Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowy wzmacniacz słuchawkowy DIY

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie

Dostaje jakiegoś dual /// izmu

Zasilacz od OTL Kamyk

Schemat od ... wie co

Genaralnie wiekszego burdelu nie widziałem nawet w filmie CK Dezrterzy

O co chodzi w całym watku i jakie konstrukcje sie tu robi?

Wydzieliłem

- Pre Barszczyka ( + PSU Pkrecza)

- OTL Kamyka z PCB+ PSU Pkrecza

- .....

ale do końca nie jestem pewny what the F... is going on

Może Szanowny Moderator cos z tym zrobi

dino, 15 Cze 2008, 21:45

>Panowie

>

>Dostaje jakiegoś dual /// izmu

>

>Zasilacz od OTL Kamyk

>Schemat od ... wie co

>

>Genaralnie wiekszego burdelu nie widziałem nawet w filmie CK Dezrterzy

>

>O co chodzi w całym watku i jakie konstrukcje sie tu robi?

>

>Wydzieliłem

>

>- Pre Barszczyka ( + PSU Pkrecza)

>- OTL Kamyka z PCB+ PSU Pkrecza

>- .....

>

>ale do końca nie jestem pewny what the F... is going on

>

>Może Szanowny Moderator cos z tym zrobi

hmmm... kol ''dino'' faktycznie jest w tym wątku troszkę bałaganu ale zainteresowani i tak wiedzą o co chodzi... ;))))

twoje konkluzje są jak najbardziej prawidłowe gdyż wątek jest o budowie skądinąd b.dobrego wzmacniacza słuchawkowego lecz w miedzyczasie został wykonany też przedwzmacniacz z ''audiotonu'' nr3 zwany w tym wątku ''barszczykiem'' z racji tego że kol ''barszczyk'' popełnił do niego komplet pcb czyli do przedwzmacniacza i psu do niego...

koledzy którzy ''normalnie'' czytają schematy nie mają problemów z rozróżnieniem ''what is what'' ;)

mam nadzieje że rozjasniłem ''co nie co''

pozdrawiam

p.f.pawlikowski, 21 Kwi 2008, 23:24

>za radą bomarka, podmieniełem wyjściowe kondy na elektrolity, zbocznikowałem polipropylenami,

>hmmm... narazie kondy słabo uformowane, ale napisze coś na świeżo;

>

>pogorszenie brzmienia niemalże w każdym aspekcie, czyli scena, dynamika (!), szczegułowość, i ta

>magia nieco zmalała,

>plusy: zdecydowana poprawa dolnego pasma, choć i inne dźwięki zyskały masy, albo to narazie takie

>zaciemnienie brzmienia bo może to byc mylące, posłucham kilka dni i zdecyduję co robić... choć

>liczę, że wraz z upływem czasu brzmienie się jeszcze poprawi ;)

>

>napewno warto spróbować tej kombinacji...

>

>___

>pfp

To ja dodam dla kolegów poszukujących ''więcej masy'' że warto skupić się też na zasilaniu...

właśnie słucham sobie ''Fourplay'' na zmodyfikowanym zasilaczu i jest PRZEWYBORNIE... ''kopytko'' na basie ,przepiękna średnica i jedwabista górka...

Lampki to siemens E88CC i 12AU7 RCA (za E88cc zamiennie stosuję tu 6n1p ''Svetlana'' i też jest miodnie...)

proponuję dla anody ''tylko'' dobre CRC nic dłużej bo ''zmuli'' u mnie od wczoraj po formatowaniu chodzą 3X 560uF/400V Rubycon-a. pierwszy zbocznikowany 0,47uF ,a dwa następne po R 0,22uF ROE...

''TOP END'' jest zarąbisty...

Proponuje też zmienić rezystor wejścowy ze 100R na 50kohm co umożliwi dużo płynniejszą regulacje wysterowania siatki e88cc ;)(sprawdzone praktycznie).

Dla kolegów którzy dysponują niskoimpendancyjnymi słuchawakami (poniżej 100R) zalecam wstawić za kondensatorem wyjściowym rezystor od 50 - 100R. Rezystor ten pomoże w dużej mierze ustabilizować wewnętrzne wzmocnienie wzmacniacza w wypadku obciążenia niską impendancją co będzie skutkować znacznym spadkiem zniekształceń na wyjściu...

miłego słuchania...;)

pozdrawiam

vuy

cudak10,

to nie magia ;)

trudno dać gotową receptę na sukces. Musisz na niego trochę zapracować (głownie doświadczalnie) - tak było z moim pre.

