Skocz do zawartości
IGNORED

nowe visatony czy coś używanego?

zielonypawel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, stoję przed możliwością skompletowania zestawu głośnikowego (2 głosniki stereo) na głośnikach (bas Visaton ws200sc, sredni al130, wysoki g20sc). Całość wraz ze zwrotnicami wyjdzie ok. 2000 zł. Czy warto? Czy może lepiej zakupić coś używanego za tę kasę?

Pozdrawiam, Paweł.

Warto :-) mam Visatony DIY CT173, bas W250s, srednie W130s wysokie DT94..cena za kit w tej chwili 400 euro plus koszty obudowy...Dla porownania kupilem linie transmisyjna T+A TMR Criterion 160, nonplusultra, podobno high end, stoja w tej chwili na ebayu powyzej 1000 EURO!!!!!...graja o 2 klasy gorzej od Visatonow, kompletne rozczarowanie, bas slabszy i mniej uporzadkowany, gorsze wysokie, srednie, ujda ale to nie to co w Visatonach .Mysle ze firma Visaton jest bardzo niedoceniana, glosniki z serii Al to poezja, uzywa ich podobno Burmaster, chodz nie wiem czy to prawda. Moim marzeniem sa Visaton Concorde MKII. Jaki kit konkretnie chcesz kupic??

wielkie dzięki za odpowiedź! nie zamawiam konkretnego kitu, a wybrałem sobie z katalogu visatona głośniki i napisałem do visatona czy skompletowaliby mi zwrotnice. wycenili komplet zwrotnic na 400 a głośniki na 1000 zł. Więc cała budowa wyniesie mnie jakieś 1600 zł.. Pozdrawiam serdecznie i proszę o wiecej opinii, jeśli znajdą się doświadczeni :) Paweł.

Ja miałbym bardzo duże opory, by dać im 400 zł. za komplet zwrotnic, mając na uwadze, że prawie wszędzie pakują kondki elektrolity, ale ja mam spaczony pogląd, bo jestem diyowcem i sam sobie robię zwrotnice. Popatrz sobie na schematy zwrotnic Visatona na ich stronie, ja poszukałem kilka układów z kopułką G25FFL ( robię obecnie kolumny na tym głośniku) i w większości stosują ten sam układ, zmieniając tylko dzielnik z rezystorów. Jeśli zamierzasz sam budować te kolumny to uwazam, że zwrotnice też powinieneś sam robić, bo dopasujesz sobie brzmienie do swojego sprzętu , gustu i warunków akustycznych swojego pokoju odsłuchowego, a tego nie uzyskasz kupują gotowca.

• 1 miesiąc później...

Witam ponownie! Poszukuję tym razem głośnika średnioniskotonowego do monitorka do obudowy zamkniętej (300 zł za sztukę około), dlatego zamknięta, bo monitorki nie powinny grać pasma niskotonowego od 100 Hz w dół, bo mam dwa subwoofery. Celowo nie podaję głośników, ktorymi jestem zainteresowany, ponieważ najpierw chcialbym poznać Waszą opinię. Pozdrawiam serdecznie, Paweł.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.