Skocz do zawartości
IGNORED

Nasze instalacje KD niech nas zobaczą:)

Rekomendowane odpowiedzi

hmmm jezeli bede robil to metoda na lusterko to czy panele musza byc na wysokosci glosnikow czy moga byc troche wyzej ??

Zakladajac, ze tweetera masz prostopadle do podlogi to masz go pewnie gdzies na wysokosci uszu. I na takiej wysokosci tez powinny byc panele. Ale lustem jezdzisz po scianie nie tylko w poziomie ale tez w pionie, wiec wysokosc tez sobie ustalisz.

server unreachable;--

Myślałem iż w niedużym pomieszczeniu wielkość obrazu nie będzie miała tak dużego znaczenia.

Wcześniej żyłem w nieświadomości jak ważny jest duży ekran, dopóki nie zobaczyłem na żywo.

A ile masz od siedziska do ekranu? Na oko z 3,5 metra jeśli nie więcej. Ekranik który ma szerokość 1,8 - 1,9m mógłby być w sam raz (jeśli się nie mylę co do odległości).

Tu masz linka do kalkulatora żeby dobrać proja z odpowiednią optyką do zadanej odległości i założonej wielkości ekranu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie widzę w systemie nic co by wskazywało na zaawansowaną chorobę na stereo, więc wymianę frontów przesuń w priorytetach za proja. Koniec planowania;)

pozdrowienia

Ukryta Zawartość

Odległość między ścianami to ponad 4m, więc ekran od oczu będzie jakieś 3,5m tak jak piszesz.

Dziękuję za linka na pewno się przyda.

Jeżeli chodzi o sprzęt to raczej wszystko kupione bardzo okazyjnie stąd różnorodność marek, modeli.

Zdaję sobie sprawę iż froty są obecnie najsłabszym ogniwem audio.

W kinie zdecydowanie projektor + ekran. Wstępnie typy to Optoma HD200X lub HD20 albo jakiś BENQ Full HD.

W doborze samego projektora nie doradzę, gdyż mój ma już 3 lata, służy mi wiernie, i nie śledziłem obecnych "trendów" i "best buy-ów":) Niech się wypowiedzą świezi zakupowicze tudzież węszyciele rynku :)

pozdrawiam

do jasnej kóR.Y nędzy... -

czy się da się założyć filtra na

MAX -1000 punktów- rozdziałki zdjęć???

CZY TO AŻ TAKIE TRUDNE DLA ADMINISTRACJI???

ja rozumiem, że użytkownicy, to nieraz głupie głąby, co nie umieją zmniejszyć zdjęcia do 1000 punktów...

ALE ILEŻ MOŻNA PROSIĆ???

- bo już nie jeden raz wstawiałem te postulat - może inni Użytkownicy nie poprą tym razem...

Pewnie łatwo jest walnąć zdjęcie z komórki 5 Mpix i wstawić do serwisu...

- ale niestety mało to ma wspólnego z jakością...

a wySraczy 60 sekund z programem np. Picasa

i zdjęcie jest przycięte,

- pomniejszone

i wstawione na solidny serwer...

---- pozdrawiam i liczę na więcej rozsądku...

ponieważ nie chęcę być OSZOŁOMEM który tylko krytykuje,

to polecam proja Mitsubishi 4000 -

przez wielu oceniany jako "best baj"

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

mily

Ponieważ moja wstawka zdjęć była ostatnią wnioskuję iż masz jakiś problem emocjonalny do mojej osoby.

Podejrzewam że „głupie głąby” są bardziej rozwinięte intelektualnie i nie zwracają uwagi na tego typu pierdoły.

Jeżeli nie potrafisz odróżnić zmniejszonego zdjęcia z aparatu od zdjęć z komórki to zapewne nie odróżniasz klawiszy klawiatury komputera, przynajmniej wskazują na to Twoje chaotyczne posty.

Chcesz pouczać innych, a jakość Twoich zdjęć na forum jest powalająca tandetą na maxa.

Jeżeli aż 60 sekund zajmuje Tobie zmniejszenie rozmiaru zdjęcia (spróbuj Microsoft Picture Manager około 5 sekund) to nie dziwię się że masz Takie problemy z prawidłowym formułowaniem wypowiedzi w myślach, nie mówiąc już o pisaniu na klawiaturze.

