Skocz do zawartości
IGNORED

Sony 227ESD - dwie wersje?

bartezzz

Rekomendowane odpowiedzi

Ja teraz mam BYV27. Bocznikowałem elektrolity 1uF ERO MKC (ale wymienię na olejowe). Tak Piotrek608 pisał,że wystarcza, ale czegoś więcej się spodziewałem po tym CD i dorzuciłem jeszcze super styrofleksy o podwyższonych parametrach 4,7nF Miflexy równolegle z diodami - znaczna poprawa w każdym zakresie (jak to w zasilaczu). Z ciekawości jeszcze dołożyłem zwykłe 9,1nF razem z tymi MKC i znów poprawa !!! :) Teraz nie mam czasu,żeby coś więcej tam grzebać,ale wyniki obiecujące. Nie wiem czy dołożenie jeszcze po 9.1nF na diody coś jeszcze da.

Dopiero teraz słychać zalety wymiany diod!

Myślałem,że to może te MKC takie liche, ale ten sam numer zrobiłem w ForumieII. tam siedzą za diodami SCRy i rezultat ten sam.

Dzisiaj dokładnie obejrzałem ten cd. Można śmiało stwierdzić, że jedno z porządniejszych wykonań za małe pieniądze, czyli jest dobrze. Cieszy bardziej rozbudowane zasilanie i dość dobre elementy, poza tym o dziwo - dbali o masę (można jednak lepiej przy przetworniku ;) )! Na pewno trzeba wstawić i dobrać kondensatory wyjściowe i na początek pójdą jednak opampy a potem .... zobaczymy albo ad844 w układzie Pedji albo lampka. Na pewno zegar z własnym zasilaniem z pominięciem fabrycznych bramek bo są zbędne. W części cyfrowej zmienię kondensatory bo te co są to słaba klasa a osconów w zapasach ponad setka :). Małe zmiany w kondensatorach zasilacza cyfrowego, głównie poprzez dodanie od spodu faworytów. Szykuje się a w zasadzie już jest niezależny zasilacz do części analogowej i przetwornika z własnym transformatorem. Zastanowię się też nad specjalnym zasilaniem przetworników - bezpośrednio na nóżkach - w oparciu o układy TL431. Kondensatory w zasilaczu +/-15v zostają - po zmierzeniu ich pojemności. Nie znam się na transportach Sony i to jest niewiadoma dla mnie ... jednak wygląda na dośc solidny, choć nadal moje ulubione to CDM 0 i 1.

Poza tym parę chwytów z dobraniem barwy w najbardziej krytycznych miejscach ... i to pierwsze wrażenia z oglądu.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Kolejne przybliżenie schematu i widzę słabe zasilanie pinu 15 przetworników (zasilanie części analogowej). Dojdzie osobny zasilacz i na piny 15 pójdą po jednej szt. układy TL431. Prawdziwy shit! Na odsprzęganie przetwornika pójdą triplety 22uF os-con sp, 0,1 uF dobrej klasy film polipropylen i 10nF X7R Muraty, co do pinu 15 to zamiast oscona dobrze mi się wcześniej spisał BG-N. Fabryczny zegar na 7404 out jak i układ demfazy. Pozostaje I/V i bufor - shit, istnieje więc potrzeba spróbowania na szybko lampki z wysokiej jakości rezystorem do masy jako konwersja. Mimo wad - układ jest na starcie niezły :) Cieszy, że Japońce myślą o masie co nie zdarza się często, żeby to jeszcze zrobili do końca... ale nie ma co narzekać.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Bartez - zgadzamy się chyba, że to napięcie powinno być stabilne, odkłócone i zasilacz powinien mieść doś niską impedancję .. i tu jest problem, bo to rozwiązanie nie jest optymalne pod żadnym względem. Co do blokowania dobrym polipropylenem tego pinu to tak. Zresztą jak się dopasowuje różne kondensatory do tego pinu to zmienia się dźwięk i to chyba świadczy o jego wybredności jeśli chodzi o zasilanie. Resztę info dałem na PW.

teraz patrzę na układ Lesha - zaleca blokowanie tego pinu papierowo-olejowym 2uF. Nie jest to wyrocznia więc chyba pójdzie na starcie BG-N 10uF. Martwi mnie jednak podły zasilacz ... to takie leczenie shitu.

