Skocz do zawartości
IGNORED

Projekty trójdrożnych kolumn DIY- opinie

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

Co robić? Najpierw słuchać. Nie rad, tylko różnych kolumn. Jak najwięcej. Jesteś z Warszawy? Skontaktuj się z Jaro4444, umówcie się na odsłuchy, robił kilka par kolumn DIY, pewnie będzie mógł coś doradzić.

Witam!

Stoję przed problemem wymiany kolumn.

Do tej pory słuchałem na Tonsil Space'86. Na Harman/Kardon 3350 jeszcze dało sie słuchać,

ale po wymianie wzmacniacza na Marantz PM-72 ich słabości stały się zbyt bolesne.

W skrócie: bas i wysokie do wytrzymania, ale średnie w dziwny sposób "wydłubane".

Przypuszczam, że PM-72 w sposób tak znakomity radzi sobie ze sterowaniem tych kolumn,

że to, co wymyślił producent jako lekarstwo na kiepskie wzmacniacze, czyli uwypuklenie góry i dołu

obraca się teraz przeciwko tym kolumnom.

Przymierzałem się do zakupu SH, ale także nówek. Mój budżet to ok. 1000-1300 zł.

Ze stolarką sobię radzę (mieszkam w kanadyjczyku :-)).

Czy DIY w tej dziedzinie byłoby odpowiedzią na moje problemy?

Any advice????

Oczekuję sensownych rad, za które gotów jestem się odwdzięczyć w dziedzinach,

na których się znam.

Dowcipnym kolegom typu "poszukaj w przeglądarce" gotów jestem podrzucić kilka

łatwiejszych celów do robienia sobie jaj ;-).

Z góry dziękuję.

Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

Mój Boże!!

Konkretna rada!!!

Co za ulga po powszechnym biciu piany i herostratesowych

próbach zaistnienia na forum!!

Serdeczne Dzięki!

Myślę, że będę drążył temat. Kiedyś radziłem się w temacie Tannoy Revolution R2.

Niestety sprzątnięto mi je sprzed nosa.

Innym razem Denon vs. HK 680. Szczęśliwie wylądowałem w PM-72 i jestem w nim zakochany.

To słodkie stęknięcie przy włączaniu przekaźników - niczym ukochana kobieta!!!

Te mięsiste basy, ta przestrzeń i scena!! Te wysokie tony lądujące tam, gdzie trzeba, a jednocześnie

nie haraczące uszu.

BTW.

Bijąc sie w piersi muszę uaktualnić moje "O sobie".

Może odstraszy to część kolegów od nieprzemyślanych pseudopolemik.

Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Do M18WH jak chcesz stroić paczkę to skrobnij do mnie. Grają takie głosniki całkiem fajnie.

Ukryta Zawartość

>jaro4444, 16 Lis 2005, 23:52

Nie jestem pewny, czy piszesz do mnie, ale obejrzałem.

Wygląda dość prosto, jeszcze przeanalizję na spokojnie.

Jeżeli zrobiłeś to się pochwal chyba, że powstrzymuje Cię panująca

na forum mania krytykowania wszelkich dokonań :-(.

Jeżeli tak, to olej to!!!

Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

Matthew, 16 Lis 2005, 16:01

>no masz babo placek, znajomy jeszcze taki jeden kazał zastanowić mi się nad tym Aurum Cantus ...

Stary! Zapraszam do Sieradza. Wpadnij i słuchaj do woli :-)

pozdrawiam

>Jaro_747

Popieram kolegów z pomysłem na Ostinato2000 ( 2005?)

Od miesiąca pracują u mnie te Vify i robią to cudownie w 20 metrach kw, jestem oczarowany tym co potrafią.

Tylko nie zrób przypadkiem objętości dla midwoofera 30-litrowej jak w tym linku powyżej :)

Z tego akurat mojego DIY jestem w 100% zadowolony.

Pozdrawiam.

P.S. Czy ktoś się orientuje do jakiej objętości zmniejszono komorę M18WH w OSTINATO 2005 ??

hmm, dzięki wszystkim ;)

Pawcio, dzięki za zaproszenie, coś może wymyślę ;) nie jestem mobilny...

