Skocz do zawartości
IGNORED

Akustyka wnętrz

Rekomendowane odpowiedzi

Czytając wszystkie wasze opisy, musiałbym zastawić się rożnymi skrzynkami i nie miałbym gdzie siedzieć, chodzi mi o konkret,. w eliminowaniu przyczyn pogłosu i ostrości średnicy

Jeśli chcesz mieć nadal "gołe ściany" bez dodatkowych klamotów, to polecam zabudowę z perforowanych płyt akustycznych np. nida-sonic (w wolnej chwili mam zamiar udokumentować i opisać adaptację, którą popełniłem u siebie z wykorzystaniem tych płyt). Alternatywnie/uzupełniająco Vicoustic Wave Wood, które zakupił kolega Violet. Na mój gust są to aktualnie najlepsze dostępne rozwiązania nie degradujące estetyki.

Jeśli chcesz mieć nadal "gołe ściany" bez dodatkowych klamotów, to polecam zabudowę z perforowanych płyt akustycznych np. nida-sonic (w wolnej chwili mam zamiar udokumentować i opisać adaptację, którą popełniłem u siebie z wykorzystaniem tych płyt). Alternatywnie/uzupełniająco Vicoustic Wave Wood, które zakupił kolega Violet. Na mój gust są to aktualnie najlepsze dostępne rozwiązania nie degradujące estetyki.

Piotr, czekam z niecierpliwością na jakiś opis ze zdjęciami. Pozdrawiam

Witam, chciałbym zaczerpnąć porady w sprawie ustrojów akustycznych, a mianowicie, mam w 50% z degradowany dźwięk, lata walk z systemami, kablami,...i coś tam poprawiło, ale nie do końca, mój system gra bardzo szczegółowo, aż na niektórych rodzajach muzyki wdziera się chaos, w postaci wyeksponowanej mocno średnicy, i w tym kierunku chciałbym coś zrobić. Nabywając kolumny i inne części systemu, przeprowadzone z pasowania itp.były prowadzone w za adaptowanym akustycznie wnętrzu. Rozmawiając o pomieszczeniu w którym ma stać nabyty system,... sprzedający ocenił moje pomieszczenie jako totalną degradacje dźwięku! i muszę coś w tym kierunku zrobić. Czytając wszystkie wasze opisy, musiałbym zastawić się rożnymi skrzynkami i nie miałbym gdzie siedzieć, chodzi mi o konkret,. w eliminowaniu przyczyn pogłosu i ostrości średnicy. Pomieszczenie Salon z kuchnią oddzielony bufetem, filary z łukami, schody na piętro, kominek, całość ok.48m2, nie mam zasłon na oknach, praktycznie nic na ścianach. Mniej więcej widać na zdjęciach. Jakie ustroje i gdzie stawiać, mam żonę,...jeszcze. Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Widać,że fajny pokój z klimatem,trudno tam coś ładować o dużych gabarytach i mało estetycznym wyglądzie :).

Może warto byłoby najpierw zrobić pomiar,gdzie tkwi błąd,może któryś z kolegów posiadających odpowiednie urządzenia mieszka blisko,to by pomógł.

Można oczywiście "zamówić" jakąś firmę,ale koszt wtedy wzrasta,tak czy inaczej bez skonkretyzowania problemu lepiej po omacku się nie poruszać.

Nie widać dobrze całości,ale może przydałoby się jeszcze pokój trochę "domeblować", półki płytami,książkami,itd.

Ukryta Zawartość

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Przeważnie stosuje się je w miejscach pierwszych odbić, a ten ażurowy z wełną mineralną PT80 tam gdzie masz gołą ścianę - ograniczy pogłos i trzepoczące echo. Kontakt do znajomego na PW.

Nawiązując do naszej rozmowy telefonicznej zdjecia ściany przeciwległej.

imgp0735q.jpg

imgp0736m.jpg

Dzięki za zdjęcia, jak możesz dorzuć jeszcze te zdjęcia przodu z tamtego wątku, aby była spójność w tym wątku.

Przesunę tylko zdjęcia, aby było wszystko w kupie, front odsłuchowy na przeciwko okien.

Ukryta Zawartość

Od prawej strony od łuku 100cm.,okno 100cm.,ściana po miedzy oknami 98cm.,następnie okno 100cm.,i ściana przy schodach 105cm.Po prawo otwarta przestrzeń, kuchnia z bufetem.Po lewo kominek i schody, wys pomieszczenia 270cm.

