Skocz do zawartości
IGNORED

CD - tuningować czy kupić? Testy w KAiM

jar1

Rekomendowane odpowiedzi

Jest mi niezmiernie przykro, że czas nie pozwolił :(

A CD 640C nadal uważam za best bay w tej cenie ale nie do każdego gatunku muzyki...

Dokonam wszelkich starań aby jutro w KAiMie sie pojawić i uzgodnić warunki mojego "członkowstwa".

BTW jestem przekonamy że HD-745 moze wywołać jeszcze więcej kontrowersji niż Azur 640C :-)

No to starajmy sie porządkować. Jak na razie zadeklarowane mamy:

Teo

Marantz 63KI z LClockiem

Jar1

Rotel 961 i Sony CDP-XE800 bez tuningów

stempur

fabryczny Primare D 2o mk II

karoleski

yamaha CDX 396 fabryczna

hornet

Shan CD-S100 bez przeróbek

rekin

Philips CD720 zmodyfikowany

Walery

SONY XA2ES + Stelmach DAC + Piotrek608 doszlifowanie

rafko

Sony z Stelmachem i po upgrade przez Piotrka 608

pawelo

dp Cambride Audio Azur 640C

Samsung HD-745

Fr@ntz

Yamaha CDX-396 po tuningu (by Darkul i Garmin)

Jeszcze do kompletu danych potrzeba określić pułapy cenowe w/w modeli, aby je odpowiednio pogrupować.

Nastepne typy mile widziane.:-)

no wlasnie, czyli co - CA gral lepiej od Stelmacha na oryginalnym DACu - to po co ladowac Stelmacha? A jesli gorzej to co Ci da przelozenie DACa z Sonego do CA - skad wiesz jakie beda efekty??? Nie rozumiem tego.... no chyba ze bierzesz go pod Stelmacha bo jest ladniejszy....

>jar1

Mój Filip został już sklasyfikowany - jeśli chodzi o pułap cenowy - czyli do 500zł (chyba najtańszy w teście:)

Chociaż skoro rozjechał Wadię i Lektora, to może przesunąć go do kategorii 500-1000zł ??? ;)

Jezus Maria rafko nie pal więcej tego świnstwa;-)))))

Kambodża zostaje u właściciela i chce on tam wstawić Stelmacha, ja nie zamierzam zmienić cedeka którego zresztą znasz na nic innego. I to właśnie chciałem powiedzieć. Jeżeli coś pokręciłem to sam też już nie będe palił tego świnstwa;-)))

Howgh

Z 63KI wpaść mogę w przyszłym tygodniu, lub później - najchętniej wtedy, gdy pojawi ktokolwiek z innym CD63, lub też z a) tak zachwalanym Primarem, b) Shanlingiem, Usherem lub inną chińszczyzną / tajwańszczyzną. Kiedyś (zapewne) CD będę zmieniał, trzeba posłuchać kontrkandydatów ;)

poirot, 1 Gru 2005, 17:10

>Ja tez raczej jutro, Jar liczymy na rotelka.

>

>Przy okazji, Walery i Rekin nie wiedzialem ze tez jestescie z Grodu Przemyslawa - to jest juz nas

>trzech w Klubie!

Jak Rekin dojedzie robimy pyry z gzikiem;-)

Gzika jadam co dwa tygodnie właśnie w piątek. Niestety wybrać mogę się za tydzień lub dwa. Może wzmacniacz imć senicza będzie już wyrychtowany do odsłuchów? :)

Jak znajdę chwilkę to się jakoś umówimy :)

Ja może przywiozę swojego CuDaka - Rotel 951 (jak w opisie) i może kabelki od Garmina :)

Problem w tym, że nie wiem czy tne tydzień się uda :(

Może będzie szansa w przyszłym ?

martinez, 1 Gru 2005, 19:03

>Jak znajdę chwilkę to się jakoś umówimy :)

>Ja może przywiozę swojego CuDaka - Rotel 951 (jak w opisie) i może kabelki od Garmina :)

>

>Problem w tym, że nie wiem czy tne tydzień się uda :(

>Może będzie szansa w przyszłym ?

Oczywiście to było do Fr@ntz-a :)

Witam klubowiczów,

Chętnie poddam odsłuchowi publicznemu mój ztuningowanym przetwornik Entech, oryginał kosztował w USA 500$ więc to chyba odpowiednia półka cenowa.

Niestety terminy grudniowe zupełnie mi nie pasują. Jeżeli więc na początku stycznia będziecie nadal robić w klubie przesłuchania DYI to chętnie bym wpadł. Może do stycznia uda mi się uruchomić odtwarzacz Marantz CD50 - oczywiście tuningowany ( m.in TDA1541AS2 double crown ) , niestety ostatnio padł w nim "niezniszczalny" napęd CDM4/19 i szukam "dawcy".

pozdr.

Arkadix

Uf, pierwsze odsłuchy juz były. Męczące to ciagłe słuchanie tego samego kilka razy a czas zasuwa za szybko;-)

Było kilka CD i nawet coś sie udawało usłyszeć. Róznice były. Ale dokładniej pewno napiszemy jutro.

I jeszcze czego słuchalismy. Opis jutro.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Późno już, więc krótko (szczegóły poda jutro Karoleski)

Przesłuchanie uważne czterech klocków po 5 czy 6 takich samych kawałków na każdym to ciężka praca.

1- Vincent - z drugiej ręki 2k (z półki ok.4k) - w tej ekipie bezkonkurencyjny.

2- reszta. Słychać wyraźne różnice między nimi, ale cóż z tego. Jeżeli stereofonia jest dobra, to dźwięk płaski. Jeżeli wypełnienie średnicy ładne, przy małych składach, to przy większym wypełnieniu dźwiękiem - muli, a i stereofonia nie ta itd. Ta reszta to Shan (b.t.) Rotel (b.t.), Sony tuningowany przez P. Stelmacha.

Mój wniosek z tych i innych doświadczeń, tuning może poprawia sprzęt w stosunku do oryginału, ale nie powoduje wdrapania się o stopień czy dwa wyżej (o ile to wyżej nie jest szlabierstwem).

pozdr

awas

W odpowiedzi na powyższą konkluzję powiem kolegom dwa słowa o moim CD, który wprawdzie nie leży w waszym przedziale cenowym, ale był za to tuningowany. Mój Cairn Soft Fog V2, kosztujący "z półki" 6600 zł został wzbogacony o drugie trafo, zegar LC Audio oraz kondensatory Os Con i Black Gate N. Koszt tuningu - 2000 zł. W rezultacie gra nie o jedną, ale o dwie klasy lepiej i wytrzymuje bezpośrednie porównanie z Meridianem G8, czy Cary Audio, za ponad 13 tys. złotówek. Warto tuningować.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.