Skocz do zawartości
IGNORED

kompromis kino domowe - stereo

dragon_11

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba zdecyduje sie na nad 310 i yamahe jezeli uda mi sie kupic, wielkie dzieki. zastanowie sie jeszcze nad olumnami. o sypialni przeniose moja yamahe pianocraft. Mozna ja jakos upgradowac? kable itp? Chce podlaczyc do niej gramofon. Da rade?

Jak najbardziej: głośnikowe:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

IC:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moim zdaniem jest jeszcze jedno rozwiązanie moim zdaniem najlepsze:

Amplituner KD z wyjściem na zewnętrzne koncówki mocy (może być np. H/K AVR 230) a do tego jakaś fajna końcówka mocy. Miałem mozliwość posłuchania końcówki Abox ze swoim AVR230 i grało to naprawdę dobrze.

Wadą rozwiązania wzmak stereo + porocesor na 3 pozostałe kanały jest konieczność oddzielnego regulowania głośności frontów (z wzmacniacza) i pozostałych kanałów (z procesora) co może byc irytujące.

Zyzio, jakosc NADa 370 jest zdecydowanie nie kwestionowana (moj absolutny faworyt!!!, juz wiele razy pisalem ze moj dream team to 351+370+270, wiecej do szczescia nie trzeba), ale wymaga adekwatnych partnerow poczawszy od CD az po glosniki. Odnosze wrazenie, ze nie o ta klase cenowa/jakosciowa tu chodzi, dlatego tez uwazam ze zintegrowane rozwiazanie DVD+Amplituner (moze niekoniecznie Yamahy 4xx) alenp Denona 2xxx, Onkyo 6xx, Maranza 5xxx itd. powinny spelnic swoje zadanie i to po nizszej cenie niz kombinowane Stereo + pseudokino i wiele praktyczniej w codziennej obsludze.

xajas

www.jaschiks.com

Panowie!!! Prosze was napiszcie w takim razie plusy i minusy obu rozwiazan (wzmak stereo pluus procesor kina i ampitiuner jako kd i stereo) i jeszcze moze cos o kosztach obu rozwiazan?

Amplituner:

+ jeden pilot

+ jeden setup do stereo i mch (ciagla synchromizacja glosnosci zbedna)

+ jeden wspolny przelacznik audio i VIDEO

+ wspolne wyjscie/setup suba

+ mniej skrzynek

+ mniej kabli

+ prostota obslugi

lepszy Amplituner

+ biamping (wykorzystanie koncowek 7. w trybie 5.)

+ konwersja sygnalu video dla projektorow

+ lipsync dla sygnalu PS

Zalety wzmaka stereo pozostawiam innym kolegom

xajas

www.jaschiks.com

Procesor + wzmak stereo:

+ prostota obslugi - wszystko czarno na białym łącznie z rysunkami w instrukcji

+ stereo przy odpowiednim wzmaku znaaaaaacznie wyższej jakości niż z większośći amplitunerów

+ kino także lepsze - z uwagi na to, że przody zasila wzmak stereo, a centralem i tyłami zajmuje się procesor z trafem i kondensatorami większymi niż w niejednym amplitunerze zasilającym 7 kanałów!

+ bi-amping możliwy - można dołączyć 2 końcówki mocy - a procesor pracuje wtedy jako całkiem przyzowity preamp analogowy

- setup prosty, ale nie tak jak w przypadku amplitunerów, ale i tak dziecinnie prosty i niekłopotliwy ;)

- dwa piloty - no i co z tego ? ;-)

- dodatkowy kabelek cinch-cinch

testowy testowy testowy testowy testowy testowy testowy testowy testowy testowy testowy testowy testowy testowy testowy testowy testowy testowy testowy testowy testowy testowy testowy testowy testowy testowy testowy testowy testowy testowy testowy testowy testowy testowy testowy testowy testowy testowy testowy testowy testowy testowy testowy testowy testowy testowy testowy testowy testowy testowy testowy testowy

Przepraszam za wpis, myslalem ze znow pojawilo mi sie okienko z kolejnym monitem wpisz "O mnie", ktory nie dal sie zapisac ;-) - mialem tak po zmianie serwera przez Lukara.

Co do oglupiania kinem domowym. Mam konfiguracje z AVC-11SR Denona zasilajacym z wyjscia pre oddzielne monobloki POA-S10 na kanały przednie.

Dzwiek stereo z zestawow przednich brany wprost z AVC nie umywa sie w zadnym stopniu do tego jaki produkuja monobloki zasilane z AVC jako przedwzmacniacza.

Z drugiej strony dzwiek z CD przepuszczony przed oddzielne dwukanałowe pre PRA-S10 bije na glowe dowolna konfiguracje wykorzystujaca jako przedwzmacniacz wbudowany w AVC.

Jezeli ktos chce miec swietny dzwiek stereo z kina domowego moim zdaniem NIE ucieknie od kupienia oddzilnego zestawudo stereo.

Oczywiscie mozna czesc zestawu wykorzystywac podwojnie tak jak u mnie, gdzie pre KD poprzez wejscia niebalansowane zasila te same zestawy, co pre stereo sterujacy koncowkami z wejsc zbalansowanych.

