Skocz do zawartości
IGNORED

Nasze instalacje KD niech nas zobaczą:)

Rekomendowane odpowiedzi

właśnie dorobiłem się jamo d80 sub 1800W niby strasznie trzęsą mieszkaniem w blokach a na normalnej głośności okazały się 3 razy za słabe dla np crank, hitmana, czy jaj w tropikach

więc rozumiem czemu tu są dwa suby

jaamar1, 28 Lis 2009, 16:38

>dwa subwoofery ? dlaczego nie ;)

jaamar1, napisz proszę jak to gra.

Sam zastanawiałem się nad dwoma 3400, w duecie wyglądają rewelacyjnie:)

Początkowo posiadałem Paradigm Ultracube 12. Pomimo, iż kupowałem go z myślą o czystym i niczym nie skrępowanym basie - niczego takiego nie znalazłem. Moje pomieszczenie jest mocno tłumione i Ultracube po prostu nie dawał rady. Grał mocno przesterowany i czasami zdarzało mu się wyłączyć w ramach wbudowanych zabezpieczeń. Skłamałbym mówiąc, ze Ultracube to zły subwoofer. Schodzi on nisko i fajnie zgrywa się z frontami. Wg mnie jest on jednak raczej do mniejszych pomieszczeń. Zapragnąłem zmiany i kupiłem DSP3400. W okresie przejściowym miałem w domu Ultracube i podłączyłem je razem. Ponieważ bas z dwóch subwooferów okazał się być lepszym, aniżeli z jednego, a ultracube był już prawie sprzedany (miałem kupca), zdecydowałem się na zakup drugiego DSP3400. Tym posunięciem nie zrobiłem błędu - bas zyskał na mocy, a subwoofery mogą pracować na 1/3 mocy dając potężną dawkę basu :). Pomimo zapewnień w recenzjach, mając jednego DSP dało się słyszeć z wylotów Bass Reflex turbulencje wylatującego powietrza. Teraz, mając dwa - nic takiego nie występuje. Jest to zatem dodatkowa zaleta posiadania dwóch subwooferów tego typu. Oczywiście wizualnie też bardziej mi się podoba, gdyż zachowana jest swego rodzaju symetria.

Ja się zastanawiam nad trzecim subem a nawet w myśl mi wpadły cztery ale nie mam gdzie postawić czwartego.

Polecam dwa, super sprawa nawet do małych pomieszczeń basy rozchodzą się po całym pomieszczeniu.

Ja póki co też jade na dwóch subach: czyli Jamo D7 (THX Ultra 2) i Velodyne DD-18 też z tym samym certyfikatem:http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a417301598f7764a.html

A podczepione do tego:http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e2d982a8ac525516.html

Sorki za marne zdjęcia, ale nie ja je robiłem - gwoli usprawiedliwienia :)

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Mam takie male pytanko. Poki co moj ekran to kawalek sciany. Ma wymiary takie jak ekran Aveo, ktory zamierzam kupic.

Ale nurtuje mnie jedno pytanie. Jesli ogladam film w takim waskim (nie znam sie na tych proporcjach) sytemie - Wezszy niz 16x9- to mam powyzej i ponizej jasniejsze pole, na ktorym nic nie ejst wyswietlane.

Kontrast przez to jest gorszy, Jak sobie z tym radzicie? Zaslaniacie jakos te jasniejsze pasy?

Nie wiem czy sie prezycyjnie wyrazilem

I find your lack of faith disturbing...

bajki i koncerty smigaja na 16;9.. filmy sobie powieszam, kosztem ucięcia kawalka boku... ale warto..chyba ze nie maja lektora wtedy dupa bo napisy ucina:(

@blaszka

Jest coś takiego jak system maskujący, nieco ultymatywną formę ma Cine4Home w swoim nowym testowym ekranie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Inną opcją jest CIH z bocznymi kurtynami.

Ukryta Zawartość

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Kiedyś (parę lat temu) coś podobnego (ruchome osłony ekranu) zbudował (i podzielił się wiedzą) jeden z członków (byłych członków) tegoż formu niejaki jaschik ...

