Skocz do zawartości
IGNORED

CD Accuphase 65 - tuning ???

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

zwróć się do jednego konkretnego człowieka, który ma doświadczenie; doświadczenie oczywiście nie tylko w poprawianiu klocków za 1kzł, ale takiego naprawdę wiedzącego co robi; może Bartek1, Garmin - jak żyje ;)

bo szkoda 'eksperymentów' na tak zacnym CD

pozdrawiam

Pytałem o te JRC gdyż z serii JRC 45... jest mnogosc. Wymieniłem ich też sporo i różne typy.

Nie twierdze że są złe , ale w CD za te pieniądze to duża oszczędnosc.

Gdyby jeszcze były NE5532 Philipsa lub Texasa to można zrozumieć ,są tacy

którzy twierdzą że dobrze zaaplikowane w niczym nie ustępują droższym kostkom.

Tu pewnie narażę się niektórym osobom :)))

Przynajmniej w PCB od serva jest mało elektrolitów. W Teac VRDS 10 który tuningowałem pod kątem

użytkowania jako transport wymieniłem w servie ok. 40 sztuk. A przecież oba CDeki mają cyfrówkę na chipach

Sony.

>Oles

Wstawienie stabilnego zegara , wymiana opampów i paru kondensatorów w strategicznych miejscach to

nie "eksperymenty" tylko bardzo klasyczny tuning , właśnie "bez eksperymentów "

Instalacja zwłaszcza zegara daję poprawę w każdym aspekcie . Kondensator może poprawić bas zepsuć górę,

zegar poprawia wszystko.

"Jitter free" odnosiło się chyba do nowszego dp65V , wygląda to tylko zgrabny slogan marketingowy.

zorro=> nie zawsze najlepsze - czytaj drogie elementy zestawione z sobą zagrają wybitnie ,

gdyby tak było ,nie było by problemow każdy by zestawil niemalże te same zespoły - elementy i po kłopocie ,wszyscy by mieli ten sam HI END ,a tak nie jest ,to nie takie proste ;-)

Masz rację zawsze bardziej podziwiam urządzenia które pomimo przeciętnych podzespołów

grają świetnie , są one świadectwem talentu projektanta.

Prawda też jest taka że tuninguję się prawie zawsze używając lepszych podzespołów , a co za tym idzie

droższych , a że mogą one być sonicznie niedopasowane do całosci to już inna sprawa.

"Masz rację zawsze bardziej podziwiam urządzenia które pomimo przeciętnych podzespołów

grają świetnie , są one świadectwem talentu projektanta"

Święta prawda.

Prawda również ze takie świetnie grające klocki mozna zawsze drobnymi krokami jeszcze ulepszyć. Producenci kieruja się kompletnie innymi kryteriami, nie ma wiec co rzucać w nich błotem ze zamiast op-ampa za 1$ nie wstawili takiego za 7$. Przy cenie klocka to mało, ale jeśli oni zamawiali tego 2000 sztuk to juz spora kwota.

W takich dogich klockach ja bym polecał drobne wymiany kluczowych elementw w analogówce, jak na przykład kondensator w torze sygnału na wyjsciu (jezeli takowy jest) lub wspomniane wczesniej op-ampy. Oczywiście zawszez mozliwością powrotu do orginału.

no w tańszym to napisalbym że wymiana opków spowoduje ze zagra o klasę lepiej .... hehe a jak to tu nazwać :)

opki wymienisz sam, ciezko coś popsuć - a zabawy cała masa (wygrzewanie itd. itp.)

I w końcu zamiast muzyki zaczniesz słuchać opampów , kondensatorów, rezystorów..............