W pt jadę z Passem, pre i cd do Rogusa słuchać klonów ProAc'a r2.5... może to będzie to !

natomiast znajomy mi polecił taki projekt jak zrobili ci

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tzn taki układ, chciałbym użyć 2x AC-180F1 i D2905/9700, moje pytanie brzmi czy da się z tego układy zrobić 8 Ohm ??? jeśli tak, to chyba jestem w domu .. ;))

Ukryta Zawartość

Aha ... no i jakim cudem obniżył się katalogowy dół pasma przenoszenia , skoro takie same głośniki ... :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

McGyver, Misiomor ... ;) nie uciekajcie ..;))

poniżej zdjęcie takiego układu jaki by mnie satysfakcjonował, oryginały mają 94dB ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

przy takim układzie (a la d'Appolito) będziesz miał 4Ohm.

czemu tak się upierasz na tego scana 9700? aurumy są szybkimi twardomembranowcami, więc może jednak coś z metalowych kopułek (scan 9800 chyba) albo do kompletu wstęga auruma.

Najlepsze wyjście dla ciebie to IMO znaleźć w USA kogoś znajomego kto kupi Ci głośniki i przyśle do Polski.

pawcio, no niby mam tam wujka ;) możliwość na upartego jest ...

tzn d'Appolito to takie rozmieszczenie głośników, to również sposób podłączania? to jest 2.5dr??? (sorki za niewiedzę) jaka jest tego idea?...

jednak można by rozmieścić jak w proackach, dwa midwoofery poniżej a kopółka na górze ...

9700 dlatego że tak mi doradzali, łatwieszy w aplikacji..

>pawcio, no niby mam tam wujka ;) możliwość na upartego jest ...

warto się uprzeć, bo można sporo kasy zaoszczędzić.

ja kupowałem głośniki w e-speakers.com i za transport "krzyknęli" 125$. poprosiłem kolegę i wyszło 35$.

a jak wujek zadeklaruje małą wartość przesyłki (do 35 euro chyba w przeliczeniu) to może ominiesz cło i vat.

>jednak można by rozmieścić jak w proackach, dwa midwoofery poniżej a kopółka na górze ...

można by

>9700 dlatego że tak mi doradzali, łatwieszy w aplikacji..

a ja polecam wstęgę auruma. G3Si (ex demo as new) jest bodajże za 169$. zajefajny głośnik :)

jeżeli d'Appolito to tak (2 drogi, głośniki równolegle).

jeszcze bodajże w klasycznym układzie d'App. powinny być filtry nieparzystego rzędu.

mnie komplet tych wstęg kosztował razem z przesyłką 385$

czyli 4 Ohm odpada ;(

czyli bedę zmuszony pomyśleć o czymś takim

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czyli 2.5dr tak?

Ukryta Zawartość

Matthew:

Miałem już nie pisać w tym wątku, ale zrobię jeszcze jeden wyjątek:

W sensowny sposób nie da się z dwóch midwooferów 8 ohm zrobić kolumny 8 ohm. Jeżeli chcesz 8 ohm kolumnę to już pisałem - najlepiej zastosować dwa AC-180F1S - w obu połącz cewki układu DVC szeregowo i takie głośniki (16ohm) równolegle.

I proszę - staraj się nie zadawać pytań na które już Ci odpowiedziano powyżej.

A d'Appolito to układ dwudrożny z dwoma midwooferami po obu stronach gwizdka. I jeżeli zastosujesz AC-180F1S połączone na 16ohm to będzie 8 ohm impedancja kolumny.

"jednak można by rozmieścić jak w proackach, dwa midwoofery poniżej a kopółka na górze ..."

Tak, tylko wtedy zwrotnica powinna być 2.5way - przy 2way ryzykujesz poważne problemy z fazą w punkcie podziału jeżeli nawet minimalnie zmienisz oś odsłuchu w górę lub w dół. A niestety 2.5way to więcej $ za zwrotnicę jak już pisałem wyżej.

Wstęgi IMHO nie nadają się do podziałów tak niskich jak wymagają AC-180F1(S).

