Skocz do zawartości
IGNORED

Sony 227ESD - dwie wersje?

bartezzz

Rekomendowane odpowiedzi

To normalnie brzmi jak "never ending story"....

Wymieniłem wszystie staby na LMy - CD nie gra. Mierzę - gałąź + jest OK, wszystkie staby w porządku. Na gałęzi - śmieszne napięcia. Zaraz za 2990-15 było 0,1V na wyjściu. Zmieniłem staby w gałęzi ujemnej zatem na stare 79XX a gałąź + skoro OK to zostawiłem. Miernik w dłoń. Na stabie 7915 IN=0,54V OUT=0,67V na stabie następnym (zasilanym przez 7915) czyli 7905 (IC931) jest na IN=0,66V na OUT=0,5V. Zgłupiałem. Siedzę i się patrzę zamiast słuchać muzyki... Nic już nie pojmuję. Ostatnio (kilka godzin temu) wlutowałem wszystkie stare i było OK, a w między czasie niczego (poza zamianą na LMy) nie lutowałem... osiwieję, normalnie osiwieję.

>> saczek_XTRM

Jeżeli na IN IC930 (-15V) jest – 0,54V to poleciał bezpiecznik PS930, ale bez przyczyny to on się nie spalił.

Jeszcze raz:

LM2990 ta staby na minus (IC910, IC930, IC931) – oczywiście na ODPOWIEDNIE NAPIĘCIA.

LM2937 to plus (IC920, IC900, IC921, IC922);

Sprawdź to, ale dwa razy ten sam błąd to jest kuszenie losu, pójdą Ci TDA i będziesz miał wydatki.

powiem tylko tyle

po dzisiejszych przesluchaniach 227 uwazam ze warto wlozyc do niego zegar ,generalnie polepszylo sie wszystko

szybkosc precyzja gladkosc >Ciekaw jestem efektow wymiany stabow choc osobiscie nie spodziewam sie juz jakiegos wielkiego przyrostu

>>jarek_06

sprawdziłem pzred i po montażu. Napięcia śliczniusi. Zresztą gałąź + działa świetnie, natomiast - kaszana i to bez znaczenia czy na starych czy na nowych. No i znowu nie wiem co mu dolega. Juz normalnie powoli zaczynam się bać przelutowywać, bo za n-tym razem to mi ścieżki poodłażą i będę miał jeszcze jeden problem ;-/

kupiłem bezpieczniki (1 na zapas0 ale ciężko z nimi było. Obleciałem kilkadziesiąt sklepów i w końcu dostałem je na Wolumenie.

Co do stabów: różnica jest zauważalna, jednym słowem polecam bo warto.

Pytanie: Czy możliwe żeby staby miały "przebicie" czy jak to nazwać tylko podczas pracy w nominalnych warunkach? Jeśli się sprawdza miernikiem "na sucho" to jest niby OK, natomiast przy obciążeniu pokazuje ewidentnie zwarcie..

Wieczorem w planach mam zmianę filtru LPF. Pokombinuję tylko trochę z symulacjami, potem przerobię praktycznie kilka wersji i wybiorę najlepszą. Jakie zmiany w LPF i dźwięku się pojawią opiszę późnym wieczorkiem.

pzdr.

Na razie bez prób bo brakuje elementów, ale niech będzie i wstępny projekt do dyskusji:

dla 16kHz -0,9dB zmiana fazy -43,8'

dla 20kHz -1,5dB zmiana fazy -54,7'

dla 100kHz -18,5dB zmiana fazy -144,7'

dla 300kHz -77,2dB zmiana fazy -178,8'

opóźnienie grupowe jest dla 16kHz ok 7,5us a dla 20kHz ~7,2us

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-5682-100005749 1170301133_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i druga wersja, moim zdaniem lepsza.. (wyżej jest błąd dla 300kHz tłumienie jest -37dB)

dla 16kHz -1,6dB zmiana fazy -56'

dla 20kHz -2,5dB zmiana fazy -68,2'

dla 100kHz -22,5dB zmiana fazy -152,2'

dla 300kHz -41,1dB zmiana fazy -170,7'

opóźnienie grupowe jest dla 16kHz 9us a dla 20kHz 8,5us

Ukryta Zawartość

post-5682-100005747 1170301136_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a tak wyglada to w serii

