Skocz do zawartości
IGNORED

Nasze instalacje KD niech nas zobaczą:)

Rekomendowane odpowiedzi

Myślę, że remont ograniczy się tylko do zapewnienia większej przestrzeni dla frontów.

Z tyłem już nic nie wykombinuję bo pokój straci na funkcjonalności (muszą pozostać na ścianie pod kątem 90o).

Odległość słuchacza od frontów, suba i centralnego mnie więcej równa (3,3m). Surroundy są ciut bliżej (1,8m) ale na ampli mam poustawiane odległości więc powinien opóźnić dźwięki.

• 2 tygodnie później...

żadne tam mega kino domowe, po prostu zestawik stereo plus Panasonic P50G30 i jest radocha!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

żadne tam mega kino domowe, po prostu zestawik stereo plus Panasonic P50G30 i jest radocha!

Nie ma to jak filmy na dobrym stereo. Ileż filmów w ten sposób obejrzałem - zawsze z pełną satysfakcją. Co prawda nie wiem ile tam basu u Ciebie, ale jak ogólnie system cieszy to bardzo miło.

Edytowane przez PawelMitsu

Nie ma to jak filmy na dobrym stereo. Ileż filmów w ten sposób obejrzałem - zawsze z pełną satysfakcją.

Jakim cudem film ze ścieżką wielokanałową, miałby zagrać lepiej na sprzęcie stereo (dwukanałowym), niż na sprzęcie wielokanałowym? Uzasadnij proszę.

Było już wiele razy, zaraz padnie, że lepsze dobre stereo niż słabe 5.1, że informacja z centrala przecież może iść na fronty, że po co sub jak fronty mają dobry bas, po co surrondy, skoro akcja dzieje się z przodu

itp. itd.

więc może nie warto zaśmiecać tego wątku takimi bzdetami?

Było już wiele razy, zaraz padnie, że lepsze dobre stereo niż słabe 5.1, że informacja z centrala przecież może iść na fronty, że po co sub jak fronty mają dobry bas, po co surrondy, skoro akcja dzieje się z przodu

Czyli doprowadzenie do... kastracji.

więc może nie warto zaśmiecać tego wątku takimi bzdetami?

Masz rację. Wpis PawelMitsu zabrzmiał - zważywszy na miejsce na forum (zakładka Kino domowe) - jak prowokacja.

Czyli doprowadzenie do... kastracji.

Masz rację. Wpis PawelMitsu zabrzmiał - zważywszy na miejsce na forum (zakładka Kino domowe) - jak prowokacja.

Panowie przecież PawelMitsu nigdzie nie napisał, że 2.0 brzmi na filmach lepiej niż 5.1, tylko, że oglądanie na 2.0 dało mu satysfakcję. Jeśli kogoś satysfakcjonuje 2.0 to jego sprawa.

Co do centralnego to sam ostatnio testowałem i powiem wam, że są materiały, które lepiej brzmią z centralnym czyli 5.0 czy 5.1 i są takie gdzie lepiej gra jak dźwięk z centralnego idzie na fronty czyli 4.0/4.1- np. dialogi płynnie się przemieszczaja po ekranie, nie dochdzą zawsze z tego samego miejsca. Warunek jest jednak taki, że musimy mieć dobre fronty, dobre możliwości odpowiedniego rozmieszczenia głośników i dobrą pozycję odsłuchu czyli centralną. Jak więcej osób siedzi w pokoju to lepiej z centralnym.

Tak jak napisałem, zależy od materiału.

Ostatnio oglądałem Igrzyska z Londynu i mecz naszych siatkarzy, Włączyłem dźwięk wielokanałowy i realizacja totalna porażka, niektóre dźwięki całkowicie wycięte, lepiej to brzmiało w wersji 2.0, z kolei mecze z Euro fajnie brzmiały w 5.0.

Edytowane przez omen

Nie napisałem nigdzie, że PawelMitsu coś nie tak napisał, po prostu sugeruję nie zaśmiecać tego wątku tego typu dyskusjami, których pełno w innych wątkach. Tu w zasadzie powinny być tylko zdjęcia, których coraz mniej ...

Witam.Oto moje kino domowe.Pozdrawiam wszystkich

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Spytam nieśmiało: nie myślałeś o jakimś większym TV?

