Skocz do zawartości
IGNORED

Nasze instalacje KD niech nas zobaczą:)

Rekomendowane odpowiedzi

Fajnie wygląda, trochę pracy na dokończenie (wiem że to najgorsze) i efekt gotowy? Długo budowałeś swoje? Ja zacząłem w styczniu a skończyłem w połowie maja.. Ale nie ma to jak satysfakcja z robotymi własnymi rękoma!

Dzieki, milo mi, ze tutaj jest ocenione. Odnosnie suba masz racje, ale to w przyszlosci, jednak dobry sub kosztuje... Co chodzi o sufit, myslalem tez o tym, ale skoro sufit jest szary wiec doszedlem do wniosku, ze nie ma sensu, ale poeksperememtuje zwlaszcza ze zostal mi kawal czarnego materialu...pokoj dla kina zrobilem w ubieglym roku w ciagu 4miesiecy, ale to byl calkiem inny wariant (ekran pomalowany na dluzszej scianie bez zadnej akustycznej adaptacji i tez bylo dobrze jako na poczatek). Jednak zawsze mozna lepiej. To co jest teraz to skutek poszukiwania leprzego no i dobre rady z tego forum.

witam, to ja wrzuce kilka fotek swego "domowego kina".:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pokoj w piwnicy, 55metrow, akustycznie zaadaptowany bez profesjonalnych technologii. Wykladzina na podlodze, na scianach, suficie i weglach pokoju panele absorbujace., za ekranem 5cm wata mineralna, na tylnej scianie tez duzy panel 10cm wata + 10cm pustka. Jestem bardzo zadolony z efektu koncowego, wlasnie dziekuje za pomoc forumiczom. Caly remont pokoju wraz z adaptacja wykonywalem sam, dlatego moze wyglada to torche "po wiesniacku" :) )

Na frontach - Klipsh RF82

Center - Klipsh RC52 (do wymiany)

Surround - Mission M34i.

Subwoofer - REL 528 (uwazam, ze 55metrow jest za duzo dla tego zacnego suba)

Receiver - Onkyo 876

Odtwarzacz - PC+zewnetrzna karta M-audio audiophile usb.

Projector - Mitsubishi HC4000 (super projektor)

HDMI kabel - 15m Black Rhodium.

Ekran DIY, 2.39:1 format, wygiety, 155". (Ekran wykonany wlasnorecznie, sporo pracy, duzo przeczytanych forum, a w koncu super efekt., cena okolo 1000zl)

Projekcja puszczana przez DIY Anamorphic Lens (linzy kupione w Australii cena z przesylka cos okolo 180usd, projekt wziety z forum zagran., z Linzy korzystam aby pozbyc sie czarnych pasow, otrzymac wiekszy obraz no i zawsze mi sie podobal wyglad wygietego ekranu w formacie 2.39:1,. Trzeba zaznaczyc ze linza przyciemnia obraz (podobnie jak okulary 3D), dlatego trzeba uwazac na wielkosc ekranu. Ja mam pokoj przyciemniony na 100%, wiec praktycznie zawsze ogladam w trybie ECO. Co chodzi o jakosc wyswietlanego obrazu., powiedzialbym, ze troche pada ostrosc, ale w filmach to praktycznie nie jest zauwazalne (ja widze, ale koledzy, zona i inni, ktorzy ogladali nie zauwazyli pogorszenia jakosci obrazu). Uwzgledniajac cene wykonania linzy, wszystkim rekomenduje z jej korzystania - efekt - "BOMBA:!! :) .

- no mniej wiecej tyle :)

No bardzo ładnie to wygląda. proszę napisz coś więcej o ekranie, jakich użyłeś materiałów zwłaszcza jeżeli chodzi o tkaninę ekranową,

Pozdrawiam,

AndrzejS@

Ukryta Zawartość

Co chodzi o sufit, myslalem tez o tym, ale skoro sufit jest szary wiec doszedlem do wniosku, ze nie ma sensu, ale poeksperememtuje zwlaszcza ze zostal mi kawal czarnego materialu

Myślę że można ocenić poziom przystosowania. Podczas pracy nad swoim kinem i stopniowym "zaciemnianiu" zauważyłem że w pewnym momencie czerwień ścian czy wykładziny podczas projekcji zaczyna być niezauważalna, tzn. ciężko odróżnić jaki to kolor. Dodatkowo ginące, zlewające się z tłem kontury przedmiotów. Zabudowy sufitowe są kompletnie zlane z sufitem, nie ma szans odróżnić że tam coś jest. W takim otoczeniu projektor zaczął kapitalnie świecić, od obrazu ciężko oderwać oczy, a wcześniej było troszkę kombinowania z redukcją jasności w projektorze. Porównywałem jakość projekcji u siebie z jakością również przystosowanej salki w salonie audio. Ten sam projektor i ekran i było gorzej mimo że salka wykonana profesjonalnie.

