Skocz do zawartości
IGNORED

Pioneer A-400x (tunning by Garmin)

lete

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Wlasnie udalo mi sie kupic okazyjnie modyfikowanego Pioneera A-400x, ktorego tunnerem byl sam Garmin...

Od poprzedniego wlasciciela dowiedzialem sie, ze sprzet ten byl "grzebniety" niezwykle kompetentnie i sam koszt czesci do tuningu wyniosl okolo 1000 zl. Poprzednim wlascicielem byl... rowniez "nasz czlowiek" - Hiena Podrobka. Mam wiec kloca z niezla historia, ale w stanie naprawde bardzo fajnym...

Zakres tuningu:

- kondensatory filtrujace zasilacza na Kendeil 10 000uF/80V

- wymiana kondensatorów w torze

- wymiana rezystorów w krytycznych punktach

- wymiana wzmacniacza operacyjnego na Burr Browna 2x OPA627AP oraz szereg innych zmian.

Ja jednak nie o tym tak naprawde ;-)

Powiem tylko tyle - brzmi to naprawde rewelacyjnie. Zastanawiam sie wlasciwie, ktory wzmacniacz bardziej mi odpowiada - Pioneer A-400x czy Marantz PM-75... W zaleznosci od utworu, ktory aktualnie slucham/testuje, caly czas sie waham... Przestrzen i lokalizacja zrodel dzwieku to chyba jednak Pioneer (tutaj daje sie zauwazyc na moich calkiem przecietnych kolumnach juz prawie 3D - scena lewo/prawo, blizej/dalej, gora/dol). W kwestii basu stawiam raczej na PM-75. Moglbym tak wymieniac w nieskonczonosc i chyba jedyna przewaga, ktora zdecydowalaby o wyborze PM-75 to bardziej "aódiofilsky wyglond". Niestety nie dysponuje kolumnami, ktore moga wskazac bezposrednio zwyciezce - musialbym kupic jakis zestaw za 10-15 tys. i byloby wszystko jasne, albo i nie ;-)

Jedno jest pewne - bardzo polecam tuningowac Pioneera A-400x, bo to naprawde zacny klocek i szczerze mowiac chyba nie warto tak na sile zabijac sie wylacznie o "legendy" (PM-75 ;-)), kiedy czesto w zasiegu reki mamy calkiem spore mozliwosci i bez tego...

Pozdrowienia dla Michala, bylego wlasciciela Pioneera A-400x i oczywiscie Garmina (szkoda chlopie, ze z tego co wiem raczej rzadko obecnie sie parasz taka piekna dzialalnoscia... moze jednak wrocisz? ;-)).

Reasumujac... Pioneer za pare stowek gra... jak kloce nowe, ktore mozna dostac dzis w salonach audio w cenach powyzej 5-6 tys. zl... Polecam ten temat pod rozwage!

Pozdrawiam,

Lete

https://www.audiostereo.pl/topic/23195-pioneer-a-400x-tunning-by-garmin/

"Reasumujac... Pioneer za pare stowek gra... jak kloce nowe, ktore mozna dostac dzis w salonach audio w cenach powyzej 5-6 tys. zl... Polecam ten temat pod rozwage!"

ech lete,lete:D a mozna wiedziec do czego porównałes sklepowego za te pieniadze??konkrety.Bo takie ogólne hasła mało mówią....

do: McGyver

Odpisz na maila prosze ;-)

------------------

do: Dreamer_1

Jezeli o mnie chodzi, to ten klocek zostaje juz na zawsze (tak, jak PM-75)... ;-)

---------------

do: elfan

Jak zawsze wypowiedz majaca zapewne na celu podkreslic wyzszosc Twojego Coplanda nad cala ta mizerna "reszta"? ;-)

Sluchalem swego czasu jakiegos wyzszego modelu Cayin (nie pamietam dokladnie) i nieco tanszego Roksan Caspian II. Przy moich kolumnach nie widze sensu w zakupie tak drogich wzmacniaczy, ale nie neguje ze na bardzo drogich pudlach zagraja wspomniane juz lepiej. Jezeli jednak kogos stac na Cayin, to nie bedzie tuningowal Pioneera A-400x, jak mi sie wydaje.

