Skocz do zawartości
IGNORED

2 glosniki a jakby wiele - madrosci sony

pep22

Rekomendowane odpowiedzi

Bez zbednych komentarzy, hajnedowcy strzezcie sie;-)

Spece/marketingowcy z sony (celowo z malutkiej literki) doszli bowiem do tego, czego my, lamusy, przestarzale ramole, retro-freaks, zacofani uwstecznieni audio-F z takim wysilkiem szukamy. Do niedawna, nie dalej nawet jak do zeszlego miesiaca spece owi (caly czas i bezustannie ci sami naturalnie) probowali nam wmowic, ze przestrzen to nigdy z dwoch, lecz z pieciu, ba, siedmiu (plus jeden naturalnie) glosnikow ma sie wydobywac. A tu nagle zwrot, zreszta zobaczcie sami:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duze LOL.

Pozdrawiam, Paulinka

ps. nie zebym wertowala strony rzeczonej korporacji, sama sie ta nowosc zareklamowala na pewnym duzym portalu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/22832-2-glosniki-a-jakby-wiele-madrosci-sony/

hm, nie taka to znowu nowość :)

swego czasu przecieżCreative wymyślił system 2kolumnowy który sprawia wrażenie normalnego 5 kolumnowego

Poza tym to wszystko kwestia akustyki i uszu. a uszy da się nadzwyczaj łatwo oszukać

wystarczy iść na blokowisko i spróbować znaleźć źródło jakiegoś dźwięku - tyle tam odbić że to prawie niemożliwe.

Dam głowę że w dobrze opracowyn pomieszczemiu to zdaje egzamin.

Dodatkowo subwoofer robi swoje.

Ja bym mimo wszystko był bardziej ostrożny.

no ale sie powinnać cieszyć w końcu mamy kino w stereo a nie 7.2 i innyc hwymysłnych systemach ;)

spełnienie marzeń audiofila, kinomaniaka?

dla mnie to wynik lat obliczeń i zbierania wiedzy na temat akustyki, odbić i odbierania muzyki przez uszy

no i samej konstrukcji kolumn, które też są odpowiednio zrobione do tego celu przecież .

Ja już wszystko wiem... Z prezentacji na tej stronie jasno wynika, że dźwięk z tego systemu pokonuje przestrzeń po łukach, a nie jak przy standardowym stereo - po prostych, odbijając się przy tym od ścian. I teraz łatwo sobie wyobrazić: taka nutka, powiedzmy, wyskakuje z głośnika sony, kieruje się na boczną ścianę... ale moment, uwaga, teraz zakręca, zakręca, już jest obok ciebie, dalej zakręca i bach, wali cię od tyłu!

No, no! Na pewno to opatentowali :-)))))

• Redaktorzy

Udalo im sie wynalezc rodzaj dzwieku, ktory nie rozchodzi sie prostoliniowo? Epokowe. Powinni teraz poprobowac ze swiatlem, a droga do podrozy miedzygalaktycznych stanie otworem.

Równie 'śmieszne' są ulotki informacyjne z Lidla albo Reala...

Nie wiem co Was tak bawi, drodzy Państwo. To jest przecież Mały Miki. O wiele bardziej wysublimowany pseudonaukowo-marketingowy bełkot można znaleźć w niemal każdej audiofilskiej gazetce. Im gadżet bądź dane zjawisko są bardziej wymyślne, tym efekty takiego wodolejstwa ciekawsze.

Chwila, chwila - przecież światło zakręca pod wpływem wielkiej masy np. czarnej dziury – więc dźwięk pewnie też – tylko tu tę rolę pełni dziura w mózgownicach :)

Światło się nie zakrzywia - to taki skrót na określenie tego że przestrzeń może mieć "róźną gęstość" więc efekt obserwowalny z zewnętrz będzie taki że światło się zakrzywia jeżeli przechodzi obok czarnych dziur czy masywniejszych gwiaz (np. Słońca). Światło biegnie prosto bo inaczej nie może a że autostrada idzie łukiem to i ono musi inaczej :-)

Spojrzałem sobie na stronkę Sony - przecież to zrzynanie z Bose!!! Do tego zdjęcie prezentacji jest tak dobrane że tam chyba dźwięk nie ma się jak odbijać :-)))))

Brawo panowie z PR i R&D. Akio Morita się w grobie przewraca ale to także znak dzisiejszego rynku. Jakość i konkret nie są w cenie.

