Skocz do zawartości
IGNORED

Nasze instalacje KD niech nas zobaczą:)

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie nie zapominajmy ze wiekszosc z nas ma swoje zestawy w pokoju dziennym. Tak wiec warto zadac sobie pytanie czy chcemy miec kono domowe czy dom w kinie;) Wazne ze wlasciciel jest zadowolony. Dedykowana sala kinowa to inna para kaloszy...

Zdecydowana większość producentów zaleca kolumny bipolowe i dipolowe stosować jako boczne surroundy. Jako surround back tylko kolumny zbliżone charakterystyką do kolumn przednich. Więc Kolego darekdz, nie ma problemu z pochyleniem tylnych kolumn pod właściwym kątem.

Schemat, który ja podałem pochodzi z najnowszych ustaleń i badań, a nie z przestarzałego systemu Dolby i DTS, który zacytowałeś. Nie jesteś na bieżąco.

Edytowane przez THX Ultra 2

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Zdecydowana większość producentów zaleca kolumny bipolowe i dipolowe stosować jako boczne surroundy. Jako surround back tylko kolumny zbliżone charakterystyką do kolumn przednich. Więc Kolego darekdz, nie ma problemu z pochyleniem tylnych kolumn pod właściwym kątem.

Schemat, który ja podałem pochodzi z najnowszych ustaleń i badań, a nie z przestarzałego systemu Dolby i DTS, który zacytowałeś. Nie jesteś na bieżąco.

zalecenia producentów, znaczki THX... chłopie ogarnij sie bo jesteś śmieszny, swoja drogą masz niesamowite zdolności skoro ty wiesz co jest lepsze dla danego użytkownika, poza tym kolejną twoją niesamowitą zdolnością jest to że ty za pomocą internetu potrafisz wsłuchać sie w kino uzytkownika i ocenic jak dla niego będzie lepiej. Od tych znaczków THX, zaleceń producentów i Bóg wie czego jeszcze po... ci sie w głowie.

w zdecydowanej większości jest tak jak dorysowałem :), np u mnie, i wtedy lepiej aby tyły były niżej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

w zdecydowanej większości jest tak jak dorysowałem :), np u mnie, i wtedy lepiej aby tyły były niżej.

niestety trudno pogodzic pokoj dzienny , sypialnie z kinem domowym . ja niestety mam ciezko to pogodzic i musze siedzec przy tylniej scianie . po pierwsze ze ekran jest zbyt duzy by siedziec blizej i musze siedziec w odleglosci 4 m . po 2 to mam zbyt krotkie pomieszczenie by ustawic to na wzor kola . wniosek nasowa sie sam . zmienic pomieszczenie odsluchowe na dluzsze i skierowac je tylko w tym kierunku (KD)

i nie czarujmy sie malo kto moze sobie na to pozwolic a kino domowe to nie jeden by chcial miec

Edytowane przez DJ_Achmed

Lampa jest jak wino . Czym starsza tym lepsza

Kolega jak zwykle wie wszystko i to najlepiej:) jak dla mnie mozesz miec wszystko na suficie ale nie mieszaj ludziom w glowach

profesjonalizm Twego rysunku wskazuje na bardzo nowoczesne metody badan i ustalen... jak widze, dotarli juz nawet do tego, ze glosniki trzeba skierowac do sluchacza:)

a co powiesz gdy ktos nie chce miec nas...ne glosnikami w kolo i chce miec 5.1 ? wtedy z efektowymi? gdzie powinny byc zainstalowane i jak? doczytaj szybko i daj znac, prosze...

Edytowane przez darekdz

Rysunek nie jest mojego autorstwa, ale znajduje się w najnowszej instrukcji Denona AVC-A1HDA (po upgrade w grudniu 2011r.). Poczytaj trochę o Audyssey DSX i Dolby Pro Logic IIz, a już nie wrócisz do 5.1. A najlepiej posłuchaj... Ja testuję to od paru dni i jestem pod bardzo pozytywnym wrażeniem...

System 5.1 to dla mnie już historia odkąd zaczęło przybywać filmów i koncertów na blu ray w 7.1...

