Skocz do zawartości
IGNORED

Nasze instalacje KD niech nas zobaczą:)

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Wszystko fajnie, tyle że pomieszczenie jest najtrudniej wymienialną częścią systemu. Sam niedawno mordowałem się w 12 m2 które były moim salonem, sypialnią, jadalnią i pokojem odsłuchowym. Trudno wtedy zapewnić głośnikom przestrzeń skoro nie ma się jej samemu do normalnego funkcjonowania. Naszczęście te czasy już minęły i ciesze się przestrzenią którą mogę poświecić na AV - obecnie wygląda to -->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :D

(przepraszam za bajzel)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A to moje:

Blu-ray Disc Player to Yamaha BD-S671

Amplituner to Yamaha RX-V671

Kable HDMI Oehlbach Black Magic High Speed

Kable stereo analogowe DiY

Kable głośnikowe to Real Cable

Kolumny:

Wharfedale Diamond: 8.4 przód/8.2 satelity/centralny

TV Full HD Toshiba Regza

Stacja dokująca do iPoda Nano 6G

TV- UPC

W przyszłości chcę wymienić TV na Plazmę 50" Panasonic

Jeszcze subwoofer jest oczywiście- Wharfedale chyba Cube A8

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez tomekkos
  • 1 miesiąc później...

Witam

To moje KD z wyremontowanej piwnicy -cały czas w trakcie. Do końca lutego będzie skończone

Pozdrawiam,

Zbyszek

Ukryta Zawartość

post-47184-0-07346700-1354875845_thumb.jpg

post-47184-0-83759200-1354875854_thumb.jpg

post-47184-0-93987000-1354875865_thumb.jpg

post-47184-0-17606800-1354875877_thumb.jpg

post-47184-0-24018300-1354875881_thumb.jpg

post-47184-0-06852300-1354875884_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do końca lutego będzie skończone

Zbyszek

```````````````

bardzo zyskasz jeśli pociągniesz sufit ciemnoszarym - wręcz czarnym - choćby tak na 2 m od ekranu -

natomiast na ziemie jakiś ciemny dywan...

.... kontrast na ekranie wzrośnie kilkukrotnie!!!

a miejscówka wymarzona - ehh - niestety na razie marzenie...

Edytowane przez mily

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

Do końca lutego będzie skończone

Zbyszek

```````````````

bardzo zyskasz jeśli pociągniesz sufit ciemnoszarym - wręcz czarnym - choćby tak na 2 m od ekranu -

natomiast na ziemie jakiś ciemny dywan...

.... kontrast na ekranie wzrośnie kilkukrotnie!!!

a miejscówka wymarzona - ehh - niestety na razie marzenie...

Witaj

Dzięki Wielkie .....i o takie sugestie właśnie mi chodzi....

Nie mam zielonego pojęcia o wystrojach wnętrz ---chyba trza jakiego architekta zapytać i żeby pojęcie miał o wygłuszeniu pomieszczenia.