A co nie tak w zasilaczu? To,że daleko i ścieżki długie? Ja mam od dłuższego czasu na pinie 15tym 4.7uF Silmic, ale nie rozbiłem wiele eksperymentów w tym miejscu póki co.

te stabilizatory bardzo słabo tłumią zakłócenia w szerokim spektrum częstotliwości- im wyżej tym gorzej, podobnie jest z impedancją. Jeśli zastem realizujemy zasilanie wielu układów (szczególnie cyfrowych) to zakłócenia będą się przenosić. Uk łądy cyfrowe natomiast pracują na stosunkowo wysokich dla tych stabilizatorów częstotliwościach. Samo tłumienie kondensatorami to może być za mało. Pewną receptę kiedyś pokazał rekin dając dawa stabilizatory i pomiędzy nimi mały dławik. No ale chyba prościej zrobić dobry zasilacz...

Nie znam prostych recept, poza jak najlepszym odsprzęgnięciem i to zestawem kondensatorów w tym przypadku. Myślę, że pierwszym dobrym krokiem będzie zegar z własnym zasilaniem i usunięcie bramek 04. Następny to bardziej skomplikowany - przebudowa zasilania ... :) Coś pokombinuję ale to wymmaga czasu i słuchania np. osobny preregulator na +/- 18 V na 317/337 i potem na nogi przetworników po czymś takim jak TL431. Jest to rzecz do zrobienia - pytanie o stosunek nakładów do efektów.

Prawie dobry...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Rambo>>

Przecież część cyfrowa DACów, filtr i zegar czyli te na +/-5V mają prestabilizację. Najpierw na 15V potem na 5V, więc chyba nie jest tak źle?

Proponujesz,żeby bezpośrednio na nóżki stabilizatorów +/- 15V dolutować jednak kondensatory? Kiedyś miałem tam os-cony 10uF, ale psuły mi barwę, więc wyleciały. Pewnie trzeba by BG z jakimś bocznikiem

ale jaka prestabilizacja? to korzysta ze wspólnego napięcia dla opampów i zasilania przetwornika. Nie chodzi o wybitną stabilizację ale o eliminację nakładających się śmieci. Mówiłem już że te staby nie stanowią silnej zapory a na nieszczęście przetworniki wymagają b. dobrego napięcia. Co do kondensatorów to jest niestety problem bo te stabilizatory na dokładkę nie lubią zbyt niskiego ESR, a blokować kondensatorami jakoś trzeba... Mówiłem, że to shit.

co do dolutowania bezpośrednio na "nózki" to chodziło o przetworniki. Układ prestabilizator np. 18V i na każdą nóżkę zasilającą przetworniki prosty układ z dwoma rezystorami TL431 (6 szt., ostatecznie 3 szt.)

wreszcie II myśl ;) bartezzz - kiedyś pisałem, że dobranie kondensatorów na wyjściu stabów zasilających cz. analogową ma zasadnicze znaczenie ze względu na barwę i doradzałem, żeby nie stosować kondensatorów o zbyt niskim ESR. Udało mi się tam dobrać zwykłego nippona. Dlatego widzisz, że połączenie tych wszystkich odbiorników i na takich stabilizatorach nie jest szczęśliwe a co najmniej trudne do pogodzenia. Jedyne co fajnego widzę, to to, że sprawdzasz słuchowo efekty każdego posunięcia a nie jak duża część - lutuje wiele rzeczy na raz i tworzy na koniec poematy o dźwięku ;) Jeszcze pomyślimy ....nad tym układem. Nieszczęście jego polega, że nie jest badzo kiepski ale trudny żeby zasadniczo poprawić.

OK. Teraz mam na +/-15V LM2990/2940. Różnica na ucho spora. Jak sądzisz Rambo dużo to zmieniło w sensie odszumiania w wys. cz. ?

LM7815 może i nie lubią niskiej impoedancji, ale BlackGate STD świetnie się sprawdził przy op-ampach

he he :) Jak się nie ma wielkiej wiedzy to trzeba jak Edison z żarówką :)

Fakt nauczyłem się,że po każdej nawet bzdurnej zmianie odsłuchiwać. Wiele razy się zaskakiwałem,że TO COŚ wpłynęło na brzmienie.