Nawiązując do naszej rozmowy telefonicznej zdjecia ściany przeciwległej.

imgp0735q.jpg

imgp0736m.jpg

Aby zobaczyć zdajcie w pełnym rozmiarze, należy kliknąć prawym przyciskiem na zdjęcie, i wybrać pokaż obrazek..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Azus

Czy panele tego typu mogą działać pozytywnie na akustykę? Z założenia ma być to cienka (3mm) bejcowana sklejka podklejona matą/gąbką pochłaniającą.

ustroj3.jpg

Czy panele tego typu mogą działać pozytywnie na akustykę? Z założenia ma być to cienka (3mm) bejcowana sklejka podklejona matą/gąbką pochłaniającą.

Witaj, pierwsza sprawa, to takie otwory powinny mieć swoją odpowiednio policzoną średnicę i rozmieszczenie. Do środka proponuję wełnę mineralną, nie żadna gąbkę!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Azus - spytałem z ciekawości. Nie widziałem wcześniej tak długiego. Jakby zamiast niego umieścić odpowiedni ustrój akustyczny o tej samej objętości to było by lepiej, ale przecież nie chodzi o to byś siedział w zimnie.

vocre - 50 x 50cm, front 3mm, a głębokość całkowita?

Edytowane przez L3VY

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Azus - spytałem z ciekawości. Nie widziałem wcześniej tak długiego. Jakby zamiast niego umieścić odpowiedni ustrój akustyczny o tej samej objętości to było by lepiej, ale przecież nie chodzi o to byś siedział w zimnie.

vocre - 50 x 50cm, front 3mm, a głębokość całkowita?

Grzejnik był robiony na zamówienie chyba 18 lat temu, tak aby nie było widać przyłączy,... taka fobia,... na estetykę.I teraz będę ją musiał popsoć.

Imacman Bez matematyki jak widać się nie obejdzie… Szkoda, bo kompletnie nie rozumiem tych równań :) Są może w internecie jakieś kalkulatory, albo gotowe projekty takich ustrojów? Bo wyniki w google dość marne… Co do wełny to problem będzie większy bo ją chyba trzeba będzie zamknąć z każdej strony, żeby się nie strzępiła. A gąbkę czy piankę wystarczy przyciąć… Jeśli chodzi o samą budowę to wzorowałem się na panelach Vicoustic z wątku Violeta

L3VY Jeśli chodzi o grubość takiego panelu to jeszcze się nie zastanawiałem, to był w zasadzie pomysł który zrodził się w ciągu krótkiej chwili - po ujrzeniu ceny jaką winszują sobie w sklepach za panele Vicoustic, bo o ile podłużne rowki we własnym zakresie wykonać raczej trudno to z okrągłymi dziurami problemów raczej nie będzie, a wyliczyłem że koszt takiego jednego ustroju to tylko 18-20 zł. (sklejka 12 zł., pianka 6-8 zł., i kilka złotych na bejcę oraz papier ścierny)

Imacman Bez matematyki jak widać się nie obejdzie… Szkoda, bo kompletnie nie rozumiem tych równań :) Są może w internecie jakieś kalkulatory, albo gotowe projekty takich ustrojów? Bo wyniki w google dość marne… Co do wełny to problem będzie większy bo ją chyba trzeba będzie zamknąć z każdej strony, żeby się nie strzępiła. A gąbkę czy piankę wystarczy przyciąć… Jeśli chodzi o samą budowę to wzorowałem się na panelach Vicoustic z wątku Violeta

Zapraszam na mojego Chomika, tak jest trochę oprogramowania związanego z akustyką:

Ukryta Zawartość

Wełna mineralna np PT80 firmy Isover ma gęstość 80km/m3. Jest to sztywny panel 100x50 cm. Prawie nie pyli. Proponuję te o grubości 10cm (jest ich 4 w paczce). Jeszcze raz powtarzam, że gąbka lub pianka jest dobra do mycia pleców lub naczyń. Ma za małą gęstość aby absorbować falę dźwiękową szerokopasmowo.

Ukryta Zawartość

L3VY Jeśli chodzi o grubość takiego panelu to jeszcze się nie zastanawiałem, to był w zasadzie pomysł który zrodził się w ciągu krótkiej chwili - po ujrzeniu ceny jaką winszują sobie w sklepach za panele Vicoustic, bo o ile podłużne rowki we własnym zakresie wykonać raczej trudno to z okrągłymi dziurami problemów raczej nie będzie, a wyliczyłem że koszt takiego jednego ustroju to tylko 18-20 zł. (sklejka 12 zł., pianka 6-8 zł., i kilka złotych na bejcę oraz papier ścierny)

Lepiej nie piankę, a wełnę + welon + sprężarka, pistolet, powierzchnia warsztatowa, maska, filtry, itp. + rama ustroju i być może plecy.

