Skocz do zawartości
IGNORED

Słuchawki SONY MDR-SA5000

gelo29

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

Ano wlasnie, bylo cos takiego. Moje cuda weszly po wycofaniu tego drzewiennego obiektu z oferty, i sa raczej przecietne (pod pewnymi wzgledami nieprzecietne, ale ogolnie - przecietne).

=> krzylo:

Istotnie, na początku słuchawki sprawiają wrażenie dość delikatnych. Są jednak raczej solidnie zbudowane. Oczywiście nie próbowałem mocno wyginać pałąków, ani rzucać słuchawkami o ziemię, bo nie są one moją własnością. Zresztą własnego sprzętu też nie traktuję w ten sposób :) Z całą odpowiedzialnością mogę jednak zapewnić, że przy normalnym użytkowaniu nic słuchawkom nie grozi. Na pewno nie są zbudowane tak solidnie, jak niektóre modele "czołgów" firm Beyerdynamic czy Sennheiser. Pod względem budowy porównałbym je raczej do AKG K-501.

>Puchatek

Chodzi o wytykanie totalnych idiotyzmów. Facet kupił sobie prawdopodobnie bardzo dobre słuchawki i testuje je na DVD Manta. No i oczywiście jeszcze się chwali na publicznym forum. Mam mantę i wiem jak gra i to z różnymi słuchawkami. I właśnie taki stan rzeczy opisałem. Niektórzy myślą, że jak sobie kupią jakiś ekstra jeden element toru to będzie Hi-End. A tak niestety nie ma. Najwyżej może być większa bryndza. Ja w ogólę się dziwię jak ktoś kto ma dobry sprzęt może słuchać muzyki np. na ipod. Tego po prostu nie da się słuchać.

Pzdr.

puchatku

Arek nie może być łagodny, bo, jak sam o sobie pisze, słucha dużo damskich wokali i pewnie zwłaszcza jak się jednego nasłucha - tego żony - to musi chłopina jakoś odreagować.

oj, nieladnie Piotr, chyba sie zagalopowales...

Arka znam i to byl przyjacielski przytyk. To samo zawsze da sie powiedziec na kilka sposobow, Arek kilka wpisow wyzej wybral metode sloniowa, wg mnie mozna bylo lagodniej...

ale jednak swoim wpisem przegiales, sorki.

puchatku

Wiem, że z natury rzeczy jesteś (jako Puchatek) mięciutki, ale chłopaki muszą czasem się potarmosić, toteż mam nadzeję, że Arek zaraz mi solidnie przywali.

hmm, zaczyna sie robic coraz ciekawiej... mieciutki powiadasz? Uwaga, niebezpieczne czasy (politycznie) nastaly, gdzie facet co to preferuje tzw. rozumowanie (pamietasz wielkiego Marlona?) ponad niby "meskie" obszczekiwanie sie (he, he w internecie, gdzie "w morde" wziac nie mozna....) jest "mieciutki"...eh.

Jesli znasz A.A.M., to po prawdzie w domu robie za krolika :)

gelo 29

Chyba sie nie zrozumielismy,owe Sony moga byc i bardzo dobre,ale czyms mało wymiernym jest okreslanie ich jako "deklasujacych" beyery dt 150 dzieki odłuchowi na ubogim brzmieniowo odtwarzaczu DVD,bo sadze ze jedne i drugie nie zagrały nawet na cwierc gwizdka,wiec trudno obiektywnie powiedziec ze Sony gwiżdzą deklasujaco wobec dt 150.

Choć brzmi to obrazoburczo, zmuszony jestem raz jeszcze napisać, że z mojego doświadczenia wynika, iż systemy rzeczywiście hi-endowe raczej wyrównują aniżeli dystansują podpięte do nich słuchawki. Przykładowo: na ASL HB1 różnica pomiędzy Grado RS-1 a Sennheiserami HD-600 była w moim odczuciu wręcz przepastna, na Cayin HA-1A - bardzo duża, a na ASL Twin-Head już tylko spora.