Już nie będziesz mówił , mam nową płytę do odsłuchania tylko będę słuchał nowego kondensatora w sygnale.....:)))

Warto tez podejrzec co robia "rasowi" tuningowcy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W tym watku (wpis 3 Pazdziernik)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) pisalem o zmianach jakie wprowadzilem w transporcie Technicsa. Przzypomina on troche wygladem, i prawdopodobnie jakoscia, Accuphase. Wymienilem na poczatku glownie sme elektrlity i uproscilem output interface. Zmiana byla powazna: transport ktory stal przez 4 lata na polce nagle zaczal byc na codzien uzywany ;-)

Probowalem tez wstawic Tent clock, ale mialem mieszane uczucia. Podczas gdy uzyskalem wieksza rozdzielczosc i prawwdopodobnie lepsza definicje, nagle zabraklo tego ciepla i muzykalnosci ktore wlasnie w tym Technicsie bardzo cenie. Zdaje sobie sprawe ze duze znaczenie ma tu zasilanie zegara, to ktore uzywalem nie bylo optymalne i na pewno jeszcze raz sprobuje. Obecnie jednak wrocilem do rezonatoa ktory byl zainstalowany oryginalnie.

Ukryta Zawartość

Który z Panów diy-owców tego cedeka dokładniej słuchał (miał dłużej) w domu?

Gutekbull jest audiofilem. On nie musi mieć lepszych części. On chce , by mu lepiej grało.

Jak standartowe chwyty diy typu : tu wstawiamy BB, tam BG, a tam clocka , mają się do doswiadczenia zawartego w banku danych f-my Accuphase, w którym zapisane jest brzmienie każdego elementu, tak by można bylo konfigurować z nich klocka o żądanym przez konstruktora , powtarzalnym brzmieniu.

Części będą na pewno nowocześniejsze, droższe, a układ technologicznie ulepszony, ale czy będzie grał lepiej (nie tylko inaczej)?

Nie straci tej specyficznej ,urokliwej "mgielki" typowej dla accu? Czy ktoś to gutekbullowi zagwarantuje?

Czytałem podobne opinie o KC7 vs Tent XO . Niestety nigdy nie miałem sposobnosci porównania obu.

Mam zamiar jednak kupić w Tenta w celach "badawczych " . Poleciłem go ze względu na dostępnosc i

umiarkowaną cenę w porównaniu do LCaudio . Wydaje mi się też że cechy Tenta opisane przez Ciebie Bartek

sprawdzą się w Teacu.

StefanB. => zgadza się ,nie jestem elektronikiem ,a co za tym idzie nie znam się na tym.

I nie mam z tego powodu nieprzespanych nocy ;-)

Teoretycznie nie interesuje mnie co jest wśrodku, choć przyznam się, lubię taką robotę jak w Accu czy M.L- to

wzbudza zaufanie, a to jak wiesz dobra cecha do robienia interesów ;-)

Inaczej chcialbym zachować obecny charakter i dodać do tego mały kroczek naprzód.

Accu to przedewszystkim kultura, barwa i dopieszczenie szczegółów, bardzo wywarzone granie, na pierwszy rzut ucha ktoś może go nie docenić i pominąć, ale to jego strata ;-)

Wszystkie te cechy mają też tunery Accu.

Rzuciłem temat bo spodziewałem się konkretów niemalże w punktach ;-)

A tu panie ........cieniutko ,tylko polonia Kanadyjska poważnie mnie potraktowała ;-)

Tak na koniec:

nikt nie zagwarantuje takich efektów , które w istocie żeczy pozostaną - jak oryginalne brzmienie ( ACCU..) - ale o krok dalej.To jest niestety na granicy techniki i sztuki i nie należy oczekiwać tabelarycznych propozycji zmian tego i tamtego stosując to i to. Na sprzęcie o takich walorach dżwięku (!) jakiekolwiek zmiany mogą mieć różne efekty i odwrotne od zamierzonych .Nie muszą się sprawdzać w"ciemno" zapożyczone upgrady z tanich CD gdyż

system jako całość został zapewne "zestrojony".Zmian należy wtedy dokonywać ostrożnie jeśli ważny jest oryginał.Słusznie zauważył Peter że sam zegar po zmianie (chyba Technics) nie poprawił całości lecz odbił w bok.To jest moment w którym porównania schodzą na gastronomię (sztuka gotowania).

to proste dlubie sie tak długo aż właściciel jest zadowlony , porównanie z gotowaniem jest na 100% trafne

ogolnie coś mało tych fotek.......moze teraz środeczek płytki by sie znalazł z okolicami tych PCM1702 ??

• 1 rok później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.