Skocz do zawartości
IGNORED

Zakład, ślepy odsłuch kabli sieciowych.

wqwqw

Rekomendowane odpowiedzi

W świetle wpisu Rekina, sprawa robi się ciekawa.

wqwqw - wybierz się przy najblizszej okazji do KAiM, zaproś Rekina, zróbcie próbny ślepy teścik.

Dla motywacji można zadeklarować, że cześć z wygranego zakładu będzie przeznaczona na jakieś wyposażenie do KAiM.

Teo, 13 Gru 2005, 16:29

>Zastanów się teraz: jeżeli zdefiniujemy dwa zdarzenia, "wypadła szóstka" oraz "nie wypadła szóstka",

>to czy grając w totka możesz otrzymać jakikolwiek inny wynik, niż któryś z tych dwóch?

Prawdopodobieństwo wygranej w 6 z 49 to troche inne losowanie - wylosowana liczba nie wraca do kolejnego losowania. Kiedyś to liczyłem ale już nie pamiętam (mozliwe nawet że na maturze:) - coś około 13mld do jednego wychodziło chyba. Ile to na procenty, nie przeliczałem :)))

Jeśli chodzi o tego tokarza i wycięcie płaskiego krążka z walca (bo chyba o tym dyskutujecie). Ja płace za każdą pierdołę z własnego materiału od 10 do 20zł. Głównie płace za zmianę osprzętu na maszynie. Samo ucięcie krążka z walca mozna miec za piwo - to jest przecież tylko zamocowanie materiału i właczenie przecinarki. Stozki są naprawdę znacznie bardziej skomplikowane. Chociaż znam tokazy którzy nawet taki krażek potrafią zepsuć ;)

Qubric, 13 Gru 2005, 19:04

>To jest obwód RC a nie Zobela (Zobel jest bardziej skomplikowany i zawiera jeszcze cewkę).

A jednak... jesteś w błędzie. W rzeczy samej jest to obwód RC, ale ten jest szczególnym obwodem i nosi nazwę obwodu Zobela. Polecam Ci np. ten adres, zresztą pierwszy z brzegu z google'a:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

> Obwód ten nie zmienia

>charakterystyki częstotliwościowej zestawu głośnikowego.

A gdzie napisałem, że zmienia? Przeczytaj to, co wyżej sam raczyłeś zacytować.

>Jeśli chodzi o impednacje całej kolumny to ona zazwyczaj nie roście w całym paśmie przenoszenia. Są

>obszary częstotliwości w których impedancja opada. Więc RC jej nie wyrówna.

Ale rośnie w zakresie średnich i wysokich tonów a zapewne głównie o to chodziło 'tfurcom' tego kabla ('słodkość brzmienia', hehe). Wszystko zresztą zależy od konkretnego zestawu głośnikowego, jego zwrotnicy, impedancji wyjściowej wzmacniacza i wreszcie doboru odpowiednich elementów RC...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Qubric ->

'>Prawdopodobieństwo wygranej w 6 z 49 to troche inne losowanie - wylosowana liczba nie wraca do

>kolejnego losowania. Kiedyś to liczyłem ale już nie pamiętam (mozliwe nawet że na maturze:) - coś

>około 13mld do jednego wychodziło chyba. Ile to na procenty, nie przeliczałem :)))'

Przesadziles - to jest ok. 1/16mln. 1 podzielone przez (49 po 6).

a moze zakład na to czy ktos usłyszy wpływ na dzwięk tego obwodu RC w przypadku sprawnego wzmacniacza bez skłonnosći do podwzbuszen?

W trakcie usuwania konta.

Krzemien, 13 Gru 2005, 19:53

W naualu do Speaker Pro Visatona są obwody RC, RLC i Zobela. Można zobaczyc co zawierają i jak działają i to nie jest taki Zobel (chyba że jest ich wiele) i nic "szczególnego" w nim nie widzę poza obwodem RC - kompensacji wzrostu impedancji głosnika niskotonowego. Widocznie czytałem za słaba literaturę niz ci internetowi specjaliści od car-audio;)

>A gdzie napisałem, że zmienia?