Ponieważ nie lubię takich trywialnych pajaców co uważają że są pępkiem świata dalej będę wklejał zdjęcia jakie sam uznam za stosowne.

Wklepuj dalej te swoje posty, jeżeli w ten sposób opanowujesz swoja nadpobudliwość.

R99 -

jeśli poczułeś się urażony - to przepraszam...

- rzeczywiście o jedno słowo za dużo napisałem...

- jednakowoż, jeśli już kogoś wymieniłem w poście - to ADMINISTRACJA...

a ponieważ portal został sprzedany i zarabia na siebie

- to może nad tym mogliby popracować...

Edytowane przez mily

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

Ja trochę z przodu pozmieniałem. Z tyłu pozostało tak samo, zmieniła się trochę dekoracja (dałem stare zdjęcie), czyli surround back to Jamo D6, a boki to Jamo D7. Zgodnie ze specyfikacją THX - tyły mają być max. blisko siebie. Długość pomieszczenia to 6,6m.

Kolumny tylnie są jakieś 1,5m za moją głową, ale widziałem już jak niektórzy upychają na siłę tyły tuż za swoją głową.

Co oczywiście jest bez sensu i burzy całkowicie założenia systemów 7.1.Oczywiście prawdziwe kino to tylko z projektorem. U mnie JVC-RS2 spisuje się znakomicie.

Ukryta Zawartość

post-10515-069850300 1301826945_thumb.jpg

post-10515-035295400 1301827018_thumb.jpg

post-10515-056315400 1301827607_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez THX Ultra 2

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Sprzęt zacny,

widać że nie inwestujesz specjalnie w akustykę pomieszczenia czy wygląd samego pokoju.

Nie myślałeś o tym?

potencjał jest.

pozdrawiam

Pokój akustycznie jest zrobiony. Cała podłoga to wykładzina, ściany i sufit pokryte 2 cm styropianem i na to tapeta natryskowa gruboziarnista. Drzwi oczywiście też pokryte wykładziną. Ponadto na suficie na całej szerokości ekranu też jest przyklejona wykładzina. Na oknach podwójne rolety. W tym pomieszczeniu nie ma żbędnego pogłosu, a akustyka jest znakomita.

Dodałem zdjęcie odnośnie wykładziny na suficie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez THX Ultra 2

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Ok. 24m - długość tu jest istotna a wynosi 6,6m tak jak wyżej pisałem.

Co do samego wystroju, to jest to pokój do którego się idzie tylko i wyłącznie na seans filmowy, czy koncert. Czyli gasimy światła i uczestniczymy w tym co się dzieje na ekranie.

Edytowane przez THX Ultra 2

gratuluję sprzętu - prezentuje się nieźle, 5x centralny, 2x fronty, 2x suby, 4x souround... jak dla mnie trochę przerost formy nad treścią tym bardziej że pokój ma tylko 26m... czyli około 10-15% wykorzystujesz mocy jaką ten sprzęt oferuje (a ktoś zakładał wątek sens zakupu centralnego :))

power musi być niezły, mam jednego suba i pomieszczenie tych gabarytów...

jak centralne masz podłączone?

ps.

a świecidełka na przeciwko których siedzisz nie rozpraszają, czy w tym sprzęcie można je wygasić?

a tak poza tym zdjęcia fatalne

123... test

Witaj, centralny głośnik jest tylko jeden - Jamo D7 i jest normalnie podłączony do końcówki mocy.. MA PL200 póki co wykorzytywane bardziej w stereo i przy koncertach wielokanałowych. Do filmów służy głównie cały zestaw Jamo D7 + surround back Jamo D-6. Po upgrade Denon będzie obsługiwał kanały górne wysokościowe, czyli Monitor Audio GS-LCR. Chociaż za jakiś czas po zakupie Monitor Audio PLC-350 konfiguracja trochę ulegnie zmianie.

Podświetlacze w Monsterach można ustawić na dowolną jaskrawość, lub całkowicie wygasić.

Czyli jest to zestaw 7.1 + niedługo górne wysokościowe będą uruchomione.

Więc nie bardzo widzę, że coś nie tak, że jak piszesz 4 x surround Cie dziwią.

