Skocz do zawartości
IGNORED

Sieciówki comeback.

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

gutek -> mam podobne odczucia do twoich. tańsze sieciówki które próbowałem (nie było tego zbyt wiele) wprowadzały zmiany na granicy percepcji.

Z droższymi było lepiej (Tara The One, Nordost Valhalla, Shunyata Python & Anaconda) tylko rodziło sie pytanie - czy Valhalla warta jest 10.400zł ? Czy nie lepiej te pieniadze wydać na lepszy pre/cd/amp/spk (niepotrzebne skreslić) ? Tu zaczynaja się moje wątpliwości.

Na razie słucham na Tara The One, które maja tę podstawową zaletę, że ... są pożyczone :-)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elberoth => miło mi ,ze się ze mną zgadzasz, wczoraj mieszałem sieciówkami ,które posiadam z efektem .....;-)

Zauważyłem za to ,że wypięcie "kondycjonera" Helion FS 1700 - tak mocno krytykowanego na tym forum spowodowało wyraźne pogorszenie dźwięku i wydaje mi się sensowniejsze władowanie kasy w dobry kondycjoner, chyba w tym kierunku trzeba iść.

Ja swojego Heliona i jeszcze jednego - kolegi pogoniłem jak zacząłem się dokładniej wsłuchiwać. Wyluzowany kop na szybkich szarpnięciach basu lub uderzenia stopy,lekkie spowolnienie

piter => u mnie ten Helion tak stał ,aby stać ,mam go już ok.5-6 lat przestałem na niego zwracać uwagę bo wszyscy psioczyli, ale zawsze jak chce go ominąć w systemie to jest troszkę gorzej.

Zildijan => końcówka idzie z gniazdka ,tylko preamp, Cd i tuner z Heliona, pamiętaj, że ja trochę innej muzyki słucham.

=> gutekbull

Jesteś jedyną osobą na tym forum obok mnie, która w miarę dobrze nówi o Helionie, z tym że ja mam 1750 XP. Nie taki Helion zły jak go co poniektórzy malują ;-)

=> gutekbull

U mnie jednak większe zmiany dało się zauważyć po wpięciu sieciówek niż kondycjonera :) Na zdjątku mój Helion z pytonami :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

gutek - Zresztą do niedawna zyzio był kompletnym sceptykiem odnośnie kabli zasilających , a teraz słyszy , dlaczego ?

Zapytaj go , może Ci odpowie ?

Jeśli ON Cię nie przekona , to już chyba nikt i może nic .

Wpiąłem dziś ponownie CD do Heliona żeby się przekonac co z tego wyjdzie i tak samo szybko wypiąłem. Zmulił dynamikę i przejrzystośc średnica stała się nienaturalna. Accu z Helionem to jednak spora perwersja :).

U mnie najbardziej naturalnie sprzęt brzmi po spieciu zasilania nieekranowanymi plecionkami.

=> piter

Widocznie Helion nie lubi Twojego Accu, albo kondek był niewygrzany ;-) U mnie jedynie wyższy model listwy Isoteka był lepszy od Heliona i to nieznacznie, z tańsza listwą i Mini subem Helion wygrał - podobnie jak i z listwami komputerowymi :) Na raczie przerobiłem ofertę Isoteka i .....Helion jeszcze u mnie jest......:)

BRODA => rozumiem ,że ze słuchem u ciebie ok. bo zdążyłeś się już pochwalić ;-)

Ja nie jestem ,żadnym sceptykiem co do kabli sieciowych,mam całą szufladę różnistych sieciówek, zresztą przeczytaj uważnie wątek - nie chcę się powtarzać.

Przecież w jakimś celu ciągnę ten temat ;-)

Odchodzac na jeden krok wstecz od sieciowek podaje takie oto spostrzezenia pod rozwage.

1. Sieciowka wpieta wprost do gniazdka w scianie daje wyraznie lepszy dzwiek w porownaniu z sieciowka wpieta do listwy. Szczegolnie warto takie eksperyment zrobic z CDP. Powod. Rownolegle przewody w listwie to pojemnosc, taka mala antenka, ktora zbiera wszelkie smieci i emituje we wszechswiat.