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Rysunek nie jest mojego autorstwa, ale znajduje się w najnowszej instrukcji Denona AVC-A1HDA (po upgrade w grudniu 2011r.).

Skad ja to wiedzialem:D

Gość Gosc

(Konto usunięte)

zalecenia producentów, znaczki THX... chłopie ogarnij sie bo jesteś śmieszny, swoja drogą masz niesamowite zdolności skoro ty wiesz co jest lepsze dla danego użytkownika, poza tym kolejną twoją niesamowitą zdolnością jest to że ty za pomocą internetu potrafisz wsłuchać sie w kino uzytkownika i ocenic jak dla niego będzie lepiej. Od tych znaczków THX, zaleceń producentów i Bóg wie czego jeszcze po... ci sie w głowie.

Canabiscup

Proszę o uspokojenie emocji. Nie wiem czemu innym zarzucasz śmieszność i wulgarnie ich obrażasz. Napisz że się z danym poglądem nie zgadzasz. Efekt ten sam a będzie się nam tu milej dyskutowało.

Skad ja to wiedzialem:D

Nie mogłeś tego wiedzieć, bo ten model Denona mogłeś zobaczyć co najwyżej w sklepie mądralo... W Polsce 12 osób ma zrobione upgrade tego modelu. A tego nie wiedziałeś?

Rysunek nie jest mojego autorstwa, ale znajduje się w najnowszej instrukcji Denona AVC-A1HDA (po upgrade w grudniu 2011r.). Poczytaj trochę o Audyssey DSX i Dolby Pro Logic IIz, a już nie wrócisz do 5.1. A najlepiej posłuchaj... Ja testuję to od paru dni i jestem pod bardzo pozytywnym wrażeniem...

System 5.1 to dla mnie już historia odkąd zaczęło przybywać filmów i koncertów na blu ray w 7.1...

ale o czym Ty znow piszesz? co ma do tego Audyssey dsx czy co kolwiek innego? nic nie zmieni fizyki i praw rozchodzenia sie dzwieku

co do wynalazkow, o ktorych piszesz to pamietaj o jednym, ze ludzie umieszczajacy tu swoje instalacje nie maja jak Ty znajomkow co im zalatwili klocki w dobrych cenach. nie krytykuj wysokosci surroundow bo wiekszkosc z nich jedzie na 5.1 i Twoje rady oparte o wynalazki 11.1 nie maja tu zadnego uzasadnienia

powiem wiecej, gdy skonczylem swoja budowe pomieszczenia z pelna swiadomoscia pozostalem przy 5.1 i nie widze potrzeby tego rozbudowywac tak samo jak nie bawi mnie 3D

Ja jednak proponuję Ci odsłuchać bardziej rozbudowany zestaw. Przecież ja też kiedyś chwaliłem 5.1, dopóki nie usłyszałem jak to brzmi w bardziej rozbudowanym systemie...

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Ja właśnie jestem na etapie rozbudowy zestawu z 5.1 do 7.1. W instrukcji Onkyo 905 który posiadam jest schemat i opis z którego wynika że głośniki tylne i tylne boczne powinny być 60-100cm. powyżej uszu słuchacza. Nie wiem tylko jaki powinien być rozstaw między głośnikami tylnymi(nie tymi bocznymi tylnymi tylko całkiem tylnymi). Tylna ściana ma 4m. szerokości. Tylne boczne będą po bokach słuchacza.

Firma Monitor Audio ma takie zalecenia: Głośniki frontowe oraz tylne efektowe powinny być ustawione od siebie od 1,8 do 1,5 metra, oraz minimum 25cm od ścian (tak podają w instrukcji od serii GX).

Co do wysokości kolumn efektowych to Denon podaje niemal identyczne wysokości (od 60-90cm).

Czyli nie na wysokości uszu, jak to niektórzy tu uparcie lansują. No ale skoro oni wiedzą lepiej...