A gdzie ja napisałem, że napisałeś???

Brałeś udział w dyskusji na temat mozliwości wygładzenia charakterystyki obwodem RC. Zwracam więc uwagę że taki obwód przed głosnikiem niskotonowym jest stosowany do czegos innego niż wygładzanie charakterystyki.

>W naualu do Speaker Pro Visatona są obwody RC, RLC i Zobela. Można zobaczyc co zawierają i jak

>działają i to nie jest taki Zobel (chyba że jest ich wiele) i nic "szczególnego" w nim nie widzę

>poza obwodem RC - kompensacji wzrostu impedancji głosnika niskotonowego.

Niestety nie mam dostępu do tego manuala, więc nie mogę teraz sprawdzić tego, o czym piszesz. Może mały cytat?

Wiem za to, że wtrącając się do dyskusji stronę wcześniej pisałem o kablu Transparent Audio zawierającym ten obwód wewnątrz tajemniczej puszki ze strzałką. I nie chodziło mi wcale o obwód głośnika niskotonowego, ale o caly zestaw głośnikowy, choć wykorzystując połączenie bi-wire niewątpliwie możemy wpływać tylko na dolną część pasma zestawu głośnikowego.

Wiem za to także, że nie jest to zwykły obwód RC bądź RLC.

>Widocznie czytałem za słaba literaturę niz ci internetowi specjaliści od car-audio;)

Pisząc, że jest to pierwszy lepszy adres z google'a nie miałem wcale na myśli tego, że piszą tam nieprawdę. A piszą?

>A gdzie ja napisałem, że napisałeś???

A co puk puk? :-)

Generalnie napisałeś, że nie zmienia, co sugerowało, że ja zasugerowałem, że zmienia. Uff...

>Brałeś udział w dyskusji na temat mozliwości wygładzenia charakterystyki obwodem RC.

Tytuł tego wątku to: "Zakład, ślepy odsłuch kabli sieciowych". A wtrąciłem się niejako z obowiązku z moim ulubionym przykładem, co też zaznaczyłem stronę wcześniej.

>Zwracam więc

>uwagę że taki obwód przed głosnikiem niskotonowym jest stosowany do czegos innego niż wygładzanie

>charakterystyki.

A jak myślisz, co uzyskasz w rezultacie działania takiego obwodu? :-)

>Ale rośnie w zakresie średnich i wysokich tonów a zapewne głównie o to chodziło 'tfurcom' tego kabla

>('słodkość brzmienia', hehe). Wszystko zresztą zależy od konkretnego zestawu głośnikowego, jego

>zwrotnicy, impedancji wyjściowej wzmacniacza i wreszcie doboru odpowiednich elementów RC...

W tym przypadku (kabla) raczej nie o to chodziło. Raczej o stłumienie znacznie wyzszych częstotliwości, pewno związanych z własnymi rezonsami samego kabla. Po to, aby na wyjsciu wzmacniacza nie pojawiały się mikrooscylacje w zakresie kilkuset - Mhz.

Tłumiki w zwrotnicach działają na zakresach akustycznych i słuzą do stłumienia 'podbić' głosników.

Krzemien, 13 Gru 2005, 21:23

>Wiem za to także, że nie jest to zwykły obwód RC bądź RLC

Tak. Niewątpliwie on jest popierdolony - bo zwykły byc nie może. Będziesz dalej tak bredził trzy po trzy?

Speaker Pro pokazuje Zobla jako złozenie szeregowo filtrów RLC z RC i działającego na pasmo impedancji w określonym - dość szerokim zakresie częstotliwości.

RC ma spłaszczac wzrost impedancji i poprawiac skutecznosc działania filtra. W rezultacie jego działnia uzyskam bardziej płaską impedancję i zbiżnie zakresu filtru dolnoprzepustowego zwrotnicy do wartosci obliczonych nieuwzględniających wzrostu impedancji z częstotliwością.

