Skocz do zawartości
IGNORED

CD - tuningować czy kupić? Testy w KAiM

jar1

Rekomendowane odpowiedzi

Planujemy w najbliższym czasie odpowiedzieć sobie na pytanie: Tuningować czy tez kupić nowy CD?.

W tym celu chcemy przetestować kilka CD z półki ok. 2000 PLN i porównac je z tuningowanym sprzętem. Koszt uzyskania obu jest podobny, więc ciekawe czy tuning starego CD jest lepszą inwestycją niż kupno w podobnej cenie nowego sprzętu. (bądź ewentualnie używanego, ale standardowego).

Jak wiadomo, bardzo modne ostatnio są tuningi starych CD, które mozna tanio nabyć (do ok.300pln) i które podobno są bardzo łatwe w tuningowaniu. Dobry tuning to dla nich kwota ok. 1500 pln (wymiana przetwornika, zegar, kondensatory itp.)

Może są również w Warszawie posiadacze różnych takich stuningowanych CD i ktoś z Was miałby chęć skonfrontować swój z innymi - zapraszamy do udzialu w zabawie.

Witam

Na tunningu się nie znam i jakoś podskórnie nia za bardzo mu ufam. Ale chętnie posłucham. Tym bardziej cieszy mnie możliwość porównania również ze sprzętem nietuningowanym ale kupionym z drugiej ręki za podobne pieniądze. Tak sobie myślę, że nowy klocek za 2 tys. i używany za te same pieniądze (nowy penie za 4-4,5) to też może być ciekawe porównanie. Dowiemy się, czy w tymprzedziale ceowym jest jakaś przepaść.

Pozdrawiam Stempur

Mogę dostarczyć Marantza 63KI z LClockiem. Sądzę, że w W-wie znajdą się posiadacze zarówno wersji niemodyfikowanej, jak i "przeoranej" gruntownie. Kto chętny do porównań?

A konfrontacje pt. "taniocha po gruntonymupgrade vs fabryczna wersja odtwarzacza za 4-6 kPLN" mogą być naprawdę ciekawe...

Własnie zagadnienie wydaje mi sie ciekawe. Tyle ochów i achów na temat tuningowanych CD;-) Może to jednak prawda?

>Teo, bardzo chetnie byśmy posłuchali Twojego.

Jesli bedzie więcej sprzetów, to ustalimy harmonogram - akcja może trwać nawet w ciagu kilku tygodni.

>Przypominam o limicie cenowym: 2000 zł

Moze niekoniecznie - jeśli bedzie spory wybór, to można wykonac test dla różnych kategorii cenowych. Byleby jakoś porównywalnie.

Hornet

Przepraszam. Masz rację - nie mieści się.

Inne Shanlingi masz także na sprzedaż? Przy okazji:wiem,że robią się już kopie i Shanling przed nimi ostrzega.

>hornet

Na razie wychodzimy z półka ok. 2000pln, bo sami takimi tez do testów dysponujemy.

Juz widać po wpisach, że tego samego mozna spróbować dla innych pułapów cenowych. Dla nich punktem odniesienia może być nasz Lektor.

>zildjian

Z tymi kopiami to jak z Zelaznym Wilkiem. Duzo sie mowi ale nikt ich nie widzial. Owszem, sa produkty zrzynane wzorniczo ale maja inna marke.

W sprawie innych Shanlingow prosze na priv. CD500 jest jeszcze niedostepny ;-)

>jar

>Dla nich punktem odniesienia może być nasz Lektor.

eeee... ale on tuningowany czy nie? (wymiana lamp).

Gdyby termin odsłuchów był odpowiedni, to w kategorii super light mógłbym wystawić mojego starego Philipsa. Koszt zakupu 90zł, koszt modyfikacji nie przekroczył 300zł.

Zjadł na dzień dobry takie odtwarzacze jak Marantz 17KI, Wadia, czy Lektor Grand ;)

rekin, 30 Lis 2005, 15:12

A jaki termin Ci pasuje? Chętnie bym posłuchał.

Generalnie akcję zaczynamy w ten czwartek (spotykamy sie w czwartki i piatki, choc inne terminy do uzgodnienia) ale może potrwać tyle ile będzie warto.

No widzicie niedowiarkowei tuningu? Po co wydawać grube tysiące, za 4 stówki można mieć porządny cedek, co to i Wadię zje na śniadanie.

Rekin, a samochodami też się zajmujesz? Bo ja mam Peugeota 106 a zawsze marzyła mi się jakaś piękna Alfa Romeo. To może coś się da zrobić z moim Peżotnikiem :-)

Pozdrawiam Stempur

stempur,nie z kazdymi CD jest to mozliwe.Tak wiec jesli chodzi o pezota moze byc własnie tak ze nie jest to dobra baza do tuningu;)jak bys miał jakiego 15 letniego Mustanga to po tuningu zjadł by wiekszosc alfiaków;)

Oczywiście tuninguje wszystko. Jeśli ktoś chce swoje mieszkanko M3 zamienić w piękny pałacyk nad jakąś zatoczką w Hiszpani, to tylko do mnie ;) Na samochodach się niestety nie wyznaję, ale lepszy zegar można wstawić tak do 350MPH i już będzie lepiej ;)

Philipsiak to waga super light i zjada droższe klocki, ale w kategorii..... jakość/cena.

Proszę uważnie obserwować końcówki zdań, które wpisuję - są tam takie znaczki: " ;) "

Niestety w czwartki nie dam rady, natomiast piątki są OK. Problem w tym, że nie dam rady w ten i następny piątek przyjechać do Warszawy. Bardzo żałuję, bo z przyjemnością posłuchałbym kilku źródełek po tuningu. Gdyby jednak to zaproszenie obowiązywało przez dłuższy czas, to średnio raz w miesiącu bywam w Warszawie.

Gdyby jeszcze mistrz senicz podesłał mi swój wzmacniacz (DF >100000 - czy coś koło tego), to oczywiście mielibysmy referencyjny wzmacniacz do odsłuchów ;)

Szkoda,ze mieszkam na zadupiu.Chetnie skonfrontowalbym swego tuningowanego Marantza CD94.Miesci sie w kategorii 2000zl razem z Philipsem CD304,jako z przyszlym dawca napedu.Napiszcie o rezultatach odsluchow.

>karoleski

Mówię o starociu CD720. W kategoriach bezwzględnych nie ma szans z dużo droższymi źródłami ze względu na kontrolę basu. Ja jednak zrobiłem go trochę pod swoje preferencje muzyczne - dźwiek raczej z czuciem i z naciskiem na środek pasma.

Jest on dość dobrą bazą do tuningu, bo tuning jest tani. (VAM1203, TDA1545 i AD797). Niestety trudno jest osiągnąć pewien poziom na tych podzespołach, ale w kategorii do 500zł będzie OK :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.