Skocz do zawartości
IGNORED

Creek 4330 MKII vs. Denon PMA 1560

lete

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Interesuje mnie, jak w bezposrednim pojedynku wypadlyby te dwa wzmacniacze.

Pomijamy moc, a porownujemy:

- glebokosc sceny i jej konturowe rysowanie;

- detalicznosc i precyzja;

- muzykalnosc i "malowniczosc" brzmienia.

Napiszcie po pare slow, jak waszym zdaniem plasuja sie te wzmacniacze wzgledem siebie.

Pozdrawiam,

Leo

https://www.audiostereo.pl/topic/22504-creek-4330-mkii-vs-denon-pma-1560/

Jezeli mozna, jaka jest na taki sprzet cena (taka, jaka bys chcial... i rynkowa...)?

Mam troche gotowki i mnie swiezbi... Juz nawet zaczalem niemieckiego ebaya ogladac, bo czasem zdarza sie jakas oferta z Berlina i okolic, a to dla mnie 2h jazdy samochodem i mam...

Pozdrawiam,

lete

Za creek'a 4330 warto dac okolo 1000zl, chyba ze z pilotem to moze 1100 :). Uwazam ze creek jest naprawde swietnym wzmakiem za te pieniadze. Przyznam ze Denona nie odsluchiwalem, wiec porownan robic nie bede.

Skontaktuj się z forumowiczem o nicku Żółw. Masz do niego bliżej. Ma Denona 1560, CD z przetwornikiem Andrzeja Stelmacha i kolumny Minas Anor Premium ode mnie. Człowiek jest sympatyczny i kontaktowy.

Dzieki za podpowiedzi.

Prosze moze jeszcze o zdefiniowanie, czy sa to wzmacniacze z tego samego pulapu klasowego, czy moze ktorys z nich jest jednak oceniany jako "z wyzszej polki"?

Pozdrawiam,

lete

>jaro4444

Z tego, co widze to masz u siebie rowniez Kode. Ciekaw jestem, jak gra ten klocek, zwlaszcza ze jest do kupienia jako nowy za niecale 800 zl. Ale to zapewne juz jednak mniej ciekawe brzmienie od wymienionych wzmacniaczy w tytlule watka, o ile sie nie myle?

Przepraszam, ze sie rozdrabniam, ale opinie poznac nie zaszkodzi ;-)

Pozdrawiam,

Lete

Mam jeszcze na oku troche gratow i powiem szczerze, coraz wiekszy dylemat...

Denon PMA 1560 - 1000-1200 zl

Denon PMA 1000R - 1000 zl

Denon PMA 860 - 900 zl

Denon PMA 1080 R - 600 zl

Marantz PM 72 - 600 zl

Marantz PM 6010 KI-Signature - 900 zl

Conrad KD-261 - do 600 zl (?)

Creek 4330 MK2 - 1200 zl

W sumie to budzet 1200 zl jest do zagospodarowania, ale... z tych wymienionych istotny jest tez dla mnie stosunek cena/jakosc, bo chce to podlaczyc do Eltax Liberty 5+ (stara, dobra czarna linia)... Jaki klocek z wymienionych powinien sprawdzic sie z tymi 5+? Niezla lamiglowka ;-)

Pozdrawiam,

Lete

Skreśl Marantza PM6010 OSE, słabizna. Do Eltaxów szukaj czegoś mocniejszego. Creek w takim zestawieniu nie wiem czy się sprawdzi, mam wątpliwości. Jeżeli lubisz jasny dźwięk z mocnym basem i wykopem, to Denon PMA1560 będzie OK, jeżeli wolisz pastelowe barwy, ale czysto, gładko, z dobrą stereofonią to Marantz PM72, ale oceniając tak "na punkty", to Denona 1560 postawiłbym przynajmniej ze dwie półki wyżej, choć to inny charakter brzmienia.

Probuje znalezc tez link do tej kody (conrada kd-261). Niby ma byc oferta na stronie conrad.pl, ale zastanawiam sie czy to nie jakis spam, bo na tej stronie zadnych informacji o tym wzmacniaczu nie ma... Chyba, ze ktos znalazl i postawi tu link, bo nie tylko ja mam problem z wyszukaniem kd-261 w cenie takiej, o ktorej mowili niektorzy - ponizej 600 zl za Conrada.

Pozdrawiam,

Lete

creek to taka tania imitacja hi endu. W pierwszym momencie wydaje sie super ale po paru minutach zauwaza sie ogólna cienieznę i szarzyznę. przestrzeń jest ale kosztem instrumentów. nie wiem gdzie recenzenci doszukiwali sie tam barw. wyjatkowo niemuzykalny klocek. dla amatorów takiego brzmienia. Pm 6010 ose miałem i też nie lepszy od creeka. Wogóle moim zdaniem tranzystor w tej klasie powinien mieć regulatory barwy bo co nieco mozna sobie wtedy dopasować.

"DIY / Temat nr 11757 Non-Oversampling DAC

Kajo

6 Lis 2005, 11:01

Właśnie dostałem info z conrada.pl że można u nich zamawiać rzeczy z niemieckiego conrada . Nie wiem jak ten tryb zamawiania wygląda ( czas oczekiwania itd ) ???. Będę drążył temat ."

No to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jednym slowem, proponujecie Denona PMA 1560, a jezeli koszt okaze sie za duzy, to jednak Conrad KD-261? Tak by chyba wygladal optymalny zakup cena/jakosc jezeli chodzi o liste, ktora zaprezentowalem?

Jezeli nie uda mi sie "wyrwac" Denona 1560, to owego Creeka 4330 MK2 moge "przytulic" za okolo 1100 zl, wiec zastanawiam sie, na ile zakup Conrada KD-261 bedzie tutaj ewentualnie w tym kontekscie akceptowalny...

Pozdrawiam,

Lete

Lete wg mnie to patrz na :

1. Denona PMA-1560,

2. Marantza PM-68, 78, 7000, 7200 - wszystkie celem ich tuningu,

3. Conrada KD-261 - w oryginale ok, ale warto mały tuning zrobić.

PMA-1080R przegrywa z Conradem, lub nie jest lepszy, 1000 nie słuchałem ale 1500R jest ok, 860 ok, ale wolę 1560 ;)

PM-72 nie znam, PM-6010 KI też nie. Ale z Droższych nieco Marantzów to bierz w ciemno z Niemiec PM-75. Lepszy nawet od PMA 1560, choć nie tak mocny. Ale gra bardziej pastelowo i równiej.

Marantz PM 75 - moze ktos sie skusi...

Ukryta Zawartość

Nie wiem, co myslec o stanie tego klocka... ;)

Pozdrawiam,

Lete

Ukryta Zawartość

Rozumiem, że klocki maja przede wszystkim grać a nie wyglądać.....ale bez przesady, ten PM75 to szrot!!

Co do Twojego dylematu, jako były posiadacz PMA1560 ( egzemplarz, który ma aktualnie Jaro4444 ) szczerze go polecam, ale radzę wcześniejsze odsłuchanie. Moim zdaniem idealnym amp do raczej mocnej muzyki rockowej, choć w małych jazzowych składach i klasyce też radził sobie dzielnie. Z jasnymi kolumnami może jako system generować zbyt jasny dźwięk, ale to kwestia gustu. Napędzi większość kolumn ( polecam skojarzenie z małymi monitorkami i zapraszam na przedstawienie o tym jak 1560 zamiata małymi membranami szybko i precyzyjnie) , słowem: duże rezerwy mocy. Mając 1560 w domu miałem zarazem nieodparte wrażenie lekkiej sterylności przekazu....mnie akurat taki charakter bardzo odpowiada, ale wiem, że nie wszystkim. Zalety to niewątpliwie: bas, wysokie tony, przestrzeń i detaliczność.Średnica i barwy nie wyróżniają się niczym szczególnym.

PM 75 wyrwalem za 1200 zl - przywieziony z Niemiec, nigdy nie rozkrecany, ani naprawiany, 100% working.

Zmeczylo mnie szukanie sprzetu, wiec ani nie pisnalem, kiedy wlasciciel zazyczyl sobie 1200 zl - w tej cenie chyba nic lepszego nie kupie i niespecjalnie sie targowalem...

Zobaczymy, jak to u mnie zagra, ale chyba czeka mnie zmiana kolumn na jakies fajniejsze ;-)

Pozdrawiam,

Lete

Wiem, ze tutaj akurat nie na temat... Ale ciekawe doswiadczenie, wiec je opisze.

Wlasnie przyszedl do mnie pilot Marantz, m.in. do CD Marantz 63 i okazalo sie, ze pilot ten steruje tez aplitunerem Grundig R301 (!). Czy firmy Marantz i Grundig maja/mialy cos wspolneg? W ampliturze dziala wszystko - od glosnosci, poprzez przelaczenie zrodel po sterowanie tunerem (!).

I teraz najwazniejsze... Amplituner Grundig R301 bez problemu "zmiazdzyl" w bezposrednim odslugu o wiele silniejszego NAD 320 BEE (!). Graly oba z kolumnami B&W 602 S3 i NAD okazal sie mniej "punktowy", gorzej kontrolowal bas i wprowadzal dodatkowy szum, a Grundig R301 wrecz doskonale poradzil sobie z testowymi sciezkami swietnie nagranej plyty "Chesky Records Audiophile Tests" - sekcje perkusyjne na Grundigu zabrzmialy praktycznie "live" (doskonala punktualnosc, swietne talerze, stopka, etc.), podczas gdy NAD jedynie zasymulowal jako tako ten aspekt (zdecydowanie dalo sie odczuc, ze dzwiek idzie z kolumn)... Slowem - amplituner do kupienia za 200-300 zl (rynek wtorny) pokonal u mnie bez problemu markowego NADa 320BEE kosztujacego okolo 1600 zl...

To tak przy okazji... Brat stwierdzil, ze zestawienie Grundig R301 i B&W 602 S3 w jego warunkach odsluchowych jest poki co bezkonkurencyjne w tej cenie - a sprawdzalismy juz troche klockow z tego przedzialu...

Pozdrawiam,

Lete

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.