Skocz do zawartości
IGNORED

Jak najlepiej wydać 6.000,-pln na LCD???

Gronio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!

W najbliższym czasie zmieniam moj stary, wysłużony telewizor. Na nowy przeznaczyłem 6.000,-pln. Zastanawiam się nad 32" telewizorem w technologii LCD. Obraz będzie oglądany z odległości 4 - 4.5 metra, źródło to Cyfra + i DVD. Kino domowe i TV nie jest moją mocną stroną i dlatego pozwoliłem sobie zwrócić się do Was ( drodzy forumowicze) z prośbą o pomoc.

Oglądałem troszkę telewizorów m.in. Panasonic 32LX50, LG 32Lp1R,Sony KLV-S32A10E, Loewe Concept L32, Samsung 32R51B, Sharp 32P50 i szczerze mówiąc zgłupiałem nie wiem co robić... Najlepsza czwórka moim zdaniem to Samsung, Sony, Loewe, Sharp ( kolejność nieprzypadkowa). W żadnym ze sklepów nie było możliwości przetestowania w domu lub równocześnie. Mam trzy rozwiązania:

1)Co wybrać - na chwilę obecną jest to Samsung, ale może Sony i Loewe są lepsze?

2)Może warto poczekać troszkę - dołożyć 2.000,- pln - i kupić coś zdecydowanie lepszego, albo 37" ( czy nie zaduży??).

3) Może jakiś tani 32"CRT, albo zrobić dużą woltę i... ....zaczekać pół roku i wtedy coś zakupić??

Z góry dziękuję za każdą podpowiedź

Pozdrawiam

Darek

P.S.

Właściwie w każdym LCD widać było drobne artefakty na wyświetlanym obrazie ( im dalej od LCD, tym lepiej) - słaby sygnał w sklepach, czy niedoskonała technologia???

Dzięki za odzew - jakiś szczególny powód na korzyść Sharpa??? Obraz faktycznie dobry, ale ta dziwna rozdzielczość 960 x 540 (wiem pierwsza PAL), co z HDTV??? Co z ewentualnym podłączeniem jakieś nowej konsoli, itd... Pozostałe mają rozdzielczość 1366x768 to chyba ma jakieś znaczenie - w końcu to niższy standard HDTV , czy z Sharpem nie będzie problemów ( wiem - to pieśń przyszłości, ale...).

pisałeś DVD i Cyfra+ stąd moja podpowiedź na Sharpa

jeżeli chciałbyś do tego podłączać konsole nowej generacj czy tuner HDTV to faktycznie warto zastanowić się nad ekranem z większą rozdzielczością

Jeżeli chodzi o HDTV w przypadku wymienionego Sharpa to oczywiście podłączyć możesz zarówno konsolę jak i tuner HDTV jednak obraz będzie musiał być zmniejszony do rozdzielczości TV. Aż tak dużej utraty jakości nie ma jednak... Jeszcze przy 26" to można polemizować ale przy 32/37" różnicę widać gołym okiem

Posiadam 32P50 i na stop klatce robi często lepsze wrażenie niż lcd z rozdzielczością 1366x768. Wynika to z algorytmu skalowania obrazu. I na zatrzymanym obrazie właśnie model ten udowadnia, że z odwzorowaniem szczegółów nie ma problemu. Moim zdaniem wygrywa z Samsungiem.

Sharp przyznał się z kolei do wadliwej pracy funkcji OPC (wpływa na działanie pilota) i zaleca nie korzystanie z tej funkcji. Ja i tak z niej nie korzystałem.

Jak na produkt wyprodukowany w Japonii - ma naprawdę przystępną cenę.

Kiepsko współpracuje z kompem. Tu zdecydowana przewaga po stronie Samsunga.

witam

Sharp w swoich panelach P 50 potrafi przekazać obraz bez dodatkowej kompresji lub zmniejszania.

Nowe panele serii P 50 E zawierają 540 punktów w pionie. Liczba ta stanowi połowę 1080i , czyli liczby punktów sygnału Hi-Definition i 3/4 liczby punktów syganału DH 720 p - co zapewnia kryształowo czysty obraz.

Panel posiada ASV z antyrfleksyjną powłoką .Oczywiście z sygnału HDTV - Sharp gra extra i stosując relację cena do jakości jest bardzo dobrym wyborem.

Ma więcej szczegółów. Lepszą kontrolę jakości kolorów.

Najlepiej poproś o pokazy w domu. Radość z dobrego wybory jest niewspółmierna do kupowania w ciemno.

W domku razem z rodziną znacznie lepiej - poradzimy sobie . Widząc jaki sygnał mamy.

Sprawdź koniecznie JVC s 60 . Chociaż zaraz się zacznie opowiadanie głupot. To we wszystkich testach jakie robimy sami albo z klientami - JVC swoją jakością kolorów, Szczegółów i mozliwości - wygrywa z konkurencją.

