Skocz do zawartości
IGNORED

zwrotnice cyfrowe do glosnikow

senicz

Rekomendowane odpowiedzi

Darkfenriz:

A o czym innym pisałem w tym wątku? Tylko że sprowadziłem całość do prostego równanka (x-f)+f=x - stary pomysł aktywnej zwrotnicy subtraktywnej - tyle że milion razy lepiej się realizujący na FIR'ach o liniowej fazie niż na filtrach analogowych - gdzie dostajemy zbocza filtru lowpass 6dB/okt, na dodatek z wysoką górką, tym wyższą im wyższy rząd filtru gwizdka - 6dB dla 4th order (modelowałem to sobie kiedyś z ciekawości).

PS. Jakaś część z tych dzwonień przed głównym impulsem jednak pozostanie np. przez zniekształcenia nieliniowe użytych głośników jak to napisałeś albo odbicia od podłogi i sufitu będą przylatywać mocno zniekształcone z dzwonieniami przed głównym impulsem - choć na to akurat zaradzić może układ d'Appolito.

misiomor:

W twoim wpisie pojawił się ciekawiący mnie koncepcyjnie od pewnego czasu motyw polegający na tym, że odbicia od podłogi, itp. objawiają się jako/powodują pre-response (tak twierdzi literatura). Jesteście w stanie to jakoś wytłumaczyć, żeby trafiło w miarę mozliwości do intuicji (bo w prostym podejściu intuicyjne nie dla mnie nie jest). Lub matematycznie jeżeli intuicyjnie nie działa.

PawelP:

Jeżeli zwrotka jest na symetrycznych filtrach FIR sumujących się do sygnału wejściowego i poprzesuwanych czasowo (przeciwnie do przesunięcia fazowego między głosnikami dla częstotliwości podziału) tak żeby dla dźwięku dolatującego bezpośrednio odpowiedzi impulsowe obu sekcji sumowały się z powrotem do idealnego impulsu, to po odbiciu od podłogi dostaniemy sytuację w której sygnał z woofera doleci wcześniej niż ten z tweetera (zakładamy klasyczny układ TW). Dlatego też w odbiciu dostaniemy odpowiedzi impulsowe "rozjechane" w czasie. I dlatego słuchacz może być niepokojony "dziwnymi" odbiciami z pre-dzwonieniem.

Podobne problemy mogą wystąpić nawet dla koaksjala Seasa (T18RE/XCTV2) - jako że jego zależności amplitudowo - fazowe pomiędzy sekcjami mogą nieco zmieniać się pod kątem (np. gwizdek może być nieco głośniejszy w stosunku do woofera niż na wprost i dostaniemy część pre-dzwonienia tweetera, przesunięcie fazowe też może się trochę zmienić i wtedy też wzajemne znoszenie się dzwonień nie będzie działało najlepiej).

Z kolei w przypadku minimalnofazowych fitrów FIR pre-dzwonienia się nie pojawiają w sygnałach idących do przetworników, natomiast problemy z fazą i odbiciami będą podobne jak w filtrach analogowych - bo taki filtr to tak naprawdę naśladownictwo filtru analogowego z określoną dokładnością (w zamian za skończoną odpowiedź impulsową płacimy utratą zbocza filtru od pewnej częstotliwości).

Z tych też powodów nie za bardzo mam ochotę zaraz rzucać się na zwrotki cyfrowe, uważam że dobrze zrobiona kolumna nawet na zwykłej zwrotce pasywnej 4th order acoustic może brzmieć dobrze. Wolę skupić się na walce z drganiami ścianek i falami stojącymi w obudowach, na doborze przetworników tak, żeby każdy miał niskie zniekształcenia w swoim zakresie pracy itd.

Niestety - do momentu kiedy wyprodukujemy idealnie punktowe źródło dźwięku o niskich zniekształceniach i odpowiednim potencjale w basach zawsze będziemy skazani na parszywe kompromisy w dziedzinie łączenia przetworników układu wielodrożnego. Albo będziemy musieli zgodzić się na szerokopasmowce i wmawiać sobie że brzmią pięknie pomimo braku basu, i zniekształceń liniowych na górze.

Probowal ktos ACXO? Tam jesli sie nie myle facet zastosowal filtry IIR a potem korekcje fazy (Digital Room Correction). W Linuxie mozna latwo przekierowywac sygnal z klienta audio do BruteFIR. Do WMA jest wtyczka (convolver). Pozostaje sprawa karty muzycznej - najtansza chyba Terratec EWS88 MT (10 wyjsc SPDIF) za 100-170 Euro. W przypadku USB DAC nie wiem jak miksowac sygnal - trzebaby podrazyc DirectX.

Wielu ludzi to sprawdzilo i ponoc testy porownawcze z RCSem Tacta wypadly na korzysc DRC Denisa Sbragiona.

Zobacz tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

i sprawdz blog Patrick'a Cazeles.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jacek zagaja:

Ja długo szukałem karty do PC, która dawałaby więcej niż jeden SPDIF. Niestety, z opisu który znalazłem w Internecie Terratec o którym piszesz też ma tylko jedno wejście i wyjście SPDIF, reszta to RCA analogi. Bo tak też jest cały rynek audio ustawiony (na razie ...)

Rzeczywiscie masz racje - sprawdzilem dokladnie w instrukcji uzytkownika. Wyglada na to ze pozostaje nam tylko Lynx AES-16 ale kosztuje ok. 600$. Duzo za duzo, a ze sterownikami do Linuxa moze byc problem. Co prawda widzialem anons w Zakladzie Elektroaukstyki PW na temat sterownikow (seminarium Michala Kostrzewy) ale pracownik mi nie odpowiedzial. Moze ALSA juz ja obsluguje. Wiekszosc tych praktykow uzywalo kart RME. Poniewaz nie posiadam komputera stacjonarnego mysle nad karta Digigram VX (wyjscie 2xXLR lub SPDIF). Niestety ma tylko 48 kHz i nie wiem jak z jakoscia CA.

Kiedy spelni sie marzenie i bedziemy mogli wyslac sygnal cyfrowy z komputera do odbiornika Bluetooth w DACu ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.