moje zabawki. Udało sie tanio

>kupić generator funkcyjny do 5 MHz, oscyloskop Hamega HM705 i Goldstara OS3060.

>Takie przystawki oscyloskopowe można traktować jako zabawkę.

Generator tez mozna zrobic samemu np DDS do 25MHz :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Bawilem się różnymi kondensatorami, 10uF nawet ze słuchawkami 600 ohm miał słaby bas, minimum do tych >słuchawek kiedy byłem zadowolony z brzmienia to 33uf, miałem elektorility RIFA 33uF/400V zbocznikowane >Wimą MKP 240nF. A jakie masz słuchawki?

>Postanowiłem się dzisiaj pobawić w pomiary i wzmacniacz ma płaską charakterystykę w paśmie 10Hz do >100kHz.

a mam tonsile sd-524, 600ohm i słaba efektywność, naprawdę potrzeba podkrecić Volumem żeby zagrało głośno ;))

to widze ze z 33uf skoczyles az na 220 :D

duze straty poniosles na barwie wzgledem kondow mkp?

pytam bo czesto przy tuningach lampowcow wszelkich otl widzialem porady w stylu zeby zamieniac te elektrolity na wyjsciu jakimis polipropylenami wlasnie nawet o duzo mniejszej wartosci...

a co do bocznikowania to powoli dochodze do wniosku ze bocznikowac warto tylko elektrolity, a nie polipropyleny innymi polipropyleniami... chyba ze to naprawde jakies kiepskiej jakosci kondy...

sd524, bas jest, ale cos czuje ze zwiekszenie go bedzie kosztem gory, a tego nichcialbym...

ale potestuje potestuje... musze dokupic w nast weekend jeszcze jednego konda epcosa i wstawie ;))

ja mam lampy schowane wiec musze to zrobic na plytce, ale Tobie to polecam zrobic wzmaka p2p, masz lampy na wierzchu, wiec zaden problem. odczujesz duza roznice w brzmieniu ;))

ja narazie pcb ale może właśnie zrobie to na płytce a u dołu kabelkami, płytkę chyba z plexi wykorzystam, albo sklejkę jakąś ;]

to moja docelowa konstrukcja na dłuuużej, więc warto inwestować w nią... jest bardzo wrażliwa na jakość wykonania jak i same elementy..

Linki do dokumentacji

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Elementy gdzie nie podano ich wartości trzeba dobrać. Jak widać z doświadczeń Kolegów różne pojemności kondensatorów dawały różne efekty :)))

Pozdrawiam i życzę powodzenia !!!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

UWAGA - KOMUNIKAT (soorki pkrecz)

W pon-wt odbieram trafo do OLT od jednego z wykonawców.

Wiem że wrzucam kij w mrowisko ale ponieważ reszty elementów nie dostane w ciągu 4-6 tygodni to może ktoś z Kolegów je przetestuje i wtedy postanowimy czy zamawiać (nie mam odpowiedzi na zamówienie od drugiego producenta ale jak sie uda to też wyśle do testów).

Najchętniej ktoś z WRO ale jeżeli szacowne grono wybierze inaczej to wyślę na własny koszt.

Jest to duża odpowiedzialność dla testującego ale w ten sposób macie szanse na szybszą dostawę trafa.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.