Jednak trzeba trochę dołożyć.

W klasie cenowej - podanej przez Ciebie Sharp jest najlepszy.

pozdrawiam

witam,

32" i odległość 4-4,5 to baaaardzo mało będzie widać. Tym bardziej przy 4:3. Sam ogladam z odległości 4,5m na 46" i to jes tdla mnie min. w tej chwili. Jeśli to ma byćLCD teraz to min. 37" lub poczekać jeszcze chwilkę na 42". Rodzielczość to min. 1280x720.

witam

dziś jazda cenowa na plazmy panasonica

37" PV 500 - 9299 zł

42 Pv 500 - 10999 zł

50 PV 500 - 16899 zł

Sprawdź koniecznie Pioneera 43" - 436

masz jeszcze LCD 45 Sharpa /full HD/ 45 GD1 - nr 1 na rynku w extra cenie 19.999 zł

jesli musisz zostać przy dużym ekranie a masz mało kasy - to wybierz 50 " tylną projekcję /Thomson 50" 7999'/

pozdrawiam

Cześć!!

Bardzo Wam dziękuje za duży odzew - super mieć takie wsparcie! ;-)

Właśnie wróciłem z lepszą połową z MM. Oglądaliśmy oczywiście LCD. Było bezpośrednie starcie trzech TV - Samsunga 32 R51B, Panasonica 32LX50 i Sony KL - VL32m1b (nie brałem wcześniej pod uwagę, podobno matryca ta co w Samsungu). Dodatkowo widziałem dwa modele JVC 32 A(coś tam) i 32S60 - ale te raczej odpadają... W każdym razie spostrzeżenia:

1) Panasonic - na pierwszy rzut oka najbardziej naturalne barwy, ale po pewnym czasie miałem wrażenie że brakuje ZDECYDOWANIE czerni i nie ma odpowiedniej ostrości??? kontastu??? - jakbym oglądał przez folię

2) Sony z odległości 4-5m obraz ŻYLETA, ale im bliżej tym gorzej, dużo gorzej niż w Panasonicu i Samsungu

3) Samsung - zdecydowanie najlepsza czerń, kontast ale... ...zauważyliśmy, że ma za dużo koloru żółtego i właściwie zielony las ( na pozostałych LCD) na Samsungu był żółtawy. Myślałem, że to koniec moich przymiarek do tego TV - jednak udało się to przeskoczyć porzez zmianę ciepła kolorów - po tym ustawieniu było ok!

Dodatkowo po podkręceniu ostrości żyletka jak w Sonym - szerze mówiąc, aż za duża

Sygnał był taki sam dla trzech TV - zwykła antenówka - myślałem że będzie gorzej.....

W chwili obecnej Samsung jest dla mnie nr 1. Dla żony też - bo najładniejszy ;-) Musze jednak skonfrontować go z Sharpem 32P50 i Loewe Conceptem L32 no i jeszcze Sony KLV-S3210E który był "ale się sprzedał". No właśnie apropos Loewe - czy ktoś wie co mi dają trzy wbudowane w ten model tunery?? Czy mam to brać pod uwagę jako ewentualny plus tego LCD???

Jeszcze jedna kwestia, czyli WIELKOŚĆ! Faktycznie dzisiaj pomyślałem, że optymalnym rozwiązaniem byłoby 37" - tylko te ceny - no i strach przed pewnym przegięciem... Dodatkowe (jak je nazywam) "artefakty" - boje się że strasznie byłoby widać pixele i przekłamania w wyświetlanym 37" obrazie

Nikt nie mówi o Loewe - a przecież to taka zacna firma - no i ma fajne bajery do obróbki obrazu (DMI), które widziałem u kumpla na CRT Loewe za kolosalną kasę ;-) !

Co do plazmy - hmmm... Dla mnie to chyba nie to - wrażenie jak w Panasonicu - oglądania przez folię .... Dodatkowo te koszmarne rozdzielczości!!! Chociaż może ich nie doceniam...

Qrcze - Panowie i Panie - a może jeszcze zaczekać ( stare TV w końcu działa)??? Jednak widać, że nad technologią LCD trzeba poracować, chociaż może z drugiej jest to kwestia przyzwyczjenia i odpowiedniej odległości oglądania??

No i napisałem - jak zwykle strasznie chaotycznie... ;-)

Liczę na dalszą pomoc i owocną dyskusję

Dziękuje

Darek

P.S.

Z tymi pokazami u klienta to nie tak łatwo.... W MM trzeba kupić i można już tylko wymienić. A ja nie dam nikomu 100% gwarancji, że po pokazie u mnie w domu kupię jakiś sprzęt...