Efekt uzyskałem za drugim podejściem do malowania, kolory pozostawiłem , tj. czernie i bardzo ciemne grafity wpadające w czerń i czerwień. Tyle że zmieniłem farby , poszły farby Flugger antyrefleksyjna czarna i grafit i czerwień nie pamiętam nazwy ale głęboki mat.

Uważam więc że to dobry sposób na określenie czy można lepiej, jeśli otoczenie i znajdujące się w nim przedmioty zwracają na siebie uwagę to na pewno można jeszcze pokombinować.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Już tu mój zestaw kinowy pokazywałem, ale teraz zmienił się wzmak do zasilenia frontów, poprzednio na zdjęciach był Pioneer Elite M-91 a teraz jest tam ASR Emitter1 i pojawił się inny głośnik centralny.Obecnie KEF XQ2c. Tyły bez zmian:

post-27264-0-55849800-1364105349_thumb.jpg

post-27264-0-03174700-1364105375_thumb.jpg

Marycz dokladnie jak kolega pisze kup drugi sub ewentualnie ten sprzedaj i kup jeden naprawde duzy bo metraz masz duzy a ten sub jest za maly na twoje metryyyyy :-) Moj kumpel na okolo 50 m ma sub paradigma studio 12 i on jest mocniejszy od RELA tyle ze do stereo sie nie nadaje ale radzi sobie w tych jego 48 m bodajze.... Ty masz jeszcze wiekszy wiec nie wiem czy cos jeszcze wiekszego nei nalezaloby kupic, bo bas w kinie jest potrzebny... i dobrze go czuc by bylo ....

A tak to bardzo bardzo fajnie jeszcze pewnie cos popoprawiasz i bedzie git i wielki szacun ze sam to robiles ja bym nie dal rady chocby z braku czasu na to ale i fizycznie nie mam do tego serca ... takze duze brawa...

lolek

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Witam

Z dawnych lat pamiętam że było jakieś skandynawskie (własnie tego skandynawskiego nie jestem pewien) forum av z bardzo dużą ilością zdjęć aranżacji pokojów kinowych. Może ktoś z Was ma namiary na tą stronę?

Byłbym wdzięczny

Edytowane przez tommarkus47

Chodzi Ci o "minhembio"?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Risto

Witam ja tez lubie ale strasznie serce boli jak sie pooglada :-)

lolek

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Ja też lubię i wtedy się cieszę i utwierdzam się w przekonaniu że moje KD to był skromny kaprys :)

A co do Andreasa... zastanawiam się czy więcej wydałem na całe KD czy on na same filmy :)

Edytowane przez KotSylwester

Marycz dokladnie jak kolega pisze kup drugi sub ewentualnie ten sprzedaj i kup jeden naprawde duzy

To nie jedyny sposób na niskie zejście i moc huraganu ...

Można to rozwiązać w mocno oryginalny sposób we własnym zakresie. Co prawda nie każdy sobie z tym bez trudu

poradzi, bo potrzebna jest duża wiedza - ale są także fora DIY a na nich wielu życzliwych ludzi, którzy mogą pomóc.

Pomysł polega na zabudowaniu pod ekranem podestu, aby wykorzystać jego ogromny litraż - nigdy takiego suba

nie kupisz !!! Zaprojektowanie układu będącego rozwinięciem mega linii transmisyjnej, lub innej technologii w takim

litrażu to cud miód ..... No, ale to jak już naprawdę będziesz się nudził . :)

Widziałem już też realizację z wbudowanym subem w kanapę. Cztery głośniki 15-tki. Tylko czy to nie przerost formy? Porządny sub potrafi trząść całym pomieszczeniem , nie tylko kanapą.

