Skocz do zawartości
IGNORED

Kto rozpozna kopułkę Tonsila ?

dudivan

Rekomendowane odpowiedzi

W starodawnych kolumnach zamkniętych Tonsila przeznaczonych do modyfikacji i roli monotorków komputerowych siedzą takie kopułki jak na obrazku. Jaki to model ? Czy warto je wymienić na coś innego ? Na co ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/23137-kto-rozpozna-kopu%C5%82k%C4%99-tonsila/

Można nawet wymienić tylko samą kopułkę z cewką na współczesną tonsilowską tekstylną. Ten tweeter jest rozbieralny, a takie rozwiązanie będzie najtańsze. Pasuje wersja bez plastikowej ramki, z wyprowadzeniami w postaci drucianych wąsów.

McGyver, rozumiem, ze do tego celu służą śryby znajdujące się bliżej środka (te na zewnątrz mocują całość do frontu kolumny). Czy taka wymiana to bułka z masłem i mozna to zrobić samemu ? Jakieś szczegóły operacjio, może istnieje gdzieś opis ? No i: czy biorąc pod uwagę uzyskany efekt nie byłoby jednak lepiej zastosować jakąś nowoczesną kopułkę, nawet niekoniecznie Tonsila. Teslę na przykład czy...no właśnie, jakie są jeszcze dostepne na rynku tanie a przyzwoite wysokotonowce ?

Łatwe, można zrobić samemu. Trzeba mieć śrubokręt i lutownicę, no i umieć lutować.

Lepszy efekt się uzyska kupując na przykład Peerlessa DT100 u Rolpha, ale trzeba umieć do tego głośnika zrobić zwrotnice.

dudivan, 11 Gru 2005, 17:24

To jest GDWK 9/40. Produkowana jego odmiana do dzisiaj nazywa się GDWK 9/80 i wygląda identycznie.

Był taki model bardzo starych Altusów z membraną bierną oraz jeden dwu drozny z głosnikiem niskośredniotonowym o średnicy 20cm. Miały odmianę tego głosnika z krótką tubką przed kopułką - w Altusach ta tubka wystawała ponad płaszczyzną obudowy. Głosnik oznaczony był chyba wtedy GDWK lub GDWT 14/40.

Jeśli jest uszkodzony to bez problemu kupisz do niego oryginalny unit naprawczy - czyli taką kopułkę z laminowanej tkaniny razem z cewką.

Acha - i nie wycinaj niczego. Nie słuchaj też genialnych rad o wymianie kopułki na inną. Ceny Tonsili z serii "9" są takie że nie warto się bawić w przerabianie starych bo i tak Ci guzik z tego wyjdzie a potem bedziesz miał problem ze strojeniem zwrotnicy do takiego wynalazku domowej roboty.

Nie moge sie zgodzic z powyzszym. Swojego czasu, a bylo to ladnych pare lat temu dosyc czestymi zabiegiemi byly wymiany kopulek w tych tonsilach. Wowczas cena takiej kopulki wynosila ok 5 zl ( obecnie niewiele wiecej ), a poprawa byla znaczna. Poniewaz napisales ze te kolumienki bede sluzyc jako minitorki do komputera to mysle ze poprawa brzmienia jaka da wymiana kopulki i wyciecie krzyzyka, biorac pod uwage smieszny koszt takiej operacji jest warta chwili zabawy z lutownica. Poza tym nie bedziesz mial problemu ze strojeniem zwrotnicy, poniewaz w Twoich zestawach ( a znam ten model z autopsji) w torze glosnika wysokotonowego znajduje sie tylko kondensator. Paramerty glosnika nie zmienia sie w taki sposob aby konieczne bylo ingerowanie w zwrotnice. Model to tak jak napisal Qubric gdwk9/40 .Jako niskosrenotonowy gra gdn20/30 8ohm bez zadnego filtra wiec polecam dolozenie cewki w jego torze. Jest to papierowa membrana niczym nie powlekana wiec warto ja troche stlumic. Oczywiscie wszystko to tyczy sie wykorzystywania ich tylko jako glosniki do komputera.

P.S. Musisz tylko sprawdzic lub pomierzyc impedancje glosnika wysokotonowego poniewaz moze sie okazac ze wynosi 4ohm. Jesli tak to po zamontowaniu kopulki 8ohm bedziesz musial zmienic wartosc kondensatora, ale to tez przeciez zaden problem.