Co do kodensatorów po stabilizatorach. 7805 mam wymnienione na bardzo dobre, ale póki co 7905 są i bardzo fajnie się sprawdza w w zasilaczu cyfry stare 100uF (nie wiadomo ile tam zostało) Elna DuorexII bezpośrednio na nóżkach i dalej 220uF Nippon KMC z 10uF tantalem. Takie dziwo :)

Próbowałem też właśnie jak były 78/915 lutować tam 47uF DuorexII, ale do przejrzystości BG to mu daleko, więc wyleciał stąd myśł,żeby tam wstawić małego BG STD.

nie znam tych stabilizatorów w praktyce (też może pokuszę się je zastosować, bo gdzieś je mam a opinie są dość dobre) ... co do std - no to właśnie kwestia dobrania wystąpiła - długość ścieżek , ESR i wynik określona praca stabilizatora i barwa.

Obecnie mam przy stabilizatorach FC i nawet mi się podobają bo wrzucają do dźwięku sporo tła, głębi, której mi osobiście brakowało przy innych kondach, a FC to chyba low ESR..?

właśnie - też mam te same dobre "7805" - powiedz czy była jakaś zmiana po ich zastosowaniu, - w szczególności powinien zostać wymieniony ten co leci dalej na układ zegara i filtra, żeby nie dochodziło do zakłócania przetwornika bo właśnie superkrytyczne napięcie w przetworniku to +5v.

saczek - ta machina to cały układ zależności i wpływa nawet długość ścieżek :) Chyba Eistein nie potrafiłby z góry dobrać właściwych kondensatorów.... poza tym każdy ma inny pozostały współpracujący sprzęt i musi dobrać np. "ciemniejszy" lub "jaśniejszy" dźwięk.

Czyli też masz 70500FB? Wiesz, akurat wymiana stabilizatorów przypadła na felerny okres (nie mogłem wytrzymać po zakupie!) kiedy to mnie podkusiło zbyt wcześnie wymianić diody w obu zasilaczach na shottky.... no i miałem zajęcie na ho, ho, ho...

A ja na swoje nieszczęscie podchodzę do tego troche ambicjonalnie i nie brałem ewentualności powrotu do starych :) W końcu poszły soft recovery BYV27, ale to osobna historia...

W każdym razie jeśli były jakieś duże różnice po wymianie 7805 na 70500FB to mnie nie było dane tego doświadczyć :(

ok, też mam takie i zamierzam wymieniać stopniowo, zobaczymy może znajdą się w tym układzie...

>>bartezzz

Nippony, Nichicony, jakieś mniejsze ROE. Pamiętam, że KMH, KMX się nie sprawdziły, ale dobrze wypadły mniejsze pojemności SXE. Po zmianie pojemności w zasilaczu (o ile dobrze pamiętam jest teraz 11200uF) zwiększyłem pojemności za stabilizatorami do chyba 560uF i pasowały mi FC. W cyfrze pojemności jak w standardzie, nie ruszam tego toru bo i tak się tam wiele zmieni więc szkoda czasu :) W niedzielę będę miał kilka godzin wolnego więc jak dobrze pójdzie to powinienem posprawdzać na szybko co nieco

Kusi mnie poprawienie trochę filtra sieciowego na PCB z włącznikiem, a przynajmniej już spróbować. Macie jakieś propozycje? Chyba będzie trzeba dołożyć dodatkowe kondki.

wczroja aż mi się w głowie gotowało od koncepcji jak zrobić tego cedeka. Rozręciłem cedeka za 100 zł z cdm9, założyłem daca Peter do środka +trafo, dodałem zegar z zasilaczem + trafo, wyprucie niepotrzebnych części, wymiana kilku części i gra tak, że aż miło :)

tak więc radykalne przeróbki są stosunkowo szybkie :)

taaa :)

Wspominałeś Rambo,że stabilizator "puszcza" zakłócenia wys. cz. czyli nie on sam jest ich źródłem. W takim razie co? Syf z sieci czy diody? Te oryginalne szybkie nie są.

Do blokowania takich zakłóceń rewelacyjne są styrofleksy tyle,że strasznie wielkie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.