Ale, że nikt nie zwrócił uwagi na jeszcze jedno przełomowe, na miarę 21 wieku rozwiązanie sony...

UŻYLI 2 GŁOŚNIKÓW W KAŻDEJ KOLUMNIE !!!

Ja się wybieram jutro z dywanikiem do najbliższego Media Markt, żeby należną cześć owym urządzeniom oddać !

ludzie,

nie przesadzajcie - czasami mam wrażenie, że bufonada co poniektórych osób na tym forum nie zna granic. Bo jak jestem audiofil to wszystko co Sony, Panasonic czy Pioneer to już musi byc be? Przez grzeczność nie wspomnę o pewnych wynalazkach i produktach w/w firm, które do dziś mają miejsce w ofertach wielu sklepów i często napędzają sprzedaż.

Po pierwsze to wcale nie musi być skazane na porażkę, bo taki system ma prawo zagrać i to całkiem sensownie.

Po drugie nie jest to rozwiązanie nowe i pionierskie, przecież KEF już dwa lata temu w systemie KIT 100 udowodnił, że dwa głośniki (w jego przypadku panele NXT plus UNI-Q) oraz subwoofer mogą zapewnić wrażenia wirtualnego 5.1. I tak w tajemnicy powiem Wam, że naprawdę działa! Sprawdźcie sami!

Po trzecie udajcie się do salonu Sony (jeśli produkt już jest w sprzedaży) i sprawdźcie czy w/w zestaw gra tak jak chwali producent. Tak z czystej technicznej ciekawości (i aby coś wiedzieć na przyszłośc).

I wtedy warto wydać opinię, no bo w końcu się znamy, sprawdziliśmy i możemy pomóc innym.

Ale żeby tak z rysunku sponiewierać produkt?

Trochę zimnej wody na rozgrzane (może dobrze wygrzane?) audiofilskie głowy...

ps. Aha, tak dla wyjaśnienia nie pracuję dla Sony, ani nie mam żadnych udziałów u żadnego dealera tej marki. Tak dla jasności.

"O wiele bardziej wysublimowany pseudonaukowo-marketingowy bełkot można znaleźć w niemal każdej audiofilskiej gazetce"

Ostatnio wprawił mnie w radosny nastrój fragment rozmowy red.nacz. pisma HFiM z konstruktorem wzmacniaczy Struss p. Hrynkiewiczem podczas audycji w Radio Jazz. Struss mówił, że konstrukcje symetryczne to niedobre rozwiazanie dla audiofila, ponieważ wprowadzają zniekształcenia wskutek wskutek nadmiernej komplikacji układu, a tu redaktor zaprotestował: jak to dodatkowe elementy, przecież niesymetryczny różni się od sym. tylko tym, że tu mamy parę gniazdek RCA a tam gniazdo XLR, więc o różnicy i zniekształceniach mowy nie ma.

-> lukero

Nie wiem jakich głośników używasz, ale w moich kolumnach są zamontowane 3 głośniki. Sony na własnej stronie reklamuje ów wynalazek między innymi poprzez podanie informacji, że w każdą z kolumn są wbudowane dwa głośniki... Nie uważasz, że tego typu podejście do tematu jest lekko żenujące ? A zakrzywianie fali dźwiękowej ?

A to już tylko krok do zakrzywiania czasoprzestrzeni. Niby Lem pisał o takich pomysłach już jakieś 50 lat temu, a większość jego futurologii jest obecnie zwykłą rzeczywistością...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.