Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon Metz Mecasound

Kasjel

Rekomendowane odpowiedzi

......i jeszcze jeden nowy temat założony dzisiaj przezemnie (przepraszam jeżeli kogos denerwuję)

Ostatnio postanowiłem złożyc sobie taki zestaw audiofilski "wagi ciężkiej" w stylu końca lat siedemdziesiątych/początek osiemdziesiątych.Kupiłem już amplituner Sony STR-6800 SD, szpulaka Sony TC-399.

Teraz mam na oku kaseciaka "Metz Mecasound". Zamieszczam zdjęcie tego sprzętu.Jeżeli ktos może cos powiedziec na temat tego magnetofonu, to bardzo bym prosił.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/23279-magnetofon-metz-mecasound/

Ta firma robila chyba lampy błyskowe do aparatów, raczej bym sobie to odpuscil. Kup jakiegos srebrengo Marantza, Akai w drewnie, Technicsa z ladowaniem poziomym kasety, pelno jest tego na allegro. Sa ladniejsze "dostojnie" wygladaja a i graja nie najgorzej, jak na kasete. Jak co to mam na zbyciu Marantz 5000 w stanie idealnym za grosze. Pozdrawiam

Dzięki "Momok" ale potrzebuję czegos w rozmiarze "Maxi" ponieważ moj Sony STR 6800 SD ma aż 49cm szerokosci.W tej chwili na "Allegro" jest fajny Akai, ktory bardzo by mi odpowiadał, ale w licytacji ktora zaczyna sie od 220zł więc dosyc drogo.Tego Metza to własciwie już kupiłem (czekam na przesyłkę) ale bardzo tanio (30zł)

Jak będzie do niczego, to dam go komus "za flaszkę" i będzie po problemie.

Witaj jeśli podasz pełne dane z tabliczki znamionowej to być może znajdę coś w swoich szpargałach i umieszczę albo w Twoim temacie albo podrzucę a w formie maila. Polecam Ci zasięgnięcie opinii dotyczącej twojego magnetofonu u McGyvera, Qubricka i Discomaniaka 71, Zbyszkowi i mnie nie jeden raz już mądrą fachową pomogli.

Pozdrawiam

Piotr

Dziękuję ci "Niespokojny" za zainteresowanie.Jak tylko dojdzie przesyłka z magnetofonem to zamieszczę dane sprzętu w moim temacie.Mam nadzieję że totalnego "szmelcu" nie kupiłem. Pozdrawiam.

Nie kupiłeś złomu schitu ani g...Metz jest może mało znaną w Polsce firmą nidy jednak nie stwiała na wielkość tylko na jakość produkcji. To że zapłaciłeś za ten magnetofon 30 zł + koszty transportu o niczym jeszcze nie świadczy, być może wart jest znacznie więcej niż wszystkie twoje nabytki związame w pęczek, nigdy nic nie wiadomo. Zbieram obecnie sprzęt stacjonarny Pioneera według określonego klucza podzielony na dwie grupy pierwsza lata 70- 80 szczyt mechaniki precyzyjnej druga koniec lat 80 i 90 analog i cyfra. Zbyszek zbierał i zbiera

UHER-y wyłącznie reporterskie, nie jest to jednak pasja kolekcjonerska ten sprzęt poprostu pracuje Nie wiem ile czasu nam jeszcze do dyspozycji pozostawiono ale do uporządkowania jest ponad 20 000 godzin naqrań kopiowanie ze szpuli na kasetę [stare kruche taśmy] i zrzucenie podobnej ilości z gotowych już i opisanych kaset na CD-audio a nagrywarka spłacona dopiero w !/3 spłacę całość przyniosę i zainstaluję w domu obecnie chodzę poprostu do sąsiada i u niego nagrywam.

Pozdrawiam

Piotr.

Kiedyś Metz był szanowana firmą słynacą przede wszystkim z produkcji solidych telewizorów, a od trzech dekad była absolutnym liderem w dziedzinie oświetlenia błyskowego fotograficznego.

ostatnio jakby się to skończyło...

Ale mam zabytkowy telewizor Metza chyba III generację ich kolorowych tv. ludzie on ma prawie 30 lat, oryginalne elektrolity, nie był naprawiany, (elna, siemens, TDK), ultradzwiękowego pilota... i na prawdę niezły, ostry i żywo kolorowy obraz, gdyby nie "ciepła" barwa kolorów (obecnie preferuje się kolory przesunięte w stronę niebieskiego czyli "zimne"), byłby spokojnie porównywalny z bardzo dobrym współczesnym telewizorem 50hz.

Nazywa się "havai - color - u" 1976r

Dobre co?

Do KURT-a DUPEL-a

U znajomego jest odstawiony na boczny tor wzmacniacz Metza znamionowa 2 x 50 Watt o tak czystym brzmieniu,

że w głowie się nie mieści oczywiśćie wzmacniacz oprócz potężnego zasilacza wykonany jest wyłącznie na lampach. Głuszec obecnie posiada drogi zestaw kina domowego i chce się pozbyć starego sprzętu wymieniając go na książki, wyjątkowo piękny jest patefon elektroniczny jadający stare płyty bakelitowe i winyle [76, 45, 33, 16. obr/minutę ] machniom za pamiętniki ministra kultury III Reichu w stanie świetnym wydane w pierwszej połowie lat czterdziestych

WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO DLA TWOJEJ RODZINY I CIEBIE Z OKAZJI ŚWIĄT I NOWEGO ROKU

w imieniu Zbyszka i własnym

Piotr.

A co myslicie o tym staruszku ? Jest to Dual C-819

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do KASJEL-a

Czy Ty mnie musisz denerwować przed snem, jest absolutnie piękny na pierwszy rzut oka widać, że nie posiada

tak zwanej miękkiej mechaniki czyli, że w gumy nie leci tylko w solidne przełączniki.

pozdrawiam

Piotr

Kochaj Szanuj Niepotrzebnie Nie Rozkręcaj

Jeszcze raz ja, to, że posiada dwa analogowe wskaźniki wysterowania a nie jak C-830 na diodach dodaje mu tylko uroku podojrzewam, że podobnie jak ona jest trójgłowicowy

Pozdrawiam i spadam

Piotr.

Mam wyłącznie podartą podszewkę w kieszeni ale brałbym w ciemno, ale brałbym w ciemno na tej zasadzie mam

kupioną większość sprzętu podejrzewam istnienie trzech głowic

pozdrawiam

Piotr

PS Odpytaj sprzedającego nie płosząc.

Mam wyłącznie podartą podszewkę w kieszeni ale brałbym w ciemno, ale brałbym w ciemno na tej zasadzie mam

pozdrawiam

Piotr

pozdrawiam

Piotr

Ukryta Zawartość

Tu masz test tego grajka, po niemiecku.

Ukryta Zawartość

a tu katalog gdzie jest ten model opisany.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)
  • 4 miesiące później...

Witam

Do MAHA

Ostatnio gonię po Polsce z Uherem Cr- jak z piórkiem w d.... z lampiarzem od Metza od ponad 6 tygodni nie miałem kontaktu. Z tego co wiem wzmacniacz razem z kolumnami magnetofonem i odtwarzaczem CD zawiózł do

"bidula". Przy odrobinie szczęścia i wolnego czasu jak Go dopadnę dam Ci znać.

Pozdrawiam

Piotr

PS. Powoli rosną stosy kaset z zapisem czasu teraźniejszego.

• 1 miesiąc później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.