Skocz do zawartości
IGNORED

Projekty trójdrożnych kolumn DIY- opinie

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

buble_corp, 15 Sie 2006, 15:34

W tych przedzialach cenowych sie nie poruszalem za bardzo, dostep mam do tych glosnikow, jak bys potrzebowal jakichs pomiarow to moze dalo by sie wziac i te do przetestowania. Cenowo jednak bardzo dobrze wychodzi al130 ktory jest teraz w promocji w greltonie, ke25sc tez jest w promocji, takze to swietna propozycja, sa na swiecie inne glosniki niz SS, vifa itp.

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

I jeszcze jeden ciekawy projekt na VISATON B200

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zapomniałem wkleić. link do projektu na B200

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Yolaos:

Guma vs pianka - IMHO z technicznego punktu widzenia pianka jest lepsza - bo jako sztywniejsza i lżejsza ma mniejszą tendencję do "suck-back" pod wpływem ciśnień w obudowie czy też oscylacji. Niestety wielu boi się pianki z racji obaw o jej trwałość w dłuższej perspektywie. Ciekawe, że znacznie mniej trwałe lampy nie budzą takiej niechęci.

PS. Ten chwyt z sieciówkami był w zamierzeniu retoryczny - ja nie słyszę różnicy między prawidłowo zrobionymi sieciówkami, uważam wiadomo kogo i inne firmy oferujące sieciówki powyżej 200PLN za szarlatanów. Nie sugeruję też że jeżeli ktoś sieciówki słyszy (albo mu się tak wydaje) to że usłyszy też różnice między jednym dużym a kilkoma małymi kondami tego samego typu. Autosugestia różnymi drogami chadza... Ja zamiast sieciówki Velum za ponad 3kPLN wolałbym chyba jednak komplet Scanów - np. 18W8542 z piankowym zawieszeniem i D3004.

misiomor, 15 Sie 2006, 17:46

Nic dodać , nic ująć. Gdyby producenci audio mieli takie podejście do swoich projektów , a nie skupiali się na problemie jak tu wyciągnąć od klienta (nieświadomego istoty rzeczy audiofila) więcej pieniędzy za wątpliwej inowacyjności swoje nowe produkty, audio byłoby już dużo dalej.

I jeszcze coś na temat Visaton'a, historia pewnego projektu.

Ukryta Zawartość

post-4056-100007685 1170298267_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

->henrykpiątek

Właśnie zastanawiam się nad zbudowaniem tego, tylko nie znam niemieckiego, a webowe translatory w stylu babelfish i google mi nie wystarczają.

misiomor, 15 Sie 2006, 17:46

hehe no tak, ale jak już masz te skanspiki i masz już wszystko a nie masz "porządnych sieciówek" a masz wolne 3kzł ???

Panowie może troszkę oftopic ale poszukuję wymiarów (najlepiej jeszcze rys technicznego) zestawu Meridian DSP 8000. Jeśli omksnęło Wam się przypadkiem proszę pomóżcie!!

dzięki

Matthew:

Jak mam wolne 3kPLN to zamiast wypasionej sieciówki wolę uzupełnić swoje zapasy dobrego Porta.

20 y.o. Tawny dobrej firmy paręset złotych kosztuje a niestety w tym akurat przypadku rozpoznanie w ślepym teście ABX jest bardzo łatwe (w porównaniu z czymkolwiek 5 razy tańszym). Trzeba tylko pamiętać żeby nie za dużo razy upewniać się co do A i B. Sieciówki jeszcze nikt w takim teście nie rozpoznał.

buble_corp, 15 Sie 2006, 20:58

Ten projekt jest dokładnie opisany na stronie visatona , nalezy tylko wybrac wersje angielskojęzyczną strony ... no ale ty to chyba wiesz więc nie bardzo rozumiem gdzie jest problem .

Te link ze strony podanej przez henryka to opis jak zbudowac ten układ visatona .

...there is no spoon...