Alternatywa: bejcować i lakierować pędzlami w garażu lub na podwórku.

Azus

Jakie ustroje mają akceptację pod względem wizualnym?

Pytam, bo mogę zaprojektować dowolny ustrój i zakryć go tkaniną z nadrukiem.

Przykłady takich ustrojów:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Imacman dzięki za link, właśnie pobieram Openoffice żeby otworzyć ten arkusz kalkulacyjny do rezonatorów wielotworowych. Więc taki rezonator to musi być skrzynka 50x50x10cm wypełniona wełną i z odpowiednio rozmieszczonymi otworami? Czy jednak można zastosować obudowę otwartą, czyli z przodu kawałka wełny umieścić panel z otworami?

Co do gąbki, czy pianki to czytałem już kilka razy że pochłaniają one głównie wysokie częstotliwości, ale jednak trafiłem na panele Vicoustic i pomyślałem że bez problemu można zrobić coś podobnego we własnym zakresie - bo budowę mają śmiesznie prostą (a koszt to ponad 200 zł. za sztukę)

Lepiej nie piankę, a wełnę + welon + sprężarka, pistolet, powierzchnia warsztatowa, maska, filtry, itp. + rama ustroju i być może plecy.

Ważne że będzie działać, wykończenie to najmniejszy problem :-)

Edytowane przez vcore

Azus

Jakie ustroje mają akceptację pod względem wizualnym?

Pytam, bo mogę zaprojektować dowolny ustrój i zakryć go tkaniną z nadrukiem.

Przykłady takich ustrojów:

Ukryta Zawartość

Nie chce obrazów, wnętrze jest rustykalne, może być goła deska, płyta OSB, albo coś takiego jak wyżej, kolor sam dobiorę, tylko chciałbym zobaczyć wyrób, a wykończenie,... dobiorę. Moja profesja to wntrza.

Ukryta Zawartość

to w miarę mi się podoba

Ukryta Zawartość

i to

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Azus

Nie chce obrazów, wnętrze jest rustykalne, może być goła deska, płyta OSB, albo coś takiego jak wyżej, kolor sam dobiorę, tylko chciałbym zobaczyć wyrób, a wykończenie,... dobiorę. Moja profesja to wntrza.

Ukryta Zawartość

to w miarę mi się podoba

Ukryta Zawartość

i to

Ukryta Zawartość

Weekend mija,a nikt nie ma pomysłu na akustykę w moim pokoju.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rowki pionowe i poziome, wszelakiego rodzaju i różnej maści na maszynie CNC jest bajecznie proste i tanie, to są groszowe sprawy, niestety zapłacić trzeba będzie za wiedzę tego, który Tobie je dopasuje.

Imacman dzięki za link, właśnie pobieram Openoffice żeby otworzyć ten arkusz kalkulacyjny do rezonatorów wielotworowych. Więc taki rezonator to musi być skrzynka 50x50x10cm wypełniona wełną i z odpowiednio rozmieszczonymi otworami? Czy jednak można zastosować obudowę otwartą, czyli z przodu kawałka wełny umieścić panel z otworami?

Jak zamkniesz do skrzynki to będziesz miał ustrój działający bardziej jak rezonator, otwarty - bardziej panel pochłaniający... A mówiąc prościej każda opcja będzie działała w innym zakresie częstotliwości i każdą trzeba by jakoś zestroić/obliczyć :)

Jak zamkniesz do skrzynki to będziesz miał ustrój działający bardziej jak rezonator, otwarty - bardziej panel pochłaniający... A mówiąc prościej każda opcja będzie działała w innym zakresie częstotliwości i każdą trzeba by jakoś zestroić/obliczyć :)

Dlatego jestem za panelami szerokopasmowymi. Odpowiednio zbudowane i umiejscowione potrafią działać już od ok 50Hz wzwyż.