A z moich obserwacji to samsung miał gorszy kontrast lecz bardziej naturalne barwy niż panasonic.To co użekło

mnie i kilku moich znajomych w panasoniku to wlaśnie ostrość i kontrast.Ale tak na marginesie to te dwa

telewizory mają te same panele lcd SAMSUNGA lta320w2-l03,nie wiem czy wszystkie modele panasonica.Wynika

z tego że takie same modele tv różnie odbierają,czy to kwestia regulacji odbiornika przez producenta ,czy

elektroniki???

za 5800 zł

mozna juz dostac samsunga LE 32M51B

nowy kupiony w sklepie z gwarancja samsung electronics polska 24 miesiace

bez dwoch zdan jest teraz najlepszy zakup w tej cenie jezeli chodzi o parametry techniczne

rozdzielczosc, czas reakcji matrycy etc

(nie mowie tutaj o wartosciach subiektywnych, ktore sam oceniam bardzo wysoko)

szczerze mowiac zdziwiony jestem, ze nikt wyzej jego nie zaproponowal

• 2 tygodnie później...

witam

Ten Samsung - to dobry wybór . w tej klasie znakomite są LCD Sony i JVC . Najlepiej sprawdzić na własne oczy.

Pokazy nie muszą kończyć się zakupem - na tym to polega . Chodzi o zadowolenie klienta.

Jeśli jakość sprzętu jest słaba - to nie musisz niczego kupować.

pozdrawiam

>>>Jak najlepiej wydać 6.000,-pln na LCD???

>kupić panel LCD zabudowany w projektorze

Święta racja, bez dwóch zdań. :)))

Ale gdybym mimo wszystko był głuchy na ostrzeżenia i wciąż odczuwał nieoppartą potrzebę pozbycia się 6000 złotych to chyba LCD Samsunga wydaje się najlepszym wyborem...

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

gronio,

ten Samsung można kupić w DE za 1.186 EUR (w tym są koszy wysyłki DHL + koszt EURO-transferu /bank/).

Konkretnie tu :

-------------------

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

PS

gdybyś chciał kupować (tu lub gdzie indziej), to służę pomocą (pisz na adres: [email protected])

Ukryta Zawartość

locoloco

Serdeczne dzięki za porady,Zydelek jest zachwycony z poleconego Samsunga i oto chodziło !!!

Tym bardziej dzięki.pomimo zakupu dokonanego nie w tym portalu netowym.

Zabowiązuje się do zakupu na Twoim portalu jak mi zdechnie mój niezniszczalnny CURTIS

PZDR-LOCO/KIKI jesteś OKI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Witam!!!

Dziękuję za podpowiedzi, ale jestem trochę jak ta "co by chciała, ale się boi"

Decyzja ciągle nie podjęta. Miałem fajną propozycję na JVC 32s60 za 5.700,- ( wkurza mnie ta niebieska dioda ) oraz faktycznie myślałem o proponowanym powyżej Samsungu LE 32M51B. Tylko jedna sprawa - NIE MAM 100% PRZEKONANIA DO OBRAZU LCD a kosztuje to kilka tysiączków ( które wolałbym wydać na upgrade kolumn ze 100% przekonaniem ;-) ). Dlatego jestem w stanie zawieszenia - LCD jeszcze nie ( nie widziałem żadnego z obrazem do którego nie można się przyczepić) , CRT qrcze teraz kupować CRT?? , plazma - przyzwoite za drogie.

Chyba poczekam pół roku i zobaczę co będzie się działo w tym temacie, takie rzeczy robią się coraz tańsze a ja mam na czym oglądać....

Dziękuje i pozdrawiam

Darek

P.S.

Jeżeli kupię dam znać na 100% co to za TV

Zobacz SHARPA P50.

Mam go od tygodnia i mimo opisywanych wcześniej problemów z OPC jest rewelacyjny !!!

Porównywałem z nim Samsunga r51 i jako laik twierdzę że obraz w Sharpie jest lepszy, a oto właśnie chodzi w telewizorach.

Przed kupnem wiele razy na róźnych forach pytałem o jakieś tam szczegóły dotyczące TV LCD i sam zobaczyłem w akcji ok. 15 różnych modeli i poza JVC c50 który finansowo jest dla mnie nie osiągalny to Sharpik P50 jest rewelacja.

pozdrawiam

witam

ten temat jest zawsze aktualny. Producenci prześcigają się w coraz to nowych modelach.

W tej kwocie pojawiło sie szereg telewizorów godnych uwagi.

Ale mimo znakomitych nowych wyposazeń , bajerów i wodotrysków - najlepsze w tej kategorii nie zmieniają pozycji.Przewodziły - niedostepne juz JVC 32 c 50

Pojawiły sie :

Loewe 32 Concept - niepowtarzalny design

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - świetnie współpracują z komputerem , HDMI , dobre kąty , DVB

LG 32 LX 2 -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - szybka matryca , wysoki kontrast ,

LG 32 LP1 -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - wyjątkowy design, pełna gama złącz, duza płynność

Sharp 32 Ga 6

Ukryta Zawartość

Dodatkowe wyposażenie w Radio

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.