Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowy wzmacniacz słuchawkowy DIY

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

Trzeba pamiętać, że kondy poleciłem koledze kwierzykowi który posiada słuchawki 60 Omów. Niestety ale kondy MKP o pojemności jaka byłaby mu potrzebna są większe od całego wzmacniacza. Nie sądzę także, że prąd upływu tych kondów mógłby coś zrobić słuchawkom o takiej impedancji. Trzeba je tylko podformować na starcie i jazda. Już wcześniej pisałem, że 60 omów plus ten wzmacniacz to kiepski pomysł. U mnie skończyło się to na wymianie słuchawek. Teraz mam 300 omów i 0 problemów.

• 1 miesiąc później...

Przepraszam Wszystkich za brak odpowiedzi na e-maile, ale z braku czasu zaglądam tu sporadycznie.

Udało mi się zamieścić ponownie moją stronę, na której mam nadzieję znajdziecie większość odpowiedzi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam

Andrzej K.

/kamyk/

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Czy ktoś mógłby udostępnić wzór płytki do wzmacniacza na ECC88 i ECC82 do termotransferu? Przeglądałem ten temat i są zamieszczone płytki, ale z zarysami elementów. Nie znalazłem natomiast takiej z samymi ścieżkami. Nawet zacząłem już sam projektować, ale chyba nie ma sensu jeśli ktoś już to zrobił.

Przy okazji mam jeszcze jedno pytanie. Zazwyczaj obudowa składa się z drewnianych boków i do tego aluminiowy front i tył. Jak mocujecie te elementy ze sobą? Chodzi mi o brak wkrętów na przedniej i tylnej blasze. Ewentualne po bokach już nie są takie rażące.

• 3 tygodnie później...

tu masz porzadne płytki i opis

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i nowy podpis w związku z ulepszaniem zdjęc przez właścicieli forum

żródło:

Ukryta Zawartość

post-10115-100005084 1263720967_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

coś za mały i nie widać kryptoreklamy

poprawiam się

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 miesiące później...

Witam, od niedawna posiadam wzmacniacz słuchawkowy Kamyk w wykonaniu Pana Marka Bożka, który dodatkowo może pracować jako preamp.

Chciałem was zapytać, czy Kamyk dobrze się sprawdzi podpięty do "dużego" wzmaka?

Lampki ma już dobre i na słuchawach wymiata, ale czytałem, że w innych konstrukcjach takie rozwiązanie nie do końca się sprawdziło.

Nie mogę teraz tego sprawdzić u siebie, bo zostałem z jednym IC i muszę kupić dodatkowy. A jak kupować, to już bardziejszy, więc wolę zapytać zanim wydam kasę - czy jest sens, czy sobie odpuścić takie połączenie?

Witam ! Jaką moc uzyskamy w wzmacniaczu lampowym OTL ECC88 ECC82 przy słuchawkach 32ohm? Czy warto wykonać do jeszcze wzmacniacz tranzystorowy na wyjściu OTL o mocy 150mW do słuchawek ? I korzystań z niego jako hybrydę lub sam wzmacniacz lampowy? Chodzi mi o ten wzmacniacz:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

tak myślę

czy ten wzmak kamyka dźwignie słuchawki niskoomowe ? (32Om)

czy może lepiej zrobić coś takiego ?

Ukryta Zawartość

Dzięki za pomoc

POZDRAWIAM

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Witam czytających. Szukam,albo właściwie to proszę,o ile to możliwe,o wzory pcb do opisywanego słuchawkowca,w ostatecznej wersji.W PDF-ie,bo tych programów różnej maści nie kumam.Do domowego sposobu termotransferu.Będę niezmiernie wdzięczny.Pozdrawiam.

tak myślę

czy ten wzmak kamyka dźwignie słuchawki niskoomowe ? (32Om)

czy może lepiej zrobić coś takiego ?

Ukryta Zawartość

Dzięki za pomoc

POZDRAWIAM

dobrze opisany, sprawdzony projekt; fajnie też działa z ECC85 na we

Ukryta Zawartość

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

• 3 tygodnie później...

panowie co sadzicie o takim wynalazku i innych kitach od tego sprzedawcy. chcialbym sobie sprawic lampke i poczatkowo myslalem, zeby kupic cos z "fabryki", no ale ponoc takie rzeczy to klasa sama w sobie. czy jest duza szansa na uzyskanie b. fajnego dzwieku, czy tez to loteria?

The Protagonist DAC by McGyver, Dynaco ST35, Hifiman HE5LE:)

Witam. Obecnie zastanawiam sie nad budowa wlasnie wzmacniacza. Do tej pory uzywalem glownie anglojezycznych stron, a w szczegolnosci head-fi i tam "Kamyk" nie jest popularny, wiec niemal nic o nim nie wiem. Patrzac na sama schematyke umieszczona na stronie Kamyka design wydaje mi sie byc bardzo prosty, ale moze sie myle, bo nie jestem jeszcze zbyt zorientowany w tych sprawach. To, co mnie najbardziej zastanawia, to napiecia z jakimi bede pracowal. Ludzie pisza, ze wzmaki OTL moga byc smiertelnie grozne, jesli nie przestrzega sie podstawowych zasad pracy nad takimi napieciami. Sam oczywiscie planuje nie pracowac nad takim wzmakiem podpietym do pradu lub dotykac go, kiedy jest zasilany. Dodatkowo myslalem o gumowych rekawiczkach, ktore moze by cos daly. Wiem, ze dobrze sie nad wzmakiem nie pochylac podczas pracy i widziec, gdzie sie siega lutownica. Cos jeszcze wartogo odnotowania?

