Skocz do zawartości
IGNORED

CD - tuningować czy kupić? Testy w KAiM

jar1

Rekomendowane odpowiedzi

Super ,

mamy w zasadzie komplet słuchaczy, co nie znaczy ,że 1 -2 osoby sie jeszcze nie zmieszczą . Prosze o przyniesienie jakiejś ciekawostki jeżeli są takie możliwości. Mnie interesowałby jakiś dobry wzmacniacz do konfrontacji z Meridianem . Cyfrówka juz będzie ale może druga? Może dobry napęd . Głośnikowe tez by nie zawadziły . Może srebrny interkonekt do tych hybrydowych CD .

Przy okazji ocenicie moje skrzynki na Stradivari- juz duzo lepiej wyglądają niz to co na zdjęcieu. Obok zdjęcie gotowych THOR'ów, które będa grały w środę .

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3970-100009408 1170280899_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

TEO,

mam zapytanie, czy mógłbym Ciebie poprosić o skopiowanie tych płytek Casha, które miałeś ze sobą w piątek? Oczywiście jeśli to nie jest kłopot. Odebrałbym od Ciebie w środę i wtedy byśmy się rozliczyli.

Witam,

dopiero dziś mogłem przeczytać wątek.

Oczywiście oferujemy gościnę w klubie. Jeżeli będziecie chcieli z niej skorzystać, to trzeba trochę "poszumieć" na wątku, co by inni zainteresowani się zwiedzieli, tym bardziej, że środa to dotychczas nietypowy dzień klubowy.

Arturp może Twoje kolumny wylądowałyby na pokaz i odsłuch na jakiś czas w KAiM.

Pozdrawiam

awas

hahahaha !!!

Kwarc był mój :-))

Taki drobiazg ma ogromny wpływ na dzwięk.

Każdy przetwornik potrzebuje dokładnego taktowania. Stelmach też wbrem temu co twierdzi autor.

Autor nie twierdzi że ZEGAR (czy też kwarc) nie ma wpływu. Autor twierdzi że MECHANIKA NAPĘDU nie ma wpływu. Jako ze miałem w domu już sporo egzemplarzy owego przetwornika wbudowanego do różnych odtwarzaczy, id badziewnego Teaca z plastikową mechaniką, do pancernego Sony ES z laserem w polu magnetycznym, to mogę potwierdzić jego spostrzeżenia. Badziewna, plastikowa mechanika nie pogarsza pracy przetwornika. Dobry zegar może ją poprawić.

sapr,

dziekuję za zaproszenie do klubu . Mam jednak problem o którym mówiłem ci w piątek - kolumny waża po około 30 kg i sam ich nie wytaszczę z dzupli a potem do klubu. Zresztą waga to nie problem ale nie ma jak chwycić .Do tego moja furka nie ma odpowiedniego bagażnika . Jeżeli ktoś ma transport w wersji combi ,van ewentualnie bus to może damy radę ale bez 100% deklaracji pomocy od kogoś - nie zdecyduję o przeprowadzce. Chwilowo więc zostaje wersja ,że środa u mnie.

No chyba ,że ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

najwyraźniej na Stelmacha wpływ ma na tyle mały, że trudno jest to usłyszeć. Przytoczę wypowiedź Stelmacha:

"NIGDY NIE TWIERDZIŁEM, ŻE NAPĘD MA ZNACZENIE PRZY ZASTOSOWANIU MOJEGO PRZETWORNIKA.

ZNACZENIA MA ZEGAR MCLK A NAPĘD NIE MA ŻADNEGO - NAPĘD TO SILNIK KRĘCĄCY PŁYTKĄ + (JAK JUŻ KTOŚ KONIECZNIE CHCE) GŁOWICA Z LASEREM I SILNIK DO JEJ PORUSZANIA. MNIE NAPRAWDĘ JEST WSZYSTKO JEDNO CZY PROCESOR AUDIO DOSTANIE DANE ODCZYTANE LASEREM SONY CZU SANYO I CZY PŁYTĄ KRĘCI SILNIK MABUCHI CZY PANASONICA.