Ja także do koncepcji wycięcia nożykiem krzyża podchodzę, delikatnie mówiąc, sceptycznie. Zwłaszcza że właścicielka kolumienek opisała mi właśnie wytępowanie owego kłębuszka filcu chyba, który producent umieścił między szczytem membrany kopułkowej a centrum krzyżaka. Może to i by nadało tweeterowi bardziej współczesny look ale mogłoby także pojawić się osławione, apage, "szeleszczenie" :)

Głośniczki wysokotonowe są nieuszkodzone, grają w zamkniętej obudowie z 20 cm midwooferami. W planie jest wymiana membran midwooferów, wymiana kondensatorów w zwrotnicy (jeszcze jej nie widziałem, może siedzą tam wiekowe elektrolity) oraz oczywiście kabli na jakieś tanie OFC.

Zastanawiam się nad zastapieniem tweeterów przez jakieś współczesne (ale jaknajtańszymi za kilkadziesiąt zł). Na stronie Tonsila podają, że GDWK9/80 mają membranę z laminatu. Pierwszy raz z takim materiałem się spotykam. Jak one w ogóle grają ? Czy jest to akceptowalny dźwięk z jakimiś tam swoimi ograniczeniami czy masakra ?

>dudivan - musisz mieć dość duże biurko skoro kolumny 20l mają "robić" za monitorki komputerowe :)

Poza tym pamiętaj, że te głośniki nie są ekranowane i blisko monitora ich nie postawisz...

Dla mnie brzmienie tych kolumn jest tragiczne. Na moje ucho wyglada to tak, jakby fragment pasma był stłumiony.

Szczególnie wokale są jakieś takie dziwne....

Nie boj sie wycinania krzyzyka. Nie proponowalbym Ci tego gdybym sam tego tamatu nie przerabial i to wiele, wiele razy.

P.S. Jarekt zgadzam sie z Toba - brzmienie delikatnie piszac nie jest za ciekawe. Z reszta na to niewiele mozna by poradzic. Srednica odtwarzana przez 20cm niepowlekany tonsil to.....

Ale juz nie zanudzam i pozdrawiam !

Nie moje biurko i może w ogóle nie biurko. Po prostu są przeznaczone do podłączenia do komputera i będą grać w jakimś tam pokoju może i poprawnie rozstawione i z dala od monitora.

Napiszcie w jakim celu usuwa się krzyż ?

>dudivan

Jeśli będziesz miał szczęście , to znajdziesz we wnętrzu tych kolumn podwójny woreczek z osławioną już na tym forum "słomą" ;)

Co do usunięcia tego wacika znad kopułki , to myślę , że w przybliżeniu można by porównać ten zabieg do usunięcia ferrofluidu ze szczeliny głośnika.

Pamiętam dawne czasy , kiedy wymieniało się kopułki w tych głośnikach i kto by tam patrzył , żeby włożyć ten filc spowrotem. Myślę , że oprócz zmiany w charakterystyce dzwięku uzyskasz również minimalny spadek obciążalności.

Z tego co pamiętam bez tego wacika łatwiej urywały się doprowadzenia przy danej doprowadzonej mocy.( większa amplituda membrany)

Pozdrawiam

wymień kopułkę na taką z tkaniny ale wybierz w sklepie dokładnie wykonane i najbardziej zbliżone do obu kanałów - twardość , bo jest pełno fajansu nawet z krzywo wklejaną cewka, krzyżak koniecznie do usunięcia!!!

W trakcie usuwania konta.

i przy skrecaniu głosnika dobrze jest podac sygnal z generatora kilkaset Hz i powoli dokręcać, aby słyszec czy cewka nie obciera, co sie może zdarzyc w tych głośnikach

W trakcie usuwania konta.

Co za zbieg okoliczności ! Na Allegro ktoś sprzedaje obudowy do takich kolumn:

Ukryta Zawartość

Zastanawia mnie tylko oznaczenie modelu - ZGC-40-8-581, czy tak w istocie one były oznaczone w swoim czasie ? Wydaje mi się, ze Tonsil dawniej stosował inny jakiś, prostszy system. Taki jak ten mają nowsze wyroby np. satelity z zestawu SubSat1.1 ZGC-40-8-513. Może ten symbol jest "wzięty z kapelusza" ?

Ukryta Zawartość

Tak , zgadza sie. Oznaczenie ZGC-40-8-581 jest prwaidlowe. A przy okazji - ten filc razem z tym krzyzykiem to swietny system ASD ( anty symmetric drive :-) Tlumi tylko dadatnia amplitude glosnika !

dudivan

Oznaczenie jest jak najbardziej prawdopodobne

hazel

Należy wykonać dzielnik napięcia przed gł. wysokotonowym, pamiętając, by zwrotnica ,,widziała'' taką samą impedancję, bo zmieni się częstotliwość podziału.

To z jakiejś gazetki: R36 to rezyst.szeregowy, a R37- równoległy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.