Oczywiscie koncowki musza miec wtedy takie i takie z mozliwosci ich przelaczania.

hi barni,

twoja ostatnia odpowiedz przypomina mi ciagle pojawiajace posty typu

pytanie: co jest lepsze hyunday czy daywoo (na wiecej mnie nie stac)

odpowiedz: musisz wziac porschaka (porownywalem go z ferrari i wypadl o duuuzo lepiej). a jeszcze lepiej wypadl lambo murcielago

na ile takie porownania sa pomocne i sensowne w odniesieniu do mozliwosci i wymagan pytajacego? na to juz musi sobie kazdy samemu odpowiedziec.

BTW. ja tez bym wybral lambo, ale nie uwazam tego wydatku za rozsadny i konieczny

xajas

www.jaschiks.com

Jakie eltaxy jaka kode

Ja bym proponował mission m33 z podłogowek a z podstawek acoustic energy evo1

jezeli chodzi o kino i stereo to da sie to pogodzic ale wydasz duzo kasy a efekt bedzie sredni wiec jezeli stereo to wzmacniacz stereo tranzystor albo lampa i do tego cd albo gramofon takie jest moje zdanie

Wlasnie stalem sie posiadaczem wzmaka nad 310

Ukryta Zawartość

teraz jakies kolumny do tego by sie przydaly. Co myslicie o tannoyach m4, dali 505 lub jakichs kodach czy eltaxach?????

Ukryta Zawartość

teraz kolumny, a pozniej zastanowie sie nad procesorem kina domowego moze ta yamah 800 i reszta glosnikow z subem.

a jaki gramofon..? Uwielbiam sluchac analogow i mam ich sporo. Na allegro widzialem dosyc fajne kenwoody i technicsy.. ale moze lepiej cos nowego. zasatnawiam sie tylko czy te gamofony maja wejscia czincz?

No i cd by sie tez przydalo bo moj pianocraft pojdzie do sypialni...jaki?

• 1 miesiąc później...

Xajas, czy można skontaktować się z Tobą na priv?? Potrzebuję oświecenia w pewnym temacie... Jeśli tak to możesz odezwać się na moja skrzynkę?? Mój mail jest w "o mnie". Sorki za wtrącenie się do tematu...

Luxmany i winyle 

systemy wielokanałowe to zasadniczo próba wyciśnięcia z klienta kolejnych pieniędzy.

opcjnalny zestaw to wg mnie:

- z przodu 2 kolumny+subwoofer,

- z tyłu 2 kolumny.

głośnik centralny to zupełnie zbędna rzecz, a systemy 7.1 to 10.1 traktuję na równi "zryj gówno"

a pewnie znajdą się i tacy frajerzy

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Dla mnie kompromis pomiędzy systemem wielokanałowym a klasycznym stereo to tylko i wyłącznie połączenie trzech jednakowych stereofonicznych wzmacniaczy zintegrowanych + dekoder lub odtwarzacz dvd z dekoderem oraz odtwarzacz CD,

Odnośnie ostatniej wypowiedzi, również wolę dobry system 2kanałowy od prostego systemu wielokanałowego, ale w kwestii systemów z większą ilością kanałów niż 6 to jak najbardziej ma to sens i można uzyskać bardzo ciekawe efekty i szeroką scenę dźwiękową otaczającą widza po bokach oraz z tyłu, rozróżnienie wirtualnych źródeł dźwięku dokładnie za widzem oraz w pewnym zakresie w lewą i prawą stronę, źródła obok widza, przejścia linearlne z przodu do tyłu i nie tylko. Nawet z materiału nagranego w 5.1 po processingu można uzyskać świetne a co najważniejsze nie zniekształcające odbioru wrażenia, natomiast z dobrze zrealizowanego materiału 7 kanałowego tym bardziej.

Poza tym są to niezwykle ciekawe i zajmujące eksperymenty z akustyką.

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Odnośnie kanału centralnego to przecież ma on kluczową rolę, też korzystałem z systemu 4.1 przez dłuższy czas i sądziłem, że posiadając dobrą bazę stereo i głośniki potrafiące doskonale odtworzyć scenę oraz wirtualne źródła na jej środku można pominąć kolumną centralną, ale efekt wcale nie jest taki sam; wydaje mi się że pełna scena przednia z możliwością jak najłatwiejszej identyfikacji wirtualnego źródła przemieszczającego się od lewej strony, przez środek do lewej strony, albo tymbardziej od środka np do lewej jest trudna do uzyskania z 2 kolumn głośnikowych, szczególnie gdy jest to sprzęt "budżetowy". Nie wiem jak to dobrze ująć, ale mam także wrażenie, że im mniejszą ilość informacji przydziela się na jeden kanał/głośnik tym dokładniej może być odwzorowana cała scena i wszystko nie zlewa się w jeden hałas a jest uporządkowane i wyraźne, idąc dalej myślę że sam fakt, że głośniki główne w systemie 5.1 są odciążone (oczywiście nie całkowicie, bo pozostaje lokalizacja scena dźwiękowa/ekran oraz echo itp) od odtwarzania wokalu w filmie daj dużo.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.