Skocz do zawartości
IGNORED

Im nowszy TV tym gorszy odbiór ?

krzylo

Rekomendowane odpowiedzi

Tak dla sprostowania to takie ulepszacze jak PIXEL PLUS,D.I.S.T.,ACUITY,powodują że obraz wyświetlany jest,

z częstotliwością 75Hz a nie 100Hz a to tylko 15Hz więcej niż nadawane 50Hz i nie wprowadza takiego sztucznego obrazu.A tak na marginesie oglądanie 50Hz na dzisiejszych nowoczesnych kineskopach to

porażka,przy takim dużym kontraście i jaskrawości,łzy w oczach pojawiły by się po obejrzeniu pół godzinnego

programu,spowodowane to by było mruganiem obrazu.Nie dziwię się posiadaczom starszych telewizorow Ich

kineskopy mają mały kontast i efekt mrugania jest znikomy.Sam posiadam soniaka z dobrych czasów i mogłem

wielokrotnie porównać z nowymi rozwiązaniami,ale nikt mi nie powie że obraz na soniaku jest lepszy niż np:

w tv 32PX30,32PD50,32PW9527/28,itp.Dlaczego nikt nie wspomniał o kontraście(idealna czerń),jaskrawości

(koniec z zasłonietymi oknami),korekcji gamma(brak niepotrzebnego rozjaśnionego tla),odbić światła przez kineskop(płaski,pokryty warstwą antyodblaskową),nowoczesne luminofory(widoczna poprawa reprodukcji barw)

Kończąc mój wywód dziwię się,że przeciwnicy nowoczesności nie cieszą się z faktu iż,to właśnie tacy naiwniacy,

jak Ja kupują ten złom umożliwiając Im(cierpliwym) zakup dobrego telewizora za kilkanaście lat

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

blokier 25hz wiecej:):):)

Ale do rzeczy: mam telewizor Sony 25" uznany za Telewizor Roku bodaj 1996 i zaczalem sie rozgladac za czyms nowym - obraz w moim Sony jest bdb chodzilo raczej o wiek - i tu przekonalem sie ze nowe konstrukcje sa na roznym poziomie niestety. Jakosc LCD przy obrazie z anteny pozostawia wiele do zyczenia a i wspolczesne 100hzowki jakos mnie nie rajcuja. Nie chce zostawiac tego Sony bo on sie starzeje - sposrod wielu telewizorow ktore widzialem wybralem Loewe ale niestety musze dozbierac kasy. Wynalazki typu Pixel Plus i inne mnie nie urzekly. Potwierdzam jakosc Panasonic'a The One Up - tylko ze ona ma ok 15 lat... Pozdarwiam wszystkich.

....widzę ze większość traktuje temat, by powielać slogany........

...itp. itd.............

Idzie nowe nie pytając nas się o zgodę (przecież nadal jesteśmy traktowani prawie, jak "3ci Swiat" w elektronice i znaczna częsć sprzetu pojawiająca sie u nas , to raczej wycofywane ze sprzedaży technologie....stąd brak np. matryc PAL , czy jakiś lepszych układów do PAL).

Jednak i to się zmienia.

Można pójść do jakiegoś salonu RTV i na pierwszy rzut oka np. widac, że tzw 100Hz nie miga (choć połowa z nich tak powłączana, ze i tak migają).

Jakość obrazu, gdy poświęci się trochę czasu na regulacje też potrafi być lepsza od 50Hz (poprzednik opisał o stabilnym kontraście/dynamice itp - zgadzam sie w zupełności).

Czesć nowinek (choćby progressywne) - tylko w cyfrze mają zastosowanie (buforowanie itp).

Itp. itd.

"W bajki" można wlożyć teorie o wyższości starego nad nowym (ciekawe ile w tym sentymentu).

Spróbujcie 50Hz zrobić w 16:9 i zobaczycie efekt końcowy (były kiedyś w sprzedazy).

Teraz samo porównanie - z 90% opiera się na najlepszych 50Hz (kiedyś b.drogie) - przeciwstawiając 100Hz najtańsze !!!!

Teraz z praktyki (subiektywnej):

Mam parę szt. TV w mieszkaniu od 14' (obraz cukierek - bo maly) do 32' 100Hz i opierając się np. na zachowaniu Żony ( bo nie zna się na technice)

- po pewnym czasie oglądania 100Hz , nie jest w stanie spokojnie oglądac np. 50Hz w sypialni, bo mówi że nie moze wzroku przyzwyczaić ( gdy np. zerka na Tv)

- postawiłem kiedys Black LIne S obok 32' i nie byłem w stanie wyciagnąć parametrów obrazu (czerń, biel itp) do ustawionego na średnim poziomie 100Hz (..dla Żony...na jej prośbę....patrz niżej)

- zepsuł się 100Hz (na gwarancji...na szczęście) 28' 50Hz Black Line S (w dzień) - praktycznie beż kontrastu (bo pokój sloneczny)

- w nocy czasami oglądamy divx i gwarantuję, że na 50Hz mam więcej tzw "artefaktów" niż na 100Hz(bardziej widoczne).