Procesor audio po przemieleniu próbek (przeplot, korekta błędów itp) pakuje je do RAMu i wypycha do c/a w takt impulsów SCLK synchronicznych z MCLK - stąd ważność stabilności zegara MCLK. A napęd niechby był na silniku z ruskiego młynka do kawy i tajwańskiej latarki - byle zczytał co trzeba i zmieścił się w w korygowalnej kodami zapisanymi na płycie ilości błędów. I ZEGAR NIE JEST INTEGRALNĄ CZĘŚCIĄ NAPĘDU TYLKO TORU CYFROWEGO PROCESOR-FILTR-CA - NAPĘDOWI CZĘSTOTLIWOŚĆ WYTWARZANA PRZEZ MCLK DO NICZEGO NIE JEST POTRZEBNA I DO STEROWANIA PŁYTĄ UŻYWA SIĘ ZUPEŁNIE INNEGO GENERATORA."

Wypowiedź zaczerpnięta z naszego forum.

Tylko bardzo taniutki Teac ma plastikową mechanikę , taniutki Sony też , nie ma co się czarować :)

U mnie to wygląda tak......ciężka metalowa tacka do której od spodu za pomocą magnesu podkleja się płyta,

równoczesnie jest ona wirnikiem silnika bezszczotkowego. Laser to jeden z najlepszych KSS151A.

Cieszę się że koledzy odkryli wreszcie znaczenie precyzyjnego kwarca ale to tylko półśrodek w porównaniu do

zegara.

Ukryta Zawartość

post-201-100009390 1170280926_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zorro, a Ty czytaj ze zrozumieniem. Pisałem nie o żadnym taniutkim Sony, tylko o ciężkim egzemplarzu pochodzącym z serii ES, i wyposazonym w... jak to ująłeś? "Laser to jeden z najlepszych KSS151A". Taki właśnie laser miał ów odtwarzacz wyposażony w przetwornik Andrzeja Stelmacha.

Panowie, nie ma sie co sprzeczac. Teoria to teoria, a praktyka to praktyka. Posiadacz CDka w wiekszosc przypadkow nie zastanawia sie co ma w srodku, i nie dywaguje nad jego wnetrznosciami. Po prostu slucha, dlatego uwazam ze racje ma ten kto mial mozliwosc odsluchu tego samego DAC'a na tym samym sprzecie, w tym samym pokoju zaaplikowanego do roznych napedow....

McGyver

Miałem wrażenie że piłeś do mnie. Nie tylko czytam ze zrozumieniem ale i czytam między wierszami :-)

Stelmach też pisał o tańszym Teacu gdzie wirująca płyta "kołysała się jak w boomboxie".... Jakiś dziwny zbieg

okolicznosci . Oj, bardzo ci się nie podoba ten zegar w sekcji transportu który poprawia niepoprawialnego Stelmacha.

Ale jak się trochę wku..... to zacytuje fragment mojej korespondencji z Stelmachem który się do tego przyznaje

chociaż na forze mówi co innego.

Uf... ulżyłem sobie.

Zorro, najwyraźniej czytasz TYLKO miedzy wierszami, bo ja pisałem na temat SAMEJ mechaniki. Że zegar poprawia WARUNKI PRACY dla elektroniki Andrzeja, to wiadomo od samego początku. On sam mi o tym wspominał. A dlaczego sam nie montuje lepszych zegarów w modyfikowanych przez siebie CD? Otóż po pierwsze, jego przetwornik bywa montowany w bardzo róznych CDekach, poza tym chcąc montować doidatkowo jeszce zegar, to za swoją modyfikację musiałby sobie liczyć wyraźnie więcej.

Co ty czlowieku bredzisz , jakiej samej mechaniki ???

Potocznie jako transport określa się wszystko od lasera do dekodera włącznie + wyjscie cyfrowe.

Chyba rozróżniasz pojęcia : laser , napęd , transport ?

Zorro masz jakiś cel w tym wszystkim, już w jednym wątku z McGyverem zostać nie mogłeś.

Zresztą można zaobserwować jak zmienia się Twoje zdanie na temat tego przetwornika, najpierw Frank mówi na temat kolegi który zakupił VRDS-10 z tym DACem: "wypowiadał się o nim dość ciepło".