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie, złożyłem filtr 2gą wersję (na 1-szą brakuje mi części, konkretnie dobrych, nie ceramicznych kondensatorów). Rezystory dałem metalizowane 50ppm, 1%, jeden kondensator to teflonowy rusak. WARTO!! Otowrzyła się wyraźnie góra, Lareena zaśpiewała 2 razy bardziej słodko, skrzypce - wyraźna poprawa!! Chcę jeszcze to porównać z 1-szą wersją filtra, ale to dopiero za jakiś czas, muszę najpierw znaleźć dobre kondy na wysokie napięcie...

zmienialiście kondy ceramiczne? Szukam i szukam ale lepszych zamienników o pojemnościach 18pF i tego rzędu nie mogę znaleźć. W dodaku można zamienić coś z rzędu 680pF, 560pF ale tu jest szkopuł bo napięcie 1kV a raster takich kondów to min 22,5mm!!! Kurcze, może znacie jakieś dobre źródło kondensatorków?

Czy dobrym jest oryginalne rozwiązanie w 227,że w zasilaczu analogówki kondensator za stabilizatorem znajduje się tak daleko??

Czy u siebie zostawialiście tak jak jest czy lutowaliście osobne kondki do nóżek stabilizatora?

>>bartezzz, 5 Paź 2006, 21:36

najlepiej to by było gdyby właśnie był jak najbliżej ale nie wiem czy warto tam pchać na siłę..Ja póki co pozostawiłem tak jak było, wymianę kondów mam już prawie za sobą - jutro zamieszczę swoje rodzynki tylko dzisiaj muszę jeszcze przetestować jedną rzecz - tą z większymi kondami przy TDA o której pisał jeden z forumowiczów w innym wątku ;-)

znaczy się mam na myśli wypowiedź morrisa w wątku

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ech kurcze.. a próbował z Was ktoś pasywki? Znalazłem jakąś tylko tyle że na 222ES

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>morris

a może być 33uF? czy za duży... mam taką piękną Rifę ;] Os-cony wszystkie już siedzą w CD, zostały mi jeszcze Black Gate 10uF ale niestey nie wygrzewane ;o(

Jak pasywkę z tda1541 ?- to jest dość niewykonalne i nie tak jak narysowałeś - bo tda ma wyjście prądowe. Wg noty napięcie powinno być max na wyjściu +-25mV; jedyne co możesz zrobić to zastosować pasywną konwersję prąd-> napięcie czyli rezystor+ jakiś stopień wzmacniający: ten limit z kart katalogowych można przekroczyć i dać rezystor tak max 47Ohm.

Najpierw przepraszam bo na Twoim rysunku nie zauważyłem rezystorów.( ślepota się szerzy...)

W sumie to nie wiem może ta Rifa może być; chociąż nigdy nie stosowalem do cyfrówki.

>>morris

jak zawsze w takich momentach nie mogę znaleźć tego wątku na diyaudio ;) ale mam zapisane że było to opisane dla 222ES i gdzieś w którymś miejscu trzeba było przeciąć tracka dlatego się pytam czy warto i czy ktoś próbował bo wiesz jak to jest... przeciąć łatwo a powrót jak już jest to tylko kabelkiem.. ;/

Tak jak napisałem bez żadnego stopnia wzmacniającego uzyszkasz max. 100mV sygnalu- więc bez jakiegoś stopnia z dodatkowym wzmocnieniem się nie obędzie- moja opinia nie jest miarodajna bo ja ja mogę tylko porównać orginalne rozwiązanie w grundigu na opampach( opapy różne testowałem) z konwersją pasywną + lampa- wg mnie przewaga tego drugiego jest oczywista .

morris>>

testowałem akurat jakiś czas temu na PCM56P-J lutowanie konda bezpośrednio na nóżkach i się lekko zdziwiłem!! Nie wiem, co Ty usłyszałeś, ale u mnie była zaskakująca różnica. Przylutowanie dosłownie pół centymetra dalej dawało wraźnie gorszy rezultat.

To co opisujesz z lutowaniem MKT na nóżki TDA1541 to jak rozumiem między 12 - 13 i 18 - 19, tak?

pierwsze foty, chociaż to dopiero sam początek modyfikacji Soniacza...

Ukryta Zawartość

post-5682-100005261 1170301869_thumb.jpg

post-5682-100005262 1170301868_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.