Skocz do zawartości
IGNORED

Lampa w Panasonic Pt-AE 700 i Pt-AE 900

skalmen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,mam zamiar zakupic w/w projektor ( 700 lub 900) niepokoją mnie jednak opinie na temat żywotności ich lampy, i złej obsługi serwisowej, gwarancja na lampe to 150h lub 3 miesiące,w specyfikacji jest napisane że żywotność lampy to minimum 2000h w eco, a podobno po 500h siadaja, czy ktoś ma doswiadczenia w tej materii, bardzo proszę o pomoc bo nie wiem czy warto kupowac ten projektor żeby po kilku miesiacach zmieniac lampe której koszt jest niebagatelny- 1000 PLn.

Pozdr

skalmen podobno ale tylko podobno.

kiedys sam chyba o to pytalem

wiesz to jest tak jak jest cos dobre to zawsze znajdzie sie ktos kto powie ze nie.

a tak naprawde to obydwa projektory są bardzo popularne jako budzetowe kino chociasz dla mnie to hi end

obrazu i moich mozliwosci finansowych 700 mam w domu obraz bajka warto bylo zbierac.

Ja mam PTAE 500 i tez jestem bardzo zadowolony.Lampa ma juz 2500 godzin i jest ok, obraz żyleta.Uzywam w trybie eco a obraz i tak jest o niebo lepszy niz w jakimkolwiek LCD tv , który widziałem.Pozdrawiam

na stronie www.projectorcentral.com jest obliczanie dystansu ale tu chodziło chyba o ustawienie perfekcyjne dla obrazu a nie mozliwe do zastosowania,sciagnalem sobie specyfikacje tego projektorka i wychodzi że mnimalna odległośc to 1,8m, tak więc teraz stoje przed wyborem panasonic czy hitachi i mam twardy orzech do zgryzienia, najgorzej że jest straszny problem żeby zobaczyć oba w akcji rownolegle. Cena praktycznie taka sama nie wiem tylko który ma trwalszą lampę,bo to dosyć ważne kryteium dla mnie.

Hej!

Posiadam od 2,5 miesiąca HITACHI PJ-TX100, na liczniku 150h.

Obraz po DVI - zwlaszcza w HDTV jest po prostu idealny moim zdaniem.

I nie chodzi tylko o ostrosc obrazu ktora jest tak perfekcyjna ze widac kazdy drobny szczegol czy to twarzy czy np. sweterka :) Na projektorze tym mozna oceniac jakosc filmu ktory posiadasz.. mozesz zauwazyc jak wielkie roznice sa pomiedzy filmami ktore wczesniej wygladały.. podobnie..

Ale nie tylko.. co dla mnie bardzo istotne i co jest wielkim plusem tego projektora to NATURALNOSC obrazu. Jesli film ma bardzo dobra jakosc to wystarczy ustawic temperature kolorow na 6500K, przyslone zmniejszyc do 4, 3 a nawet 2 (zalezy od filmu) i uzyskujemy obraz tak naturalny ze sprawia wrazenie rzeczywistego. Nawet nie mysle o dodatkowej kalibracji bo nie wiem co mozna by jeszcze poprawic.. Wiernosc oddania barwy skory, zieleni czy czegokolwiek innego jest powalajaca. Nie ma zadnej sztucznosci. obraz przypomina to co widac za oknem.

Hitachi 100 ma przede wszystkim najlepszy w tej grupie cenowej OBIEKTYW. A jak wiadomo kazdemu kto zna sie na fotografii, jakosc obrazu jest przede wszystkim zdeterminowana jakoscia optyczna obiektywu. To ona decyduje o tym jakiej jakosci obraz zobaczymy. Optyka Hitachi na tym polu odstaje od Panasonica ktory oferuje kompromis pomiedzy jakoscia a wieksza zdolnoscia do zoomowania, czyli powiekszania obrazu wtedy gdy brakuje nam miejsca.

W testach Hitachi pokazuje tez ze ma najlepsza zdolnosc przeskalowywania obrazu. Jak wazna to zaleta, mozna sie przekonac ogladajac filmy o roznej rozdzielczosci.

Pewnym minusem moze byc nieco mniejszy kontrast tego projektora. Moze sie to objawiac nieco mniejsza iloscia szczegolow w cieniach. Na ile jest to wielka roznica pozostawiam indywidualnej ocenie.

Nawiasem mowiac trzeba z dystansem podchodzic do tego parametru, bo kazda firma uzywa innych metod obliczania wspolczynnika kontrastu no i paramtetr ten sluzy dzisiaj jako tzw. chwyt marketingowy :)

Na koniec warto nadmienic ze Hitachi ma najtansze lampy.

A to jeszcze namiary na pewien test - Hitachi uzyskal tam wynik ogolny lepszy od Panasonica i Sanyo, a gorszy tylko od Sony VPL-HS50.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - Nalezy wejsc w TESTS rozwinac LCD Projektoren i tam poszukac.

I jeszcze tu - juz bezposrednio:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - warto poczytac!

Podsumowujac: jakosc obrazu wynikajaca z najlepszej optyki obiektywu Hitachi, oraz porownanie calosciowe, osobiscie sklania mnie do tego zeby goraco polecic ten wlasnie projektor.

Kupic mozna np. na allegro - nowy z gwarancja, za ok. 5000zł (czyli mniej wiecej tyle samo co Panasonic czy Sanyo). W sklepach juz niestety drozej.

Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Upss.. chciałem tylko wtracic dwa zdania zeby poradzic cos skalmenowi, bo stoi przed wyborem.. a wyszlo cos duzo wiekszego i nie do konca pokrywajacego sie z tematem tego watku.. prosze wybaczyc :)

Darku

>A to jeszcze namiary na pewien test - Hitachi uzyskal tam wynik ogolny lepszy od Panasonica i Sanyo,

>a gorszy tylko od Sony VPL-HS50.

Zajrzałem na polecaną przez Ciebie stronę cine4home jakoś nie mogę doszukać się wyraźnej przewagi Hitachi na Panasonikiem. Może źle interpretuję tabelki.

Sony VPL-HS 50

Bewertung gesamt : 1,44 (Sehr Gut -)

Ausstattung 1,4 (Sehr Gut -)

Bedienung 2 (Gut)

Technik 1,2 (Sehr Gut -)

Bild 1,63 (Gut +)

Preis / Leistung 1,0 (Sehr Gut)

Sanyo PLV-Z4

Bewertung gesamt : 1,5 (Sehr Gut -)

Ausstattung 1,3 (Sehr Gut -)

Bedienung 2 (Gut)

Technik 1,4 (Sehr Gut -)

Bild 1,7 (Gut +)

Preis / Leistung 1,0 (Sehr Gut)

Hitachi Illumina PJ-TX 100

Bewertung gesamt : 1,5 (Sehr Gut / Gut)

Ausstattung 1,3 (Sehr Gut -)

Bedienung 2 (Gut)

Technik 1,5 (Gut +)

Bild 1,8 (Gut +)

Preis Leistung 1,0 (Sehr Gut)

Panasonic PT-AE 700 E

Bewertung gesamt : 1,5 (Sehr Gut / Gut)

Ausstattung 1,4 (Sehr Gut -)

Bedienung 1,9 (Gut +)

Technik 1,5 (Gut +)

Bild 1,75 (Gut +)

Preis Leistung 1,0 (Sehr Gut)

Różnice w ocenach są minimalne, co wskazuje, że są to urządzenia tej samej klasy.

Sam mam Panasonica PT-AE 700 z przebiegiem 500 h i jak do tej pory działa bez problemów.

W moim przypadku zdecydował duży zakres zoom i bardzo dobrze funkcjonujący shift.

Pozdrawiam

Andrzej

Test ten nazywa sie:

Das große HDTV-LCD Vergleichs-Special II:

Epson EMP-TW200,Hitachi PJ-TX100, Panasonic PT-AE700, Sanyo PLV-Z3, Sony VPL-HS50

na samiutkim koncu jest podsumowanie wszystkich wynikow czastkowych:

Gesamtpunktzahl:

52 - Epson EMP-TW200

63 - EMP-TW200 Hitachi

57 - PJ-TX100 Panasonic

61 - PT-AE700 Sanyo

67 - PLV-Z3 Sony VPL-HS50

Tabelka jest duza wiec wkleilem tylko wyniki podsumowania.

Oczywiscie roznice nie moga byc duze.. kazdy z tych projektorow bedzie zadowalajacy. Ale cos wybrac trzeba.

dzieki panowie właśnie oto mi chodziło, porównania i przede wszystkim opinie osob uzywajacych sprzet, Wychodzi na to ze wynik jest remisowy,ale z lekkim wskazaniem na hitachi, jak tylko zakupie to napewno podziele sie wrażeniami ,mam jeszcze pytanko do DarekVenge czy podłaczałeś przez komponent do dvd ,jesli tak to jaki był efekt lepiej niz s-video? chodzi mi głównie o nierownosciach na krawędziach obrysów postaci czy przedmiotow, obraz jest gładki czy w schodki?

wtrącę się, ponieważ temat bardzo mnie interesuje... dla mnie np bardzo istotny jest dobry tzn szeroki lens shift - zalezy mi na dosc znacznym przesunieciu obrazu w poziomie... bawilem sie AE 700 i chcialbym wiecej ;)) czy Tx 100 tudziez Sanyo Z3 maja lens shift o wiekszym zasiegu?

aha i czy istnieje inny projektor LCD (poza Panasami) ktory oprocz componentu posiada Euro RGB ?

We wszystkich testach podkresla sie fakt znaczacej roznicy w obrazie na korzysc polaczenia przez cyfrowe DVI.

Ja mam przez DVI podlaczony komputer z karta GeForce6600. Inaczej nie probowalem. Niechcialbym tracic tej jakosci obrazu ktora mam. Wiec jesli DVD to tez polecam takie z DVI - najtaniej chyba Samsung 745, 850, 945.. Z drozszych Panasonic S97, Philips 9000 i inne..

Komputer jednak ma te jeszcze zalete ze mozna na nim odtwarzac filmy HDTV.

ohoho , nie było mnie tu ładnych pare miechów

kolego >skalmen<

za ile masz zamiar kupić PT 700 ?? bo ja kupowałem nówke w sklepie

w listopadzie - 13 miesięcy temu a mam dopiero 60h na lampie

i nie ogladałem nic od chyba lutego - może się dogadamy ??

bo u mnie tylko wisi pod sufitem i nic poza tym acha

jeszcze mam ekran - solidny - kosztował troszkę :0

dla przypomnienia jak to kiedyś było

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ekran elektrycznie rolowany firmy Vis-Art - mają aukcje na allegro ale ja kupiłem po przez sklep

a cena była chyba ok 2700 zł bo dopłacałem za czarną ramkę kilka setek

elektryka kosztuje niestety połowe samego ekranu ale jest ok a obudowa solidna

a co najważniejsze ,to że jest srebrna i owalna a nie kanciasta - super desing

• 10 miesięcy później...

Witam

Temat co prawda nie nowy ale problem ciągle aktualny.

Podaje ciekawy link:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.