Jak masz film w 7.1 (np.Transporter 3) to głośniki surround back są jak najbardziej wykorzystane.Zobacz zdjęcia wyżej, kolega też ma cztery surroundy, a tylne ma właściwie na głowie (tak blisko nich siedzi).

Pozdrawiam

Edytowane przez THX Ultra 2

aaaaaa... to takie buty...

a ja myślałem że te małe pod ekranem (jamo)+ te podwieszone (ma) ze względu na gabaryty, konstrukcję i umiejscowienie służą jako centralne (i to mnie zastanowiło jak sygnał podzieliłeś) podłogówki że robią za fronty, a tył spoko jest ich akurat tyle ile trzeba do 7.1

i wyobraziłem sobie że jak odpalisz film,koncert itp... i to wszystko ryknie + dwa suby to normalnie może z kanapę wcisnąć lub zrzucić :)

...Wcześniej u siebie zastanawiałem się czy dwóch centralnych po bokach ekranu nie podłączyć...jako, że

ostatnio zapomniałem fronty podłączyć jak oglądałem film i w sumie grał tylko centralny + sub... film fajnie się oglądało i dlatego o dwóch centrach pomyślałem ale jak zobaczyłem te fotki... to jakoś mi się ubzdurało że to 5x centrów dookoła ekranu + te elektrownie napędzające to wszystko :)... musi mieć niezłego powera

a tymczasem podzieliłeś to na poszczególne sekcje (KD+stereo)

pozdrawiam

123... test

Nie sprzedałem Denona, tylko pożyczyłem na miesiąc do zaprzyjaźnionego sklepu do pokazów demo.

Pioneer SC-LX83 to nie ta liga co Denon...

Nie sprzedałem Denona, tylko pożyczyłem na miesiąc do zaprzyjaźnionego sklepu do pokazów demo.

Pioneer SC-LX83 to nie ta liga co Denon...

szkoda ze na priwa pisałeś co innego ale dobra. Nie ma to jak z ludzi czubków robić. Oto fragment rozmowy juz mi ktoś mówił ze niektórzy tu sa lekko pokręceni.

Użytkownik THX Ultra 2 odpowiedział w rozmowie 'pytanko?'.

Oto treść napisanej wiadomości:

======================================================================

Sorki za opóźnienia, ale robiłem trochę przemeblowania w sprzęcie...

Póki co dopiero za kilka dni podłączę wszystko, bo po podłączeniu SC-LX83 i dwóch końcówek mocy MPA2250 i MPA3250 w tej ostatniej walnęły mi dwa tranzystory a sprowadzenie z Niemic trochę potrwa. No i trzeba wymienić wwszystkie 8 sztuk na nowe... Oczywiście uszkodzenie tranzystorów nie miało nic wspólnego z podłączeniem pionka.

Denona zamieniłem na Pionka, bo Denon zaraz by miał już trzy lata i parę rzeczy już mu brakowało. Chociażby Dolby prologic IIz. A w moim zestawieniu to za dźwięk bardziej odpowiedzialne są końcówki mocy.

A sama zamiana w rozliczeniu z pionkiem wyszła mi b. dobrze dopłatę jaką dostałem w rozliczeniu wyszła mi tak, że nie byłem stratny ani złotówki.

Pozytywnie zaskoczyła mnie jakość dźwięku z pionka (bez podłączonych końcówek). A oparłem się na opinii z portalu areadvd i Hi-FI-Choice, gdzie dostał bardzo dobre opinie. Ja w sumie wziąłem go w ciemno po zapoznaniu się z tymi dwoma testami i nie żałuję swojej decyzji. Oczywiście wykonanie to made in malesia, a nie made in Japan jak w AVC-A1HDA. I to widać na każdym kroku , chociażby patrząc na same terminale od głośników i brak pozłacanych gnizad chinch w pionku, ale jak wspomniałem dźwięk bardzo mnie pozytyuwnie zaskoczył z pionka. Te prawie trzy lata różnicy między tymi produktami jednak coś znaczy, postęp idzie do przodu...

Pozdrawiam Jurek

Denon do mnie szybko wrócił jak tylko dowiedziałem się o nowym upgrade do niego, które będzie dopiero we wrześniu.

Ukryta Zawartość

Sorki jeżeli Cie trochę nieświadomie wprowadziłem w błąd. Ale na początku tak wyglądało, że Denon zostanie na stałe zamieniony na Pionka. Dopłatę oddałem zaraz po tej informacji powyżej (chociaż rozmowy trwały dobry miesiąc) i Denon wreszcie powrócił na swoje miejsce.Na pewno nie było mim celem wprowadzenie Cie w błąd. Sam byłem zaskoczony takim obrotem sprawy. tym bardziej, że z Hornem wielokrotnie rozmawiałem na temat czy w ogóle będzie jakieś unowocześnienie - upgrade dla AVC-A1HDA. Ale wówczas jak się pytałem zapewniano mnie, że nic się nie szykuje. Stąd moje ruchy w kierunku Pionka. I całe to zamieszanie.

Ale za to, że mnie trochę w błąd wprowadzili - obiecali mi specjalny rabat na usługę upgrade.

Ukryta Zawartość

Sorki jeżeli Cie trochę nieświadomie wprowadziłem w błąd.

A to dobre :)))

Szczególnie w kontekście tego co napisaleś parę dni temu:

THX Ultra 2

22.12.2005 Napisano 28.03.2011 - 17:10

Tylko nikt nie bierze pod uwagę jakiej jakości jest przedwzmacniacz w tańszym amplitunerze, nie mówiąc już o najtańszym.

Ja miałem okazję na własne uszy się przekonać, bo na dwa miesiące zaprzyjaźniony sklep pożyczył ode mnie Denona AVC-A1HDA do prezentacji...

Ja w zamian dostałem do testów Pioneera SC-LX83.

Różnica na niekorzyść przedwzmacniacza w pionku olbrzymia, tak jakbym inne kolumny podpiął.

Oczywiście wówczas jak miałem pionka to całej prawdy na forum nie napisałem (kolega ze sklepu prosił),żeby nie dołować pionka, który przecież kilka tysięcy kosztuje.

Teraz, gdy już Denon do mnie wrócił a pionek znalazł kupca to mogę prawdę napisać.A prawda jest bolesna - w myśl starego porzekadła: z gówna bata nie ukręcisz (czyt. z taniego ampli)...

Zrobiliście z kolegą skuteczną akcję promocyjną na forum, sporo forumowiczów dało się nabrać - ktoś w końcu tego pionka kupił...

Edytowane przez mczaj

THX Ultra 2

Tylko nikt nie bierze pod uwagę jakiej jakości jest przedwzmacniacz w tańszym amplitunerze, nie mówiąc już o najtańszym.

Ja miałem okazję na własne uszy się przekonać, bo na dwa miesiące zaprzyjaźniony sklep pożyczył ode mnie Denona AVC-A1HDA do prezentacji...

Różnica na niekorzyść przedwzmacniacza w pionku olbrzymia, tak jakbym inne kolumny podpiął.

Oczywiście wówczas jak miałem pionka to całej prawdy na forum nie napisałem (kolega ze sklepu prosił),żeby nie dołować pionka, który przecież kilka tysięcy kosztuje.

Teraz, gdy już Denon do mnie wrócił a pionek znalazł kupca to mogę prawdę napisać.A prawda jest bolesna - w myśl starego porzekadła: z gówna bata nie ukręcisz (czyt. z taniego ampli)...

Zrobiliście z kolegą skuteczną akcję promocyjną na forum, sporo forumowiczów dało się nabrać - ktoś w końcu tego pionka kupił...

Hehehheh Całe forum czuwa nad takimi akcjami!!!! Kłamców i kombinatorów nie brakuje i kogo tu słuchać co nie?? (uszu tylko i wyłącznie). Tak to już jest jak ktoś nie liczy sie z innymi. Brawo dla THX

a to moje skromne kino domowe jeszcze nie zlozone bo brakuje mi teraz tylko amplitunera i projektora ale juz cos widac ;]

fronty B&W CDM 7 se , tyly CDM 1, central CDM C SE a subwoofer to AWS 610 calosc z B&W stereo napendzane Yamaha AX 900 ktora bedzie koncowka mocy dla frontow w KD

stolik od soundstyle standy tylnie od ostoja

fronty rozstawione 2.5 m od siebie i po 0.5 m od sciany tylniej i bocznej . tak samo tyly

amplituner planowany to yamaha rx 1900 lub jak sie znajdzie okazyjnie to 3800 - 3900 a co do projektora to jeszcze nie wiem

na zdjeciach to moj pokoj - sypialnia . jako kawaler proboje na chwile obecna pogodzic sypialnie z pokojem odsluchowym ale w przyszlosci zaaranzuje pomieszczenie tylko dla odsluchu i do kina domowego .