- same programy PAL już też nie są takie naturalne, jak kiedyś , bo mając kablówkę widzę, jak nadawca oszczędza i czasami do jakiś absurdalnych granic kompresji się zbliża, ze :

a/ czasami Xvid lepszy od jakiegoś kompresowanego kanału TV

b/ 100Hz znowu lepiej to odtwarza ( bo mniej tych błędów kompresji widocznych itp).

Nie mam zamiaru uogólniać ....(moze po prostu mam przyzwoity model 100Hz sprzed paru lat). :)

Tak jest u mnie i wiem, że i tak jakis:....... OLED/??? wyjdzie i zmiecie z rynku ...."naszą dyskusję" (jak wcześniej , za "normalne"/bez kompresji kanały nie każą dodatkowo płacić) ;))))))))))))))

Srostowanie ,w zapędzie" twórczym"w ostatnim poście pomyliłem się o 10Hz -przepraszam,żeby ktoś nie myślał

że jestem za bardzo nastawiony na nowoczesność informuję,że również podoba mi się bardziej obraz z analogowego tunera sat niż z cyfry zwłaszcza szybki ruch i koncerty(brak pixelozy)ale nie jest to wina technologi

lecz oszczednosci(komresja),zdaję sobię również sprawę że paleta barw w lcd jest uboga w porównaniu z crt ale

jak wcześniej zaznaczyłem w ogólnym bilansie są zalety które mnie do tego zakupu lcd przekonały.

Też się włączę do wątku. Co do obrazu z kablówki na TV 100hz tych tańszych to na pewno jest gorzej niż na starych 50Hz. Jednak ja znowu zaproponuję tu D25 - ten TV jest niesamowiety nawet z sygnału kablem! Na TVN-ach , Eurosporcie , Polsatach obraz jest super /D.I.S.T na min./ Na TVP-kach jest gorzej , ale ich sygnał jest naprawdę marny /D.I.S.T wyłączony/. Na co do migania to u mnie jest tak - monitor mam na 55Hz a TV /na DIST/75Hz. I dopiero teraz zobaczyłem różnicę - przepaść po prostu , a to tylko 20Hz różnicy! I muszę przyznać , że to coraz bardziej uciążliwe. Mój werdykt - jednak przewagę mają nowsze TV , choć niektóre różnice na korzyść staruszków. Wszystko kwestia przyzwyczajenia.

Pozdrawiam

Simonello

norbert75

Ponieważ lubisz piłkę, to powinny być 32 cale, a żeby było przyszłościowo, to panorama. Na cyfrze już Niemcy puszczają transmisje meczów na szerokim ekranie (kanał ZDF). Do piłki i w ogóle wszystkiego, co szybko się rusza, konieczna jest kompensacja ruchu.

Ze zbliżonego do Twoich oczekiwań finansowych przedziału mogę po pobieżnym przejrzeniu rynku w internecie polecić:

1 Philips 9520. Wersja 32 calowa za około 2800 zł (trochę drogo, ale według mnie ten byłby zdecydowanie najlepszy). Jest też jego wersja 28 cali, która powinna być jakieś 500 zł tańsza. Ciut mały, ale obraz ma na pewno wyśmienity.

2 JVC AV 32 X5. To 32 cale za 2180 zł , co ważne, z systemem kompensacji ruchu. Powinien być całkowicie zadowalający. Wersja 28 cali jest tańsza tylko o 100 zł, a więc to nie ma sensu.

Jak jeszcze coś wypatrzę, to napiszę.

Pozdrowienia

norbert75

Powinien być OK. Alternatywą są wchodzące w regał 28 calowe wersje tych, co podałem.

Według nowej specyfikacji obraz na telewizorach 100 Hz można spokojnie oglądać z odległości trzech przekątnych ekranu, a więc z trzech metrów możesz oglądać telewizor 42 calowy.

Witam ponownie

Jeśli już zostały przytoczone konkretne przykłady telewizorów to ja osobiście zastanawiam się na pewnym modelem Samsunga 29cali CW-29Z306V jest to z serii Slim charakterysujcą niewielką głębością "komina" która wynosi ok. 40 cm... Czy któryś z forumowiczów miał doczynienia z tym odbiornikiem a jeśli tak to jakie odniósł wrażenia?? Ja przynam, że podoba mi się wizualnie ale nie miałem okazji dłużej "bawić " się tym sprzętem, dlatego też Wasze opinie będa dla mnie cenną wskazówką..

Pozdrawiam

Ps. Podaję link do tego odbiornika

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Luxmany i winyle 

...jeszcze dokończę (bo mi umknęło ...poprzednio).

Wiadomo, że wszystko jest kompromisem , ale dodatkowo za 16:9 przemawia też przyszłość (różne Centra Multimedialne itp), gdzie OTV juz nie sluży tylko do oglądania samych kanałów TV.

Do tego...: 16:9 jest równe w proporcjach z nadchodzącym HDTV (czyli: 1920:1080, 1280:720) a 4:3 już nie !!!!

Ktoś odpowie, ze co z tego jak sam OTV nie jest gotowy do przyjęcia takiego sygnału (niektórzy już to mają) - ano ...przypuszczam , że pojawią sie "Boxy" cyfrowe , co zeskalują w dół , ale przy 16:9 strat nie powinno być ( jak w fotografii , gdy skalujesz w dół z zachowaniem proporcji) a mocne PC już to potrafią a już sprzedawane , jako Centra Multimedialne....w ciekawych obudowach.

Mialem okazję na CRT: PAL 32' 16:9 - obejrzeć fragment 1920*1080 i mimo braku HDD i tak film wyglądał jak wysokiej klasy .JPG.

Ps - sam oczywiście mam nadzieję doczekać ( na swoim CRT) na np technologię OLED (itp) , która powinna sporo wad wyeliminować (bo ze strachem czytam o plaźmie np. 9tej generacji.....bo co z poprzednimi, lub przyszłymi...)

marcinsw

No właśnie, nigdzie go nie widzę. Ale wejdź na stronę Philips Polska, tam jest wyszkiwarka; podaj jej swoją okolicę, to Ci wyszkuka najbliższego sprzedawcę i do niego zadzwoń. W każdym razie na Litwie jeszcze jest, bo w Googlach wyskakuje.

Viniu, 24 Lis 2005, 15:14

/.../ to ja osobiście zastanawiam się na

>pewnym modelem Samsunga 29cali CW-29Z306V jest to z serii Slim charakterysujcą niewielką głębością

>"komina" która wynosi ok. 40 cm... Czy któryś z forumowiczów miał doczynienia z tym odbiornikiem a

>jeśli tak to jakie odniósł wrażenia??

To już było. W wyszukiwarkę listy wpisz samsung slim to poczytasz sobie dużo "ciepłych słów" o tym odbiorniku.

A jak Ci się nie chce szukać to streszczę: szajs niewart uwagi a na pewno niewart Twoich pieniędzy. :)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Piotr Ryka

W Niemczech też jeszcze można kupić

Ukryta Zawartość

W Polsce już obdzwoniłem kilka sklepów internetowych i nie mają. w Philips Plaza powiedzieli, że już nie będzie. Jest jeszcze 28pw9509 np w Saturnie ale za chorą cene 3999. Chyba pozostaje mi już tylko 28pw8719.

pozdr

Ukryta Zawartość

Kupowal ktos z was kiedys cos z tych niemieckich sklepow bo tam chyba jeszcze sa panasonic36cali pd50 chetnie bym sobie go kupil i jeszcze za 1150 euro jak ktos zna jakis pewny sklep niemiecki w ktorym robil zakupy to niech da znac!

-> il Dottore

Po raz kolejny wychwalał bede forum pod niebiosa :) Dzięki Wam nie wyrzuciłem pieniędzy w błoto... chociaż wszelkie krytyczne uwagi dotyczące Samsunga slim odnosiły się do geometrii modeli 32 calowych a mnie interesuje jedynie 29 cali 4:3, ale mimo to zdecydowanie odpuszczę sobie ten model... aczkolwiek wyglądem mnie zachwycił...

Pozdrawiam

Luxmany i winyle 

braciak

Poszukaj na Allegro jakiejś dużej firmy importowej z samymi pozytywnymi recenzjami, zadzwoń do nich i powiedz, o co ci chodzi - na pewno przyjmą Twoje indywidualne zamówienie, bo z tego żyją.

Witam

... a wracając do tematu i pytnia, które zadałem wczesniej... czy możecie wskazać na kilka "dobrych" CRT formatu 4:3? Bo jak wspomniałem filmy z DVD to u mnie margines, więc nie chciałbym niepotrzebnie wyrzucać pieniędzy na format 16:9. A więc... ??

