Skocz do zawartości
IGNORED

Głośnikowe XLO Ultra 6 coś nie bangla...

cakdberis

Rekomendowane odpowiedzi

Od 2 dni jestem posiadaczem kabla głośnikowego XLO Ultra 6.

Wcześniej maiłem możliwość posiadania modeli VDO ER11.

Na kabelku VDO ER11 dźwięk był za mało przejrzysty więc zacząłem słuchać w wyższych modelach XLO.

Poszukiwania rozpocząłem od XLO PRO 600.

Usłyszałem różnice na lepsze. Dźwięk się powiększył zrobił się przejrzystszy. Bas trzymał kontrolę i w porównaniu VDO RE 11 nie rozpływał się tak , soprany czystsze i wyrazistsze.

Przestrzeń o wiele większa. Słuchanie jazzu to jeszcze większa przyjemność. Utwory rockowe odnowiły wysokie miejsce w rankingu. Muzyka klasyczna miło czytelnie no i pięknie.

No ale ciągle mi było mało więc szukałem dalej.

Mam teraz model Ultra 6. Co zauważyłem bas – ogromy, czasem przewyższa inne skale nie wiem czy to plus, na dłuższą metę staje się to męczące. Średnie nie tak liryczne jak na modelu PRO 600 – żeńskie głosy wokalne jakby stały za drzwiami a soprany ostre i mało przejrzyste.

Jaki może być problem? Może kable są jeszcze nie wygrzane a może mój zestaw pokazał rogi?

Idąc w stronę górnych modeli myślałem, że będzie lepiej a tu takie rozczarowanie. Cena Ulra 6 jest 2 razy większa niż PRO 600. Za co ta cena za fioletowy kolor?

Bardzo proszę o poradę.

a dodam cos o moim zestawie który juz mam pewien czas i jest tak myśle wygrzany

Wzmacniacz -NAD C352

CD - NAD C542

Kolumny - Audio Academy Hyperion II

Kabel sygnałowy – XLO Ultra 6

bas - ogromy, czasem przewyższa inne skale nie wiem czy

>to plus, na dłuższą metę staje się to męczące. Średnie nie tak liryczne jak na modelu PRO 600

>- żeńskie głosy wokalne jakby stały za drzwiami a soprany ostre i mało przejrzyste.

>Jaki może być problem? Może kable są jeszcze nie wygrzane a może mój zestaw pokazał rogi?

Mam te kable ponad 2 lata. To niewątpliwie kable do neutralnych,przejrzystych systemów. Przepuść jeszcze trochę prądu i zobaczysz czy na pewno nie pasują.

Witam

Mi kiedys, podczas prob przejscia na IC XLO ultra z XLO Pro, kablo-handlarze powiedzieli zebym uwarzal gdyz dokupowanie coraz lepszych kabli do sprzetu klasy sredniej, moze w koncu doprowadzic do stanu, kiedy dobry kabel zacznie uwidaczniac braki w systemie. Moze byc tak w tym przypadku.

Choc pamietam, ze kiedys jeszcze z NADem 352 testowalem te same kable glosnikowe co ty i efekt byl bardzo podobny. Duzo basu, co tylko przez moment mi sie podobalo, ale za to ostre i malo przyjemne wysokie tony. W efekcie zostal w systemie Reson. Az do teraz kiedy szukam jego nastepcy. Moze taki jest po prostu ten kabel i trzeba szukac dalej. I nie wolno kupowac w ciemno :)

Pozdrawiam

Larson

• Redaktorzy

cakdberis- niestety to co opisujesz to efekt działania NADa, zmień wzmaka albo poszukaj kabli "odchudzających" bas.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Nigdy nie narzekałem na nadmiar wysokich tonów - rzekłbym raczej przeciwnie. Problem masz chyba również z zastosowaniem Ultra 6 i/c i głośnikowy. Duet obnażył swoje cechy versus cechy amplifikacji

Bas rzeczywiście jest w głośnikowych konkretny (ale jest tylko wtedy gdy jest na płycie - w każdym razie u mnie). Zestawiając uwypuklony bas w Nadzie i taki j.w w głośnikowym i ,przypuszczam, podobny w i/c n masz go za dużo. Jeśli możesz spróbuj inny i/c albo inny głośnikowy. I tyla.

Jak długo powinny się wygrzewać kabelki? Jaki jest sposób na wygrzanie.

A jeszcze jedno kable mają pokazany kierunek podłączenia strzałka. U mnie podłączone są w odwrotnym kierunku czyli kolumny ---> wzmacniacz. Nie mam innej możliwości bo Hyperiony potrzebują bananów. W sklepie powiedzieli mi, że nie były za często używane i że potrzebują wygrzania. Czy zmiana kierunku może zaważyć na jakości?

>Jak długo powinny się wygrzewać kabelki? Jaki jest sposób na wygrzanie.

Po prostu przepuszczaj dżwięki!

Czy zmiana kierunku

>może zaważyć na jakości?

Może. Ale pewno nie w stopniu ,o którym piszesz. Wymień kable.

Z wokalami przy XLO ultra i ja miałem problemy. Polecam do poczytania:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No pewnie ze nie bangla, bo te glosnikowe Ultry nie sa warte swojej ceny.

