Skocz do zawartości
IGNORED

Diora WS 704 - na ile oryginalna?

lete

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Wlasnie wpadl mi w rece wzmacniacz Diora WS 704.

Zdjecie wnetrza (wysokiej rozdzielczosci JPG):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Chcialbym potwierdzic oryginalnosc jej elementow (glownie po to, aby okreslic w pewnym sensie wykonane przerobki/naprawy i zdecydowac co dalej...).

Z tego, co widze "pod maska" wnioskuje, iz nie jest to wersja eksportowa.

Sa oczywiscie koncowki STK4044X, ale jakos nie moge sie doszukac owego niebieskiego ALPS'a, a i transformator toroidalny wyglada mi jakos dziwnie (ZATRA TS 120/36). Kondensatory to SamWha 4700 mikroF 63V.

Popatrzcie na te zdjecie (widac tam naprawde duzo) i powiedzcie, co nie jest oryginalne oraz co warto wymienic w pierwszej kolejnosci ze wzkazaniem na co (konkretna nazwa, oznaczenie).

Bede wdzieczny za wszelkie sugestie w tym zakresie. Dzwiek tej Diory "nie powalil" mnie, zatem chcialbym go nieco poprawic.

Pozdrawiam,

Lete

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/22324-diora-ws-704-na-ile-oryginalna/

(...)

Link oczywiscie bez kropki:

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam,

Lete

Ukryta Zawartość

Samwhua hmmm, a nie powinny byc Elwa przypadkiem? A ten Alps to tam siedzi jesli dobrze widze chociaz tylko silniczek wystaje. Zreszta patrz tutaj:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

->lete

A dlaczego toroid wgląda dziwnie?Dlatego , że to Zatra ?

Nieorginalnie na tym zdjęciu , to wyglądają tylko kondensatory filtrujące- to nie są oryginalne "Elwy" , ale to wcale żle nie świadczy o tm wzmaku.

U mnie w WS504B panuje taki sam "bajzel". Na pierwszy rzut oka własnie potencjometr mam trochę inny - czarny alps. Toroid jednak nie może być 120W, popatrz na pobór prądu na tabliczce znamionowej. 120W to może być jedno uzwojenie na jeden kanał.

Odnosnie toroidu, przepisalem dokladnie oznaczenie na nim sie znajdujace. Czyli oryginalnie Zatra byla stosowana w tych wzmacniaczach?

Kondensatory maja logo bardzo podobne do Samsunga (dokladnie takie, tylko z innym napisem ;-)). Czy zatem przypuszczac nalezy, ze zostaly juz wymienione? Jezeli tak, to dlaczego na 4700uF? Ktore kondensatory polecacie zastosowac (model, oznaczenie, cena, dostepnosc)?

Jezeli chodzi o Alpsa, to jest u mnie czarny, czy niebieski (jakie to ma znaczenie)?

Co warto tutaj (wg zdjecia, ktore przekazalem) zmodyfikowac, aby uzyskac poprawe brzmienia?

Pozdrawiam,

Lete

Po pierwsze warto wymienić wszystkie zielone (i te żółte) pojemności na wejściu i płytce głównej.Powinienem Ci powiedzieć,że firme pojemności powinieneś dobrać na słuch ale myśle,że i na ślepo w rozsądnym przedziale cenowym zakupisz Panasonica FC,Rubycona czy Nichicona.Różnica będzie znacząca.Same filtrujące polecałbym 6800uF bo nie ma sensu przesadzać z ich wielkością (możesz za to dać na większe napięcie). Sprawdź symbol i typ operacyjnych i napięcie zasilające na nich i również je wymień na powiedzmy coś ze stajni BB.

Diody na mostku możesz zmienić na szybsze i zboczniować je 100n pojemnościami,a w ramach "nudzi mi się";) wymień okablowanie.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Jestem po jednodniowym odsluchu tej Diory...

Niestety, przez ten czas nie zdolala zaskarbic sobie mojej sympatii ;)

Odsluchy na kolumnach Eltax Liberty 5+.