=> pastwa:

Ciekawy tylko jestem, skąd Twoja pewność, że "jedne i drugie nie zagrały nawet na cwierc gwizdka,wiec trudno obiektywnie powiedziec ze Sony gwiżdzą deklasujaco wobec dt 150". Czy słuchałeś tych dwóch zestawów, że wysuwasz takie wnioski? Bo ja tak. Powtórzę zatem jeszcze raz i proszę, abyś to wziął pod uwagę: SONY MDR-SA5000 (NIEPRZEROBIONE) + Audio Dynamic PHB + DVD Manta Diablo absolutnie deklasuje Beyerdynamic DT-150 (PRZEROBIONE SYMETRYCZNIE) + Audio Dynamic PHB + DVD Yamaha S540 (TUNINGOWANE NA XLR). Wiem, bo porównywałem oba zestawy. Oczywiście nie musisz w to wierzyć. Zresztą - nie mam zamiaru nikogo przekonywać do słuchawek SONY. Tym bardziej, że nie są na sprzedaż. Właściwie, to nawet powinno mi zależeć na przedstawieniu ich w jak najgorszym świetle, bo od dłuższego czasu nie mogę sprzedać własnych sluchawek ULTRASONE, które przecież uważałem za znakomite... Do czasu...

Witam !

>gelo29

Gwoli ścisłości porównania słuchawek dokonałeś na RÓŻNYCH źródłach, dlatego też nie wynik końcowy nie jest do końca miarodajny.

Co innego na tych samych, wtedy można obiektywnie stwierdzić które słuchawki lepsze...

To tak a pro po :)))

Oczywiście nie bierz tego do siebie, staram się rozładować co niektóre "gorące" wypowiedzi :))

Pozdr.

=> Piotr Ryka:

Oczywiście, przywiozę do Ciebie Także Ultrasone, ale Beyerów niestety już nie mam, bo sprzedałem.

=> Stożek:

Tak, tak, masz rację, dlatego właśnie napisałem, że słuchawki SONY zagrały znacznie lepiej z tak badziewiarnym źródłem, jak Manta Diablo. Ten fakt był dla mnie dużym zaskoczeniem, bo daje on dużo do myślenia...

P.S. Jedziesz ze mną do Piotra?

Witam !

>gelo29

Nie ma szans - urlop już wykorzystałem i teraz nie mam jak się wyrwać - nawet teraz miałem być w pracy ( tak, tak, w niedzielę ), ale mi sie upiekło :)

Pozdr.

I panowie czekamy na rzeczowe konkretne recenzje akurat na połowe nowego 2006 roku planuje wymiane wysłuzonych HD600 na cos nowego skoro mam cd sony 707es to czemu nie mogły by byc to słuchawki sony:-)??

Discomaniac71

Nie zapomnimy. Jakże byśmy mogli?

Ustalcie z gelo jakiś wstępny termn. Wolałbym, żeby to nie był wtorek.

Piotrek608

Będziemy tak rzeczowi, jak nie wiem co.

Wszystko pieknie-ładnie, tylko dlaczego odczuwam nieodparte wrażenie wynikające ze stylu pisania autora tego wątku, że jest on w jakiś sposób powiązany z producentem/dystrybutorem tych słuchawek?

Cholera, może dlatego, że podeńrzliwy się robię na starość...

Co za różnica... Polski dystrybutor nie ma w ofercie nawet poprzednich słuchawek, MDR-SA3000, o SA5000 nie wspominając.

Poza tym czytając opisy na stronach polskiego SONY znalazłem takie kuriozalne ostrzeżenie (nie jest to dokładny cytat): "te same modele produkowane na różne rynki mogą mieć inne właściwości". Czy to oznacza np., że wersja na rynek USA ma pasmo przenoszenia 6Hz..110kHz, a na rynek polski np. 40Hz..30kHz? Do nas idą "odpady"? Pewnie tak jest...

A kolega Inżynier by się na nasz odsłuch nie skusił? Jako drugiego, obok Stożka, weterana wątku o wzmacniaczach słuchawkowych, czuję się w obowiązku Cię zaprosić.

A także Dirta, który jako pierwszy coś sam od siebie napisał.

Wiem, że obaj mieszkacie bardzo daleko, ale gdyby chęć widzy wzięła jednak górę, to zaprzaszam.

Dziękuję, Piotrze.

Teraz pogoda nie bardzo sprzyja, ale wiosną lub początkiem lata - czemu nie :) Może do tego czasu pojawią się np. nowe AKG. Poza tym mam rozgrzebany remont i każdą wolną chwilę poświęcam pracom domowym. Oby zdążyć na święta!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.