Naprawdę nie wiem jak chcesz zrobić własną konstrukcję (strojenie zwrotki) z tym poziomem wiedzy (bez obrazy!). Rozejrzałbym się raczej za czymś gotowym i porządnie obmierzonym. Niewykluczone że po prostu budując Ostinato 2000 czy klona R2.5 osiągniesz dźwięk znacznie lepszy niż nawet na większych, droższych głośnikach samemu strojąc zwrotkę i popełniając przy tym masę błędów. A jak za jakiś czas dozbierasz kasy, doczytasz to i owo i zapragniesz czegoś lepszego (większego, mocniejszego, efektywniejszego) to przynajmniej będziesz miał coś poprawnego do porównań. Niestety - poza Vifa Tower nie znam żadnej gotowej, wysokoefektywnej konstrukcji 8 ohm.

Misiomor, wiem że moja wiedza n/t budowy kolumn jest znikoma ;)) nie obrażam się, nic z tych rzeczy, gdyby była duża to bym tu nie zawracał wam d...py nie? tylko staram się zebrać jak najwięcej informacji ...

chciałbym coś zbudować, przy okazji pouczyć się tego ... miałbym pomoc w postaci Was i dwóch kolegów co mają na koncie udane DIY.. no ale cuż, pojadę jutro posłuchac klony ProAc R2.5 i może to będzie to ;)

>Matthew

nie musisz rezygnować z 3dr, ja zrobiłem wpierw kolumienki zamknięte 10l ze midwooferkiem 13cm Audaxa i tanim tweeterem z Vify i długo mi zeszło z budową zwrotnicy i uzyskaniem dobrego rezultatu; w tym czasie te kolumienki grały, głośniki wygrzewały się a ja szukałem woofera, okleinę miałem na oba segmenty kolumny (część średniowysokotonowa i część niskotonowa). Po zestrojeniu kolumienki w końcu kupiłem woofera Vify 8" , włożyłem do obudowy 38l. Do woofera zastosowałem filtr 12dB/okt. i podłączyłem przez MKP 82uF do małej kolumienki. Korzyści:

1) W paśmie 150-400Hz mam możliwość wpływu na brzmienie

2) efekt baffle step redukuję nie zmniejszając efektywności wysokiego basu i całej kolumny,

3) mogę zmienić kolumnę ś-wysokoton. pozostawiając woofera lub odwrotnie

->dik

Na jakiej czestosci ciales woofera a ten "MKP 82uF do małej kolumienki" jak rozumie to filtr 1ego rzedu do 13cm Audaxa. Duzo prob i odsluchow wykonywales z dostrojeniem woofera do kolumienek a moze jakies symulacje lub pomiary?

>adamo-0

woofer 6R cięty cewką 4,7mH i kondensatorem 104 uF (2x47 elektrolit. bipolarny +10uF MKC) + korektor impedancji 8R2 + 22uF - podział ok. 230Hz. Tak, audax od dołu jest cięty 82uF - I rząd i jest stłumiony oporem szeregowym 1R2. System pomiarowy składam (mikrofon, przedwzm. + jiig), bazuję na wielu odsłuchach, woofer to M22WR06-06.

Jaro_747 więc nie zrobiłem akurat Ostinato, choć chodziły mi po głowie. To co zrobiłęm na M18WH+KT28F opisałem w wątku "kto mierzył vifa m18wh". Ale słyszałem parę konstrukcji na tych głośnikach i wiem, że są dośc łatwe w aplikacji, dość litościwe dla błędów i ładnie brzmią.

Jaro4444 no przymierzam się do sotinato chyba, jeżli proacki nie wypalą.. ale z tego co mi mówią to Pass Aleph P1.7 + Aleph5 spokojnie napędza klony Proac'a więc ... powoli zaczyna się wyjaśniać wszystko, a do 17m2 takie kolumny w zupełności mi wstarczą, pozatym są to konstrukcje sprawdzone, i jak nie będę oszczędzał na elementach to powinno się sprawdzić ... ;)

słyszałem passy z r2.5 i grało to bajecznie....

Pozdr

Matt

hehe, doszedłęm w końcu do takiego wniosku:

Pass Aleph 5 to sprawdzona i udana konstrukcja i jego klony grają ... ProAc R2.5 to sprawdzona i udana konstrukcja i jego klony grają ;) i to razem nawet ... więc... dokładny klon ProAc'a 2.5 przy nie oszczędzaniu na elemntach w zwrotnicy powinien zagrać ... szczególnie z preampem Pass P1.7, jeżli nie to se w łeb strzelę ;)

Pozdrawiam

Matt

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.