Co mi sie nie podoba:

- brak naprawde "punktowego" basu, a raczej rozwlekly i lejacy sie (Yamaha AX-x96 gra zdecydowanie lepiej);

- nieco "sucha" barwa;

- wysokie tony ze spora iloscia "szeleszczacych" dodatkow (sybilanty);

- "plynace" brzmienie, bez wyraznych konturow;

- zbyt slabe rysowanie sceny...

Nie wiem, moze akurat u mnie ten wzmacniacz nie zagral tak, jak potrafi.

Na ten moment rozczarowanie. Mozna powiedziec "dziwie sie, ze ten wzmak moze sie az tak podobac, jak tu niektorzy pisza" :)

Pozdrawiam,

Lete

Każdy ma prawo do swoich opinii.Ja mam taka samą diore i jestem z niej zadowolony.Z tym, że u mnie kondesatory mają po 6700 mF. Kupiłem ten sprzęt jako używany i nie wiem czy ktoś dokonywał tam jakiś przeróbek. W każdym razie dynamika jest spoko, bas jest na pewno dobrze kontrolowany. Być może kondesatory są już u Ciebie wyschnięte i dlatego dźwięk nie jhest taki jak powinien. Ja testowałem swoja Diorę na kolumnach robionych przez Mc Gywera i zagrał całkiem dobrze. i trzeba stwierdzić, że wzmacniacz gra lepiej gdy jest często używany. Po długim przestoju rzeczywiście dźwięk jest jakiś matowy i beż żadnej głębi i sceny. Niech pogra trochę u Ciebie i oceń go raz jeszcze.

Witam,

posiadam Diorę WS 704 wersję eksportową i jestem bardzo zadowolony-nic nie szumi gra neutralnie i przestrzennie...

WS 704 miala dobre noty w prasie fachowej -to nie ulega wątpliwości ,podobnie jak to ,że ma bardzo niskie zniekształcenia i sporą moc...l

UWAGA przesiadka na sprawny WS 704 nie oznacza od razu satysfakcji - TRZEBA SIĘ DO WS 704 PRZYZWYCZAIĆ :) -podobnie jest z innymi wzmacniaczami !!!

Nic dziwnego że masz takie odczucia, skoro użyte elementy bierne nadają sie do konstruowania szumofonów i zakłucaczy dźwięku :D

Tak jak pisze Dreamer_1 najpierw wymień te koszmarne zielone kondensatory ELWA i daj tam jakiekolwiek inne np. o pojemności 10-22uF lub lepiej 2.2MKT foliowe (Wima, ROE), możesz też wymienione elektrolity zbocznikować dołaczając mniejsze pojemności od spodu płytki, np. 330nF-1uF, pozamieniaj też te tragiczne rezystory węglowe w przedwzmacnaiczu, przy wejściach na metalizowane te 1k5 na mniejsze, np 150ohm, te małe kondensatory ceramiczne możnaby wywalić. To poporawi dźwięk, zlikwiduje sybilanty i oczyści górę.

Na próbę możesz to zrobić dla 1 wejścia, np. dla CD, potem resztę, wzmacnaicze operacyjne jakie tam są też bym wymienił (IC103 i IC201 na płytce regulatora barwy dźwięku), pewnie jakieś JRC albo ULY7741 tam siedzą. I wszyskie elektrolity wokoło nich też koniecznie, na pojemności ze 2x większe.

Możesz też podłączyć CD bezpośrednio do końcówki mocy - odłącz i pomiń preamp, podając sygnał przez potencjometr, wtedy zagra to pełnią swoich możliwości i zdecydujesz, czy warto zatrzymać ten sprzęt. Pojewmności w zasilaczu sa na początek wystaraczające, jeśli nie słuchasz za głośno i nie masz "trudnych" kolumn, w szczególności o niskiej impedancji (4 ohm).

Mam tylko schemat WS504. Prawie to samo :)

Tak więc wejsciowe rezytory 1.5k, 68k kondenstory2.2 uf ipozostałe oraz 100pF są do wymiany. Wtórniki emiterowe na tranzystorach też mi się tam nie podobają. Lepiej jakby ich nie było.

Standardowo gniazda, okablowanie też bym zmienił.

C503 C504C507 C508 na płytce wzm też do wymiany na 10 i 220uF. Wszytkie elektrolity na napięcie 25V.