Pozdrawiam,

Zbyszek

Nie mam zielonego pojęcia o wystrojach wnętrz ---chyba trza jakiego architekta zapytać i żeby pojęcie miał o wygłuszeniu pomieszczenia.

``````````````````

co do wystroju - spokojnie - właśnie takich stron jak ta jest przynajmniej kilka - warto pooglądać -

bardzo ciemny sufit - KONKRETNIE w Twoim przypadku niskiego garażu -

GIGANTYCZNIE poprawi Ci kontrast obrazu a przy okazji i jakość kolorów -

dużo zrobiłeś - warto dodać taki mały element jak malowanie sufitu

- ja muszę rozkładać czarną włókninę bo mi nie wolno malować sufitu -

ale z czarną włókniną rozwieszoną na suficie jest kolosalny zysk - KOLOSALNY...

zawsze łapie się za głowę - gdy ktoś kupuje drogi rzutnik - ma fajne miejsce -

a tragicznie niszczy obraz przez jasne ściany które odbijają mnóstwo światła...

co do wygłuszenia pomieszczenia - to ciemny gruby włochaty dywan to tak na początek -

naturalny pogłos zyskasz wstawiając zwyczajne bibeloty - jeśli ich nie będzie -

to najprostsza wersja - która przy okazji może się stać fajnym wystrojem - to grube kotary zasłony

porozwieszane po ścianach... jakieś postery plakaty w grubych oprawach itp...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) naprawdę fajnie gratuluję.

mily a co to za czarna włóknina?, muszę spróbować, bo popełniłem identyczne błędy o jakich piszesz.

Ukryta Zawartość

mily a co to za czarna włóknina?, muszę spróbować, bo popełniłem identyczne błędy o jakich piszesz

ohh - to najzwyczajniejsza tkanina ze sklepu ogrodniczego - pierwszy lepszy sklep -

Ukryta Zawartość

ja kupiłem trochę szerszą i w domu kroiłem... -

na końce można założyć gumki - małe gwoździki w ścianie - wystarczy 2 - 3...

- i napinać na suficie i bocznych ścianach - roboty na jedną godzinę a efekt zobaczycie sami :)

tutaj jedna z dyskusji na tematy zaciemnienia ścian

Ukryta Zawartość

warto tam się zarejestrować - bo ilość tematów co do kina jest porażająca...

zajumałem komuś zdjęcia - właśnie na temat włókniny - zobaczcie sami -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a temat to ten

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam.

Również pochwalę się swoim zestawem:-)

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez quvert

Dzięki mily, jestem tam zarejestrowany. Spróbuje tego patentu z tym materiałem. Mam kremowe ścianę i sufit, zauważyłem że w jasnych scenach robi mi się dzień w pokoju i zdaje sobie sprawę z tego że swojego sprzętu nie wykorzystuje też w pełni ( w zasadzie sądzę że w ok 50 %). Dzięki temu że moja optoma ma świetny dynamiczny obraz i żywe kolory nie odczuwam za bardzo efektu jasnych ścian, dopiero gdy są ściany ciemne połączone z jasnym, wtedy jest to denerwujące. Prawdopodobnie problemem jest również biały ekran, który chyba ma zbyt wysoki gain.

Sorki za offtop

Tak się zastanawiam, jeżeli to pomieszczenie dedykowane to czemu nie zrobić jak należy? Chyba że Ci nie odpowiada, ale jeżeli stawiasz na efekt to:

zasada pierwsza , w pomieszczeniu z projektorem ma być ciemno. Ciemne ściany i sufity, czerwienie, czernie, grafity, ciemne szarości. Niezbędne minimum to ciemny kolor obok ekranu również na ścianach ale dla mnie to półśrodek, lekko poprawi kontrast ale w pokoju będzie jasno. Podłoga z kafelek/pewnie błyszczących/ to kiepska sprawa. Lepiej ciemna wykładzina. Kolega Ultro dokładnie opisał efekt jaki dają jasne sciany, nawet najlepszy projektor nic tu nie da i ni ejestem pewiem czy wykorzystuje te 50% o których pisze. Też mam dobrą czerń w projektorze , ale uwierz kopara opadła dopiero jak zrobiłem "jaskinię" . Co do pogłosu, to po prostu masz pusto, wspomniana wykładzina załatwiła by sporo, gdybyś planował malowanie sufitu ja dałbym tez zabudowę na suficie z płyty perforowanej gipsowej, pogłos zmniejsza diametralnie. Dodatkowe "zagracenie" pomieszczenia będzie tylko pomagało w likwidacji pogłosu. Grube zasłony, meble, regały na płyty, obrazy itp. Dalsza adaptacja oczywiście przydałaby się ale powyższe wniesie naprawdę dużo. I ważna kwestia , masz czerwone ściany, zauważyłem /doświadczalnie/ że niektóre odcienie czerwonego nic nie wnoszą , pokój świeci jak przy jasnych ścianach.

• 2 tygodnie później...

To i ja się pochwalę :D

*cholera coś się zdjęcia źle załadowały :/

Ukryta Zawartość

post-47336-0-95241800-1356081517_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Mateusz Żyrek
  • 1 miesiąc później...

Witka,

W końcu i ja zaprezentuję nasze kino domowe :) Całość jeszcze nie dokończona, kanapy są tymczasowe, nowe będą zamawiane może w tym roku. Kolumny frontowe też są leciwe, mają chyba 16lat. Nie są jeszcz ewykończone wnęki, w dolnej gdzie są płyty kiedyś docelowo będzie grzejnik ale na razie chyba zrobię półeczki na płyty. W górnej dużej wnęce docelowo też "coś" będzie. Można w niej zrobić oświetlenie - jest wpuszczony kabel. Planuję też zrobić jakieś pikowane elementy nad kanapami ale to jak będą już docelowe.

Dom ma 60 lat, przez 30 lat cała piwnica była tzw. graciarnią. Plany zagospodarowania zaczęliśmy w końcu realizować. Pokój kinowy ma ok 4,5 x 4,5m. Ekran chyba 230cm szerokości.

Kino jest w piwnicy - 150cm w ziemi. Na podłodze pod wylewką 10cm styropianu. Ściany konstrukcja drewniana, bardzo solidnie poskręcana, wypełniona wełną, na to folia. Sufit niższy dookoła tak samo jak ściany. Sufit górny to profile GK blaszane + wypory drewniane, wszystko solidnie poskręcane aby nie brzęczało i się nie poskręcało od zmian wilgotności. Sufit też wełna. Na to wszystko zwykłe płyty GK.

Ściany zostały pomalowane na kolor grafitowy z Decorala z palety "Ewa Minge" kolor chyba atłasowy grafit. Sufit to farba fasadowa Śnieżka - czarna już nieprodukowana niestety a jest naprawdę czarna :)

Na podłodze jest gres - jest to piwnica i wolałem nie ryzykować drewna ani paneli - za to dokupiłem wykładzinę.

Satelitki są zamontowane na solidnych dużych metalowych kołach rozporowych do GK. Głośnik centralny został umieszczony nad ekranem aby można było swobodnie wchodzić do pokoju nie potykając się o nic. Zaowocowało to dłuższymi poszukiwaniami ekanu, musiał mieć pas rozbiegowy. Po wielu poszukiwaniach i stopniowym zwiększaniu budżetu zdecydowałem się na Suprema Andromeda Matt Grey - elektryczny. (Wielkie podziękowania dla Pana Zbigniewa z Suprema Polska za pomoc i cierpliwość Projektor zakupiłem chwilę wcześniej jak kino tymczasowe było w innym pokoju. Jest to Optoma HD20 i jestem z niej mega zadowolony. Przyszedł czas na Amplituner. Miałem Yamahę, z której byłem bardzo zadowolony ale nie miała HDMI. Chciałem kupic HK 360 ew. 460. Usłyszałem reklamy w radiu że w Saturnie będzie wyprzedaż, pojechałem i kupiłem HK 760 w cenie używanej 460 z Allegro :)

Kable wszędzie puściłem podwójne, do każdego głośnika idą po dwa kable głośnikowe. Do projektora puściłem dwie sztuki HDMI - na wszelki wypadek. Kabel sygnałowy do Sub-a wychodzi również do gniazdka między wnękami oraz w rogu pokoju tam gdzie stykają się kanapy - też na wszelki wypadek. Za stolikiem jest do ściany przykręcony panel wg. projektu własnego, wycinany laserowu - są na nim gnizada bananowe do wszystkich głośników i dwa chinche do gniazd sub-a.

Oświetlenie typowe z Castoramy - 4 lampy podwójne, już dwie żarówki się przapaliły :) Za sztukaterią jest jeszcze listwa LED - leciutko świecąca - tylko jako poświata.

Ogrzewam pokój kozą K6. Świetnie sobie radzi z ogrzaniem pokoju, rozpalam ją na 30min przed przyjściem na film i w pokoju jest cieplutko.

Drzwi pomalowaliśmy na biało jak resztę w domu. Długo się zastanawiałem jak je pomalować i nie mam innego pomysłu żeby nie było brzydko.

Stoliki to IKEA - idealnie mi pasują. Ten na sprzęt ma obniżoną półeczkę i dorobioną piątą nogę, sam wzmak ponad 20kg :) Na stoliku widać kabel HDMI i zasilanie do laptopa. Na drugim stoliku obowiązkowa klawiatura bezprzewodowa do laptopa i myszka - bez tego ani rusz :)

Co do ustawienia pokoju - po wielu kombinacjach jedyne możliwe. Drzwi zrobiliśmy podwójne aby można było podziwiać wymarzone (wciąż niedkończone) schody żeliwne. Nie zawsze się tam ogląda filmy, ostatnio robiliśmy sylwestra - pojedyncze drzwi wychodzą na 20 metrowy hol a za nim jest jeszcze pokój bilardowy, druga łazienka i pokój gościnny.

Jak mi się coś przypomni to napiszę :)

Acha - największy błąd, który będzie naprawiony - brak wyłącznika światła przy kanapach. W końcu się zmobilizuję i zrobię sterowanie radiowe, wszystko już opracowane, tylko kupić i podłączyć i... kolejny pilot ;)

P.S. Błąd się wkradł w opis pierwszej części fotek, oczywiście powinno być "making of" :) Na fotce z nr. 5 widać kable, jeżeli kiedyś bym chciał jednak na środku sufitu powiesić żyrandol. Fotka z numerem 8 to gruby (chyba 22mm) MD przykręcony do drewnianej konstrukcji - na nim trzyma się głośnik centralny. Szyby w oknach oklejone są folią matową, w dzień światło wpada a zewnątrz nic nie widać.

Zasłony są czarne nie- przepuszczające światła, zrobiłem wnękę w suficie na karnisz i wnęki w ścianach po bokach. Drzwi mają od spodu tzw. szczotki - wszystko po to aby w środku słonecznego dnia można zrobić całkowitą ciemność.

Ukryta Zawartość

post-23807-0-31835500-1360489771_thumb.jpg

post-23807-0-98365200-1360489774_thumb.jpg

post-23807-0-36409800-1360489777_thumb.jpg

post-23807-0-09205300-1360489780_thumb.jpg

post-23807-0-88499100-1360489781_thumb.jpg

post-23807-0-44390600-1360489783_thumb.jpg

post-23807-0-78988100-1360490099_thumb.jpg

post-23807-0-19774700-1360490102_thumb.jpg

post-23807-0-43818700-1360490103_thumb.jpg

post-23807-0-94385700-1360490104_thumb.jpg

post-23807-0-09628200-1360490106_thumb.jpg

post-23807-0-22517400-1360490107_thumb.jpg

post-23807-0-34730200-1360490108_thumb.jpg

post-23807-0-61796900-1360490109_thumb.jpg

post-23807-0-93902900-1360490110_thumb.jpg

post-23807-0-21202900-1360490112_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez KotSylwester

Pokoik rewelka. Nie podoba mi się natomiast ustawienie samych kolumn, głównie tych z tyłu.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Wszelkie sugestie i komentarze mile widziane, (prawie) wszystko można jeszcze będzie zmienic.

Edytowane przez KotSylwester

Zgadzam się co do pokoju powyżej, jak i kwestii ustawiania kolumn. W ogóle nie rozumiem tej manii na 7.1 Ja mam co prawda system 7.1 ale system ustawiłem w ampli na 5.1 więc kolumny surround back są nieaktywne. Powód tego taki, że kolumny surround L i surround R ustawione w pomieszczeniu w taki sposób, że o dziwo sugestywność i "obecność" w pokoju kolumn surround back jest o wiele lepsza, niż w przypadku aktywności tych kolumn (!) I to opinia każdego, kto miał okazję u mnie porównywać w "ślepym teście" efekty 5.1 i 7.1 Dla KAŻDEGO obecność kanałów surround back była o wiele wyraźniejsza w czasie odtwarzania ścieżki 5.1 a nie 7.1 !!! Oczywiście testy odbywały bez żadnych sztuczek w rodzaju virtual, albo coś tam jeszcze. No i oczywiście efekt ów jest osiągalny w przypadku znajdowania się w równej odległości od kolumn surround LR. Naprawdę... warto pogimnastykować się z ustawianiem kolumn w pokoju. Efekty mogą zadziwić.

Pozdrawiam!

Robiąc pokój od zera, głupio byłoby nie puścić kabli do 7.1 - z takiego założenia wychodziłem. Jakie sugestie macie do tych tylnych głośników? Dodam że ekran nie jest na środku pokoju, dlatego też kanapy i kolumny nie są na środku. Jedynym minusem jest kolumna obok kozy - tej nie mogłem zamontowac bliżej, za to jest w ampli "podbita"

... ale ja mam to szczęście, że mogę sobie pozwolić na ustawienie wszystkich kolumn symetrycznie w pomieszczeniu i centrum odsłuchu znajduje się po środku pomieszczenia. Natomiast w zaprezentowanym powyżej pokoju taka opcja jest trochę utrudniona. Ale i tak zazdroszczę dedykowanego pomieszczenia :)