Miałem coś takiego sobie skonstruować ale ta wersja Cine4Home wygląda na bardziej "wypasioną" ;-)

Ee. Ekran jest stały, zwijane są bordery, i to wszystkie cztery.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sorry za głupi wpis:) wpisałem zanim przeczytałem.

PS ciekawe ile coś takiego kosztuje i czy można w inny sposób, podobny coś takiego zbudować

Tja, fajnie byłoby mieć... ;) Tidus zapodawał linka z ceną od 7500 GBP, ale nie przyglądałem się dla jakiego wymiaru. Zdaje się że te ekrany są robione tylko na zamówienie, jeśli tłumacz Google nie kłamie...

A jeśli używasz instalacji CIH to wystarczą tylko boczne kurtyny, będą pasować do wszystkich formatów obrazu i są chyba najłatwiejsze do wykonania. Innym rozwiązaniem mogą być przesuwane (boczne) panele.

Hmmm... poprawcie mnie, jeśli się mylę, ale aby poprawnie wdrożyć w systemie CIH - trzeba zakupić soczewkę anamorficzną - a to całkiem spory wydatek...

Dodatkowo, aby zminimalizować zniekształcenia na brzegach ekranu, należałoby ekran nieco zaokrąglić...

Sam się przymierzam do CIH, niemniej koszty mnie nieco przerażają....

BTW:

Ukryta Zawartość

Czy gdzieś w Polsce można dostać podobne...szklane tabliczki?

Ukryta Zawartość

Nowe projektory posiadają funkcję zapamiętywania zoomu - ustawiasz na max. dopasowanie 2.39 do

swojego ekranu, a gdy proj wykryje 1.85 automatycznie "cofa" zoom aby dopasować obraz do wysokości

ekranu. Gdyby to jeszcze zsynchronizować z automatycznymi borderami przycinającymi ekran po bokach,

to byłoby całkiem, całkiem ... Anamorphic to niestety mega koszta aby wykorzystać całą powierzchnię panelu, a następnie optycznie go wyprostować.

Jeśli się nie mylę, to nowy PanSłoik 4000 ma dwa wyjścia trigger, i jedno z nich można przypisać do przełączania trybu 16:9/21:9, co pozwoliłoby na zautomatyzowanie pracy systemu maskującego. Ale głowy za to nie dam, może tak ma któreś nowe JVC do współpracy z napędem soczewki?

Co do tych nowych projektorów, to na razie tylko Panas w modelach 3000 i 4000 zastosował taki automat; zoomowany CIH oczywiście jest możliwy w większej ilości maszynek, sporo ma już sterowanie zoomem / ostrością / lens shiftem z pilota, jest to oczywiście bardziej upierdliwe od memory lens Panasa.

Jeszcze a propos pytania o regulowane maskownice, niektórzy wykorzystują parawan od IKEI:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trochę amatorka, ale w tym kierunku co potrzeba. :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przypuszczam iż podejrzewam, że to dopiero (kolejna) wersja robocza, i jakieś fotki w tym wątku na AVSF się jeszcze pokażą... ;)

• 1 miesiąc później...

o to moj mamy zestawik

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

• 2 tygodnie później...

A to moje "dzisiejsze" kino :) Trochę mi jeszcze brakuje wykończenia...

Ukryta Zawartość

post-573-100004935 1263821551_thumb.jpg

post-573-100004936 1263821551_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dwa a raczej trzy pytania:

odległość kanapa - tylna ściana, czy Epson nie dokucza "za uchem"?

czy głowy widzów nie robią teatru cieni na ekranie?

;)

George_Stark,

bardzo przyjemny zestaw.

Jak mógłbym coś zasugerować, to ze stożków byłby znacznie większy użytek, gdybyś przyczepił je na bocznych ścianach, tak, żeby tłumiły odbicia od kolumn L i R, które stoją bezpośrednio przy ścianach. Spróbuj najpierw roboczo - na jakichś taboretach czy czymś tam - i zobacz, czy nie poprawiła się lokalizacja w stereo i czy nie pojawił się większy porządek w dźwięku.

• Pokaż nowe odpowiedzi