Coś jeszcze tam się naczytałeś w necie???

Qubric, 13 Gru 2005, 22:03

>Tak. Niewątpliwie on jest popierdolony - bo zwykły byc nie może.

A znasz takie trudne słowo, będące jednocześnie jednym z elementów aparatu analizy matematycznej, jak U P R O S Z C Z E N I E ?

Niewątpliwie nie znasz, za to - jak widać - znasz inne, prostsze słowa...

>Speaker Pro pokazuje Zobla jako złozenie szeregowo filtrów RLC z RC i działającego na pasmo

>impedancji w określonym - dość szerokim zakresie częstotliwości.

>

>RC ma spłaszczac wzrost impedancji i poprawiac skutecznosc działania filtra. W rezultacie jego

>działnia uzyskam bardziej płaską impedancję i zbiżnie zakresu filtru dolnoprzepustowego zwrotnicy do

>wartosci obliczonych nieuwzględniających wzrostu impedancji z częstotliwością.

>

A czy to co napisałem wcześniej oraz w kontekście pasma na jakie działa ten obwód nie Z A W I E R A się (kolejne trudne słowo) w tym o czym piszesz?

Krzemien, 13 Gru 2005, 22:50

Ja ciebie nie pytam o trudne słowa, tylko o to czy wiesz jak wygląda układ Zobla. Bo moze ci z Caraudio zrobili uproszczenie. Ale Ty pokazałeś tylko rysunek na którym jest tylko układ RC i niczego nie upraszczałeś.

RC to układ kompensujacy składową indukcyjną głośnika. Przy małych częstotliwościach układ nie wpływa na działanie głosnika. Zaczyna przewodzić wraz ze wzrostem czestotliwości. Efektem jest obnizenie impedancji dla wysokich częstotliwości (krzywa impedancji przebiega bardziej płasko)

Zobel natomiast działa również przy niskich czestotliwościach i dodatkowo daje na wykresie rospłaszczenie krzywej impedancji dla czestotliwości rezonansowej na basie.

Przykładowy wykres impedancji zamieszczony na Caraudio tak właśnie wyglada.

Ale Ty pokazałeś tylko rysunek filtra RC - nie zaprezentowałeś o jakie działanie ci chodzi ani jakie zjawisko ma ilustrować. POKAZAŁEŚ RC A NIE ZOBLA.

Zanim zaczniesz wypisywać trudne słowa poćwicz trochę prostotę myślenia.

po przeczytaniu co napisaliscie raczej mnie nastraszyliscie i chyba nie podejme zakladu :P chociaz nie zamykam sprawy bo druga strona zakladu jest caly czas chetna do niego, rekin skoro slyszales tak wyraznie roznice to moze uda nam sie wygrac :-) rozpoznawaczy sieciowek moze byc paru moze jak nas sie zbieze z 5 osob to bedziemy mieli realne szanse

>Ale Ty pokazałeś tylko rysunek filtra RC - nie zaprezentowałeś o jakie działanie ci chodzi ani jakie zjawisko ma ilustrować. POKAZAŁEŚ RC A NIE ZOBLA.

Qubric nie kłóć się, ten układ RC tez jest nazywany Zoblem.

jar1, 13 Gru 2005, 23:25

Wg Visatona RLC to notch Filter, RC to RC Filter, A ich złozenie to Zobel Filter.

W sumie kazdy może nazywac jak chce. Ale lepiej kiedy nie budzi wątpliwości...

Tylko nadal nie wiem co ten RC ma do wygładzania charakterystyki kolumny przez kabel? Znaczy ze kabel jest sam w sobie takim filtrem, czy co?

Wracając do tematu wątku - zadanie brzmi 8 sukcesów na 10, losowa szansa wynosi prawie 5,5%, może warto zaryzykować, biorąc pod uwagę, że zakład jest w proporcji 10 do 1?

Wątek to prowokacja, gdyby było inaczej to kolencjusz umówiłby się z ziomalami z KAIM a one są słyszące, że ho,ho.