I namawiam, aby jednak spróbować "usymetrycznić" ustawienie kolumn w równej odległości od ścian bocznych. A jeśli kanapa zostanie przy ścianie, to polecam gorąco dać na nią ze 2 panele rozpraszające. I będzie git.

Skoro ekran dedykuje ustawienie kolumnom, to już raczej niewiele można zrobić. Ale wiem, że kolumny surround dają świetny efekt gdy są ustawione na bocznych ścianach zaledwie delikatnie za osią głowy (jakieś 20 cm) i jednocześnie oś głośnika wysokotonowego powinna się znajdować również jakieś 20 (max. 30cm) nad osią uszu słuchacza. Ja mam tak i kolumny surround back wiszą za mną w ogóle nie używane a efekty za plecami miażdżą realizmem i powodując spojrzenia widzów za siebie :)

A co do Twojego pokoju, to jeśli nie możesz ustawić kolumn surround LR za osią głowy, to pozostaw kolumny surround back. W takim układzie jest sens ich stosowania. No ale zachęcam z odstawieniem kanapy chociaż te 30 cm od ściany, kolumny surround LR dać przy samej ścianie tylnej delikatnie za osią głowy i tylną ścianę przyozdobić panelami rozpraszającymi.

Powodzenia!

Kot Sylwester - rozumiem ze te glsoniki tylne to masz typowo wuradnowe ... wiec nie powinny one byc wyzej niz sa w obecnej chwili??? Z tego co wyczytalem na roznych forach i np to co poleca Monitor Audio do tego typu glosnikow to wys. takich glosnikow powinna byc okolo 50-60 cm nad glowa ogladajacego czy tez sluchajacego :-) Teraz to niemalze sa one na wys. uszu to troche malo .... ( jakbys podniosl je ze 20 cm byloby fajnie ) ale to w sumie tobie ma sie podobac :-) A glosniki surandowe te po boku to juz na 100% jak dla mnie sa duzo za nisko ... ale jako calosc fajnie sie prezentuje - gratuluje... Pozdrawiam

lolek

Edytowane przez lolek126

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Trochę wyżej można je podnieść. Zastanawiam się nad tą wysokością ze względu na bliskość głowy słuchającego.

Na tylnej ścianie chcę zrobić pikowany zagłówek coś podobnego do tego:

pod_warszawa15.jpg

To chyba dość dobrze rozproszy dźwięk? Nie chciałbym stosować typowych rozpraszaczy dźwięku. Z obecnej konfiguracji jestem zadowolony, ale wiem że można być bardzo zadowolonym z przyspieszenia VW dopóki się nie przejedzie AMG.

• 2 tygodnie później...

Około rok temu korzystałem z tego forum w celu uzyskania max ilości informacji. Dzięki Wam dużo więcej wiem i mniej więcej dobrałem sobie sprzęt. Jak oceniacie, co z tego wyszło? Estetycznie i technicznie?

Sprzęt:

Yamaha RX-V767

WHARFEDALE DIAMOND 10.6 / 10.1 / 10.CS

Samsung UE40D7000

Optoma HD67N

Ekran AVtek 190x107

Pokój na szerokość (czyli na lini projektor-ekran) ma 345cm.

003qkn.jpg

002xgd.jpg

001nmn.jpg

004fo.jpg

Bardzo estetycznie i spójnie. Koniecznie dokup jakiś dywanik (a raczej dywan) pod stolik, pozytywy wpływ na dźwięk gwarantowany.

Witajcie. Dzięki za te słowa:)

Dywanik - tak, planuję. Jeszcze nie wiem dokładnie jaki (żona chce czerwony), zobaczymy. To tylko 2 pokojowe mieszkanie więc nie bardzo miałem szansę na skonstruowanie takich cudów jak KotSylwester - czego mu zazdroszczę;) Dla mnie super to wyszło. Salon miał być w nowoczesnym stylu - jasny i przestronny. Myślę, że się udało. Może kosztem mniejszego kontrastu na ekranie ale życie to sztuka kompromisów.

Ze zdjęciem z projekcji ciężko.. mam małe dziecko i aktualnie cały salon jest w zabawkach;) A że lubię dobre zdjęcia to takie rzeczy mi na nich przeszkadzają. Odnośnie pokoju to myślę, że podobnie jak KotSylwester - mam za nisko trochę surroundy. Ale nie przeszkadza mi to - jestem zadowolony. Dodam może jeszcze że całość oświetlenia jest sterowana radiowo z pilota - podział na 5 sekcji a meble są w całości własnego projektu wykonane przez stolarza.

Edytowane przez frytek1986

jak za nisko sorondy - no jak - popatrz na strone dolby:

Ukryta Zawartość

just above ear - minimalnie ponad uszami - tak ma być jak u Ciebie - no chyba że masz 2 metry :)

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi