Skocz do zawartości
IGNORED

Nasze instalacje KD niech nas zobaczą:)

Rekomendowane odpowiedzi

Gratuluje! Ja niedawno kupilem Adeo ramowy i...lezy juz miesiac czekajac na zlozenie. No nie mam czasu kurde no

I find your lack of faith disturbing...

blaszka, 30 Kwi 2010, 09:47

>Gratuluje! Ja niedawno kupilem Adeo ramowy i...lezy juz miesiac czekajac na zlozenie. No nie mam

>czasu kurde no

Składanie ekranu Adeo nie należy do najłatwiejszych. Profile łączy się ze sobą za pomocą ... sorki za określenie .. "blaszek" w kształcie litery "L". I to właśnie one przysporzyły mi troszkę kłopotu, ponieważ były zbyt pasowne. Przed montażem radzę troszkę przytępić ich krawędzie, aby łatwiej było całość zmontować. Ostre krawędzie "wcinają" się w aluminium, przez co trudniej je włożyć.

Kolego Burz, ładnie to wszystko wkomponowane. Chociaż ja aby być pewnym, że na ekranie i na obrzeżach nie będe miał ani jednej fałdki, to jednak wziąłem Adeo tensio professional (czyli z napinaniem) i płótno jest gładkie jak lustro na całej powierzchni.

Tu jeszcze widze do poprawy okna - koniecznie na te szklkane tafle aż się prosi o roletki z materiału. Wpłynie to pozytywnie na dźwięk. Co do ekranu to wersja z czarną kasetą i z czarnym obciążnikiem na dole (listwa) jest praktyczniejsza nie daje odbić i lepiej wpływa na obraz.

Pozdrawiam i gratuluje gustownego zamocowania ekranu.

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Dzięki.

To mnie zaskoczyłeś tą czarną kasetą, bo nie widziałem takiej opcji... a oczywiście chętnie bym wziął taką. Co do rolet - racja, ale nie od razu Kraków...:) Dopiero po wymianie okien.

• 2 tygodnie później...

kamlot01

chorowalem kiedys na taki amplituner, ale z tego co pamietam model 5000 (albo 5500) juz sam nie pamietam tych oznaczen

jak to jest z 2 subami mam dwa od creative 5700 ciekawi mnie efekt, ale nie mam amplitunera

Gummo

+1

ostatnio w ciagu paru lat widze duzo nowobogackich wiesniakow, dostali troche kasy od starych, albo im ziemie sprzedalu lub mieszkanie, strasznie szpanertwo sie zrobilo, wszystko na wieszku nosza, a w starych czasach murzyny co nic nie mieli i jeszcze ich nasladuja, FUCK

burz

ladnie zrobione ta roleta, az sobie fotke zapisalem, chcialem sciane pomalaowac, ale na moje nieszczescie ma na niej drzwi, kurcze

boje sie tych zwijanych ze po roku wyjdzie co nieco na nim sladow

jaka to wielkosc ekranu?

keff

mozesz napisac wiecej o tym pcv spienionym i doborze koloru? do mojego projektora nie znalazlem jeszcze screen recommendations na necie i zastanawiam sie jakiego koloru farby uzyc, hc 7000 byl dosyc ciemny i rekomendowano bialy ekran zdecydowanie, moj projektor juz jest jasniejszy i nie wiem czy nie wybrac jakiegos z odcieni szarosci, z czego zrobic bordery? zamowic ramki u stolarza czy ramki z pcw? czym to pcv sie rozni od mdf-u czy hdf-u? jest lepsze od tych materialow? jak mdf to laminowany po tej stronie , ktora ma byc malowana?

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

@electro

Tu znajdziesz informacje o anwipor:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Powinna też tam być sieć sprzedawców. Zawsze też możesz zadzwonić i zapytać gdzie w twoim mieście można kupić (ja kupiłem w firmie zajmującej się handlem chemikaliami).

Rożni się wszystkim od mdf a przede wszystkim tym, że jest to tworzywo sztuczne. Jest cienka (około 5mm) i b. lekka. Poza tym strona właściwa jest oklejona folią ochronną czyli jest szansa, że będziesz mieć idealną powierzchnię (Mimo to trzeba uważać bo u mnie znalazłem jedną mocną rysę - mogła powstać przy przycinaniu na wymiar lub w transporcie).

Ja zapłaciłem za połowę płyty, którą nast. przecięli mi na wymiar jaki chciałem.

O mdf czy hdf radzę zapomnieć - to byłby niesamowicie ciężki ekran (mój może jedna osoba zdjąć i powiesić)

Ramy zamówiłem u stolarza (z lekkim frezem) i pomalowałem na czarno. Dużo lepiej wyglądałyby rama obita aksamitem, bez frezu (nie chciało mi się szukać materiału, ale przy nast. ekranie się postaram).

Malowałem na kolor szary (specjalna mieszanka farby akrylowej i amerykańskiego dodatku do farb samochodowych (8 funtów na ebay). Fajne jest to, że możesz sam wybrać sobie poziom szarości w zależności od PJ i warunków w jakich oglądasz).

Jak zrobiłem ekran to postawiłem obok siebie niepomalowaną płytę i gotową i różnica była ogromna w nasyceniu barw i czerni.

Jak zechcesz to napiszę o tych farbach i odcieniach szarości.