Wygrana styknęłaby na kilka audiofilskich libacji :)

to nie jest zadna prowokacja, a ja nie znam osobisie zadnego audiofila mam 20 lat dopiero zaczelem sie w to bawic, a ten gosc jest naprawde zdolny do takich zakladow i juz bral udzial w takich ale narazie wygrywal :) ale nie dotyczyly one audio, on jest sceptykiem co do audiofiloskich wynalazkow a ja nie i moze wygram :-) ale musze sie dobrze przygotowac.

wqwqw, 13 Gru 2005, 23:17

>rekin skoro slyszales tak wyraznie roznice to moze uda nam sie wygrac :-)

Jak to jest że kabel tak powiększa bas że aż szklanki w pokoju zaczynaja się bardziej telepać, a jednocześnie mikrofonem nie da sie tego zmierzyć ? Czy na prawdę ludzi z KAIM nie stać na zorganizowanie aparatury mierzącej ?

Spokojnie. Jeśli odbędą się jakieś odsłuchy porównawcze akcesoriów typu sieciówki i uda się wyciągnąć jakieś wnioski uogólniające, to pojawi się pewnie kilku zainteresowanych, którzy będą chcieli wiedzieć dlaczego.

Trzeba uwzględnić, że to forum jest młode, a większość osób, która mogłaby się tym zająć ma inne rzeczy na głowie np. zarabianie pieniędzy. W takich krajach jak nasz, gdzie człowiek musi się raczej martwić co do gara włożyć, lub zapieprzać, żeby nie było tego problemu w przyszłości nie ma raczej atmosfery do rzetelnego wnikania w subtelności wpływu sieciówek na dźwięk.

Zwykle to właśnie ilość zainteresowanych warunkuje z czasem jakość wyników. U nas z tą ilością jest krucho, a na jakość przyjdzie jeszcze trochę poczekać.

Pierwszy krok, to zwiększyć świadomość, że takie zjawiska występują i zainteresować większą grupę forumowiczów problemem. Może znajdzie się kilku takich, którzy znajdą czas i będą mogli sobie pozwolić na to by go poświęcić na takie zabawy.

>Czy na prawdę ludzi z KAIM nie stać na zorganizowanie aparatury mierzącej ?

A dlaczego miałoby musieć stać?

Proszę bardzo, zorganizuj, przyjedź, wykonaj pomiary. Klub możemy udostępnić.

Nie było mnie w KAiM. Co do sieciowki Rafała powiem tyle, że kiedy robiliśmy testy z GC, pre na TPA6120 i Klonami R.5 yóznice w stosuku do kabla komputerowego były spore. Zwłaszcza po wpięciu 2 szt(pre i końcówka) Z jedną sieciowką była poprawa żywości dźwięku, żadnych problemów z basem spowodowanych zastosowaniem sieciówki hand made nie zaobserowałem. Natomiast po wpięciu 2 sieciowek dźwięk stał się odchudzony i tu różnica między 2 kabelkami komp., a 2 sieciówkami byla spora. Jak widać w różnych warunkach efekty sa różne i mniej lub bardziej słyszalne. Wniosek: jeżeli system na to pozwoli, to sieciówkę słychać (różnie niestety konfrontując to co słyszałem na GC z tym co rekin pisze o AX)

Zwycieztwo lub przegrana w tym zakładzie może leżeć w gestii sprzętu, a nie słuchacza. Radzę posłuchać co i jak gra.

Na Systemie który opisałem powyżej nie byłoby najmniejszych problemów ze wskazaniem różnic w brzmeiu.

JEST NA TYM FORUM KTOŚ KTO UCZCIWIE PORÓWNAŁ KABELKI SIECIOWE W SLEPYM TĘŚCIE I POTRAFIŁ ROZRÓZNIC KILKAKROTNIE , BEZ PUDŁA KTÓRY GRAŁ. ALE UCZCIWIE!!!!!!!!!!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.