-------------

Tutaj tez ciekawe informacje o tym Pioneerze -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam,

Lete

Ukryta Zawartość

"jak zawsze wypowiedz majaca zapewne na celu podkreslic wyzszosc Twojego Coplanda nad cala ta mizerna "reszta"? ;-)"

nie bede komentał tego bo jest ten tekst bo pewien emot jest na koncu i domyslam sie dlaczego to powiedziałes...chciałem sie tylko dowiedziec czy to nie sa puste słowa napisane tylko po to zeby napisac,ale jak sie okazało porównywałes,wiec jest ok;).

Ten Pioneer jest naprawdę fajny. Gra czystym dzwiękiem, ma spory zapas mocy, po zmianach zyskał sporo na ogładzie. Dzwięk jest płynny a całość raczej łagodna, absolutnie natarczywa (kłaniają się preferencje Arka, podobne zresztą do moich:)). Miałem go przejściowo, kupiłem dla kogo innego, ale tak mi się spodobał, że załatwiłem jeszcze jednego "robionego" A400X, a tego sobie zostawiłem, jako drugi wzmacniacz.

Odnośnie Coplanda, to posiadałem CSA 8, miałem także CTA 402, który pomimo iż jest lampą, ma podobny charakter co CSA8, rzekłbym firmowy. Z pewnością wybrałbym ten egzemplarz Pionka a nie Coplanda, który swoim charakterem odbierał mi chęć do słuchania muzyki. Elfan, to jest konkret, którego żądałeś:) Mam porównanie, wypowiadam się. Ty go w tym temacie nie masz i żaden odsłuch "gołego" A400X Ci go nie da.

Pozdrawiam - Hienka

znam Twoja opinie o Coplandach wiec mnie to nie zdziwiło;) kazdy ma inny gust,wiec tak to bywa....dla mnie znów klinicznie czysty,ale zarazem tak przyjemny dla ucha nie meczacy dzwiek to jest to,bo jak by mi sprzet miał grac ostro i meczyc uszy to przy wiekszosci płyt z metalem długo to ja bym nie wysiedział:).Wzmacniacz mam juz ponad rok i nie zamierzam go wymienic.A jak by mi odbierał chec słuchania to raczej tak długo bym go nie miał.Wiec konfiguracja i gust robi swoje.

pozdr

Zapytam jeszcze raz - czy tunning Garmina i zakres jego prac jest objęty jakąś tajemnicą, czy ewentualnie ktoś może powiedzieć jakie zakres prac (dokładnie) wykonał garmin, z powodów w "o mnie" jestem żywotnie zainteresowany;-)

- > Walery

Moze pod tym linkiem znajdziesz odpowiedz na swoje pytanie

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Pozwolę sobie zarchiwizować w tym wątku tekst Dreamer_1 z Allegro opisujący jego zmodyfikowany A-400X.

. . . "Czytając opisy tuningu Garmina czy GregAudio nieco podchwyciłem ich pomysły i tak:

Wymienione zostały pojemności filtrujące na Kendeila 10000uF/80V (zbocznikowane dodatkowo 100uF ELNĄ)

Zmienione zostało okablowanie kolumnowe ze zwykłej taśmy na 1,5mm^2 czystej miedzi firmy JAMO.

Zasilanie również poprowadzone przewodem miedzianym OFC o przekroju 1,5mm^2 (co widać na zdjęciach)

Zmieniłem standardowy mostek na szybkie diody MUR880 (mocniejsza wersja MUR860) oraz dodatkowo zbocznikowane pojemnościami WIMA.

Wzmacniacze operacyjne to kultowe OPA627 zasilane i filtrowane przez kondensatory Panasonic FC.

Wymienione zostały pojemności przy potencjometrze na foliowe.

Rezystory emiterowe na 1% metalizowane o mocy 5W każdy (również widać na zdjęciach).

Wylutowane zostały pojemności wejściowe (ważna informacj dla DIYowców,którzy pozbyli się pojemności wyjściowych w swoich CD!!!)

Rezystory wyjściowe również są metalizowane.

No i mały dodatek w postaci diody Near UV (blisko ultrafioletu).(fotka niedokładnie ukazuje światło jakie daje ta dioda)" . . .

Pozdr.

Jestem po kolejnym dniu odsluchu Pioneera A-400x - bohatera niniejszego watku...

Luzne opinie na temat brzmienia.