Oppo się marnuje :)

Myslalem,ale padło na 32 cale z tego wzgledu,ze do telewizji nie potrzebuje nic wiekszego a w zamysle jest projektor,narazie zastanawiam sie jaki model wybrac, nie mialem nigdy projektora i nie do konca wiem w którą strone pojsc, nie wiem jak to jest u mnie z tecza i nie wiem czy tez dlp czy lcd wybrac, narazie wiele pytan a malo wiedzy, zastanawialem sie pomiedzy mitsubishi hc 3800 albo epsonem eh tw 3600,

Myslalem,ale padło na 32 cale z tego wzgledu,ze do telewizji nie potrzebuje nic wiekszego a w zamysle jest projektor,

ok, teraz wszystko jasne, w każdym razie sprzęt zacny i przyjemnie się na komodzie prezentuje. pzdr

...nie wiem czy tez dlp czy lcd wybrac, narazie wiele pytan a malo wiedzy, zastanawialem sie pomiedzy mitsubishi hc 3800 albo epsonem eh tw 3600,

Pomijając tęczę, to czy możesz zamontować projektor pod sufitem dokładnie na wprost ekranu? Czy offset nie stanowi przeszkody? Jeśli nie, to pozostaje LCD z lens-shift. Ale to dyskusja na iiny wątek... ;)

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Pomijając tęczę, to czy możesz zamontować projektor pod sufitem dokładnie na wprost ekranu? Czy offset nie stanowi przeszkody? Jeśli nie, to pozostaje LCD z lens-shift. Ale to dyskusja na iiny wątek... ;)

No wlasnie znalazlem jakis kalkulator i wyglada na to,ze bede musiał wybrać projektor z lens-shift.Dziekuje,jeden problem z głowy

Jakim cudem film ze ścieżką wielokanałową, miałby zagrać lepiej na sprzęcie stereo (dwukanałowym), niż na sprzęcie wielokanałowym? Uzasadnij proszę.

Nigdzie nie napisałem, że filmy lepiej brzmią na stereo niż na 5.1 (sam aktualnie używam zabawek wielokanałowych do oglądania/słuchania filmów)

Nie napisałem nigdzie, że PawelMitsu coś nie tak napisał, po prostu sugeruję nie zaśmiecać tego wątku tego typu dyskusjami, których pełno w innych wątkach. Tu w zasadzie powinny być tylko zdjęcia, których coraz mniej ...

Prowokacja jest wtedy gdy do Poznania przyjedziesz w szaliku Legii. Nie wiem co to za dziwny zwyczaj stawiana na przeciw siebie 5.1 i Stereo. Nie zamierzałem wszczynać dyskusji tylko wyraziłem opinię na temat konfiguracji systemu użytkownika arkadius69. Z drugiej jednak strony wątek traci w jakimś stopniu na atrakcyjności jeżeli nie ma MINIMALNEJ dyskusji. To tak jakbyśmy mówili o historii tylko za pomocą faktografii bez stawiania pytań: co? jak? dlaczego? i jaki był tego skutek?

No ale teraz się okazuje, że sam zaśmiecam wątek.

Pozdrawiam

Co do centralnego to sam ostatnio testowałem i powiem wam, że są materiały, które lepiej brzmią z centralnym czyli 5.0 czy 5.1 i są takie gdzie lepiej gra jak dźwięk z centralnego idzie na fronty czyli 4.0/4.1- np. dialogi płynnie się przemieszczaja po ekranie, nie dochdzą zawsze z tego samego miejsca.

Nie wiem jakie konkretnie materiały (tytuły) używałeś do porównań, ale akurat to, czy dialogi płynnie przemieszczają się po ekranie mniej zależy od tego czy kanał centralny jest odtwarzany przez kolumnę centralną lub kolumny frontowe. Dobra realizacja ścieżki dźwiękowej, dbałość o szczegóły - właśnie to w znaczący sposób wpływa na omawiane tu zjawisko.

Nie wiem co to za dziwny zwyczaj stawiana na przeciw siebie 5.1 i Stereo.

Na forach dziwnym zwyczajem, nie zawsze i nie do końca przemyślanym, jest wciskanie propozycji sprzętu stereo, zamiast sprzętu KD, ze sławnym i przez to nudnym już powiedzonkiem: "stereo zagra lepiej". Dotyczy to w szczególności zakładki Stereo, w mniejszym stopniu - zakładki KD.

Samo stawianie na przeciw siebie sprzętów służących do kompletnie innych zadań, w przypadku kiedy jest potrzeba pogodzenia tychże zadań w ramach jednego systemu - ma sens, o ile jest poparte naprawdę rzeczowymi i obiektywnymi argumentami.

Jak już koledzy słusznie zauważyli, ów zagadnienie zdecydowanie kwalifikuje się na temat do innego wątku.

Edytowane przez nabuchonodozor
  • 3 tygodnie później...

a u mnie mała aktualizacja mebli po wizycie w IKEI, efekt następujący :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nozki stolika robiacego za podstawke pod telewizor jakis tam pewnie wplyw na dzwiek maja i dobrze by bylo unikac takich ustawien ale chyba za ciasno tam na cos innego.

Wydaje mi sie tez ze i lepiej i wygodniej by ci bylo gdybys zamienil miejscami gramofon i amplituner. W ogole to chyba nie mozesz w obecnym ustawieniu pokrywy wygodnie podniesc.

server unreachable;--

Te meble z ikei to wyglądają masywnie, a są bardzo lekkie, nie wiem z czego je robią.

Tajtus mógłbyś dać fotkę lepszej jakości bo masz ładny fornir na głośnikach, a tutaj niewiele widać - może jakieś zbliżenie ;)

Edytowane przez omen

No tak...jakość średnia....nie ma co liczyć na zdjęcia z telefonu :)

Jeśli chodzi o fornir to jest to heban milano

Ukryta Zawartość

A jeśli chodzi o półkę pod telewizorem to ma ona dokręcane nogi, więc lekkie korekty plus waga tv i półka na pewno nie drga. A prawdą jest że ogolnie te meble są bardzo lekkie...ucinałem nogi które mają okolo 4 cm szerokości, wewnątrz są puste a boczna ścianka to jakieś 3 mm sklejki

Tv jest wysunięty do przodu więc pokrywa od gramofonu ma sporo luzu nad sobą i nie zahacza o tv, można śmiało otwierać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez tajtus5
  • 1 miesiąc później...
Gość Gosc

(Konto usunięte)

Sprzęty solidne ale ustawienie niestety kiepskie. Rozumiem, że warunki lokalowe stawiają ograniczenia ale aż szkoda, że tak jest w tym przypadku.

W dniu 16.10.2012 o 19:39, gość napisał:

Sprzęty solidne ale ustawienie niestety kiepskie. Rozumiem, że warunki lokalowe stawiają ograniczenia ale aż szkoda, że tak jest w tym przypadku.

Dlaczego kiepskie ?

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Głośnik centralny prawie na podłodze. Nie do przyjęcia.

Kolumny przyzwoite a wciśnięte pomiedzy inne sprzęty. Wogóle nie mają przestrzeni obok siebie. Spodziewam się że to niestety będzie też słychać. Powinny wyskoczyć przynajmniej pół metra do przodu. Na linii lewej kolumny stoi fotel i to bezpośrednio przed nią. Zresztą chyba z prawą jest dokładnie tak samo. Też kiepsko. Nie widzimy całego pokoju, jak masz rozwiązane tyły? Ale jak ktoś siedzi na tych fotelach z boku to słyszy tylko jedną kolumne frontową.

Plus jedynie za to, że amplituner nie jest wduszony miedzy inne klocki. Nie będzie się przegrzewał.

W dniu 17.10.2012 o 09:17, gość napisał:

Głośnik centralny prawie na podłodze. Nie do przyjęcia.

Kolumny przyzwoite a wciśnięte pomiedzy inne sprzęty. Wogóle nie mają przestrzeni obok siebie. Spodziewam się że to niestety będzie też słychać. Powinny wyskoczyć przynajmniej pół metra do przodu. Na linii lewej kolumny stoi fotel i to bezpośrednio przed nią. Zresztą chyba z prawą jest dokładnie tak samo. Też kiepsko. Nie widzimy całego pokoju, jak masz rozwiązane tyły? Ale jak ktoś siedzi na tych fotelach z boku to słyszy tylko jedną kolumne frontową.

Plus jedynie za to, że amplituner nie jest wduszony miedzy inne klocki. Nie będzie się przegrzewał.

Co do centralnego to juz zamowilem inny stolik pod tv i podniose go na wys 50cm teraz jest dosc nisko 23cm

od lewej kolumny stoi sofa 2 w odleglosci 30cm :( od prawej fotel 1 50cm:( i na wprost sofa 3 w odleglosci 250cm no i jest to najlepsze ustawienie w tym pokoju. jedyne co moge zrobic z kolumnami to przestawic je blirzej siebie wtedy bedzie wolna przestrzen przed nimi ale beda stac w odleglosci 100cm i telewizor zaraz przy nich :( teraz stoja 250cm od siebie.

moze kiedy bede mial wiecej pola do manewrow :)

Ale dzieki za ocene:)

W dniu 17.10.2012 o 09:17, gość napisał:

Przy podłączonych końcówkach mocy nawet jakby był wciśnięty nie będzie się przegrzewał, gdyż pracuje tylko jako przedwzmacniacz.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Przy podłączonych końcówkach mocy nawet jakby był wciśnięty nie będzie się przegrzewał, gdyż pracuje tylko jako przedwzmacniacz.

Nie znam tego Denona, ale u mnie w Onkyo 905 najbardziej grzeje się płytka z procesorem obrazu i mimo że mam podłączonego ASR Emittera na fronty to i tak grzeje się jak diabli.

centralny poszedł do góry, reszta tak samo :)

Ukryta Zawartość

A tak wygląda reszta pokój mało ustawny

surround

Wharfedale Pacific EVO DFS

post-33289-0-37770200-1351010160_thumb.jpg

TDL RTL2 kiedys zastapie je KEF XQ1 :)

post-33289-0-74691800-1351010215_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi