Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowy wzmacniacz słuchawkowy DIY

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

Góra wreszcie otworzyła się , bas przestał hulać , przełączyłem na krótko na tranzystorowca na LT

i chyba szybko do niego nie wrócę . Czy ktoś pił piwo marki Goolman ?

Zastanawiam się ,a może to nie jest forum tylko mój prywatny blog ? :)))

Na wyjsciu mam 10uF i zastanawiam się czy aby nie dołożyć równolegle 6uF ruskich olejowych MGBO .

O Simensach słyszałem dużo dobrego ale chodziło o większe pojemnosci do zasilacza ,a nie do sygnału .

Jak gdzieś kupię to spróbuję . A może dołożyć te teflony ?. Jestem nowicjuszem jeśli chodzi o lampy.

SCR znam dobrze , w sumię nic nadzwyczajnego tyle że przyzwoite. ? Czuję że ten słuchawkowiec ma potencjał.

Teflony prawdopodobnie dobrze by się zgrały z MBGO- które są dość ciemne- tu kwestia gustu dla jednych to poziom SCR dla innych lepiej. Za Siemensami , Boschami dobrze się rozejrzeć po znajomych, ludzi co się zajmują naprawą pralek lub szroty - kolega zrobił mi miłą niespodziankę i w ten sposób dostałem 2 Semensy MKV 30uF każdy- z bezużytecznych pralek AEG.

Co powiesz o tych ? Sprzedawca nie informuje jaki to jest typ.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Cóś mam przymałe napięcie żarzenia 5,9V :) Te ruskie 6N1P dużo żrą .

Na szybkich diodach jest chyba mniejszy spadek, jutro wymienię .

Sprawdzałeś jaka jest zmiana z tradycyjnego mostka na szybkie diody ?

Myślalem o lampie prostowniczej , pewnie sprawdzę kiedyś taką opcję .

Ten wzmacniaczyk bardzo fajnie rozegrał się .

Gdzie jest jakiś link do schematu Twojego wzmacniacza ?

>morris

Za mostkiem mam 470uF i dalej przez rezystory 100R po 470uF na kanał.

Mam akurat te ruskie MGBO 2x6uF więc jeśli piszesz że warto zastąpić pierwszy kondensator to spróbuje.

>lancaster

Rozumiem że walczymy z tym samym wzmacniaczem ?

zorro, walczymy, jak walczymy;)

Ty masz polutowany, a u mnie klamoty dopiero czekają:)

Może ta EZ81 mnie onieśmielila, pierwszy pre na lampach jaki robiłem to ten barszczykowy.

Nie mogę powiedziec, gra bardzo dobrze, ale wolę OPA. Na wyjściu tamtego pre(E88CC Tesla gold pin) mam 0,22uF PIO+ 0,1uF Teflon. Naprawdę dobra kombinacja do lampy, o ile komuś nie będzie za jasno.

Lancaster jakie ma być napięcie?- bo do tej pory posluguję się zawsze programem PSUD lub buduję podstawowy filtr CLC i dodając RC wyregulowuje sobie napięcie jeżeli jest za wysokie. Dobry zasilacz to przedewszystkim dławik jeżeli lampy ciągną więcej niż pare mA prądu, poza tym jeżeli ktoś nie ma trafa to polecam trafa separacyjne (nie da się wtedy co prawda zrobić czystego prostownika lampowego) ale za cenę 15-25pln czego chcieć więcej. Lecę na egzamin...

Dobra z tymi trafami separacyjnymi to raczej nie nada- bo trzeba uzyskać 330V. Jak wrócę do domu to zrobię symulację w PSUD. Dużo tej filtracji w załączonym schemacie. A trafo już masz? Na jakie napięcie oraz jaka moc/prąd?

>lancaster

Telto produkuje dławiki i to nawet o bardzo dużej indukcyjnosci oczywiscie trzeba uważac na dopuszczalne

obciążenie prądowe , ceny są przyzwoite.

Ukryta Zawartość

Nie wiem dlaczego na początek uparłeś się na tą lampę prostowniczą . Problem dławika miałbys z głowy.

Nasz genialny konstruktor Waszczyn z Ancient Audio wycofał się z zastosowania lamp w zasilaczu swoich

najnowszych topowych monobloków Silver Grand Mono :)))

Pierwowzór wzmacniacza o którym piszemy jest tutaj , Kamyk wprowadził parę korekt .

Ukryta Zawartość

Mój zasilacz jest identyczny tyle że w wysokim napięciu zamiast 3x100uF użyłem 3x470uF niskoimpedancyjnych BC

post-201-100000289 1170294642_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

->Zorro

Czy prostownik będzie na półprzewodnikach czy lampowy dławik ma zaletę w postaci dużo lepszej filtracji niż rezystor przy umiarkowanym spadku napięcia na nim. Co w rezultacie dają niską impedancję zasilacza. Prawie same zalety:)

Jaki masz prąd anodowy?

->Lancaster

Spytaj się o rezystancję dławika, żeby nie ci nie wcisneli jakiegoś takiego z 400-500Ohm(bo dlawik o takich parametrach to możesz sam mieć w postaci transformatorka głośnikowego z telewizora TG 2,5 itp mają tam z400Ohm prąd max.35mA i przy tym prądzie indukcyjność rzędu 10H).

>morris

Trafo mam nawinięte na 250V i prąd 0,15A

Używałem przez pewien czas cewek w zasilaczu do Passa Aleph5 .

Pożytek z filtracji był mały za to trochę muliły mi dzwięk , więc pozbyłem

się ich . Oczywiscie jest to moja subiektywna opinia.

Pass to inna bajka- tam chyba to jedynie chyba powietrzne lub przeogromne rdzeniowe,żeby się nie nasycały przy dużym prądzie stałym- może rezystancja tych cewek była za duża?- tak tylko pytam, bo na to by wskazywalo mulenie.

Moim zdaniem w lampach jest trochę inaczej- wiele do myślenia daje, że w droższch lampowych konstrukcjach aż roi się od dławików w zasilaniu, a w tańszych modelach rezystory.

Jeżeli bedziesz miał możliwość spróbuj.

Pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.