Na początek warto poczytać trochę o triodach. Znośny tekst (ja też nie jestem elektronikiem z wykształcenia, a załapałem):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Następnie multimetr, lutownica, trochę rezystorów i do roboty (toż to sama przyjemność) ;)

Serdecznie pozdrawiam,

Ukryta Zawartość

----------------

UL to napięcie, które wychodzi z zasilacza -> tak to jest opisane na schemacie, i idzie na anodę wtórnika katodowego (jedna połowa lampy) i poprzez rezystor R5 na anodę pierwszej połówki lampy.

W zależności od wartości UL i rezystora R5 możesz uzyskać żądaną wartość napięcia anodowego (Ua), ustalając wartość rezystora R4 mamy możliwość zmiany prądu anodowego.

Dodam, że wszystkie zmiany w wartościach pojedynczych elementów mają wpływ na cały układ. Wartość rezystora katodowego ma duży wpływ na wartość zniekształceń i pasma przenoszenia.

Pozdrawiam

----------------

Mam pytanie w sprawie wzmacniacza - która lampa jest która na schemacie?

V1, to

V2, to?

Bo widzę pewną nieścisłość pomiędzy płytką drukowaną, a schematem (możliwe, że to zmęczenie, ale wolę się upewnić)

Pozdrawiam

----------------

Sorrki mifrak - ale przez te ///izmy nie popatrzyłem na schemat o który chodzi.

Eksperymenty z zasilaniem mam juz za sobą (wszystko o czym pisze dotyczy OTL Kamyka)

Raczej zmieniam rezystory w zasilaczu zeby dobrac "poprawne" Ua.

Jak na razie za radami kolegów zaczynałem od 260V i jestem na 300V.

Skutki mizerne - nadal lekki przester na górze a po odkręceniu potka na 2/3 wyjście wyglada jak na zdjeciu ponizej. Nie mam teraz czasu ale musze dokładnie pomierzyc napiecia i zobaczyc co sie dzieje. Jak zwykle cenne uwagi - wanted

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W końcu udało mi się odpalić pre nr3 na PCB Pkrecza i mam w związku z tym parę pytań.

Pre działa rewelacyjnie ale lampy (6N23P) ledwo się żarzą, czy to jest normalne czy jest jakiś problem z zasilaniem?? W zasilaczu dałem R1 1,2kom a R3 i R4 dałem 9kom wiem że to dużo ale mój miernik pokazuje cały czas 212V a zaczynałem z rezystorami R1 560om R3,R4 2,7kom i też było 212V. Narazie odpaliłem pre jako wzmacniacz słuchawkowy i ma troche małe wzmocnienie, które rezystorki wymienić żeby zwiekszyć wzmocnienie??

>>lampy (6N23P) ledwo się żarzą, czy to jest normalne czy jest jakiś problem z zasilaniem??

Jak już, to z zasilaniem żażenia. A Ty kombinujesz z anodowym.

>>Na jałowo, po obciążeniu jest około 140v

U=R*I Na jałowym nie masz obciążenia (I równe zero), więc nie ma spadku napięcia na rezystorach. Prawdopodobnie dlatego masz takie samo napięcie niezależnie od wartości rezystorów. Wniosek: mierz napięcie pod obciążeniem.

Czyli napięcia mam ustawić zeby podczas obciążenia wynosiło około 168V??

A 6,3V podczas obciążenia wynosi trochę ponad 4V a na jałowo prawie 7V,a to jest max dla tej lampy??

Na pewno nic się nie spali??

Ustawiłem napięcia pod obciążeniem na 175V, a co z tym 6,3V pod obciążeniem jest około 4V rezystor R8 3,3oma. Poniżej fotka lampy nie wiem czy będzie dobrze widać ale tak słabo żarzy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

może masz za słabe trafo?

jeśli dalej napięcie będzie za niskie- wyprostuj je, powinno się podnieść (daj dużą pojemność filtrująca). jeśli dalej będzie za niskie spróbuj jeszcze dać stabilizator LM 7806

cudak

Primo - to nie jest lampa do extremalnego "świecenia" żarzenia :)

Drugie Primo - anodowe nie wpływa na jasność świecenia "żarzenia" :)

Od tej lampki nie oczekuj spektakularnych efektów.

>cudak10, 25 Cze 2008, 20:47

Jakiś rezystor powinieneś tam zostawić, najwyraźniej masz za słabe zasilanie, ta lampa pobiera tylko ok. 310mA, postaraj się o lepszy transformator.

Stabilizacja nie zaszkodzi tylko przed stabilizatorem napicie powinno być co najmniej o 1,2 - 1,5V (zależy od stabilizatora) większe.

Transformator chyba nie jest za słaby

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.