Później sam coś napisałeś że był ok, ale czegoś mu tam brakło. A później coraz gorzej.

Przetwornikowi Stelmacha rzeczywiście brakuje kropki nad "i" którą swoją poprawką stawia Piotrek608 (Piotrek ja wiem że może to spowodować zmasowany atak cedeków z tym dacem na Twoje mieszkanie ale świetnej roboty nie sosób nie chwalić) o różnicach przed i po pisał m.in. SAPR

I teraz Panowie dokonujący wpisów prośby:

- Piszmy o czymś czego udało nam się posłuchać.

- Zamiast tonu "ja wiem najlepiej, gadasz bzdury, jest tak..." może lepiej napisać w tonie "Wg mnie, w mojej opinii..."

zorro, 11 Gru 2005, 22:45

>Co ty czlowieku bredzisz , jakiej samej mechaniki ???

>Potocznie jako transport określa się wszystko od lasera do dekodera włącznie + wyjscie cyfrowe.

>Chyba rozróżniasz pojęcia : laser , napęd , transport ?

No właśnie zorro zauważ że w tym przypadku jest znacznie skrócony tor przesyłu - nie ma jakiś kabli, odbiorników sygnału itd itd.

Może to jest przyczyna tej "niewrażliwości" że pominięty jest właśnie jakiś odcinek toru który ma wpły.

Na koniec propozycja: Wpadni z TEACem i NOSem do klubu i posłuchamy, porównamy itd.

>Na koniec propozycja: Wpadni z TEACem i NOSem do klubu i posłuchamy, porównamy itd.

A jeszcze jak przyniesie smaczniejsze wafelki niż Walery, to pewno wygra ;

Zorro, już raz napisałem że czytasz wyłącznie między wierszami. Teraz jeszcze to potwierdziłeś. Prześledź wątek, i pokaż mi gdzie użyłem słowa "transport". A później przeproś mnie za zarzucanie mi bredzenia.

Ale, chciałbym, abyśmy pamiętali - nam nie chodzi o zawody i wyscigi, kto lepszy. Bo i tak zawsze znajdzie lepszy.

A w sprawie swojego przetwornika najlepiej, jakby wyrażał się sam autor.

Sorry Walery, ale Zorro twierdzi że napisałem coś czego nie napisałem, więc prostuję. A tak nawiasem mówiąc czy takie zwidy nie kwalifikują się do leczenia?

I zwracam uwagę, że CD rekina, robiony przez niego wcale duzo od tych soniaków nie odstawał - pewno niektórym mógłby podabać sie bardziej.

W piątek za to był tuningowany Marantz i wcale nie jestem przerkonany czy ja nie wolałbym akurat jego niz Soniaki przerabiane przez Stelmacha I Piotrka.

Nie twórzmy zbyt wielkich mitów.

Jar1, ja wypowiadam się o tym przetworniku dlatego, że miałem już kilka egzemplarzy w różnych wersjach, i wbudowane do różnych CD, więc można uznać że jestem z nimi dość dobrze obeznany. A wypowiedź samego autora również przytoczyłem. W tej opinii jesteśmy obaj z Andrzejem zgodni.

>McGyver

Za moich czasów to się nazywało "WALENIE GŁUPA"

Wyszukiwarka się kłania , nie pierwszy raz "dyskutujemy" o tym.

>jar1

Dziękuję za zaproszenie , może kiedyś wpadnę .

>Walery

Takie skrócenie scieżki sygnału cyfrowego poprzez podłączenie bezpośrednio Stelmacha do dekodera z pominięciem

wyjscia cyfrowego być może coś daje ale niekoniecznie . Zegar lub nawet sam precyzyjny kwarc poprzez podanie

bardziej dokładnej częstotliwosci taktowania zmniejsza bezpośrednio jitter.

Ale McGyverowi jitter nie grożny.

Zorro, ja juz Ciebie nie rozumiem, przeciez McGyver w tym poscie conajmniej z 3 razy napisal ze zegar poprawia prace DAC'a Stelmacha. On mowi ze naped nie ma wplywu - naped jako laser.....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.