Wtedy polski sprzęt może zagrać jak japoński :) a nawet lepiej.

Ta... a może to Polski Hihg-End... śmiechu warte - wystarczy popatrzeć na schematy... niezła załamka - traznzystorowe przedwzmacniacze, cała technologia z lat '70... This is the End, na pewno, gdyby to miało zagrać to musiałyby tam wszytko być ze 2x droższe, tylko porządne części, a wtedy kosztowałoby to więcej niż importowane zachodnie sprzęty... Jedyne co tam jest dobre to kondensatory foliowe... nawet nie chce mi się ich wymieniaćw tych sprzętach. A te STK to też może polskie? To Sanyo jest przecież. Na szczęscie trudno spieprzyć taką aplikację.

-> Molibden

Dziekuje za tak szczegolowy opis tunningu ;-)

Powiedz prosze, ile taka modyfikacja moze kosztowac - czesci (i robocizna oddzielnie).

Masz ochote podjac sie takiej zabawy?

Czy uzyskany efekt bedzie zblizony jakosciowo do brzmienia urzadzen klasy Denon 1560 lub Marantz PM 68 (prosze sie nie smiac, jezeli idiotyczne pytanie)...?

Pozdrawiam,

Lete

Jeśli masz jeszczce jakieś pytania to chętnie odpowiem. Pisałem tylko co mi się najbardziej rzuciło w oczy... Koszt tej modyfikacji to ok. 50zł za same elmenty (dobre kondensatory kosztują po 1-2zł/szt, a biorąc pod uwage ich ilość, plus rezystory itp. drobiazgi), robocizna - hm zależy, to jest trochę grzebania, nie wiem ile ludzie za to liczą... jest to dość czasochłonne i wymaga paru godzin. Te klocki są trochę mało wygodne jak się je rozkręci do operowania, prawie wszytko trzeba wyciagnąć nieraz :) - odkręcić spód.

Jak to zagra... liczyłbym, że poprawnie brzmieniowo i przestrzennie, usunie część ograniczeń o jakich piszesz. Dzwięk urośnie o klasę na pewno.

Dodatkową poprawę basu dałaby modyfikacja zasilania (ponieważ trudno by wlutować trzeba by może wymiecić te 4 kondensatory 4700uF - chociaż ja bym tam jeszcze po 2 wcisnąl takie) wtedy koszt trochę wzrasta. W kazdym razie nie ma też co przesadzać z tuningiem - znac granicę opłacalności.

Napisz na priva skąd jesteś może będę mógł pomóc.

Ja mam eksportowkę i gra naprawde dobrze jesli wziać pod uwage że inne egzemplarze mają grać gorzej -to ciekawe skad bdb wyniki w testach zamieszczonych zarówno w polskiej i niemieckiej prasie fachowej ?

Nie popadajmy zbytnio w skrajnosci !!!

Diora W S 7 0 4

---------------------------------------------------------------

Skład grupy testowej: Ancient Audio, Denon 450SE, Diora W S-7 0 4, DPA

Renaissance, JVC AX-A572, Marantz PM-44SE, Moth Integrated, Musical

Fidelity A1, NAD 306, Onix OA-31, Pioneer A-503R, Yamaha AX-380

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

---> cytaty. pochodzą z testu zamieszczonego w magazynie H I-F I

- wynika z nich ,że Diora jednak potrafi zagrać naturalnie,neutralnie i wytworzyć odpowiedni basowy fundament :)

Testowane z MA Studio20 i elektrostatami ESL - 63

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

(...)Konstruktorzy WS-704

poważnie potraktowali uszy przyszłych jego posiadaczy...

" Zalety WS-704 nie ograniczają się do jakości i potęgi basu.

Zaskakująco realistycznie w zestawieniu z ceną wzmacniacza,

zaprezentowany został środek pasma akustycznego. Wokal Tori Amos

("Baker Baker") został odtworzony w sposób bliski pełnej neutralności,

lecz jeszcze lepsze wrażenie wywarł na mnie wokal Dolores O'Riordan

Need To Argue", "Dreaming My Dreams"). Dopiero

ponad czterokrotnie droższy DPA Renaissance przekonał mnie, że żeński

wokal może zabrzmieć jeszcze lepiej. Dźwięki skrzypiec i fortepianu

też przypominały w bardzo dużym stopniu brzmienie prawdziwych, żywych

instrumentów, co można uznać za wybitne osiągnięcie w tej klasie

sprzętu(...)

