Skocz do zawartości
IGNORED

Jak najlepiej połączyc kompa ze wzmakiem

radekch22

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !!

mam mały dylemat - jak podłączyć kompa ze wzmakiem ??

co u mnie gra mozna zobaczyć w moim opisie :]

nie mam karty dzwiękowej - mam zintegrowaną - i myśłe ze pora to zmienić !!

doradzcie mi mam luxa LV-112 nie ma on opytcznego wejścia a chciałbym podłączyć go do kompa z jak najmiejszyą utratą jakości dzwieku - jaką mam kupić karte dzwiękową (z jakim wyjściem), jakim kablem to podłączyć ??

prosze doradzcie jak u was wygląda podobne połączenie !!

Przede wszystkim polecam cos ekranowanego. U mnie kabel do wiezy biegł koło kompa i przy braku muzyki słyszałem syczenie. Wymieniłem na jakąś tanizne ale ekranowaną i przestało. Najczęściej z komputera puszcza sie mp3 więc mysle ze nie ma co wykładać kasy na dobry kabel.

Słyszałem ze niezłą karte zrobili nasi DIYowcy.

Ja też mam zintegrowaną karte =( i do tego lewy kanał coś cieszej gra.. Koszmar. A co do podłączenia to kupujesz taki kabel co ma z jednej strony dwa czincze a z drugiej jack =) do mp3 niema co kupowac dobrej karty muzycznej bo to i tak kijowy format jak na moje.. plyty cd-audio (cda) grają o wiele lepiej, oczywiscie orginalne bo mp3 przerabiane na cda tez kijowe =)

Pozdrawiam

u mnie prawy gra ciszej :/ (i dlatego głownie zdecydowałem sie coś z tym zrobic !!)

ale ja ogólnie myślałem o jakimś innym sposobie podłączenia niż 2x czincz i 1 jack !! :]

jest przy tym Luxmanie jakaś inna możliwość !!

oczywiście że audigy lepsza, ale chodzi mi o to, że już zwykła 128PCI daje o niebo lepszy dzwięk niż jakakolwiek zintegrowana karta. Dla sprawdzenia można sobie włączyć nagrywanie ciszy np w sound forgu i wizualnie zobaczyć poziom szumów.

>ale ja ogólnie myślałem o jakimś innym sposobie podłączenia niż 2x czincz i 1 jack !! :]

A po co inaczej - taki sposób jest dobry.

radekch22, 12 Gru 2005, 22:11

>u mnie prawy gra ciszej :/ (i dlatego głownie zdecydowałem sie coś z tym zrobic !!)

Jak podłącze odwrotnie czincze w wzmaku to gra prawy kanał ciszej :P masz karte AC 97' ?? Ja mam własnie taką =/ niedługo kupie sobie normalną.. =)

Pozdrawiam

no jasne ze AC`97 - widze ze nie tylko u mnie sie ten problem pojawia - co mnie z jednej strony cieszy - myślałem ze coś juz sie dzieje ze wzmakiem :/

a jednak to ta zintegrowana karta :]

a co do kabla ?? macie jakieś kryteria wyboru teraz uzywam (az styd sie przyznać) tandetnego za 3 zł :/ - zapewne to ma wpływ ujemny na jakośc dzwięku !!

...................

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ja używam czegos takiego w wersji 5metrowej , jest bardzo dobrze ekranowany, nic nie buczy jak to było na zwykłym kabelku.

Ukryta Zawartość

radekch22 nawet kilka tematów temu zaklądalem temat z pytaniem dlaczego jeden kanał gra ciszej :P ja to odkryłem po podłączeniu zwykłych kolumienek komputerowych =) a co do kabla to ja mam taki za 6zł 5,50m :P hyhyhy

>hazel

No o ile sie nie myle to AC97 to specyfikacja a nie karta :) Sam w lapie posiadam karte zgodna z AC97 i nic takowego nie mam... Moze to kwestia sterownikow?

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Ja mam karte zintegrowaną, znajduje sie ona na plycie głównej AS-Rock P4I45E... wiem ze jest to model AC 97' własnie.Sterowniki są dobre, tak myśle :P zainstaluje na nowo stery i zobacze czy jest ta przyczyna dalej =)

Pozdrawiam

AC-97 jest to standart opracowany przez od dawna już nieistniejąca firmę. Pozwala on osiągnąć wrażenie odsłuchu przestrzennego na słuchawkach. Dawno już o tym w jakiejś mądrej książce czytałem i mogłem coś poplątać - jeśli poplątałem, poprawcie! Standart ten spełnia też moja super karta stereo w kompie, niezintegrowana, o dumnej nazwie FM801 ForteMedia PCI 3D wykonana przez Chińczyków. Spracowana ona była, a teraz właściwie to obsługuje tylko gadający słownik polsko-angielski ;-) Problemów na wyjściu, jak próbowałem podpiąć takim tanim zwykłym kablem - nie miałem. Fatalna jest natomiast jakość wejścia liniowego w niej.