Mialem bardzo podobne zestawienie - Hyperiony, te same kable i interkonekt i Baltlab.

Jako pierwsze zestaw opuscily glosnikowe wlasnie z powodu malo detalicznej i zle nasyconej gory.

I to z jasno grajacym Baltlabem. Moge sobie tylko wyobrazic jak to gra z NADem.

Pozniej przyszla kryska na interkonekt. Zostal poprostu zjedzony przez AudiNote Lexus. Dzwiek zyskal niesamowitego blasku, przestrzeni i powietrza, pojawilo sie duzo wiecej detali. A do tego jest tanszy.

Pozniej zmienilem kolumny ,ale do XLO juz nie wroce.

Szkoda kasy na papierowa teorie i wyszukany design.

Najwazniejszy jest dzwiek.

No nie! Moze nie sa az takie zle :)

Mialem przez dlugi czas IC XLO Ultra1. Z NADem i atollem tworzyl doskonaly zestaw. Dynamiczny i muzykalny. I w dobranym zestawie te kable moga zagrac bardzo dobrze. Inna sprawa, ze po pojawieniu sie Baltlaba wlasnie IC wylecial pierwszy. Z NADem mial silna podstawe basu. W Baltlabie pojawila sie dziura gdzies na przelomie basu i srednicy, ktora wypelnialy rozne IC ale nie XLO. System! Panowie. System gra!

Podsumowując

Mój zestaw na początku grał z IC XLO PRO 125 głośnikowe XLO VDO ER 11.

Brakowało mi przejrzystości dźwięk mdły basy i soprany niewyraźne ale średnica piękna.

Poszukiwania i zmiany rozpocząłem z kablami głośnikowymi pozostaje IC XLO PRO 125

- XLO PRO 600 głośnikowy

Z tym zestawem powiększył się bas na lepsze nie był tak mydlany stał się bardziej czytelny i kontrolowany. Dźwięk stracił na przestrzeni. Soprany wyrazistsze niż poprzednio.

– Cardas – coś mi brakowało od samego początku nie było tej dynamiki co w XLO.

- Mogami – Bas wybrzmiewa nie urywa się nie przeciąga – piękny, soczysty środek ale soprany ciche niesłyszalne jak dla mnie.

Zmiana IC na XLO Ultra 1

- XLO PRO 600 głośnikowy.

Tu już zaczęła grać muzyka.

Dużo detali. bas bardziej kontrolowany nie musiałem go szukać analizując nagranie Średnie przepiękne no i soprany . Talerze perkusji cykają . Nie szukam muzyki ona sama wpada mi w ucho. Nie lubiane płyty stają się lubianymi. Ogólnie duży plus.

Ale czego człowiek nie zrobi żeby było lepiej no i tu pojawia się

- XLO Ultra 6 głośnikowy.

Bas bas bas i coś tle. Soprany metaliczne bardziej zimne niż z PRO 600. Wokale żeńskie jakby stały dalej od mikrofonu Duża dynamika płyty rokowe i metal grają za to lepiej. Słucham dłużej i mam już dość za dużo basu. Jak się dowiedziałem na niniejszym forum wina raczej jest po stronie mojego wzmacniacza ale ja nie szukam wzmacniacza tylko kabli pod wzmacniacza i kolumny.

Wniosek

Mój zestaw NADa z Hyperionami najlepiej zagrał na głośnikowych XLO PRO 600.

Czyli tańsze nie oznaczało tu gorsze.

Na razie nie szukam innej opcji. Mozę kiedyś pokuszenie nad zmianą wzmacniacza no i wtedy te droższe kable okażą się ciekawsze.

cakdberis,

Poczekaj kilka dni spokojnie.Moje doświadczenia z interkonektami i głosnikowymi

pokazały niezmiennie że każde przejscie do modelu wyższego to nowy skok jakości.

Jeśli tak nie jest to zastanów sie nad swoim systemem może "pokazał rogi".

Meczowałem kolejno w górę wszystkie modele od Reference 2,do Limited.

W moim systemie prawdziwa jazda zaczęła się od Interkonektu Signature 2

oraz głosnikowym Unlimited a jak się skończyło to zobacz o mnie.

Oczywiście że wcześniej napsułem krwi wielu importerom i sprzedawcom.

Po roku który miną od zakupu nie trafiłem na lepsze kable jak XLO.

Udanych poszukiwań,pozdrawiam.

Maniakaudio.

Ja też jestem tego zdania - XLO to naprawdę dobre kable.

Dlatego wybiorę niższy model głośnikowy PRO 600 + IC XLO Ultra 1. Gra to naprawdę bardzo dobrze. To i tak o wiele lepiej gra od poprzedniego zestawienia.

Może kiedyś wymienię wymienie w swoim zestawie wzmacniacz to poszukam tez innych kabli . Na razie to już nie mam na to czasu i siły. Ogólnie jestem bardzo zadowolony z PRO 600 + IC XLO Ultra 1.

Pozdrawiam

Chyba rzeczywiście w XLO prawdziwa jazda zaczyna się wyżej od Ultra. Ale i to też jest gotówkowo jazda bez trzymanki,niestety.Przy okazji : powodowany wcześniejszymi wpisami Ururama próbowałem VDO coś tam górę - porażka. Audiograde wykopsał go po królewsku.....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.