Przełom środka i wysokich tonów na ogół nie przyciągał uwagi, miał

nawet raczej łagodny charakter. Ostre gitary w nagraniach zespołu Lush

nie raziły dzięki temu zbytnią natarczywością, a same utwory

zabrzmiały bardziej przejrzyście, czytelniej niż zazwyczaj (...)

704 charakteryzuje się mocnym basem. Zakres ten jest zdecydowanym

atutem wzmacniacza (...)

Przed zakończeniem wszystkich testów w ogóle nie wiedziałem, jakie

wzmacniacze znalazły się w testowanej grupie i muszę przyznać, że po

sprawdzeniu kolejności notatek i przesłuchiwanych urządzeń przeżyłem

spore zaskoczenie. Największe właśnie za sprawą WS-704(...)

Inżynierowie z Dzierżoniowa chyba w najśmielszych

marzeniach nie śnili, że ich dziecko będzie testowane z czołówką

brytyjskiego high-end'u...

POZDRAWIAM

-------------------------------------------------------------

Cd... fragmęty testu zamieszczonego w HI-FI

-------------------------------------------------------------

(...)704-ka potrafi brzmieć potężnie. Transjenty były do siebie dość

podobne. Pierwsza faza wybrzmień była nadzwyczaj głośna. Diora nie

należy do ospałych wzmacniaczy. Szybko ustala poziom przy nagłej

zmianie charakteru dźwięków, jest po prostu w stanie błyskawicznie

określić region natężenia dźwięku. 704-ka posiada też spore możliwości

w oddaniu pulsu i tempa żywych nagrań. Niskie impulsy były zwarte i

bez zaznaczającej się kompresji

Wzmacniacz Diory zapewnia poprawną rozdzielczość. Ciche fragmenty

chóru były precyzyjnie przekazywane. Poszczególne głosy dawały się

wyłapać. Dobrze odtworzona została artykulacja. Kontakt z

instrumentami wydawał się precyzyjny. Odnosiłem wrażenie bliskości z

instrumentem, w którego linię melodyczną wsłuchiwałem się. 704-ka bez

trudu przedstawia technikę gry na instrumentach perkusyjnych (Cabaza).

Lekko wyczuwalny był fakt realizowania kilku płyt w studiu nagrań. W

nagraniach live zaznaczone były nawet ruchy saksofonisty i różne

sposoby kierowanie wylotu saksofonu.

Scena była przedstawiana dość szeroko. Powstało wrażenie jakbym

siedział bliżej niej. Posiadała ona dość dużą głębię. Zapewniało to

dobry wgląd w scenę. Lokalizacja była precyzyjna. Uchwycona została

przestrzenność i oddech sali (...)

Bas był cały czas dobrze nasycony, Diora potrafiła zagrać z

potężnym "wykopem", niedostępnym dla wielu wzmacniaczy ze znacznie

wyższego pułapu cenowego.

POZDRAWIAM

Nie mam pojecia, w jaki sposob te pisma audiofilskie testuja i co biora pod uwage.

W moim przypadku wiem jedno - ten wzmacniacz nie ma zadnego konturu - jest rozwlekly i miekki, ze praktycznie tego sie nie chce sluchac. Inna kwestia to szumy - niby podczas "zwyklego" sluchania nie sa dokuczliwe, ale jednak porownujac z innym sprzetem ktory posiadam zauwazam, iz Diora nie jest tak "selektywna" i nie wybrzmiewa w sposob tak czysty i z "cisza" wpleciona pomiedzy poszczegolne dzwieki. Tej absolutnej ciszy wlasnie mi brakuje - dzwiek jest rozwleczony i z lekkim wypelnieniem szumowym. Dynamika rowniez pozostawia wiele do zyczenia - sluchane z eltax liberty 5+.

Slowem, calkiem przecietny wzmacniacz o jasnym, otwartym brzmieniu, bez konturu - najwieksza i dyskwalifikujaca moim zdaniem wada...

Pozdrawiam,

Lete

lete

Tej absolutnej ciszy wlasnie mi brakuje - dzwiek jest rozwleczony i z lekkim wypelnieniem

>szumowym. - wiesz co lepiej zrób tuning -przedewszystkim kondensatory wymien bo jeśli masz takie efekty to coś jest nie tak...

Twoja diora ma końcowki STK 4044 X,a moja ma z ozn.STK 4044 V ---> może z X ma niższe zniekształcenia ,ale nie słyszałem o takich STK montowanych fabrycznie w diorach-mam nadzieję ,że to nie badziewna wersja typu made in china-czesto wstawiana ze względu na niską cenę !!!

Molibden

Witaj widze ,że odnośnie tuningu przemawia przez Ciebie prawdziwa pasja- w takim razie może mogłbyś konkretnie polecić jakieś lepsze zamienniki do diory WS 504/704 ???

Powiedzmy w paru punktach wg. schematu ideowego...

POZDRAWIAM

OK, jutro, przejrzę dokładnie schemat i umieszcze rozpiskę co i jak. Mam schemat do WS-504, ale to chyba bardzo podobnie do 704, rozwiązania układowe te same tylko się różnia mocą czy wykonamiem, tak? W każdym razie pownno pasować.

Na razie idę spać, pozdrawiam.

->lete

To jak to jest w końcu z tym brzmieniem diory ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>To jak to jest w końcu z tym brzmieniem diory ?

>

Ukryta Zawartość

Widze, ze moja aukcja zostala dostrzezona ;-)

Chce sprzedac ten wzmacniacz, a moje osobiste odczucia nie maja tu znaczenia - na aukcji jest jak najbardziej uczciwy tekst reklamowy oparty na powszechnie dostepnych opiniach uzytkownikow na temat tego sprzetu ;-)

Dla mnie osobiscie zdecydowanie lepsza propozycja jest Marantz (zamierzam kupic PM 68 lub jezeli zdarzy sie cud... PM 75). Gdyby Diora mi odpowiadala, aukcji by nie bylo.

Pozdrawiam,

Lete

Ukryta Zawartość

Aha, jeszcze jedno... czy moglby sie wypowiedziec ktos kompetentny odnosnie koncowek mocy STK 4044X? Czym one sie roznia od STK 4044V (podobno te sa popularne w Diorach) i ktora wersja jest "lepsza", a moze "inna" - jakie roznice in plus, in minus?

Pozdrawiam,

Lete

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Prawde mowiac nie wiem na jakiej podstawie Adam wychwala to cos... STK byly stosowane przez japonskie firmy w najtanszych modelach wzmakow i z tych ktore znam jedynie Akai AM - U 210 gralo jako tako. Ale tylko jako tako. Jak tak popatrzec na budowe - same tanie komponenty... Co do brzmienia przychylam sie do opinii lete - mam podobne odczucia. Pozdrawiam.

do lete

STK 4044 X to nowsza seria niż STK 4044 V -mimo że obie mają bardzo niskie zniekształcenia THD to teoretycznie nowa wersja ''X'' ma jeszcze odrobinkę niższe... (obecnie mam kompa po formacie ale mogę zdobyć rzetelne dane do tych STK-z ktorych wynika że ich parametry bija często na głowę elementy stosowane w konstrukcjach wzmacniaczy z pułapu cenowego do 30.000 zł :)

Ja osobiście nie słyszałem o fabrycznych STK 4044X w diorze-może poprzedni właściciel wymienił oryginalne STK 4044 V na te 4044 X -to nie powinno miec żadnych istotnych skutow ubocznych pod warunkiem , że wymienił na oryginalne Sanyo (ok. 80 zł szt.) ,a nie na tanie zamienniki made in china które są tak tandetne

STK 4044 V oraz 4044 X mogą być stosowane zamiennie ponieważ wykorzystują tą samą aplikację !!!

P.S Jestem ciekaw czy te Twoje są oryginalne pomyśle nad tym jak to sprawdzić...

POZDRAWIAM

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.