• 3 tygodnie później...

Dzięki za wpisy !!!

Kupiłem SB Live 5,1 i

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) !!!

Jeszcze paczek ze sprzętam nie odebrałem ale jak tylko odbiore i przetestuje to dam wam znać czy cichsza gra jednego kanału była efektem słabej karty muzycznej !!

Pozdrawiam radekch22

Ukryta Zawartość

NADek, 13 Gru 2005, 02:34

Nabyłem takiego Monster Cable dokładnie jak Profigold który pokazał NADek. sam kabel nie jest problemem. Raczej jakość wtyków mini-jack i gniazd w kartach. Wtyki jack są tak zbudowane że przy załaczaniu nastepuje zwarcie obu kanałów stereo. To samo zdarzyc sie może przy wsunięciu wtyku pod niewłasciwym kątem, a czasen nawet przy poruszaniu przewodem wtyk może zmienić kąt w gnieździe - co z zewnątrz czesto jest niezauważalne, bo wystarcza bardzo małe przesunięcie. Objawy to czasem brumienie, czasem zanik dźwięku lub spadek poziomu w jednym kanale.

Czy znacie jakeiś "hi-endowe" wtyki i gniazda mini-jack - takie, które po załączeniu można w pewnie zamocować, przykręcić itp. ?

Ale kabelek to pryszcz! Mozna zrobić z Klotza mozna z Gothama GAC2/1mini. Problemem jest ta badziewna wtyczka mini-jack. Zacząłem się przekonywać że toto jest tak zrobione iż nie uda się właczyć poprawnie. Bardzo wrażliwe na drobne przesunięcia w gnieździe.

Może są jakies przyzwoite gniazda i mocno się trzymające wtyki mini-jack?

Takich gniazd i wtyków szukaj w sklepie ze sprzętem studyjnym. W wiekszosci maja one blokade. Wtyczke da sie wyjac po nacisnieciu przycisku. Tylko jest problem jak to zamontowac w karcie dźwiekowej :)

U mnie mini-jack siedzi calkiem przyzwoicie. Zeby go wlozyc trzeba uzyc troche sily, ale za to siedzi dosc dobrze. Teraz uzywam karty z plyty. Totalna kleska. Strasznie szumi. Mojego SB Live oddalem niepotrzebnie bratu :(

>Kup Sound Blastera, nawet zwykła 128PCI - to zdecydowanie likwiduje szumy własne wbudowanej karty a

>przy okazji zapewnia całkiem czysty i przyzwoity dzwięk.

blagam, tylko nie SB!!!

najtansza jakotako (wcale nie tak zle) grajaca karta to yamaha724 (2kanaly), a jesli ma byc lepiej to cos z Terrateca (mam 3 sztuki w domu i wszystkie graja super) ale UWAGA nie model 512i. Moze byc np. DMXfire1024 (4kanalowka) - do dostanie mysle ze w granicach 60-80zl na Allegro. W porownaniu do np. SBlive1024 nawet terratec Base1 (straszny staroc - na ISA jeszcze o ile ktos takie zlacze pamieta) gra O NIEBO LEPIEJ. Po prostu spokojny, gleboki dzwiek z niskim basem zamiast przerazliwie plaskiego zgrzytu. Ostatecznie cos na Aurealu np. Diamond MX300 (tez lepszy niz live ale do terrateca mu brakuje).

to mowilem ja, znany creative'o-zerca i fan terrateca.

proplayer, 31 Gru 2005, 13:44

Dlatego napisałem o Gothamie GAC-2/1 mini - łatwiej go przyłaczyć do mini jacka. Z tym że jack i tak musi być odpowiedniej jakości.

A co do katry to np. Audiotrack Prodigy 7.1 LT - bardzo chwalona... za 400zł. albo EMU 0404 w podobnej cenie. M-Audio Revolution 5.1 za 350zł. itp.

wlasciwie to do dzialu DYI, ale 2 sposoby na niepewne gniazdo jacka:

1: Kontakt60 - taki spray polepsza kontakt, spowalnia utlenianie stykow i czysci je

2: jak na stale ma grac w stereo to kabelek mozna przylutowac do karty

2b: do karty przylutowac krotki kabelek z gniazdami chinch

Do siego!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.