Moze ktos naskrobac co nieco o ogolnej charakterystyce brzmienia? Brzmi jak typowa (czy raczej 'sterotypowa' lampa, czy jest bardziej neutralny Mam teraz uzywanego Millett Hubrid MiniMAX; czy wzmak Kamyka bylby jakims upgradem?

@zbira - czesc, tak myslalem, ze Cie tu spotkam.:) Professor00179;)

Z gory dziekuje wszystkim za pomoc.

• 2 tygodnie później...

czy ten wzmacniacz dobrze poradzi sobie ze słuchawkami 32 ohm?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czy ten wzmacniacz dobrze poradzi sobie ze słuchawkami 32 ohm?

Ukryta Zawartość

Jasne, od tego jest trafo. Jak ma odczep na 32 omy, to dlaczego ma źle pracować?

Kwestia dobrania transformatora.

Ukryta Zawartość

otl kamyka jest bardzo trudnym wzmacniaczem,szczególnie dla początkujących,jeśli komuś schemat wydaje się z pozoru bardzo prosty niech zrobi wzmacniacz bez jakich kolwiek brumów,życzę powodzenia:) dlatego jest to dość skomplikowana konstrukcja pod względem prowadzenia mas,zresztą nigdy nie spotkałem się na forum z jakim kolwiek forumowym zamówieniem na kompletne pcb do tego wzmacniacza,może kiedyś? ci co go chcą robić na pająka to napewno nie uda im się osiągnąć odrazu ciszy,niestety z tym wzmacniaczem trzeba powalczyć,wiem bo robiłem,i zrezygnowałem;)

• 3 miesiące później...
  • 2 tygodnie później...

Witam wszystkich.

Mam nadzieję, że Was nie zabiję tym pytaniem. Mam zamiar zbudować wzmacniacz słuchawkowy. Zależy mi na dobrej jakości dźwięku (wiem pojęcie względne:) Chcę zapytać, czy KTOŚ porównywał osiągi wzmacniacza P. Kamyka do ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Hybryda wydaje się znacznie prostszą konstrukcją, zwłaszcza zasilanie, miała też dobre

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Będę wdzięczny za sugestie.

Pozdrawiam FERB

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PC+DAC PCM1795/NUDA+TELEFUNKENS600/KHOZMO+ALEPH J 2xMONO+HURRICANE=DIY

>FERB

raczej nie ma czego porównywac, wspomniana przez Ciebie hybryda jest nieco prymitywnym układem i poza niską impedancją wyjściową, nie ma specjalnie żadnych zalet względem takiej konstrukcji jak Kamyk ;)

Znajomy kiedyś sobie zbudował ten wzmacniacz:

Ukryta Zawartość

Osobiście byłem zaskoczony jak to ładnie grało, bardzo dynamicznie.

Ukryta Zawartość

> w zasadzie spodziewałem się takiej odpowiedzi, ale człowiek chce zawsze na już, na szybko:. Kończę powoli DAC by waldi'06 (co prawda na razie uruchomiłem tylko zasilacze, ale widmo ukończenia ciekawego stopnia wejściowego do mojej nirwany audio spowodowało chęć szybkiego zbudowania kolejnego stopnia. Zdecydowałem, ze będzie do wzmak słuchawkowy, a dopiero potem końcówka i kolumny. Nie boje się konstrukcji "Kamyka" od strony mechanicznej, pierwszą kłoda pod nogi jest zasilanie, a ściślej toroid na takie napięcia. Po napisaniu powyższego postu trafiłem na stronę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i po woli zaczynam się wczytywać. Z DAC'em też na początku było tak, że jak dostałem płytkę to zaraz chciałem ją odsprzedać, ale po woli się wgryzłem:).

Dzięki za oddzew!

Ukryta Zawartość

PC+DAC PCM1795/NUDA+TELEFUNKENS600/KHOZMO+ALEPH J 2xMONO+HURRICANE=DIY

>FERB

raczej nie ma czego porównywac, wspomniana przez Ciebie hybryda jest nieco prymitywnym układem i poza niską impedancją wyjściową, nie ma specjalnie żadnych zalet względem takiej konstrukcji jak Kamyk ;)

Ja widzę dużo więcej sensu w złożeniu powyższej hybrydy niż Kamyka, który się nie nadaje do niskich impedancji. Ultrasone, Grado, Denonów i Audio-Techniki porządnie nie posłuchasz. Mój znajomy pozbył się niedawno tego osławionego OTLa na rzecz urządzenia półprzewodnikowego, któremu ganz egal czy napędza 600 omów czy 24.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.