pomieszczenie 23 m kwadratowe. podloga troche nie rowna wiedz musialem taki podest zrobic pod subwofer na 3 nogach i dopiero na niej stoi subwofer na kolcach

7aa7be78872a6eccgen.jpg

ef863842e30bb84dgen.jpg

5c1dbdc0d8bb079fgen.jpg

76789dc6b177fd72gen.jpg

f2d0792421f6fb83gen.jpg

Edytowane przez DJ_Achmed

Lampa jest jak wino . Czym starsza tym lepsza

mam pytanie i prosil bym o pomoc . chce do tego zestawu co tu widac zastosowac projektor z ekranem projekcyjnym . i gnebi mnie to czy nie bedzie za wysoko ten ekran by to przyjemnie sie ogladalo ? glosnik centralny ma wysokosc gornej scianki 95 cm . czyli ekran dolna krawendz ekranu projekcyjnego przyjmijmy ze byla by na wysokosci 95 cm . jeszcze nie wiem jako format mial by byc ale czy to nie za wysoko ? odleglosc od ekranu to 3 m . prosze o pomoc bo jesli to jest tak jak mysle to bede musial ten stolik wymienic na inny nizszy

im niżej ekran, tym bardziej komfortowo się ogląda (oczywiście bez przesady ;o) )

gdybym u siebie mógł, to bym dolną krawędź miał ~20-30cm nad podłogą (pom. h=2,6m, ekran 240x135)

obecnie mam 65cm i najwygodniej mi się ogląda ... na stojąco.

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

im niżej ekran, tym bardziej komfortowo się ogląda (oczywiście bez przesady ;o) )

gdybym u siebie mógł, to bym dolną krawędź miał ~20-30cm nad podłogą (pom. h=2,6m, ekran 240x135)

obecnie mam 65cm i najwygodniej mi się ogląda ... na stojąco.

kurcze bo ten moj centralny glosnik jest dosc wysoki i przez niego taki problem jest . a co mysicie o stoliku na scianie gdzie kwaitek np po prawo ? tylko ze kable do frontow musialy by byc wtedy duzo dluzsze ;/

Wysokość mocowania ekranu i związany z tym komfort oglądania to indywidualna sprawa, zależna także od tego na czym się siedzi - jak wysoko i jaki jest kąt nachylenia oparcia.

Jak zawsze, najlepiej najpierw kupić projektor, obejrzeć co nieco na ścianie i wtedy dobrać właściwy rozmiar ekranu i wysokość jego montażu.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

ok, windmill ... swoją opinię wyraziłem, bo nie korzystam z szezlonga i nie oglądam na leżąco - oglądam w zwykłej pozycji siedzącej w miarę wypionowanej.

nie mniej jednak wskazówka, by sprawdzić optymalną lokalizację z obrazem rzuconym na ścianę i potem podejmować decyzję jest chyba najlepszą radą.

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

jesli nie uda mi sie wymienic stolik na inny to widze rozwiazanie w takiej opcji post-242-100003308%201170304620.jpg

stolik nie na srodku ale troche w prawo a na srodku central na standzie . ostatnio kalkuluje ze bede potrzebowac jeszcze blu ray cd jakies z sadcd i ampli i braknie mi miejsca na tym stoliku ;/ troszke nie przemyslalem tego i teraz mam . ogladalem wiele zdjec tu w tym watku i roznie sa ekrany projekcyjne ustawione . niektore ile sie da w dol na ileto pozwala sprzed a inni nawet jak moga to nizej nie daja . wiedz cos w tym jest . bede miec ekran projekcyjny z projektorem to sam to przerobie ale o tym stoliku juz pomysle

THX Ultra 2

Kto się chciał nabrać to się nabrał. W wątku od razu pisałem innym, że ten nowy Pioneek mimo super recenzji kolegi THX ULTRA 2 odstaje bardzo wyraźnie dźwiękowo od starego Pioneera Ax10i co powinno dać już do myślenia. Faktem jednak jest, że bardzo nieładnie się Pan zachował !

Edytowane przez stempel
  • Pokaż nowe odpowiedzi