Ukryta Zawartość

keff

zechce, jedynym minusem mitsu jest dosyc slaba czern wiec zastanawiam sie nad lekko szarym ekranem, bo to powinno chyba pomoc czerni nie psujac naturalnosci barw itd.? uzyles tych farb moore? wiem juz gdzie sa farby moore do kupienia w moim miescie, czy to nie jest tak , ze jak bede wiedzial juz jaka chce szarosc to po prostu mi taka zmieszaja, kupie do tego jakas farbe podkladowa moore i git? tego aksamitu poszukam, co tzn. ze kupiles polowe plyty? zdaje sobie sprawe , ze tutaj powierzchnia ma znaczenie, bo im bardziej idealna tym lepiej przyjmie podklad i farbe i da to bardziej jednorodna powierzchnie na koniec

@electro

Farba z mieszalnika nie ma być szara - kolor szary uzyskujesz dopiero po zmieszaniu obydwu składników. Im ciemniejszy będzie kolor bazowy tym mocniejszą szarość uzyskasz.

Ja barwiłem bazę na kolor Light Mocha (nr 2096-60), a taki standardowy to Bermuda beige (427-2).

Ten kolor z mieszalnika wygląda tak ja zdjęciu.

Ta mieszanka nazywa się Black Widow (znajdziesz dużo info na www.avsforum.com)

Robisz tak:

1. baza: Benjamin Moore - Regal Premium Interior 100% Acrylic Matte Finish W221

2. kolor z mieszalnika np. Bermuda beige (427-2) lub inny (jw)

3. Auto-Air Aluminum Base - Fine znajdziesz na ebay.co.uk (zwrócić uwagę, że ma być fine a nie medium czy inne, cena 8 funtów za 120ml).

4. Mieszasz w proporcji 4:1, czyli 4 częśi farby BM i 1 część auto-air i malujesz.

Moim zdaniem nie ma sensu malowanie samą farbą BM - po dodaniu tego dodatku farba staje się zupełnie inna i powierzchnia po wyschnięciu jest bardzo gładka.

Miałem w zakładkach dokładne przepisy między na uzyskanie stopni szarości w zależności o koloru farby, ale nie mogę znaleźć odpowiedniego postu z forum. Poszukam jutro znowu.

Jeśli nie masz b. ciemnych ścian i 100% zaciemnienia to warto mieć szary ekran, ale musisz wziąć pod uwagę, że lampa projektora się zużywa i staje się on coraz ciemniejszy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@electro

>co tzn. ze kupiles polowe plyty?

Tzn., że mieli w dużym rozmiarze (są różne) więc przecięli ją na pół i zapłaciłem za to. Potem przycięli mi dokładnie na wymiar - dwa małe paski zostały.

O ile płyta z PCV jest raczej lepsza od HDF, o tyle nie można powiedzieć iż HDF jest ciężki, ma 3,2 mm grubości...

Screen Goo i HDF:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

keff

patrz na to, rekomendacje do mojego projektora, ale oni nie uzywaja farby moore:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>keff

Jeśli jesteś w stanie znaleźć ten "poradnik" dotyczący właściwych proporcji mieszania farb w celu uzyskania określonej szarości daj znać proszę (choćby na priva)

@electro

>a podkladu nie dawales?

nie, bo akurat najmniejszą pojemność jaką mieli to galon (o ile dobrze pamiętam), ale myślę, że warto dać podkład.

>patrz na to, rekomendacje do mojego projektora, ale oni nie uzywaja farby moore:

te inne farby są chyba niedostępne w Polsce. Ten BM to odpowiednik dostępny u nas a Black Widow to tylko jeden z patentów wymyślonych przez amerykanów. Czytałem ten wątek i polecają tam BW również.

@Vonda

>Jeśli jesteś w stanie znaleźć ten "poradnik" dotyczący właściwych proporcji mieszania farb w celu >uzyskania określonej szarości daj znać proszę (choćby na priva)

nadal nic, ale szukam dalej. Jak znajdę to patrz niżej.

@jaamar1

>Chciałem zauważyć, ze to nie ten wątek, aby rozprawiać o technologii wykonywania ekranów.

temat się rozkręcił:) Jak tylko znajdę to o co prosił/a Vonda to założę nowy wątek w DIY.

keff

starczylo Ci 120 ml aluminium base i 480 ml farby, czy trzeba wziac wieksze ilosci?

• 3 tygodnie później...

co do kina domowego jakie mi sie marzy to juz wiem od AS 2009 co mi sie zaczeło marzyć jak sobie posłuchałem te oto cacka, Boże co za dzwięk! po raz pierwszy nie mogłem sie niczego czepiać a uwielbiam sie czepiać......Serio tym razem było cieżko znaleźć słaby punkt.Sound na medal i co ciekawe te tak zwane Zeta Zero to podobno koncept.... szok ale Poalaków .To mnie najbardziej zaskoczylo serio..... tu pare fotek moich i z netu, jestem juz ich dozgonnym fanem

Ukryta Zawartość

post-27866-100002445 1275253568_thumb.jpg

post-27866-100002446 1275253568_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hmmm, ja z tego pokoju zapamiętałem jedynie ogłuszający hałas, oraz nieproporcjonalnie duży bas. Szybko musiałem wyjść. Ale do KD to faktycznie takie granie może być ok.

• Pokaż nowe odpowiedzi