-> arturp

Wiem o tym wszystkim, wczoraj się zmusiłem i przejżałem tłumaczoną translatorem google wersję. Byłem święcie przekonany, że ten projekt jest mocno modyfikowany względem oryginału Visatona. Modyfikacjom jednak poddana została tylko obudowa, wytłumienie itd. a wartości elementów zwrotnicy bez zmian. Zabiorę się więc za ten projekt w przyszłym roku. Trochę kasy trzeba będzie na głośniki przeznaczyć, mimo że mam już 2 szt. MHT12 to jeszcze pozostanie zakupić 4 TI100 i 2 AL200 :(. No ale ten zestaw aspiruje do Hi-End, więc nie ma co oszczędzać.

buble_corp, 16 Sie 2006, 09:38

Jak to wszystko ladnie polepisz to nic tylko pozazdroscic takiego zestawu.

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

Dołączę do grona wyrażającego zainteresowanie i podziw tym zestawem ( przynajmniej biorąc pod uwage jakośc przetworników - bo nie słyszałem jak to gra ) Wstęga wysokotonowa , dwa tytanowe na średnicy ( moje ulubione metalowe ) i solidny bas - to brzmi dobrze . Cena tez nie jest powalająca jesli masz już wstęgi .

Cos mi sie przypomina ,że czytałem recenzje tych głośników , w któryms z polskich czasopism i pamietam,że opinia była bardzo dobra tylko cos tam pisali ,że wysokich tonów jest troche za mało i jest wrażenie ,że to średniotonowce graja górą . I coś było ,że bas czasem buczy ...a może to były inne Visatony ;/

...there is no spoon...

-> arturp

Czy numer gazeta w której to opisywali to chyba AUDIO 7/2002 (81) ? Tam był Vox 200, jeżeli tak to był tam kiepski wysokotonowy i może dlatego taka recenzja. Kolumna nad którą się zastanawim to Visaton VOX 253 MTI

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest też Visaton VOX 253 MHT gdzie zamiast TI100 są AL130, ale z tego co widzę podział tam jest niższy a ta wstęga chyba powinna być wysoko cięta.

Ukryta Zawartość

Jeszcze przytruję z moimi kolumnami na Vifach M21WO-39/08, M13SG-09/08 i Morelu MDT-29.

1. Znalazlem taka zwrotkę, czy po modyfikacjach ( np. dodanie przed średnio i wysokotonowym tłumików ) dałoby się ją wykorzystać.

2. Czy wśród Was są odwazni, aby zastosować w takiej konfiguracji filtry 6dB/ oktawę dla nisko i średniotonowcą? Patrząc na ich charakterystyki ,to chyba całkiem realne?

3. Może ktoś ma gotowy projekt zwrotnicy - będę bardzo zobowiązany.

Bogdan:

Ta zwrotka to IMHO kompletne badziewie. Filtry elektrycznie 1st order, zgodne polaryzacje, zero informacji co do przesunięcia centrów akustycznych, brak kompensacji baffle step itd. Typowa zwrotka szeregowa z przewagą "wishful thinking" nad zdrowym rozsądkiem. Jestem pewien że jej autorowi "grała i bucała" piknie (i może nawet nie tylko jemu), szkoda tylko że przed mikrofonem byłaby porażka na całej linii (choćby z racji braku kompensacji baffle step - a skoro to nie zostało zrobione, to na 95% pewne jest, że fazy są też zgrane źle). Nieudolna próba osiągnięcia koherentności czasowej.

Niestety - dobrych projektów 3-way na sieci jest jak na lekarstwo.

PS. Jeżeli ta zwrotka jest dobra, to po co tłumik na średnim? Przecież M21WO39 jest sporo efektywniejszy od P21WO39, natomiast M13SG niewiele różni się efektywnością od P13WH. Należałoby dać raczej tłumik na woofer...

misiomor nie chodzi mi o dosłowność, ale np czy podziały sa prawidłowe? Jeżeli tak to baffle step możnaby skorygować tłumikami na średnio i wysokotonowym.

Może ktoś ma chociaż jeden odpowiedni projekt zwrotki do tych głośników lub jakiś wzorzec. Zwrotnica z Ostinato jest wzorem dla wielu rozwiazań na podobnych głośnikach, więc może...

>>Bogdan

Popatrz tutaj, może coś znajdziesz dla siebie...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dzięki, widziałem tę stronę i projekt classic ( poniżej ) chyba mógłby służyć za punkt wyjścia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.