Dzis kolejne mile "oczarowania" tym wzmacniaczem. Sluchajac utworu, wydawaloby sie bardzo mi juz znanego, ze zdumieniem uslyszalem cos, czego do tej pory nie udalo mi sie wychwycic - okazalo sie, ze chor, ktorego spodziewalem sie w utworze gdzies dopiero w okolicy 2 minuty jego trwania istnial tak naprawde na scenie praktycznie caly czas i owa sekcja kobiet "podawala" tlo brzmieniowe, ktorego wczesniej po prostu nie slyszalem (!). Powiem wiecej, w momencie w ktorym wchodza rowniez mezczyzni rownolegle w tle slychac praktycznie dwa chory i wokalistke - dodatkowo podzielone to przestrzennymi planami w kontekscie odleglosci... Wczesniej bylo to zdecydowanie zubozone. Taka sytuacja przydazyla sie mi wielokrotnie, co potwierdza wczesniej wyrazona opinie o wysokiej detalicznosci i jakosci reprodukcji tego wzmacniacza w wersji modyfikowanej.

Link do oryginalnej aukcji na ktorej nabylem moj egzemplarz:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (sa tam pewne zdjecia i krotki opis).

O samym tuningu byc moze wiecej moglby powiedziec "Hiena Podrobka" - jeden z poprzednich wlascicieli. Moze tez "Michal G" zabierze glos?

Dla osob, ktore mialy stycznosc z tym Pioneerem w wersji modyfikowanej mam dodatkowe pytanie: jak ma sie relacja brzmienia tego wzmacniacza w kontekscie starszych Pioneerow, np. serii 6x6 lub 7x7 ??? Czego nalezaloby sie spodziewac po tych klocach? Czy jest cos takiego jak "szkola brzmienia Pioneera", ktora utrzymana jest dla calej linii wzmacniaczy tej marki, czy moze kazdy gra inaczej tak naprawde?

Pozdrawiam,

Lete

Ukryta Zawartość

Z tego co wiem Pioneer przygotowal ten model glownie na rynek brytyjski i jest to zupelnie inne brzmienie niz inne modele tej firmy. Odnosnie modyfikacji wzmacniacza, to wszystko co wiedzialem odnosnie zmian A-400X podalem w aukcji, do ktorej link jest powyzej.

Pozdrawiam

Michal G

Z tego co wiem Pioneer przygotowal ten model glownie na rynek brytyjski i jest to zupelnie inne brzmienie niz inne modele tej firmy. Odnosnie modyfikacji wzmacniacza, to wszystko co wiedzialem odnosnie zmian A-400X podalem w aukcji, do ktorej link jest powyzej.

Pozdrawiam

Michal G

>adse, 15 Gru 2005, 00:59

>taka mała refleksja a propos legend...

>A400X to dopiero legenda... przy niej "legendarność" PM-75 jest jakaś taka....forumowa ;)

No i się zaczęło!!! Po dobrej ocenie na forum rośnie "audiofilskość" sprzętu i ceny!!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

Jaro_747 >No i się zaczęło!!! Po dobrej ocenie na forum rośnie "audiofilskość" sprzętu i ceny!!!

>

Ukryta Zawartość

za niemodyfikowany realną i rozsadną ceną jest 500 PLN

mój po niewielkiej modyfikacji poszedł za 550, a dałem za niego rok wcześniej 500. dzięki temu, że jest dość głośno o tym wzmaku, można go kupić i potem odsprzedać niewiele tracąc. ale po drogiej modyfikacji z pewnością nie odsprzeda się go bez straty.

Ukryta Zawartość

Swojego sprzedaje za minimum 650zł ale sporo jest zrobione. Najdroższe z tego wszystkiego to Kendeile i OPA627BP.Wydaje mi się,że rozsądną dałem cenę.

Nie reklamuje ale może ktoś się zainteresuje;) Oto link:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Zeby nieco "zejsc na ziemie" opisze troche wiecej wrazen odnosnie odsluchu solidnie modyfikowanego Pioneera A-400x.

Pierwsze, co "rzuca sie na uszy" to detalicznosc i mikrodetale - to poki co jedyny wzmacniacz, ktory w moim systemie wygenerowal na znanych mi od dawna utworach tlo, o ktorego istnieniu nie mialem wczesniej pojecia (np. w jednym z utworow na poczatku uslyszalem "szmer" dobiegajacy z sali, gdzie odbywalo sie nagranie - cos, jak halas powodowany przez publicznosc przed koncertem, szepty, ciche slowa, poglosy). Tego nie uslyszalem nawet na PM-75...

Plastycznosc i muzykalnosc - wzmacniacz gra bardzo milo, nawet jezeli gra cicho. Wszystko nasycone jest smaczkami i drobiazgami brzmiacymi przyjemnie i wypoczynkowo. Dzwiek jest kolorowy, raczej miekki, moze nie do konca na Hyperionach II "szybki"... Slowem relaks i wypoczynek.

WADA (uwaga, jest taka!)

Wzmacniacz nie ma porzadnego i energetycznego basu - po prostu buczy sobie troszke, ale nie ma tego punktu, jak to sie mowi - solidnej podstawy basowej nie tworzy... Na pewno bylbym ostrozny z poleceniem tego wzmacniacza do szybkiej, twardej muzyki, gdzie liczy sie "wykop" (metal, rok, oraz... specjalnie dla hazela - techniawa ;-)). W pozostalych gatunkach raczej sie sprawdzi. A wiec nie jest to wzmacniacz idealny...

Prosze pamietac, ze moja wersja jest gleboko modyfikowana, zatem nie nalezy sie spodziewac po "czystych" wersjach a-400x cudow... Wtedy polecam jednak PM-75, ktory jako "czysty", nie modyfikowany gra bardzo, bardzo przyzwoicie (rowniez w kwestii basu) i bedzie to zakup praktycznie bez pudla.

Pozdrawiam,

Lete

"sam koszt czesci do tuningu wyniosl okolo 1000 zl

Zakres tuningu:

- kondensatory filtrujace zasilacza na Kendeil 10 000uF/80V

- wymiana kondensatorów w torze

- wymiana rezystorów w krytycznych punktach

- wymiana wzmacniacza operacyjnego na Burr Browna 2x OPA627AP oraz szereg innych zmian."

No, to na razie te części kosztują 100zł. To jeszcze masz tam części za 900, zapewne... :-)

skoro wszyscy modyfikowaliscie to pewnie macie oryginalne czesci.

narazie wiem ze potrzebuje jakis rezystor... kiedys moja sprytna mama wylala troche wody w przyplywie swiatecznego amoku i od wtedy gra tylko jedna strona a druga rzezi, wiec kupilem grzebanego. moze i dobrze sie stalo bo gra duzo lepiej - zyskal wiele na poglosie i kulturze przekazu.

w kazdym razie chcialem go oryginalnie zrobic u pokatnie znajomego elektronika i sprzedac za pare stowek.

gdzie mozna zrobic tanio wycene w wawie (jakie czesci do wymiany) bo nie chce za bardzo fatygowac goscia. no i ile taka wycena moze kosztowac?

"_igod_

2xopa627 poniżej 100zl, gdzie ?????"

Za 100zł nigdzie. Dostał za darmo sample, albo kupił sample na allegro za 20pln.

Zresztą... robił fuszerkę co kilka osób przyznało (niechlujstwa jak diabli). A co z tego wyszło dźwiękowo można poczytać w testach KAiM.

Kolejny pseudo-mistrz który wkładał zegary i wymieniał kondensatory oraz opampy. Bo wiedza w zakresie elektroniki na nic więcej nie pozwalała.

Ohhh, teraz to się stałem wrogiem forum nr1 :-) No, rozładujcie na mnie swój gniew...

taa,wymiana kondensatrów w zasilaniu i wzmaków opecacyjnych robi z taniego wzmaka sprzet z 6-7kzł,ehhh.Dlatego pisze to z lekka ironia,poniewaz tuningowałem CD i wiem ile co kosztuje jak i co i na ile mozna poprawic...W sumie to moza poprawic,i moze zagrac lepiej od klocka nawet 2 razy drozszego ale ten drozszy musiał byc albo słuchany na fatalnej konfiguracji albo był poprostu niewypałem i tyle,badz tez nam sie jego charaker nie podobał,ale klasa sprzetu i tak jest wyzsza,i tego sie nie przeskoczy wymieniajac operacyjki i kondy w zasilaniu......

POdam jeszcze maly przykład.Kupiłem ostatnio CD co ma w srodku po 2 NE5532 co sa po 1zł za sztuke,i mam tez do porównania CD z BB627,co sa za min 25zł za sztuke!( masa innych rzeczy przerobionych).I ten CD z tanimi operacyjkami zagrał duzo lepiej.....wiec nie zawsze zmiana na "lepsze" oznacza ze sprzet zagra o np 3 klasy lepiej...Ten przykłąd dlatego podałem,poniewaz dobra aplikacja i przemyslany projekt to jest najwazniejsza sprawa,a dobre elementy w klocku to tylko miły dodatek...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.