Ja jednak proponuję Ci odsłuchać bardziej rozbudowany zestaw. Przecież ja też kiedyś chwaliłem 5.1, dopóki nie usłyszałem jak to brzmi w bardziej rozbudowanym systemie...

a kto powiedzial, ze nie sluchalem? to moj swiadomy wybor, aby uzyskac dobre stereo musialem profesjonalnie przygotowac pomieszczenie, w tym celu pojawily sie ustroje akustyczne a razem z nimi brak miejsca na dodatkowe glosniki... 5.1 jest czyms co mi zupelnie wystarcza do kina a za to mam dobrze przygotowane pomieszczenie pod stereo

Gość Gosc

(Konto usunięte)
W dniu 27.12.2011 o 19:33, THX Ultra 2 napisał:

Firma Monitor Audio ma takie zalecenia: Głośniki frontowe oraz tylne efektowe powinny być ustawione od siebie od 1,8 do 1,5 metra, oraz minimum 25cm od ścian (tak podają w instrukcji od serii GX).

Tylko ze przednie mam dosyć potężne i są rozstawione dosyć szeroko. Tylne jednak muszą być bliżej siebie. Zresztą na rysunkach z Onkyo 905 przód jest szerzej a tył wężej.

Tak to u mnie z przodu wygląda.

post-27264-22967_thumb.jpg

Amplituner - Yamaha Rx-v 3900

Koncowka mocy do stereo/Kino Pre Out -Yamaha ax 900

Stolik Pod RTV - SOUNDSTYLE

Przyjemnosc i Wrazenie z ogladania Filmow - BEZCENNE !! :D

Czy ten stolik ma regulowane półki?

jeżeli nie, to masz problem... bo niedługo ta cała elektrownia pójdzie z dymem, w najlepszym przypadku kondensatory do wymiany

... zadbaj o wentylacje od góry dla elektroniki

Edytowane przez slayer

123... test

Darekdz No skoro Tobie to nie odpowiada (Twoim uszom), to nie znaczy, że wszyscy muszą pozostać przy 5.1 ( bo inaczej będą mieli na-rane głośnikami jak to wypomniałeś)...

W dniu 27.12.2011 o 19:40, gość napisał:

Tylko ze przednie mam dosyć potężne i są rozstawione dosyć szeroko. Tylne jednak muszą być bliżej siebie. Zresztą na rysunkach z Onkyo 905 przód jest szerzej a tył wężej.

Tak to u mnie z przodu wygląda.

Na moje oko, te przody są sensownie ustawione. I jeżeli tylne efektowe (surround back) będą podbnie na szerokość rozstawione (może minimalnie bliżej) - to powinno być ok.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Darekdz No skoro Tobie to nie odpowiada, to nie znaczy, że wszyscy muszą pozostać przy 5.1 ( bo inaczej będą mieli na-rane głośnikami jak to wypomniałeś)...

Na moje oko, te przody są sensownie ustawione. I jeżeli tylne efektowe (surround back) będą podbnie na szerokość rozstawione (może minimalnie bliżej) - to powinno być ok.

No właśnie wydaje mi się że jeśli głośniki surround-tylne ustawię podobnie szeroko to zbliżą mi się do sorround-bocznych. Stąd pytanie czy nie lepiej surround tylne ustawić z rozstawem powiedzmy 1.8 pomiędzy nimi po to, żeby nie zlały się z surroundami bocznymi.

Czyli nie na wysokości uszu, jak to niektórzy tu uparcie lansują. No ale skoro oni wiedzą lepiej...

ja jedynie próbuje wytłumaczyć, że w kompromisowych pomieszczeniach codziennego użytku, gdzie miejsce odsłuchu musi być blisko tylnej śicany, to lepsze jest niższe ustawienie tyłów.

więc "lansuję" bardzo konkretne ustawienie, które dotyczy wielu instalacji prezentowanych na tym forum.

zgadzam się że ustawienie wyżej ponad głową ma sens gdy zachowana jest odpowiednia odległość za głową - tak jak ma to miejsce u Ciebie.

niestety trudno pogodzic pokoj dzienny , sypialnie z kinem domowym . ja niestety mam ciezko to pogodzic i musze siedzec przy tylniej scianie . po pierwsze ze ekran jest zbyt duzy by siedziec blizej i musze siedziec w odleglosci 4 m . po 2 to mam zbyt krotkie pomieszczenie by ustawic to na wzor kola . wniosek nasowa sie sam . zmienic pomieszczenie odsluchowe na dluzsze i skierowac je tylko w tym kierunku (KD)

i nie czarujmy sie malo kto moze sobie na to pozwolic a kino domowe to nie jeden by chcial miec

i to nie tylko moje zdanie wynikające z podobnej sytuacji pojścia na kompromis

pozdrawiam

Czy ten stolik ma regulowane półki?

jeżeli nie, to masz problem... bo niedługo ta cała elektrownia pójdzie z dymem, w najlepszym przypadku kondensatory do wymiany

... zadbaj o wentylacje od góry dla elektroniki

zadbalem o wentylacje rx-v 3900 / a co do ax 900 wystarczy mi taka ilosc miejsca jaka ma i nic sie zbytnio nie grzeje

Lampa jest jak wino . Czym starsza tym lepsza

Darekdz No skoro Tobie to nie odpowiada (Twoim uszom), to nie znaczy, że wszyscy muszą pozostać przy 5.1 ( bo inaczej będą mieli na-rane głośnikami jak to wypomniałeś)...

odkrecasz wszystko po swojemu... niech tak zostanie, jak widac ludzie sami opuszczaja glosniki bo fizyki sie nie oszuka

co do ilosci glosnikow to chyba nie chciales zrozumiec

W dniu 27.12.2011 o 19:57, gość napisał:

No właśnie wydaje mi się że jeśli głośniki surround-tylne ustawię podobnie szeroko to zbliżą mi się do sorround-bocznych. Stąd pytanie czy nie lepiej surround tylne ustawić z rozstawem powiedzmy 1.8 pomiędzy nimi po to, żeby nie zlały się z surroundami bocznymi.

Jak najbardziej - minimalną korektę w razie czego zawsze można zrobić :)

Cześć,

u mnie świąteczny upgrade sprzętu. Yamaha V765 została zastąpiona przedwzmacniaczem Marantz AV7005 +do tego 3 kanałowa końcówka mocy Myryad MA360. Aktualnie poszukuje MA240 na kanały tylne (system 5.1). Chwilowo tył napędzam starą końcówką Technicsa SE A800SM2. Jeśli chodzi o jakość dźwięku to nieskromnie powiem, że rewelacja. Zwłaszcza jak puścimy DTS MA w Pure Direct :)

EDIT: Kurcze, nie chce dodać załącznika z foto... daje link do innej strony

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez George_Stark
  • 2 tygodnie później...

To ja sie tez pochwale juz na ukonczeniu

Czekam na projektor

Sufit napinany i barek :)

Ukryta Zawartość

post-41516-0-72383000-1325847706_thumb.jpg

post-41516-0-88601300-1325847717_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czekam na projektor

Klasa !!! Szacunek , dedykowane pomieszczenie nie każdy ma, ale też nie każdy kto ma potrafi coś z nim zrobić ,gratuluję :)

Czekam na projektor

Ładnie, napisz cos konfiguracji sprzętowej.

Nie mylmy dwóch pojęć. Do Kina Domowego głośniki mają być rozstawione tak, jak podałeś i jak zaleca MA. Natomiast jeśli podstawowym zadaniem zestawu jest wielokanałowy odsłuch muzyki - wówczas wszystkie (poza S-W) głośniki muszą być właśnie na wysokości uszu, o identycznej charakterystyce akustycznej i typu Direct. Czyli: obydwie strony mają rację.

Pokazywałem kiedyś moje "kino" to zostałem "zjedzony" za brak TV ... to teraz po kilku latach walki doprowadziłem się do użytku... niestety mój aparat nie ma takiego szerokiego obiektywu by to wszystko ogarnąć .... ;)

dsc05473q.jpg

dsc05459s.jpg

I centrum dowodzenia...

dsc05471g.jpg

• Pokaż nowe odpowiedzi