Pozdrawiam

Luxmany i winyle 

witam,

zakupilem w piatek tv 4:3 100hz.....zaraz napisze jaki ale na poczatek

-electro world tv crt wybor tragiczny,euro troszke lepszy,media markt juz dobry

-ew jvc 32x4 cena 3200pln,mm-2500 bylem serio w szoku

-ja zakupilem thomson 29dm400(1299pln),po wczesniejszym porownaniu go z panasoniciem 29pm11,oczywiscie thomson wypadl lepiej na tym samym sygnale i ustawieniach

-wrazenia po kilku dniach pozytywne ...choc mozna by sie przyczepic do pokazywania przez ten tv obrazu w kolorach ciemnych,szczegolnie czarnym....wie ktos jak ustawic ten tv zeby na czarnym mial wieksze szczegoly.......?

-ogolnie jestem zaskoczony jakoscia thomsona na plus,menu po polsku,ladnie swieci,ma sporo ustawien dzwieku,na razie jest spox biorac pod uwage cene...

Chciał bym się odnieść do opinie , że telewizory CRT sa w tej chwili, gorszej jakości niż kilka lat temu, ja niestety ale z ta opinia się nie zgadzam.

Nabyłem miesiąc temu tv JVC 32p40 cena z górnej półki 3999 i jedno co mogę stwierdzić, że odbiór jest rewelacyjny, mysle tutaj o sygnale z anteny dachowej, na żadnym tv jakim do tej pory posiadałem nie było tak dobrego odbioru o satelicie i dvd nawet nie wspominam, poprostu rewelacja. Dla mnie jest to najlepszy crt na rynku, podobno juz nie do kupienia.

Oczywiście żeby to uzyskać nie wystarczy kupić tv za 1500 bo wtedy mozna narzekać, ale zdecydowanie lepiej wydać 4000 na crt niż te same pieniądze na kiepska plazme lub lcd i dopier wtedy mozna się wku... że obraz do niczego.

Gdy kupowałem ten tv w Media Markt sprzedawca polecam mi zamiast tego crt, plazme lub lcd twierdząc że crt to przeżytek, może tak ale za kilka lat ale nie teraz, zwłaszcza że ten model który nabyłem ma obsługe HD.

A na temat tego JVC sprzedawca mniej wiedział ode mnie, gdy zadawałem mu konkretne pytania to bladł bo nie wiedział co powiedziec, ale za to na temat plazm, lcd to jak nakręcony, dlatego nie zawsze warto plecać sie nie obsłudze bo oni maja prowizje od poszczególnych modeli sprzedanych i dla nich tylko te będą najlepsze.

Ja też zdecydowałem się na CRT, LCD jak dla mnie jeszcze prezentuje za słabą jakość obrazu. Właśnie zakupiłem Philipsa 28PW9528 i powiem Wam, że jest rewelacyjny. Jest to starszy model z PP ale w sklepach internetowych 28" można dostać już tylko ten, 9509 jest nie do zdobycia (chyba, że w normalnym sklepie z wystawki za 4tyś). Ja za swojego zapłaciłem 2,5 tyś i jest to zupełnie inna klasa w porównaniu np do JVC 28x4 który też brałem pod uwagę. Różnica w cenie niewielka a w obrazie i dźwięku to przepaść na korzyść Philipsa oczywiście :).

Pozdrawiam i dzięki za porady.

hmm jestem pewnie totalny "lajkonik" jesli chodzi o porownywanie tv i parametry, ale...

nie jest to tak iz:

telewizory nowe crt/plazmy/lcd ktore coraz lepiej maja nam prezentowac obraz obnazaja niemilosiernie niedoskonalosci sygnalu. W Polsce raczej nie ma co liczyc na dobry sygnal antenowy czy nawet z kabla, wiec nie ma coliczyc na doskonalosc obrazu. z dvd zalezy jakiego. jest ogrom odtwarzaczy ktore sa bardziej udane lub mniej i tak samo prezentuja obraz. na starym odbiorniku nie zauwaza sie roznicy, na nowym sorki, ale nie da sie nic uryc. prawdopdobnie a nawet na pewno same kable polaczeniowe oraz sasiedztwo innych przewodow moze wplywac na obraz.

ogladalem obraz z satki (cyforwy) na plazmie za 7tys i za 30 tys - roznica kolosalna na korzysc niestety drozszego.

bylbym chyba daleki od mowienia kotra technologia jest lepsza,doskonalsza. techologie lcd i plazmy sa na tyle nowe iz doskonalosc niestety niesie za soba wysoka cene. a obnizanie ceny musi isc w parze z obnizeniem jakosci.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.