• 2 tygodnie później...

witam :)

mam gołe ściany z przodu i z tyłu,

są odbicia w dużej mierze góry pasma jak i też część średnicy,

jaki ustrój?

co by było najlepsze?

bas mam co najmniej dobry :)

witam :)

mam gołe ściany z przodu i z tyłu,

są odbicia w dużej mierze góry pasma jak i też część średnicy,

jaki ustrój?

co by było najlepsze?

bas mam co najmniej dobry :)

Można prosić o wymiary pomieszczenia, szerokość, długość i wysokość oraz o informację jak są ustawione kolumny (na jakiej ścianie) i wymiar bazy stereo i odległości od tylnej i bocznej ściany?

Edytowane przez Imacman

wymiary 3,7x4,8m wys 2,5m,

kolumny są na krótszej ścianie,

kolumny rozstawione na ok 2,4m licząc od zew ścianek,

od ścian bocznych po 75cm,

od tylnej 1m,

a odl między mną a kolumnami to ok 3m

Zacznij od ustawienia kolumn - pomocnym może być kalkulator:

Ukryta Zawartość

Później postaraj się wyznaczyć miejsca pierwszych odbić. Można o zrobić to metodą na lusterko. Te miejsca trzeba odpowiednio wyposażyć w ustroje akustyczne - mogą to byś dyfuzory (rozpraszacze) lub absorbery (czyli pochłaniacze) energii akustycznej. Oczywiście ustrojami tymi mogą być przedmioty i meble w pokoju (regały z książkami, płytami, bibelotami). Ja jednak radzę zrobić panele z wełny mineralnej PT80 w drewnianych ramach. Panele te tłumią szerokopasmowo.

Co się tyczy basu to Twoje pomieszczenie ma podstawowy mod (rezonans) w okolicy 36Hz:

Ukryta Zawartość

post-11945-0-99734300-1319137631_thumb.jpg

post-11945-0-21730200-1319137692_thumb.jpg

post-11945-0-16200300-1319137782_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Imacman

Przesunę tylko zdjęcia, aby było wszystko w kupie, front odsłuchowy na przeciwko okien.

Ukryta Zawartość

Od prawej strony od łuku 100cm.,okno 100cm.,ściana po miedzy oknami 98cm.,następnie okno 100cm.,i ściana przy schodach 105cm.Po prawo otwarta przestrzeń, kuchnia z bufetem.Po lewo kominek i schody, wys pomieszczenia 270cm.

Aby zobaczyć zdajcie w pełnym rozmiarze, należy kliknąć prawym przyciskiem na zdjęcie, i wybrać pokaż obrazek..

rysunekpokoju.png

Rysowałem 5 min chłe;o)chłe;) kliknąć prawym ,pokaż obrazek,-będzie całość

Imacman, resztę wymiarów wcześniej z zdjęciami okien.

Ukryta Zawartość

Rysowałem 5 min chłe;o)chłe;) kliknąć prawym ,pokaż obrazek,-będzie całość

Dość trudne pomieszczenie do adaptacji. Na początek trzeba by zrobić pomiar i określić podstawowy rezonans pomieszczenia. Bo to on i jego harmoniczne wpływają na zakolorowanie basu. Pewnie przydałyby się pułapki na ten bas. Najskuteczniejsze na niskie częstotliwości są rezonatory Helmholtza. Proponowałbym też wyznaczyć miejsca pierwszych odbić i je zabezpieczyć mobilnymi ustrojami. Proponuję na boki mobilne dyfuzory Schroedera. Można też pomyśleć o jakiś panelach pochłaniających na puste połacie na ścianach. Tak samo można zastosować je na ścianie z oknami i kaloryferem. Trudniej będzie coś poradzić na ścianę pomiędzy kolumnami.

Witam.

Pomału adaptuje sobie pomiesczenie, nie chce robić żadnych pomiarów itp, ma być poprostu dobrze a nie musi być idealnie. Wymiary 2,95 wysokość 4,20 szerokość 5,60 długość. Za kolumny dałem panele DIY 1x1m w środku wata rokwool rokton 10cm, na bokach mam takie półki wiszące 1,70m x 1,70m natępna ma być do adaptacji tylna ściana, jest mały pogłos i pomieszczenie gra raczej jasno, chciał bym raczej uzyskać cieplejszy dzwięk ale bez przetłumienia i ty moje pytanie: czy rozpraszać czy pochłaniać ?, myślałem aby na tylną ścianę dać takie coś:

Ukryta Zawartość

HarmoniumXP2D

Na podłodze mam wykładzine cięką a na środku taki gruby dywan o wymiarach 1,20 x 1,80

Proszę o rady co dalej zalecacie robić ?

Ukryta Zawartość

Pieniądze nie grają !

• Pokaż nowe odpowiedzi