Piszemy o dwóch różnych rzeczach .... do kanapy to są " shakery", oczywiście jak ktoś lubi .... :)

Jak ktoś lubi eksperymenty, to posunie się nawet do takiego extremum :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez BoDeX

odnosnie bass'u, czy brak drzwi moze wplywac tez na ucieczke basu z pokoju? bo w korytarzu pod czas filmow trzesie niezle...wiec pomyslalem, ze na poczatek bym wstawil jakies pozadne drzwi, najlepiej sejfowe, moze bym je jeszcze wygluszyl... Mysle, ze to mialoby tez jakis wplyw. jak sadzicie?

No bardzo ładnie to wygląda. proszę napisz coś więcej o ekranie, jakich użyłeś materiałów zwłaszcza jeżeli chodzi o tkaninę ekranową,

Pozdrawiam,

AndrzejS@

tkanine na ekran zakupilem tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ., model "Tkanina Matt White HD", 2m*5m, cena 800zl. Kiedys korzystalem z ekranu namalowanego biala farba na scianie i powiem, ze nie zauwazylem calkowicie zadnej roznicy w porownaniu z ta tkanina, ale i nie ma czego pewnie oczekiwac za taka kase...

wlasnie teraz tylko czasami mysle, ze moze jednak musialem kupic tkanine, ktora przepuszcza dzwiek (na wyrost, moze kiedys zmienie projekt). Rama pod ekran swojej roboty, calkowicie z drewna. z wierzchu welurowe bordery (tez drewniane).

Ukryta Zawartość

Drzwi jakiekolwiek byś nie założył będą tak szczelne jak ich uszczelka. Ja mam drzwi 42dB /teoretycznie/ . Mają grubość 7cm , po dwa rzędy uszczelek dookoła oraz dodatkowo listwa opadająca. Efekt taki że dom jest dość dobrze izolowany od pomieszczenia, ale w zakresie basu niekoniecznie. Jest lepiej ale nie uda się wyizolować basu zupełnie. . Czy wpływa to na jakość basu w pomieszczeniu nie zauważyłem, ale mój sub dałby radę w dużo większym pomieszczeniu więc może to kwestia zapasu mocy. Nie umiem więc porównać przy słabszym subie.

Co do tkanin to ich trochę przerobiłem i trochę porównań z malowaniem również. Zgodzę się z Tobą że wiele tkanin wypada podobnie lub słabiej od farby z dobrze dobranym odcieniem. Niestety większość próbek które sprawdzałem była po prostu słaba. Zdaje się taki taki trochę szajs mamy dostępny. W miarę przyzwoicie wypadały powierzchnie Projecty, Supremy i Adeo , miałem też Screen Research. najlepsza ale ekran z nią miał kosztować 14 kz i odpuściłem. Podobno w Adeo nowe powierzchnie reference są od Screen Research, ale to tylko zapewnienia jednego ze sprzedawców, fakt że ją wybrałem.

odnosnie bass'u, czy brak drzwi moze wplywac tez na ucieczke basu z pokoju? bo w korytarzu pod czas filmow trzesie niezle...wiec pomyslalem, ze na poczatek bym wstawil jakies pozadne drzwi, najlepiej sejfowe, moze bym je jeszcze wygluszyl... Mysle, ze to mialoby tez jakis wplyw. jak sadzicie?

tkanine na ekran zakupilem tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ., model "Tkanina Matt White HD", 2m*5m, cena 800zl. Kiedys korzystalem z ekranu namalowanego biala farba na scianie i powiem, ze nie zauwazylem calkowicie zadnej roznicy w porownaniu z ta tkanina, ale i nie ma czego pewnie oczekiwac za taka kase...

wlasnie teraz tylko czasami mysle, ze moze jednak musialem kupic tkanine, ktora przepuszcza dzwiek (na wyrost, moze kiedys zmienie projekt). Rama pod ekran swojej roboty, calkowicie z drewna. z wierzchu welurowe bordery (tez drewniane).

Ja się wyleczyłem z budowy samodzielnego ekranu ramowego. Też zakupiłem w tym sklepie tkaninę i muszę przyznać, że to żadna rewelacja. Tkanina nie nadaje się na budowę ekranu. Tylko tak ładnie wygląda w opisie sklepu.

Nie polecam.

Pozdrawiam,

AndrzejS@

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez andsie1

Ja się wyleczyłem z budowy samodzielnego ekranu ramowego. Też zakupiłem w tym sklepie tkaninę i muszę przyznać, że to żadna rewelacja. Tkanina nie nadaje się na budowę ekranu. Tylko tak ładnie wygląda w opisie sklepu.

