Skocz do zawartości
IGNORED

Gratulacje dla Petera Daniela

Elberoth

Rekomendowane odpowiedzi

Budujący klony najczęściej stosują trafo 22V, jak napisał Peter. To się sprawdza tylko w przypadku solidnych ,8-mio omowych kolumn. Na 4 omach to juz jest porażka. Zasilacz powinien być zaprojektowany do impedancji kolumn, które klon ma napedzac. Jeśli jest prawidłowo policzone napięcie zasilania z wykresu Nationala, a zasilacz ma odpowiedni zapas mocy, to klon radzi sobie niezle nawet z trudnymi kolumnami.

w GC jest to dobre że małą ilością elementów możemy sobie modelować brzmienie ;) i sobie dostroić do własnych potrzeb i upodobań, przecież Jeff Rowland jest na kostkach LM a kosztuje tyle że.. musi grać nie?

niestety większośc audiofili nie ma pojęcia co to cyna czy lutownica i taka konstrukcja jak GC przeraża ;) koniecznie coś musi kosztować i być markowe a nie koniecznie grające hehe ale już zbaczam z tematu..

Jak dla mnie marcin9999 jest gościem który wpadł na forum nie po to aby wymienić poglądy ale w czysto komercyjnym celu.Najprawdopodobniej jest nasłany przez dystrybutorów Mcintosha , Krella ... .Czyżby w związku z budowaniem klonów na forum spadła sprzedaz tych produktów ??? ;-)

tak ta naslali mnie zydzi, cyklisci i masoni chcacy zniszczyc tę piekną i uosabiajace cale dobro swiata idee gain clone. gain clone pogromca wysokpradowych internacjonalnych korporacyjnych wmacniaczy...tia..oszywiscie..ossszywiscie...

hehe, spoko ;)

prawda jest taka że GC jest pewną alternatywą dla mniej zamożnych ;) wybacz ale ile kosztuje X250? ;)

GC może dać dużo satysfakcji w zwyczajnym polskim mieszkaniu ;)

>marcin 9999

Kefy jak mi się wydaje są czteroomowe. Jakie zastosowałeś napięcie zasilania w swoim klonie? Czy typowe zgodne ze specyfikacją Petera Daniela?

Jesli z trafa wychodzi więcej niż 19-20V, to nie można w ogóle mówić o prawidłowym odsłuchu klona w tych warunkach

specyfikacja kolumn:

Design 4 way reflex

Drive units LF: 2 x 200 mm (8”)

MF: 1 x 165 mm (6 1/2”)

HF: 1 x 25 mm (1”)

SHF: 1 x 19 mm (3/4”)

Frequency response at 15°

horizontally off axis ±3 dB 45 Hz - 55 kHz

LF Corner -6 dB 35 Hz

Crossover frequencies 400Hz, 2.7 kHz, 15 kHz

Amplifier requirements 50 - 300 W

Sensitivity (2.83V/1m) 90 dB

Maximum output 115 dB

Impedance 8 Ohms (3.2 Ohms min)

Magnetic shielding Yes

Weight 33 kg (72.6 lbs)

Dimensions

(H x W x D) 1155 x 285 x 433 mm

45.5 x 11.2 x 17 in.

Finishes Black Ash, Maple or Cherry real wood veneer

trafo jest trafo 650VA

na dodatek ten clone zostal kupiony od jednego z forumowiczow, wiec nie jest to moja robota...i niby byl wspanialy....

coz ..

marcin999

LM3875 ma wydajność prądową max 5A

więc jeżeli uważałeś , że napędzi to 2x 8" +2x6" + tweeter a na dodatek minimum impedancji pewnie w ok. 200hz na poziomie 3,8 ohm to najbardziej uprzejme sformułowanie jakie mi przychodzi na myśl to fakt

iż wykazałeś się Waćpan dużym poziomem nonszalancji ;)

Coś mi bowiem mówi , że przy takich kolumanch to i niejedna konstrukcja tranzystorowa powiedziałaby

"to ja już dziękuję "

>dodo masz 100% racje.

tyle ze nie bylo to tutaj oczywiste bo wiekszosc fanow gainclone uwaza go za lek na kazde zlo i konkurencje dla wszystkiego a tak nie jest to dobry wzmacniacz do monitorkow ae aegis one albo kef q1 ( 93 db) i nic wiecej bo z nimi gral naet przyzwoicie ( nie mowie bardz dobrze tylko przyzwoicie ) - po prostu warta 1000 zlotych . pozdrawiam

i prosze nie piszcie państwo ze jest lepszy od mcintosha np...bo zaczne uwazac ze to wam ktos placi.

