Skocz do zawartości
IGNORED

sphinx myth 3 ? a może coś innego ?

pryzma

Rekomendowane odpowiedzi

witam serdecznie!

Noszę się z zamiarek zakupu Sphinx 3 ( z drugiej ręki). W/g recenzji w Hi-Fi i Muzyka to ponoć bardzo udany wzmak - czy moglibyście cos o nim napisać ? Czy faktycznie jest aż tak dobry? Moge kupić go za 2.300 zł w bardzo dobrym stanie - a może kupić coś innego (nie musi byc nowy) w cenie 2.500 - 3.000 zł. Zależy mi na ciepłej średnicy, gładkiej górze i niezbyt obszernym basie. Moze ma ktoś coś ciekawego do sprzedania w podobnej cenie ? Ewentualnie odrobinę więcej.

pozdrawiam

Wszystkie opisane przez ciebie przymioty posiada DPA Renassaince, ale niestety mozesz miec klopot z jego kupieniem bo bylo ich niewiele. Tak sie sklada ze ja go mam :) i chetnie sprzedam, ale pod warunkiem ze trafie i kupie dzielone DPA, ktore gra tak samo jak integra, ale lepiej :). W Lodzi ktos mial dzielonego Audiolaba za 3kzl z malym hakiem. Mam gdzis na niego namiary.

pozdrawiam

Myth 3 ma trochę suchotniczy dźwięk, cieplejsza średnica jest w Electrocompaniencie ECI-2, second hand w podobnej cenie (przejrzyj ogłoszenia) jednak bas też jest większy. U mnie gra od lat i lubię go bardzo... wygrał z Mythem 3.

zastanawiałem się również nad Coplandem - może CSA-8 lub CSA-14 - ten drugi to mariaż tranzystora z lampą - ciekwe jak to gra? jest kilka ogłoszeń w necie na ten wzmacniacz.

A moze ktoś porównywał Sphinxa 3 z 5 ? Mialem w domu ten drugi i musze przyznać, iż niezbyt spodobała mi się dość chłodna średnica - czy sphinx 3 gra podobnie, czy to zupełnie inny wzmak ?

posluchaj Myth 3. Ze swoimi kolumnami i swoimi kablami. Mi sie bardzo podobal i caly czas go ma moj kumpel i wszystko jest na miejscu ( ma Totem Tot ( chociaz Electrocompaniencie ECI-2 jest chyba leszy....tego na 100% nie wiem bo gral w innym pomieszczeniu i w innym zestawie)

• Redaktorzy

Porownywalem bezposrednio Myth3 i Copland CSA8. Oba graly dobrze, ale wg. mojej opinii Copland z wiekszym zaangazowaniem. Generalnie podobal mi sie nieco bardziej. Ale Myth3 byl tez OK.

Copland mogl sprawiac wrazenie wiekszego zaangazowania przez wieksza ilosc basu, a tym samym podkreslajac wszystkie zakresy.

Myth 3, to wzmacniacz bardzo rowny tonalnie, ale przy pierwszym odsluchu od razu ma sie wrazenie 80% oczekiwanego basu.

To wlasnie dlatego Myth3 moze sprawic wrazenie mniej smacznego.

Ale jesli cena ma dla Ciebie duze znaczenie, proponuje posluchac go troche dluzej i uwazniej. Jest takim wzmacniaczem do ktorego mozna nabrac sympatii.

Bardzo niepozorny w wygladzie, ale gdy zamkniesz oczy i pominiesz wzgledy eststyczne, a skupisz sie na dzwieku, milo Cie zaskoczy.

Mialem okazje dwukrotnie sluchac go w porownaniu z innymi wzmacniaczami w podobnym przedziale cenowym i w tamtym momencie (oba Second Hand) wybralbym wlasnie jego.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Hmm, uwazaj z Coplandem - mialem CSA 8 i CTA 402 - gralo bardzo prawidlowo, ale po prostu odechcialo mi sie sluchac muzyki przez ta sterylnosc. A na jakies ciepelko to juz w ogole nie licz, nawet w niby lampowym CTA 402 nie bylo go w ogole. Pozdrawiam.

A ja polecam YBA Integre ale koniecznie z cieplo brzmiacym kompaktem, np Denonem 2560. Razem tworzykly zgrabny komplecik, jedynie niekoniecznie najszybszy, z winy Denona oczywiscie. Yba to troche wlasnie jak Audiolab tylko ze lepszy w kazdym calu. Uwaga: nie zestawiac mi YBA z tanim ostro brzmiacym CD, smak piachu w ustach murowany :)

gralem na sphinksie 2 lata i goraco polecam ten wzmacniacz. radzil sobie z kazdymi nawet trudnymi kolumnami, a na AP tempo mimo roznicy klas gral wspaniale .koniecznia musisz posluchac go w swoim systemie z tym ze jest podatny na zmiane kabelkow i jest niezla zabawa z ich doborem,

wzmacniacz ten właśnie ma grac z AP Tempo, skoro sprawdził się u Lecha, to jest szansa, że u mnie zagra. Najgorsze jest to, że są dwa ogłoszenia na Sphinxa, lecz nie będe mógl posłuchać ich na swoich kolumnach - będę musiał kupic go w ciemno - tak to już jest niestety z używanym sprzętem. Mam jeszcze możliwość kupna wzmaka CAIRN 4808 za dokładnie taką samą cenę - wiem, ze zadaję może zbyt wiel pytanie, ale może słyszał ktoś kiedyś to urządzenie ?

pozdrawiam

chyba nie powinno byc aż tak źle ? Z tego co zauważyłem to Tempo nie są aż tak wymagającymi kolumnami (pod tym względem oczywiście) , no chyba że Sphinx ma słabą wydajność prądową - lecz myślę, że nie

to zaplikuj im jakis mocny wzmacniacz 100, 150 w to wtedy pokaza na co je stac dla przykladu contour1.1 dynaudio z pozoru nie wymagajace kolumny gralu z coplandem i myslalem ze jest w porzadku ale po dopieciu silniejszego wzmacniacza rozwinely skrzydla

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.