2. Ekranowana sieciowka jednak jakos chorni sygnaly smieciowe przed wplywem na wszystko dookola. W uzwojeniu trafa indukuje sie sporo smiecia z ukladow CDP i odlatuje to z powrotem do sieci energetycznej poprzez sieciowke wlasnie. Jezeli ona jest ekranowan to ten smiec juz nie panoszy sie po okolicy.

3. Proste doswiadczenie - jezeli macie TV blisko CDP lub DVD to ze zwyklym przedowdem sieciowym CDP bedzie sial zaklocenie i na ekranie TV jakies ukosne falki lub inne zklocenia, ktore zanikaja razem z wylaczeniem CDP lub DVD. Zamiencie sieciowke komputerowa na porzadna, ekranowana - obraz w TV jak miodzio.

pzdrw

soso

sieciowka wpieta do listwy. Szczegolnie warto takie eksperyment zrobic z CDP. Powod. Rownolegle

>przewody w listwie to pojemnosc, taka mala antenka, ktora zbiera wszelkie smieci i emituje we

>wszechswiat>

W ścianie też kable są do siebie równoległe i mają swoją pojemność. We wszechświat może sobie emitować i w niczym to nie przeszkadza- inne urządzenia domowe emitują znacznie więcej.

uzwojeniu trafa indukuje sie sporo smiecia z ukladow CDP i odlatuje to z powrotem do sieci

>energetycznej poprzez sieciowke wlasnie. Jezeli ona jest ekranowan to ten smiec juz nie panoszy sie

>po okolicy.>

???????????????????

Ekranowana wcale nie oznacza że lepsza.

3. Proste doswiadczenie - jezeli macie TV blisko CDP lub DVD to ze zwyklym przedowdem sieciowym CDP

>bedzie sial zaklocenie i na ekranie TV jakies ukosne falki lub inne zklocenia, ktore zanikaja razem

>z wylaczeniem CDP lub DVD. Zamiencie sieciowke komputerowa na porzadna, ekranowana - obraz w TV jak

>miodzio.<

Nic takiego nie zauważam a mam bardzo blisko. Obraz zawswze jak miodzio.

Zmień przewody łączące DVD z TV na lepsze i będzie OK.

HELION FS 1700 => 1. Słabsza dynamika całego pasma, lekko spowalnia

(najłatwiej zauważyć na basie, pianinie, trąbce-M.Davisa)

2. Wpięte w niego sieciówki mniej oddziałowywują na brzmienie

3. Wygładza, dźwięk mniej ostry

4. Lekka mgiełka

5. Spójność,plastyczność,muzykalność

Najbardziej pasuje do tańszych systemów ,gdzie zrobi więcej dobrego niż złego np.Cambridge -zbawienny wpływ,a reszta co jak komu pasuje ;-)

Zyzio => wypiełem CD z Heliona

Piter, Zildijan => naprawdę sprawa gustu ,ale teraz słucham bez ;-)

Troszkę był u mnie wpięty z przyzwyczajenia i dla bezpieczeństwa !!

Muszę jeszcze preamp i tuner spróbować ;-)

A jak będzie burza !!?

gutekbull

1. Słabsza dynamika całego pasma, lekko spowalnia >

Dokładnie tak jak piszesz, dlatego mój Helion powędruje na Allegro i może tam znajdzie swojego amatora :-))

>A jak będzie burza !!?

To pewnie szlag trafi moją lampkę. Jest zawsze włączona prócz czwartek rano - popołudnie,co by przy sprzątaniu nie postawić obok włączonej np. filiżanki kawy czy płynu do mycia szyb. Krewetka dostałaby kopa tedy!

A poza tym teraz już nie pora na burze, zdawa mi się. Chyba że śnieżne albo rodzinne (pomijam forumowe - wirtualne).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) -jeden już jest :)

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.