Marcin,

klon nie musiał być zły. Jego budujący powinien jednie wiedzieć, że należy przygotować go pod twoje kolumny. Ze sztancy to się robi puszki na pasztet.

mój stary wpis:

"Najlepsza dokumentacja nie pomoże, jesli klonujący nie ma doświadczenia osłuchowego i umiejętności "układania" w jedną całość brzmienia zastosowanych elementów. Klocka się stroi, często przecież jak instrument muzyczny. Klona można zrobić lepszego od oryginału, ale dane jest to nielicznym. Pozostali robią tylko jakąś formę repliki, grającą tylko inaczej, bliżej , lub dalej od oryginału. "

>stefanB

brzmi jak w biblii "ale dane jest to nielicznym" ale tak na serio to nie zagra z duzymi kolumnami - i nie byloby w tym nic dziwnego poza tym ze wszyscy uważali tutaj ze gain clone pobije wszystko, wszedzie i kiedykolwiek...a to nie prawda.

Dlatego chwala Bogu nie ma na razie szans na monopol Petera Daniela, chocny piecdziesiate forum internetowe wydrukowalo mu certyfikat ( a propos ja tez wystawi certyfikat na kazdy wzmacniacz - 1 miejsce "my choice" wplaccie 500 zlotych i bedziecie mili nagrodozny produkt :-)))))

a pass czy krell wcale nie tanieje ( jak to ktos napisal w zarzucie pod moim adresem) ... i dobrze bo to co dobrze gra musi kosztowac inaczej bo za rok moze dwa mielibysmy wielki balagan...

marcin9999, 19 Maj 2006, 15:16

>i prosze nie piszcie państwo ze jest lepszy od mcintosha np...bo zaczne uwazac ze to wam ktos placi.

coś nie możesz się uspokoić...

wyraziłeś swoją opinię. Tobie się nie spodobało. OK.

zdysktrdytuj w tym wątku jeszcze wszystkie lampy SET na 300b, F3 Passa (Zeny) bo te też Ci nie zagrają.

marcin9999, 19 Maj 2006, 00:13

>i to do duszy grał zarowno z tudnymi kolumnami na vifie xt i lekkimi (93) db kefami reference. moze

>po prostu lepiej zalożyc wątek sponsorowany bo to jedna sciema tym gainclonem

rzeczywiście rzetelna opinia.

ja pasuję.

ciekaw jestem tylko skąd w ludziach tyle bezinteresownego (?) jadu.

marcin9999, 19 Maj 2006, 14:51

> trafo jest trafo 650VA

>

>na dodatek ten clone zostal kupiony od jednego z forumowiczow, wiec nie jest to moja robota...i niby

>byl wspanialy....

>coz ..

skoro takie "gówno" Ci ktoś wcisnął to napisz kto.

wtedy porozmawiamy. jak na razie to nie wierzę w ani jedno napisane przez Ciebie słowo.

wymyśliłeś sobie że masz klona i nie gra.

>ale tak na serio to nie zagra z duzymi kolumnami

terefere kuku. Radzi sobie swietnie, np. :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Najbardziej śmieszą mnie opinie ludzie, którzy oceniając klocek wystawiąją jedyną i ostateczną decyzję. Nie gra i z niczym nie zagra. Bzdura !!!. Grają systemy, nie poszczególne elementy. Albo trafimy w zestawienie albo nie.

Jeżeli decydujemy się na klona to tylko z przedwzmacniaczem i do wysokoefektywnych kolumn.

Proaców 2.5 nie ciągnie nawet z przedwzmacniaczem. Dlatego w planach mam porządny tranzystor. Może kiedyś zbuduję kolumny specjalnie pod klona. Powinno być ciekawie.

Brzmienie klona scharakteryzowałbym bardzo krótko - chce się słuchać :-) Ideałem byłby wzmacniacz ze wszystkimi zaletami klona + dużo większa moc i wydajność prądowa.

Tyle w temacie ode mnie :-)

StefanB

U mnie 22 V - 2 x 250 VA - dual mono. Aha bym zapomniał, jeden klon poradził sobie dużo lepiej niż mój z Proacami. Chodzi o klona forumowicza Kaszio. Może nie było to też 100 %, ale dużo lepiej niż u mnie. U Kaszio było 24 V z dwóch zasilaczy stabilizowanych.

Przy kolumnach przyzwoicie trzymających 8 ohm na 24V jest dużo fajniej, zwłaszcza na kolumnach niskoefektywnych. Pisałem o tym w wątku Gainclona baaardzo dawno, Peter przyznał rację.

Wszyscy lecą schematem 22V, jakby odstępstwo było świętokradztwem. Tymczasem na tym napięciu przy 4 ohmach robi się z dzwięku komletna kupa, a przy 8 można mieć trochę więcej.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.