Nie polecam.

O, a na sąsiednim forum było sporo zachwytów? Testy nawet "niezależne". Jeśli też dobrze pamiętam to te tkaniny w ramie jako komplet wychodziły coś 3 kz. Niemało jak na takie opinie.

Pomysł polega na zabudowaniu pod ekranem podestu, aby wykorzystać jego ogromny litraż - nigdy takiego suba

nie kupisz !!! Zaprojektowanie układu będącego rozwinięciem mega linii transmisyjnej, lub innej technologii w takim

litrażu to cud miód

Możesz podać linka gdzie o takim projekcie można poczytać?

To nie konkretny projekt, a pomysł ...

Tutaj Pan miał swój pomysł, który wcielił w życie ...

Ukryta Zawartość

O Liniach Transmisyjnych i innych dziwnych rozwiązaniach do zabawy z basem poczytasz np. na diyaudio.pl

Ukryta Zawartość

Tutaj Pan miał swój pomysł, który wcielił w życie ...

Ukryta Zawartość

Ten Pan musi mieć niezłą jazdę z główką:) Przypomina mi to trochę siłownie, mieliśmy kiedyś taką ze znajomymi w piwnicy:)

Ukryta Zawartość

"Ja się wyleczyłem z budowy samodzielnego ekranu ramowego. Też zakupiłem w tym sklepie tkaninę i muszę przyznać, że to żadna rewelacja. Tkanina nie nadaje się na budowę ekranu. Tylko tak ładnie wygląda w opisie sklepu.

Nie polecam.

Pozdrawiam,

AndrzejS@"

nie napisze duzo na ten temat, bo nie mam porownania z innymi tkaninami, ale czyzby trzeba oczekiwac rewelacji w jakosci obrazu od tkaniny za 800zl w wielkosci 2m*5m., a co chodzi o jakosc materialu, to bylem odwrotnie zaskoczony. Napisane jest na stronie , ze ta tkaninina jest bardzo delikatna, ze nie mozna ja naciagiwac przez sile itd, powiem, ze jest ona bardzo elastyczna i bardzo mocna. Ekran mi kosztowal cos okolo 1000zl (wraz z tkanina no i wielkosc 155", taniej tylko plyta gipsokartonowa pomalowana na bialo, ale ja nie zrobisz wygieta).

Edytowane przez marycz

O, a na sąsiednim forum było sporo zachwytów? Testy nawet "niezależne". Jeśli też dobrze pamiętam to te tkaniny w ramie jako komplet wychodziły coś 3 kz. Niemało jak na takie opinie.

Możesz podać link do tego forumi ?

Pozdrawiam,

AndrzejS@

Edytowane przez andsie1

Forum zajmuje się tematyką HD więc chyba jasne. Był wątek gdzie producent proponował na testy tkaninę i był dokładny opis testującego wszystkie rodzaje tych tkanin łącznie z tymi dwustronnymi. Nie zaglądam tam od roku nie chce mi się przekopywać całości.

O Liniach Transmisyjnych i innych dziwnych rozwiązaniach do zabawy z basem poczytasz np. na diyaudio.pl

Głównym zadaniem przy budowie subów jest ograniczenie zniekształceń tworzonych przez obudowę, a precyzyjniej to przez to,

co się dzieję za tylną stroną membrany, Jednym z pomysłów jest między innymi praca za odgrodą. Jak ktoś ma miejsce, to

może się pokusić o takie subtelne rozwiązanie .

BTW - Trzeba szukać : ekran fabryczny kontra kombinacje domowej roboty

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wolałbym nie słyszeć tego "basu"... :/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez gmx83

Dobre ....

lolek

Edytowane przez lolek126

• 2 tygodnie później...

Opisałem tam Twój pomysł ale po odpowiedziach widzę, że nie mając doświadczenia w tak wielkich konstrukcjach TL niewiele pomogą.

Jednym z pomysłów jest między innymi praca za odgrodą.

Możesz podać źródło tej fotki, którą załączyłeś? Chciałbym poczytać o tym coś więcej.

Pokazałem na diyaudio.pl też coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-48531-0-21995700-1365329154_thumb.jpg post-48531-0-59189000-1365329162_thumb.jpg

Ale uczucia były skrajnie różne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi