Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie Kable Głośnikowe?

wronka

Rekomendowane odpowiedzi

Kup ten kabelek, będziesz zadowolony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A co powiecie na to

Ukryta Zawartość

oraz

Ukryta Zawartość

Przy okazji, na jakiej zasadzie dopbiera się grubość kabla do systemu, istnieją jakieś wymierne zalecenia np. moc wzmak X = X mm grubości kabla? Czy ma to wpływ na jakość dzwięku?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kable dobiera sie na słuch a nie na grubosc.

Bardzo cienkie kable jak DNM Reson, ktore maja max 1 mm, graja dzwiekiem o wiele lepszym niz zwykly miedziany kabel 2,5 mm.

A wiec nie rzecz w grubosci a w jakosci przewodnikow.

Im grubszy kabel tym mniejsza rezystancja ale większa pojemność.

Rezystancja nie zniemia parametrów sygnały poza obniżeniem jego wartości. Wpływa więc tylko na to ze jest głośniej. Pojemności i indukcyjnośc wpływają za to na parametry sygnału. DNM Reson ma taki fajny patent, że odsunął żyły na dość znazną odległość, co ma bardzo znaczący wpływ na zmniejszenie jego pojemności. Może to jest tajemnica jego sukcesu.

Monitor Atmos Air 195 Silver także wykorzystało patent zmniejszenia pojemności kabla. Pomiędzy żyłami jest pusta przestrzen, własciwie wypełniona powietrzem ktore także w znaczący sposób wpływa na zmniejszenie pojemosci.

Tyle teorii.

Posłuchać musisz sam.

Co byście polecili do potężnych lampowych monobloków (licznik kręci się jak....Kusociński) z Jamo concetr11 (moja własna modyfikacja) ze żródłem opartym na lampowym stopniu i gramofonie do 2000zł za metr głosnikowca i 3000zł za metr sygnałowego?

>Zydelek, 16 Lis 2005, 23:08

W tej cenie kup sobie złocone szyny kolejowe.

Wrażenia odsłuchowe możesz regulować odstępem

(szyny szerzej, szersza baza).

Jako podłoże najlepsze drewno egzotyczne (tłumi sybilanty).

Jestem Europejczykiem.

patent resona to tylko ta odleglosc zniejszajaca pojemnosc, ale gra ladnie w swojej cenie. w kazdym razie grubosc jest wazna przy innego typu budowie jak np tradycyjna plecionka a nie takiej jak reson.

co do watku kup klotza - kilka zl za metr a jest to kabel prawie studyjny i bezproblemowy.

=> profes, 16 Lis 2005, 17:38

>Kable dobiera sie na słuch

pełna zgoda

a nie na grubosc.

>Bardzo cienkie kable jak DNM Reson, ktore maja max 1 mm, graja dzwiekiem o wiele lepszym niz zwykly

>miedziany kabel 2,5 mm.

>A wiec nie rzecz w grubosci a w jakosci przewodnikow.

Spróbuj podłączyć Rezona podwójnie, i sprawdź, czy powtórzyłbyś swoje ostatnie zdanie.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Cubi mam właśnie od tygodnia w domu Twinaxa Klotza 2x2,5 mm (ważne bo ma on inne przekroje włosów niż Twinax 4 mm). Hmmm moje wrażenia - góra niezła, środek dobry, bas uciekł ten najniższy. Może Klotz za krótko jeszcze gra ale jak go posłucham jeszcze z tydzień to porównam wtedy na spokojnie.

A pochwale się - Pan z Albebo był na tyle miły, że będę miał sygnałowy i głośnikowy model Silver na odsłuchach. Podzielę się wrażeniami.

mam pytanie jak grubość kabla i ilość nitek wpływa na dżwiek, nie na rezystancje i na pojemność bo to nic mi nie mówi mam zamiar kupić kabel cordiala , i proszę o radę, który bedzie lepszy oczywiście czysto teoretycznie, czy 4mm, czy 2,5mm ma to grac z hk 670 hd 750 kolumny made by mcgywer podłogowe na vifach tc i d26 bardzo dziekuje za szybka odpowiedż gdyz jeszcze dzisiaj chce zamówic

pozdrawiam,

Przy wzmacniaczach, które grają jasno lepszym wyjściem bedzie cordial CLS-225 a nie CLS225-651. Natomiast Cordial 4mm2 może "zamulić" dzwięk, tak przynjamniej było w moim przypadku. Ja tam polecam to co wymieniłem wyżej, czyli PROCAB'a - tani dobry kabelek.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) proszę bardzo. Swoją drogą jeszcze nigdy nikt nic nie mówił na temat PROCAB'ów mikrofonowych zastosowanych jako interkonekty, chyba sam sklece takie kabelki, żeby się przekonać co są warte.

Ukryta Zawartość

Widzę, że w tym roku była nawet poważniejsza mowa o ProCab'ach, przeoczyłem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tadzik ---> nie wierz w manię potężnych przekrojów. Znaczny wzrost przekroju często znacznie zwiększa pojemność przewodu, co zabija rozdzielczośc. Jeśli kable są typowej długości to przekrój 2,5 - 4 mm jest w zupełności wystarczający. Trochę ostanio bawiłem się przeróżnymi kablami z ciekawości. Kabelki były z róznych półek cenowych. Od DIY ze skrętki, ale wykonanej inaczej niż przeważnie się to robi (nie spalatałem całych skrętek a wyprute pojedyncze żyły), poprzez różne Nakamichi, Klotze, Audioqesty, po Albedo Silver. Jakie spostrzeżenia - z tych najtańszych w moim systemie najlepiej grał Nakamichi OFC 4mm2. Klotz zjadł mi najniższy bas i wybrzmienia. Audioquest typ 4 i 6 były nieco za ostre, tak jak i srebrzone (cynowane) Nakamichi. Mimo, że byłem i dalej jestem nastawiony sceptycznie do "cudownych" kabelków to jednak słychać różnicę w klasie dźwięku pomiędzy poszczególnymi przewodami...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.